Advies (tour)skischoen


 • Snow70
  Snow70 op 26 janvier 2019 · 14:24
  Hi,

  Ik ben nieuw op dit forum, en heb een vraag over (tour)skischoenen.
  Ik plan nl. om nieuwe skischoenen te kopen voor mijn alpine ski’s, maar wegens erg veel zin om ook te starten met tourskiën, vroeg ik mij af of het ook mogelijk is om tourskischoenen te kopen, die je ook gewoon (en dagelijks) kan gebruiken op je alpine ski’s ?

  Zelf ben ik tot nu eerder een pisteskiër. Doorgaans gaan we zo’n 3 keer per jaar naar het Montafon gebied. We hebben hier een fijn adresje en we hopen hier nog lang naar toe kunnen gaan.
  Skiën is bij ons vooral een familiemoment. Samen met mijn echtgenote en onze dochter. Mooie momenten samen, lange dagen, zowel inspannende als meer relaxte skidagen.

  De laatste tijd begint het bij mezelf wel aardig te kriebelen om met tourskiën te beginnen, of er toch al van te proeven. In het Montafongebied kom je ook aardig wat tourskiërs tegen, en er worden locaal ook heel wat begeleide initiaties gegeven.
  Ik zie mezelf misschien niet meer beginnen aan meerdaagse tochten, maar zie tourskiën eerder als een trektocht van zo’n halve dag of paar uur door een rustig dal. Vb. na een nacht van verse sneeuwval. Concreet denk ik hierbij dan aan het Gauertal in Montafon, of bovenop de Kristberg. Allicht niet erg uitdagend voor de meer ervaren tourskiërs hier op het forum, maar voor mij echt wel fijn.

  Komende krokusvakantie plan ik mijn eerste begeleide initiatie. Op het einde van een skidag op de Gargellen. Vertrek bovenaan de Schafberg, beperkt aantal hoogtemeters en dan gevolgd door een afdaling, allicht met wat verlichting. Ik kijk er echt naar uit !

  In eerste instantie zal ik het materiaal gaan huren. Ik moet over tourskiën nog zo veel leren en ervaren uiteraard.
  Maar omdat ik voor mijn alpine ski’s stilaan nieuwe skischoenen ga kopen, vroeg ik me dus af of ik met 1 paar beide disciplines kan beoefening. Of is dit geen goed idee?

  Misschien nog dit. Ik woon in de buurt van Leuven. Graag ook tips voor een goede shop in Vlaanderen of het zuiden van NL.
  Erg bedankt op voorhand !

  S
 • PieterJan85
  Beginner
  PieterJan85 op 26 janvier 2019 · 16:06
  Misschien D'store in bierbeek eens checken, niet 100% zeker of ze tourmateriaal hebben, maar is toch best grote winkel dus kans is groot. Je kan altijd bellen om je te informeren, telefoonnummer zelf eens googelen 😉
 • vasco
  Advanced
  vasco op 26 janvier 2019 · 16:25
  Het verschil tussen piste en toer schoenen is de laatste paar jaar veel kleiner geworden met betrekking tot stijfheid en flex. Diverse "piste" modellen hebben ook een loopstand en kun je in een puntjesbinding klikken. Het grootste verschil is gewicht en prijs. Het belangrijkste is toch wel dat ze lekker zitten.

  Ik toer nu zelf 7 weken met Tecnica Cochise schoenen, dat was het enige dat (volgens MK-ski) om mijn voeten past. Mijn schoenen zijn nu wel zwaarder dan mijn skies met bindingen 😃.
 • Slim
  Tourist
  Slim op 27 janvier 2019 · 00:44
  Inderdaad, Zoals hierboven opgemerkt zijn schoenen de laatste jaren veel beter geworden: lichte tourskischoenen skien beter, en freeride schoenen lopen beter en zijn lichter.

  Waar je wel op moet letten zijn je bindingen: hoogstwaarschijnlijk zijn je huidige bindingen alleen geschikt voor alpine zolen. Er zijn een aantal freeride en toerski schoenen met verwisselbare zolen, waar je alpine zolen voor kunt kopen, anders (zoals met de Cohise, die ik ook heb) zit je aan nieuwe bindingen vast, en dat lijkt me een beetje zonde als je ski’s al vrij oud zijn.
  *message édité par Slim op 27 janv. 2019 00:44
 • evr66
  Beginner
  evr66 op 27 janvier 2019 · 09:39
  Klopt, daarnaast zijn er schoenen die in beide bindingstype bruikbaar zijn zonder wisselen van zool. in er van bv technica, dynafit en ik ben zelf heel tevreden over de lange freetour. Kijk vooral goed naar de pasvorm, eigenlijk belangrijkste.
 • Murky
  Advanced
  Murky op 27 janvier 2019 · 12:20
  Je kunt ook gaan voor bijvoorbeeld een binding als de Salomon Guardian, Atomic Tracker of een Marker baron / Duke. Deze kun je nog prima op afdalen en lopen ook goed berg op. Wel wat zwaarder maar daar past wel elke "normale" alpine schoen in.
  Verder kun je dan een schoen nemen als de Salomon Quest 130 of Atomic Tracker 130.
  Skier turned Snowboarder turned Skier..
 • Snow70
  Snow70 op 27 janvier 2019 · 12:36
  Bedankt voor de info.
  Verhaal van compatibiliteit met (bestaande) alpine bindingen zijn wel erg relevant !
  Moet ik zeker rekening mee houden.

  Lijkt me op eerste gezicht wel een beetje een gedoe om de zolen te wisselen.
  Moet ik zeker goed over nadenken.

  Ik zou de Scarpa wel eens willen passen.
  Weten jullie waar ze deze verkopen hier bij ons (Vlaanderen en zuid NL) ?
 • GuyF
  Beginner
  GuyF op 27 janvier 2019 · 12:37
  Ik kan het bovenstaande enkel beamen.
  Maar ik zou toch eerst een aantal schoenen passen zonder naar de zool te kijken, anders ga je een aantal modellen uitsluiten en de juiste pasvorm is toch zeer belangrijk.

  In december heb ik zelf nieuwe schoenen aangeschaft na een paar jaar gesukkeld te hebben met mijn K2 pinnacle's (ook een freeride model met tourmogelijkheden).
  Het zijn atomic hawx ultra xtd geworden. Mede dankzij de WTR (walk to ride zool, niet verwisselbaar) is de instap in mijn kingpin veel gemakkelijker dan met K2 (onder een alpiene zool blijft de sneeuw veel meer plakken).

  Deze schoenen zijn een grote verbetering, veel lichter, een goed en simpel blokkeermechanisme en een vrij grote voor/achter beweging in de loopstand.
  Ik zit nu wel met het probleem dat deze schoenen niet passen in mijn fisher slalom carver van 6 jaar oud. Omdat ik deze enkel nog maar af en toe gebruik als ik mijn vriendin ga skien heb ik toch geen spijt van mijn aankoop (ik gebruik dan maar mijn oude schoenen).

  Ik kan je Sportina (Erpe-Mere) ten zeerste aanraden. Toch wel een bekende naam in Belgie voor bootfitting en vooral een zeer ruim aanbod freeride/tourschoenen. Neem er wel je tijd voor, op zaterdag is het altijd heel druk. Door de week is het wel mogelijk om na 19u op afspraak te gaan.

  *message édité par GuyF op 27 janv. 2019 12:44 (1% bewerkt)
 • GuyF
  Beginner
  GuyF op 27 janvier 2019 · 12:43

  Ik zou de Scarpa wel eens willen passen.
  Weten jullie waar ze deze verkopen hier bij ons (Vlaanderen en zuid NL) ?Snow70 op 27 jan 2019 12:36


  Bij Sportina zeker, maar misschien dat in deze tijd vd winter al een aantal maten niet meer beschikbaar zijn.

  Ik kan mij vergissen, maar ik denk niet dat echte tourschoenen (zoals scarpa) een verwisselbare zool hebben en bijgevolg nooit in een zuivere alpiene binding zullen passen.

  *message édité par GuyF op 27 janv. 2019 12:43
 • maaike.bb
  Beginner
  maaike.bb op 27 janvier 2019 · 14:21
  Ik heb toerskischoenen met alpine zolen (ik dacht van scarpa).Vorig jaar was een van mijn toerskibindingen stuk en heb ik twee dagen pisteskies met normale bindingen gehuurd en met mijn eigen schoenen gebruikt. Dat ging prima.....ik kan je helaas niet helpen aan de details, maar het kan dus wel.
 • maaike.bb
  Beginner
  maaike.bb op 27 janvier 2019 · 15:11
  Kleine correctie: ik heb Dalbello schoenen. Mijn man heeft scarpa freeride schoenen met vibram zolen eronder geschoefd. Die passen op die manier prima in de skibindingen van de leenskis van de indoorski (lopende band)....
 • Snow70
  Snow70 op 27 janvier 2019 · 16:59
  Ik kan het bovenstaande enkel beamen.

  Het zijn atomic hawx ultra xtd geworden. Mede dankzij de WTR (walk to ride zool, niet verwisselbaar) is de instap in mijn kingpin veel gemakkelijker dan met K2 (onder een alpiene zool blijft de sneeuw veel meer plakken).

  Deze schoenen zijn een grote verbetering, veel lichter, een goed en simpel blokkeermechanisme en een vrij grote voor/achter beweging in de loopstand.

  GuyF op 27 jan 2019 12:37


  Dag Guy,
  bedankt voor je feedback. Zeer nuttig.
  Nu las ik bij de gebruikersreviews van deze schoenen op de site van Atomic zelf, dat er door meerdere gebruikers geklaagd wordt over koude voeten.
  Koude voeten kan meerdere oorzaken hebben, maar zou het misschien kunnen zijn dat schoenen die touringski geöriënteerd zijn eerder minder geïsoleerd zijn, net omdat ze eerder geschikt zijn om te worden gebruikt bij een inspanning? Het lichaam warmt dan ook op bij een zwaardere fysische inspanning?
 • Slim
  Tourist
  Slim op 27 janvier 2019 · 19:09
  Klopt, daarnaast zijn er schoenen die in beide bindingstype bruikbaar zijn zonder wisselen van zool. in er van bv technica, dynafit en ik ben zelf heel tevreden over de lange freetour. Kijk vooral goed naar de pasvorm, eigenlijk belangrijkste.evr66 op 27 jan 2019 09:39
  Huh? Dat klopt niet. Mijn Technica Cochise (nieuwe versie) heeft bijvoorbeeld Gripwalk zolen en er zijn geen andere verkrijgbaar. Dat past dus NIET in een gewone "oude" alpiene binding.

  Ik denk dat jij het misschien over tech-inserts en tech bindingen hebt, maar dat is nog heel wat anders.
  Hier gaat het over de zool zelf.

  Ik vermoed dat de skis van @Snow70 gewone alpiene bindingen hebben van een paar jaar oud, die zijn dan niet compatibel met welke "loopzool" ook.

  Schoenen om mee te toeren hebben of:
  1-"non-compliant":extreem ronde of korte rubber zolen (past alleen in tech bindingen en een enkele frame tourbinding)
  2-"Norm" toerski zolen (rubber) (past in alle frame toerbindingen en toer-compatible alpine bindingen)
  3-Walk-to-Ride of GripWalk (Past in alle frame toerbindingen en veel (nieuwe) alpiene bindingen met Gripwalk MNC of WTR certificatie)

  *message édité par Slim op 27 janv. 2019 19:16 (1% bewerkt)
 • Snow70
  Snow70 op 27 janvier 2019 · 22:36
  Inderdaad,
  ik ski momenteel met Fischer Progressor 900 (+/- 7 jaar oud) en Salomon XDrive (+/- 3 jaar oud).
  Beide met klassieke alpine bindingen.
  S
 • Slim
  Tourist
  Slim op 28 janvier 2019 · 04:55
  Inderdaad,
  ik ski momenteel met Fischer Progressor 900 (+/- 7 jaar oud) en Salomon XDrive (+/- 3 jaar oud).
  Beide met klassieke alpine bindingen.
  SSnow70 op 27 jan 2019 22:36

  Zijn dat skis met systeem bindingen of met gewone opgeschroefde binding?
  Als het systeem bindignenzijn dan heb je niet eens de keus, dan moet je schoenen zoeken met alpine zolen en die er op schroeven.
  Zo nee, is het dan wel de moeite waard om 2 paarnieuwe bindingen te kopen voor skis die al een paar jaar oud zijn?
 • Snow70
  Snow70 op 30 janvier 2019 · 09:34
  Qua breedte van de schoenzool zit ik doorgaans op een gemiddelde breedte.

  Ik ski met Nordica schoenen (Arrow F4) en op de koersfiets & MTB fiets ik met Gaerne.
  Beide merken hebben een eerdere gemiddelde breedtevoering.

  Hoe zit dat dan nu met toerskischoenen?
  Kan ik dan zowat alle kanten uit, of moet ik misschien eerder gericht passen?

  Vb
  - bredere schoenen zijn misschien interessant omdat je voeten mogelijks wel wat zullen uitzetten tijdens de inspanning?
  - of is het misschien eerder net interssanter om de schoenen niet te breed te nemen omdat je dan minder kans hebt op blaren?

  Ter info:
  Bij het alpineskiën valt het me steevast op dat ik tijdens de eerste dag(en) de schoenen minder vast kan doen dan op het einde van de week.
  Dit is echt opvallend, en doet zich keer op keer voor.
  Heeft m.i. niets te maken met de koude van de schoenen in het begin van de week, want ze worden steeds verwarmd opgeborgen. Het lijkt me eerder gelinkt met de dikte van mijn voet in het begin van de week. Misschien gevolg van de autoreis ?
  Weet niet of jullie dit ook ervaren ? • AlexSki
  Tourist
  AlexSki op 30 janvier 2019 · 12:08
  Hoe zit dat dan nu met toerskischoenen?
  Kan ik dan zowat alle kanten uit, of moet ik misschien eerder gericht passen?

  Misschien voor jou een wel/niet retorische vraag, maar passen is het allerbelangrijkste bij het kopen van (tour)skischoenen. De pasvorm is key en is per individu verschillend.

  Ik heb de reacties een beetje doorgelezen en daar worden een aantal zaken benoemd, maar de vraag is wat wil jij nu precies? Als je graag wil ervaren hoe het is om te tourskiën dan zou ik een tourski huren met een framebinding (zie voorbeeld op het plaatje)., want daar kun je met je huidige schoenen gewoon in.

  Als dat bevalt kun je verder gaan kijken en bepalen wat je precies wilt. Ik begrijp dat je voor je eerste ervaring op pad gaat met een professional. Ik ga er vanuit dat hij/zij je ook e.e.a. gaat vertellen over lawineveiligheid.
  When life gets too complicated.... SKI
 • hendrik.dercon1232
  hendrik.dercon1232 op 31 janvier 2019 · 14:14
  Dag @Snow70

  Ikzelf woon ook kort bij Leuven, zelf enkel 1 week ervaring met splitboarden maar wel wat met winkels.
  D'Store heeft een uitgebreid aanbod maar niet echt voor toerskiërs vrees ik (ook weinig shells en goede layering vind ik, buiten wel een koopje gedaan dit en vorig jaar einde seizoen).

  Ik denk niet dat ze je daar gepast kunnen adviseren als personen met ervaring, of toch, dat gevoel heb ik (ben er graag zelf mee bezig en zoek altijd op). In Antwerpen kan je wel bij Republik Skishop terecht, zij zijn hierin gespecialiseerd, heel het jaar door skigerief in de zaak ook.
  Zelf voor uitleg van splitboard geweest met mijn vader (toerskiër), en zij hebben duidelijk veel kennis.

  Vader wou toen wat informatie over nieuwe ski's, de eigenaar vroeg toen wat hij nu had, maar papa kende de modelnaam niet. De eigenaar besloot dan zijn brein aan te spreken en wat details te vragen, en kon adhv. de rode kleur en ruwe datum van aankoop even het model opsommen en wat specs. Indrukwekkend vond ik toen...

  Bij Avventura in Gent kan je misschien ook wel terecht, dat is een tijd geleden dat ik er ben geweest.

  Hendrik
 • Snow70
  Snow70 op 31 janvier 2019 · 20:52
  dag @hendrik.dercon1232

  bedankt voor je reactie. Interessant om weten !

  D'Store ken ik goed.
  Ben er al vaak langs geweest en ook vaak e.e.a. aangeschaft. Tot tevredenheid. Ook al vaak kwaliteitsvolle kledij goedkoop gevonden in de outlet.
  Denk inderdaad wel dat ze minder gespecialiseerd zijn in tourskiën.

 • joekvanvoorbergen
  joekvanvoorbergen op 31 janvier 2019 · 23:13
  Ik kan het bovenstaande enkel beamen.

  Het zijn atomic hawx ultra xtd geworden. Mede dankzij de WTR (walk to ride zool, niet verwisselbaar) is de instap in mijn kingpin veel gemakkelijker dan met K2 (onder een alpiene zool blijft de sneeuw veel meer plakken).

  Deze schoenen zijn een grote verbetering, veel lichter, een goed en simpel blokkeermechanisme en een vrij grote voor/achter beweging in de loopstand.

  GuyF op 27 jan 2019 12:37


  Dag Guy,
  bedankt voor je feedback. Zeer nuttig.
  Nu las ik bij de gebruikersreviews van deze schoenen op de site van Atomic zelf, dat er door meerdere gebruikers geklaagd wordt over koude voeten.
  Koude voeten kan meerdere oorzaken hebben, maar zou het misschien kunnen zijn dat schoenen die touringski geöriënteerd zijn eerder minder geïsoleerd zijn, net omdat ze eerder geschikt zijn om te worden gebruikt bij een inspanning? Het lichaam warmt dan ook op bij een zwaardere fysische inspanning?
  Snow70 op 27 jan 2019 16:59


  Interessant, de Atomic boot is juist voor beiden. Ik heb dezelfde schoen aangeschaft dit jaat. Voor mij is het een ultieme boot maar daar hij ook bedoeld is om echt mee te skien ervaar ik hetzelfde probleem, de schoen is simpelweg zo ligt dat je koude voeten hebt.
 • dorfke
  Beginner
  dorfke op 2 février 2019 · 09:45
  Ben zelf ook van Leuven en je kan misschien ook eens gaan zien in de skipastory in Wezemaal. Zelf nog niet geweest, maar hebben naar ik hoor wel veel materiaal. Zijn ook gespecialiseerd in bootfitting.

  Doe zelf af zn toe eens een tourrochtje (niets speciaals) en heb ook de technica cochise met verwisselbare zolen (voor toch bindingen en gewone Alpine bindingen). Ik gebruik dit met een framebinding wat prima werkt als je niet meer dan 3 uur omhoog loopt (anders gaat ook nog paar wordt wat zwaar).

  Qua boots: heb veel goede dingen gelezen over de samomon mtn bot, maar alles hangt een beetje van jouw voet af

 • DirkH
  Beginner
  DirkH op 2 février 2019 · 17:27
  Ik ben toerskier en ski ook al jaren op de piste met toerskimateriaal. Ik ski zelf met een Fischer Hannibal 100mm onder de voet. Een tech binding met inserts. Ik heb nog nooit een onnodige release gehad. Ook een kästle tx98 is een lichte fijne alleskunner ski. Echt uitstekend in poeder en meer dan behoorlijk op de piste. Had daarvoor een Atomic Acces. Ook fijn maar de Fischer is iets stabieler bij hoge snelheid. Ik ben wel onder de 70kg. En ski ook met 181cm en dat moet je wel wat souplesse hebben bij het spitzenkehren. Heb ook al veel goeds gehoord van de Ubac van Zag ski's . Al dit materiaal is geschikt om uren te toeren en perfect skibaar op piste en in powder.
 • dick
  Advanced
  dick op 3 février 2019 · 17:26
  Ik ski zelf ook met 1 set schoenen op 4 paar ski's. Dit is ongeveer het recept:

  Schoen: Scarpa Maestrale of Maestrale RS, afhankelijk van de flex die je wilt. Combineer dit met je alpine ski's met de Marker Griffon of de Salomon MNC binding. Op je tourskiset neem je dan een techbinding (zonder brakes, maar met leach).

  Bijkomend voordeel van een tourschoen bij het alpine skiën: in restaurant / bar alles lekker in de loopstand 😉
  --
 • GuyF
  Beginner
  GuyF op 7 février 2019 · 10:50

  Interessant, de Atomic boot is juist voor beiden. Ik heb dezelfde schoen aangeschaft dit jaat. Voor mij is het een ultieme boot maar daar hij ook bedoeld is om echt mee te skien ervaar ik hetzelfde probleem, de schoen is simpelweg zo ligt dat je koude voeten hebt.
  joekvanvoorbergen op 31 jan 2019 23:13


  Ik heb deze schoenen nog niet getest in ijzige koude. Afgelopen weekend wel bij -10 en weinig wind. Maar nog geen last gehad van koude voeten (eerder warm).
  Heb je dan ook de 130?
  De 120 variant heeft een dikkere liner en het bovenste deel (upper cuff) is van een ander en zwaarder material (PU vs grilamid). Deze zullen waarschijnlijk iets warmer zijn.

  *message édité par GuyF op 7 févr. 2019 10:51
 • martijnuiterwijk
  Advanced
  martijnuiterwijk op 7 février 2019 · 11:10
  bij min 15 is mijn atomic backland carbon niet koud.... Ja de schoen is koud, maar mn voeten zijn gewoon lekker warm, ook bij een tour van +1000 hoogtemeters...
  was naar beneden maar net zo makkelijk als naar boven

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro