Poederalerts: Vrijdag en zaterdag top, zondag opletten, maandag opnieuw een alert


Par meteomorris sur 11 janvier 2019 · 14

Sinds 29 december is het sneeuwdek in Oostenrijk tot 200 cm dikker geworden. Een aantal dorpen in de Alpen kreeg op dalniveau soms wel tot 300 cm verse sneeuw te verwerken en hoger op de berg vaak nog wel meer. Daarmee is Snowmageddon een bijzonder weerevent geworden. Slechts 1 keer in de 30 jaar doet zich zoiets voor en met de sneeuw in aantocht kan het wel eens nog unieker worden.

Groei van het sneeuwdek sinds 29 december
Groei van het sneeuwdek sinds 29 december

Ook in het oosten van Zwitserland is het sneeuwdek inmiddels flink gegroeid en tot zo'n 2 keer dikker dan normaal is voor de tijd van het jaar.

Het sneeuwdek is gigantisch gegroeid in korte tijd en op heel veel plekken heeft al die nieuwe sneeuw zich nog onvoldoende kunnen zetten. Het resultaat is dat het lawinegevaar in grote delen van Oostenrijk op dit moment GROOT of zelfs ZEER GROOT is. Sinds woensdag is er sprake van ZEER GROOT lawingevaar in delen van Steiermark, het Salzburgerland en Niederösterreich. Deze gebieden zijn daarmee een NO GO geworden voor je stormchase.

Steeds meer gebieden hebben delen van het skigebied gesloten of zijn helemaal dicht. Snowmageddon heeft zeker een donkere zijde. Maar wie zich goed informeert en de juiste keuzes maakt kan hele diepe dagen meemaken. Let wel: zonder de juiste kennis is off piste eigenlijk altijd, maar zeker nu een absolute NO GO. Maar wie wel op poederjacht wil gaan: Steiermark, het noorden van het Salzburgerland en Niederösterreich kun je alvast van je lijstje schrappen. Maar in andere delen van Oostenrijk en Zwitserland kan zeker poeder gescoord worden.

PA#8 waarheen te gaan vrijdag en zaterdag

Vandaag (vrijdag) klaart het op en de zon komt er regelmatig door. Het is koud en de sneeuw luchtig. In de nacht naar zaterdag valt er wat verse sneeuw, maar in de loop van de zaterdag is er ook ruimte voor de zon. Veel lucht in de sneeuw maakt het witte tapijt zo licht dat je faceshot na faceshot scoort. Weliswaar wordt het zaterdag al wat warmer, maar het is vooral een stilte voor de storm. Vrijdag en zaterdag zijn poederdagen in:

Groot lawinegevaar in Oostenrijk

Op dit moment is er sprake van GROOT lawinegevaar in grote delen van Oostenrijk (bron) en lokaal zelfs ZEER GROOT. Kennis is in dit soort dagen de sleutel naar poeder. En blijf nadenken! Laat poederstress niet de overhand nemen, lees de lawineberichten, praat met pistediensten en pisteurs en rijd conservatief. Oh ja... en geniet. Het hoeft niet altijd übersteil te zijn. Want we moeten we het ook niet enger maken dan het is. Gezond verstand en de juiste kennis kunnen ook in deze periode voor de mooiste en onvergetelijke poederdagen zorgen. Vermijd de gebieden met voornamelijk terrein boven de boomgrens. Blijf weg rond en boven de boomgrens, veel te tricky! Rijd poeder lager op de berg tussen de bomen en vermijd grote open en steile stukken. Ook steile open stukken boven een bos zijn gevaarlijk omdat lawines tot ver in de bossen kunnen komen. Kies niet voor de allerdiepste bestemmingen en vergeet ook vooral niet om plezier te hebben. Maar blijf nadenken! Kennis is de sleutel, poederstress daarentegen niet. Snap je niets van hetgeen ik hierboven schrijf? Blijf dan nu op de pistes en investeer rapidemento in je kennis. De Safety Academy is de ideale start van je zoektocht naar de juiste kennis. Je kunt hier direct starten, en we sturen je zsm het bijbehorende boek toe.

Het bijbehorende boek
Het bijbehorende boek

Voorwaarschuwing voor komende zondag

Zaterdagavond stroomt mildere lucht de Noordalpen in. Dit kan tijdelijk voor regen in de lagere dalen en natte sneeuw hoger op de berg gaan zorgen. Naar verwachting stijgt de sneeuwgrens richting de 500-1000 meter en valt er natte sneeuw tot een hoogte van 1500 meter. Zelfs daarboven zal de sneeuw zwaarder en vochtiger zijn dan er de afgelopen uren viel. Gevolg is dat er warmere en zwaardere sneeuw gaat vallen op een koud sneeuwdek. Het zal voor een verdere aanscherping van het gevaar zorgen met mogelijk een enorme lawine activiteit. De sneeuw die gaat sliden zal zwaarder zijn. Houd daar rekening mee. De zondag wordt daarmee een andere dag dan vandaag en zaterdag waarbij je hellingen opnieuw zult moeten beoordelen. Gebruik bij je plannen daarom altijd het meest recente lawinebericht.

Maandag PA#9

In de nacht naar maandag volgt er een koufront. De milde lucht verdwijnt en de storm wordt afgetopt met cold smoke blower pow. Maar daarbij waait het enorm hard. Wederom leidt dit boven de boomgrens tot enorme verlplaatsingen van sneeuw zodat het nog steeds tricky blijft rond en boven de boomgrens. Lager op de berg wordt het daarentegen weer prima poederrijden. De maandag en dinsdag leveren dan in iedere geval poederdagen op in:

Wil je nog meer details? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Daarnaast hebben we ook nog eens duizend+ freerideroutes voor je ingetekend in de mooiste freeride gebieden van de Alpen. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens poederonderzoek mee! Dank!

Stay stoked Morris

Commentaires


 • powderpedro
  Beginner
  powderpedro op 11 janvier 2019 · 12:09
  Morris, Was de winter 1998-1999 niet nog erger, met onder meer het Galtür-drama?

  https://www.wintersport.be/weblog/bericht/395774/het-drama-van-galtur-...
  PP
 • timreuter
  Advanced
  timreuter op 11 janvier 2019 · 13:51
  Prima condities in schruns vandaag.
  Freshpow
 • ijsbeer
  Expert
  ijsbeer op 11 janvier 2019 · 17:00
  ook de Zentralschweiz bij Schwyz was het goed vandaag! dikke pow tot diep in het dal.
 • Kendo
  Beginner
  Kendo op 11 janvier 2019 · 18:24
  Brandnertal was diep vandaag  “Ein Brett macht Spaß. Zwei Bretter machen doppelt so viel Spaß”
 • Dutchess
  Advanced
  Dutchess op 11 janvier 2019 · 19:48
  Luchtig, koud en diep was het!

  We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
 • brts
  Beginner
  brts op 12 janvier 2019 · 06:53


  Was niets aan.
 • paddyodenneboom
  Expert
  paddyodenneboom op 12 janvier 2019 · 13:20


  Was niets aan. brts op 12 jan 2019 06:53


  Nice shot!!
  verslaafd aan wit goud!
 • paddyodenneboom
  Expert
  paddyodenneboom op 12 janvier 2019 · 13:21
  verslaafd aan wit goud!
 • GerritA
  Advanced
  GerritA op 12 janvier 2019 · 20:09
  Heerlijk gespeeld de laatste 3 dagen op de wettersteinbahn tussen en met de boompjes... Ook Biberwier en Lermoos waren heerlijk....

  And snow it is.....
 • Tim3
  Beginner
  Tim3 op 12 janvier 2019 · 21:46


  In the white room! Donderdag in Graubünden.
  'Go, go on that great adventure' - Jeremy Jones (Higher)
 • timreuter
  Advanced
  timreuter op 13 janvier 2019 · 08:49
  Gaschurn wederom een prima dag!
  Freshpow
 • DiederiktB
  DiederiktB op 13 janvier 2019 · 09:35
  Mooie poederdag, ook in het westen van Zwitserland (4 Vallées), er ligt een basis met daaroverheen 30-40cm vers. Have fun, Stay safe!
 • DiederiktB
  DiederiktB op 13 janvier 2019 · 09:35
  Mooie poederdag, ook in het westen van Zwitserland (4 Vallées), er ligt een basis met daaroverheen 30-40cm vers. Have fun, Stay safe!
 • markindealpen
  Advanced
  markindealpen op 13 janvier 2019 · 13:42
  Vanochtend was t nog goed in Damuls, wel wat zwaardere sneeuw al, maar nog genoeg faceshots gehad😃. Vrijdag nog genoten van die droge poeder!
  Dank voor de PA's !!

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro