Definitie van lawinegrootte aangepast


 • Ottoski
  Ottoski op 23 décembre 2018 · 10:26
  Deze zomer is internationaal besloten de definitie van de verschillende lawinegrootten aan te passen om beter aan te sluiten bij de interpretatie van de wintersporter. De nieuwe naamgeving sluit duidelijker aan bij het gevaar die een bepaalde lawineomvang vormt voor de wintersporter die off-piste op pad is.

  Als voorbeeld: Waar voorheen bij een lawineomvang categorie 2 werd gesproken van een 'kleine lawine' wordt vanaf dit seizoen gesproken van een 'mittlere lawine'. Juist de voorheen 'kleine lawines' kenden vaker een dodelijke afloop terwijl de naamgeving daar niet bij aan sloot.

  De lawineomvang speelt een rol in het bepalen van het niveau van lawinegevaar.

  Lees het uitgebreide artikel van Thomas Stucki van het SLF in de blog van Berg und Steigen inclusief voorbeeldfoto's op: https://www.bergundsteigen.blog/lawinengroessen-neu/...

  De nieuwe definities en de nieuwe lawinegevarenschaal vind je op de website van het EAWS: http://www.avalanches.org/eaws/en/main_layer.php?layer=basics...

  Ter volledigheid: alleen de naamgeving is aangepast. De keuze in het terrein wordt daardoor niet beïnvloed, tenzij je voorheen tot de groep freeriders/toerskiërs/splitboarders behoorde die meende dat 'kleine lawines' niet heel gevaarlijk zijn. In dat laatste geval is de aangepaste naamgeving juist wel bedoeld om je anders te laten denken 😃

  Prettige feestdagen!
 • Erwin
  Elite
  Erwin op 25 décembre 2018 · 11:44
  @ottoski dit is een goeie zaak volgens mij, zeker ook omdat er nogal veel rutschers niet als een echte lawine gezien werden. Echter is de vraag hoeveel waarde we moeten hechten aan de definities van lawinegevaar mbt. lawinegrootte.

  In nieuw onderzoek van Schweizer et al.. lijkt te volgen dat de grootte van lawines niet toeneemt met een toename van het lawinegevaar, echter neemt wel de frequentie van lawines toe:

  "Remarkably, avalanche size did not increase with increasing danger level, neither for human-triggered nor for natural avalanches. Still, the frequency of avalanches increased, again non-linearly with increasing danger level."
  ...
  "Our findings, though preliminary, allow revisiting the definitions of the danger scale and possibly quantifying some of the descriptions. For example, we suggest that ‘many avalanches’ may mean on the order of 10 avalanches per 100 km2."

  Bron: https://www.researchgate.net/publication/328253327_QUANTIFYING_THE_OBV...

  Fijne feestdagen iedereen!
  *message édité par Erwin op 25 déc. 2018 11:44 (2% bewerkt)

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro