Poederalert #21 komt er aan! We mogen dan overgeschakeld zijn naar de zomertijd en al een paar weken in de meteoroligische lente zijn verzeild, maar vergeet niet dat de R nog in de maand zit. Winterbanden nog onder je auto? Nog wat vrije dagen te besteden? Zin in die ultieme April dump? Hier komt ie dan... de ultieme f^#k de zomer ik wil nog sneeuw dump.
De jetstream wordt de komende dagen pal noord en het wordt scenario1 uit mijn vorige weerbericht:
Komt de meeste koude lucht via Noord Frankrijk richting de Alpen, dan zou de Gotthardregio en later grotere delen van Zwitserland wel eens de grote winnaar kunnen worden omdat de sneeuw dan allereerst vanuit het zuidwesten naar binnen stroomt en daarna in de vorm van een sandwich om de Alpen vouwt.
Maar voor het zover is, is het nog heerlijk mild en zonnig in de Alpen. De maandag verloopt uitgesproken zonnig en pas op dinsdag merk je aan de instromende hogere bewolking dat er een verandering op komst is. Er komt een zuidföhn op gang en in de loop van de middag stuwt de bewolking zich op tussen de Monte Rosa-Gotthard-Piz Bernina In de nacht van dinsdag naar woensdag gaat het met een zuidwestelijke stroming dan sneeuwen. Dat levert met een sneeuwgrens rond de 1600 meter op woensdagochtend al de eerste sneeuw op rond de Monte Rosa, de Gotthardregio en rond de Sustenpas.
Hoewel er woensdagochtend al de eerste verse sneeuw ligt is de woensdag zeker nog geen poederdag. Het is dan nog wachten op het koufront (de blauwe lijn op het kaartje hierboven). Deze trekt naar verwachting in de loop van de ochtend vanuit het westen de Alpen in. In aanloop daar naartoe stuwt de bewolking weer aan de zuidkant van de Alpen met intense sneeuwval ten zuiden van de Franse Ecrins, de westelijke en noordelijke Piemonte, het gebied van Monte Rosa via de Gotthard naar de Piz Bernina en later uitbreidend tot de Ortlerregio en zelfs het zuiden van Oostenrijkse Otztal. Een typische zuidwestdump. De sneeuwgrens schommelt dan tussen de 1500 en 1900 meter waarbij het nulgradenniveau rond de 1700- 2000 meter ligt. Heel veel sneeuw voor het hooggebergte boven de 2000 meter in bovengenoemde regio's.
Later in de ochtend stroomt dan de koude lucht van het koufront de westelijke Alpen in. In de Franse Alpen wordt de stroming west, tegelijkertijd is deze in de Italië, Zwitserland en Oostenrijk dan nog steeds zuidwest met een zuidföhn tot gevolg. Tegen het einde van de ochtend valt de zuidföhn weg in Zwitserland en in de loop van de woensdagmiddag sneeuwt het er dan vanuit het westen. In oostenrijk wordt pas tegen donderdag het ineenzakken van de zuidföhn verwacht.
Met het binnenvallen van het koufront wordt de stroming dus west tot noordwest in de Franse Alpen en daalt de sneeuwgrens, nog steeds zuidwest aan de zuidkant van de Alpen met een sneeuwgrens rond de 1500 meter en in de loop van woensdag en donderdag steeds vaker west tot noordwest in de Noordalpen met een sneeuwgrens die richting de 1000 of zelfs 800 meter daalt. Tot en met de nacht naar donderdag worden de volgende sneeuwhoeveelheden verwacht.
Donderdag stroomt de koude lucht verder de Alpen in. In de Franse Alpen betekent dit met een noordwestelijke stroming nog steeds sneeuw voor de Franse Noordalpen, tegelijkertijd ontstaat er een koude noordföhn voor de Franse Zuidalpen. Het klaart daar dan op en de zon komt er door.
Zwitserland ligt dan nog steeds in de line of fire. Koude en warme lucht komen samen boven Monte Rosa/Haute Valais, de Gotthard/Sustenpassregio en het zuiden en midden van Graubunden. De sneeuwgrens daalt en het komt nog eens tot intense neerslag. Ook ten noorden van de Alpenhoofdkam sneeuwt het dan lekker door, maar niets vergeleken met de hierboven genoemde regio's. De sneeuwgrens daalt rap richting de 1000 meter en vanuit het westen volgen tegen de avond opklaringen.
Italië ziet het sneeuwfront gedurende de dag zeer langzaam naar het oosten verplaatsen. In het uiterste westen klaart het in de loop van de ochtend al op en in de westelijke en zuidelijke Piemonte komt de zon er steeds vaker door. Het sneeuwt dan nog intens vanaf de Aosta via de Noordelijke Piemonte en Lombardia tot voorbij de Ortler. Het zwaartepunt verplaatst zich van het noordwesten van Italië in de ochtend naar het noordoosten van Italië in de middag en avond. De Dolomieten en Alpe di Giulia zien de meeste sneeuw pas tegen het einde van de donderdag. De sneeuwgrens ligt rond de 1400-1600 meter, maar daalt in de loop van de dag vanuit het westen richting de 1000 meter.
Oostenrijk. Tot en met donderdagochtend hebben voornamelijk de zuidelijke delen van Oostenrijk sneeuw gezien. Vooral in Ost Tirol, de zuidwestelijke gebieden van Karinthië en de meest zuidelijke gebieden van Tirol is het sneeuwdek dan boven de 2000 meter flink aangegroeid. Donderdagochtend (heel) vroeg arriveert dan langzaam de kou en sneeuw vanuit het westen. In het uiterste westen van Vorarlberg sneeuwt het al in de vroege ochtend pas na de lunch trekt de sneeuwval Tirol in en verplaatst zich dan rap richting de oostelijkere gebieden zoals het Salzburgerland en Steiermark. Met name in de Alpenhoofdkam tussen Oostenrijk en Italië sneeuwt het donderdag einde dag zeer intens.
Ofwel:
Komt de meeste koude lucht via Noord Frankrijk richting de Alpen, dan zou de Gotthardregio en later grotere delen van Zwitserland wel eens de grote winnaar kunnen worden omdat de sneeuw dan allereerst vanuit het zuidwesten naar binnen stroomt en daarna in de vorm van een sandwich om de Alpen vouwt.
Vrijdag keert onder (tijdelijke) hogedruk de rust weer terug.
Maandag: mild en zonnig Dinsdag: opkomende bewolking, sneeuw in het zuiden Woensdag: allerreerst veel sneeuw in het zuiden, later kou en sneeuw vanuit het westen, noorden Oostenrijk dan nog droog Donderdag: opkomende opklaringen vanuit het westen maar daarvoor intense sneeuwval en steeds kouder wordend Vrijdag: ruimte voor de zon en droog
Donderdag:
heel veel verse sneeuw (waarschijnlijk te veel verse sneeuw):
Vrijdag:
Maar mogelijk dat ik dit lijstje de komende 48 uur nog wat ga bijstellen. Ook de aangrenzende gebieden zullen goed zijn. Zolang je maar rekening houd met het ritme van de storm en niet te vroeg arriveert. In Oostenrijk hoef je muv het uiterste westen van Vorarlberg niet eerder te zijn dan vrijdagochtend vroeg.
Tot zover mijn tips. Vragen? Drop ze hieronder.
Stay stoked Morris