Poederalert #21: waarheen te gaan?


Par meteomorris sur 1 avril 2019 · 41

Poederalert #21 komt er aan! We mogen dan overgeschakeld zijn naar de zomertijd en al een paar weken in de meteoroligische lente zijn verzeild, maar vergeet niet dat de R nog in de maand zit. Winterbanden nog onder je auto? Nog wat vrije dagen te besteden? Zin in die ultieme April dump? Hier komt ie dan... de ultieme f^#k de zomer ik wil nog sneeuw dump.

De jetstream wordt de komende dagen pal noord en het wordt scenario1 uit mijn vorige weerbericht:

Komt de meeste koude lucht via Noord Frankrijk richting de Alpen, dan zou de Gotthardregio en later grotere delen van Zwitserland wel eens de grote winnaar kunnen worden omdat de sneeuw dan allereerst vanuit het zuidwesten naar binnen stroomt en daarna in de vorm van een sandwich om de Alpen vouwt.

Woensdagochtend eerste verse sneeuw

Maar voor het zover is, is het nog heerlijk mild en zonnig in de Alpen. De maandag verloopt uitgesproken zonnig en pas op dinsdag merk je aan de instromende hogere bewolking dat er een verandering op komst is. Er komt een zuidföhn op gang en in de loop van de middag stuwt de bewolking zich op tussen de Monte Rosa-Gotthard-Piz Bernina In de nacht van dinsdag naar woensdag gaat het met een zuidwestelijke stroming dan sneeuwen. Dat levert met een sneeuwgrens rond de 1600 meter op woensdagochtend al de eerste sneeuw op rond de Monte Rosa, de Gotthardregio en rond de Sustenpas.

Woensdag: koufront arriveert

Hoewel er woensdagochtend al de eerste verse sneeuw ligt is de woensdag zeker nog geen poederdag. Het is dan nog wachten op het koufront (de blauwe lijn op het kaartje hierboven). Deze trekt naar verwachting in de loop van de ochtend vanuit het westen de Alpen in. In aanloop daar naartoe stuwt de bewolking weer aan de zuidkant van de Alpen met intense sneeuwval ten zuiden van de Franse Ecrins, de westelijke en noordelijke Piemonte, het gebied van Monte Rosa via de Gotthard naar de Piz Bernina en later uitbreidend tot de Ortlerregio en zelfs het zuiden van Oostenrijkse Otztal. Een typische zuidwestdump. De sneeuwgrens schommelt dan tussen de 1500 en 1900 meter waarbij het nulgradenniveau rond de 1700- 2000 meter ligt. Heel veel sneeuw voor het hooggebergte boven de 2000 meter in bovengenoemde regio's.

Verwachte sneeuwval tot woensdag net na de lunch
Verwachte sneeuwval tot woensdag net na de lunch

Later in de ochtend stroomt dan de koude lucht van het koufront de westelijke Alpen in. In de Franse Alpen wordt de stroming west, tegelijkertijd is deze in de Italië, Zwitserland en Oostenrijk dan nog steeds zuidwest met een zuidföhn tot gevolg. Tegen het einde van de ochtend valt de zuidföhn weg in Zwitserland en in de loop van de woensdagmiddag sneeuwt het er dan vanuit het westen. In oostenrijk wordt pas tegen donderdag het ineenzakken van de zuidföhn verwacht.

Met het binnenvallen van het koufront wordt de stroming dus west tot noordwest in de Franse Alpen en daalt de sneeuwgrens, nog steeds zuidwest aan de zuidkant van de Alpen met een sneeuwgrens rond de 1500 meter en in de loop van woensdag en donderdag steeds vaker west tot noordwest in de Noordalpen met een sneeuwgrens die richting de 1000 of zelfs 800 meter daalt. Tot en met de nacht naar donderdag worden de volgende sneeuwhoeveelheden verwacht.

Sneeuwval tot de vroege donderdagochtend
Sneeuwval tot de vroege donderdagochtend

Donderdag: sneeuw verplaatst zich naar het oosten

Donderdag stroomt de koude lucht verder de Alpen in. In de Franse Alpen betekent dit met een noordwestelijke stroming nog steeds sneeuw voor de Franse Noordalpen, tegelijkertijd ontstaat er een koude noordföhn voor de Franse Zuidalpen. Het klaart daar dan op en de zon komt er door.

Zwitserland ligt dan nog steeds in de line of fire. Koude en warme lucht komen samen boven Monte Rosa/Haute Valais, de Gotthard/Sustenpassregio en het zuiden en midden van Graubunden. De sneeuwgrens daalt en het komt nog eens tot intense neerslag. Ook ten noorden van de Alpenhoofdkam sneeuwt het dan lekker door, maar niets vergeleken met de hierboven genoemde regio's. De sneeuwgrens daalt rap richting de 1000 meter en vanuit het westen volgen tegen de avond opklaringen.

Italië ziet het sneeuwfront gedurende de dag zeer langzaam naar het oosten verplaatsen. In het uiterste westen klaart het in de loop van de ochtend al op en in de westelijke en zuidelijke Piemonte komt de zon er steeds vaker door. Het sneeuwt dan nog intens vanaf de Aosta via de Noordelijke Piemonte en Lombardia tot voorbij de Ortler. Het zwaartepunt verplaatst zich van het noordwesten van Italië in de ochtend naar het noordoosten van Italië in de middag en avond. De Dolomieten en Alpe di Giulia zien de meeste sneeuw pas tegen het einde van de donderdag. De sneeuwgrens ligt rond de 1400-1600 meter, maar daalt in de loop van de dag vanuit het westen richting de 1000 meter.

Oostenrijk. Tot en met donderdagochtend hebben voornamelijk de zuidelijke delen van Oostenrijk sneeuw gezien. Vooral in Ost Tirol, de zuidwestelijke gebieden van Karinthië en de meest zuidelijke gebieden van Tirol is het sneeuwdek dan boven de 2000 meter flink aangegroeid. Donderdagochtend (heel) vroeg arriveert dan langzaam de kou en sneeuw vanuit het westen. In het uiterste westen van Vorarlberg sneeuwt het al in de vroege ochtend pas na de lunch trekt de sneeuwval Tirol in en verplaatst zich dan rap richting de oostelijkere gebieden zoals het Salzburgerland en Steiermark. Met name in de Alpenhoofdkam tussen Oostenrijk en Italië sneeuwt het donderdag einde dag zeer intens.

Ofwel:

Komt de meeste koude lucht via Noord Frankrijk richting de Alpen, dan zou de Gotthardregio en later grotere delen van Zwitserland wel eens de grote winnaar kunnen worden omdat de sneeuw dan allereerst vanuit het zuidwesten naar binnen stroomt en daarna in de vorm van een sandwich om de Alpen vouwt.

Vrijdag: snel droog en zonnig

Vrijdag keert onder (tijdelijke) hogedruk de rust weer terug.

Het scenario

Maandag: mild en zonnig Dinsdag: opkomende bewolking, sneeuw in het zuiden Woensdag: allerreerst veel sneeuw in het zuiden, later kou en sneeuw vanuit het westen, noorden Oostenrijk dan nog droog Donderdag: opkomende opklaringen vanuit het westen maar daarvoor intense sneeuwval en steeds kouder wordend Vrijdag: ruimte voor de zon en droog

Waarheen te gaan?

 • Maandag: touren
 • Dinsdag: touren (let op voor inkomende bewolking zuiden en verse triebschnee in het noorden)
 • Woensdag: föhn in het noorden, inkomende sneeuw in het westen en forse sneeuwval zuiden. Geen ideale dag, hoewel zuidwesten Engadin dan al wat moois kan bieden.

Donderdag:

 • zon en verse sneeuw: Franse zuidalpen, met name noorden Hautes Alpes en niet te vergeten westelijke Piemonte
 • verse sneeuw, einde dag meer zon: Franse noordalpen

heel veel verse sneeuw (waarschijnlijk te veel verse sneeuw):

Vrijdag:

 • Poeder!!! De zon komt er door, meeste sneeuw in de Alpenhoofdkam op de grens tussen Italië enerzijds en Oostenrijk en Zwisterland anderzijds. Houd er rekening mee dat het sneeuwdek ten zuiden van de Alpenhoofdkam 1. dunner is en 2. er nog een zwakke suikerlaag in het sneeuwdek zit. De allerdiepste condities verwacht ik op dit moment in:
 • Andermatt
 • Airolo
 • Alagna
 • Corvatsch
 • Diavolezza
 • Disentis
 • Obergurgl

Maar mogelijk dat ik dit lijstje de komende 48 uur nog wat ga bijstellen. Ook de aangrenzende gebieden zullen goed zijn. Zolang je maar rekening houd met het ritme van de storm en niet te vroeg arriveert. In Oostenrijk hoef je muv het uiterste westen van Vorarlberg niet eerder te zijn dan vrijdagochtend vroeg.

Tot zover mijn tips. Vragen? Drop ze hieronder.

Stay stoked Morris


Commentaires


 • xs2arjan.
  Advanced
  xs2arjan. op 1 avril 2019 · 15:07
  @pascalski , hij staat ertussen voor as vrijdag 😉
  xs2arjan
 • LaurensH88
  Advanced
  LaurensH88 op 1 avril 2019 · 17:44
  Momenteel aan het touren in het Otztal via de Italiaanse kant. Woensdag, donderdag vrijdag zouden we eventueel afzakken richting livigno. Goed idee of toch eerder richting Zwitserland trekken? Thx
 • davidswertvaegher
  Beginner
  davidswertvaegher op 1 avril 2019 · 17:52
  Wij gaan met 2 van zondagavond (07/04) tem woensdag (10/04) naar Andermatt met de splitboards. Nog geïnteresseerden om eventueel een gids te delen?
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 1 avril 2019 · 18:41
  Momenteel aan het touren in het Otztal via de Italiaanse kant. Woensdag, donderdag vrijdag zouden we eventueel afzakken richting livigno. Goed idee of toch eerder richting Zwitserland trekken? ThxLaurensH88 op 1 apr 2019 17:44 @LaurensH88 in Livigno zit een nasty laagje in het sneeuwdek. Zwitserland heeft daar wat minder last van. Maar beide opties zijn prima.
  May the powder be with you.
 • LaurensH88
  Advanced
  LaurensH88 op 1 avril 2019 · 19:07
  Thx Morris, zou je eerder richting andermatt of eerder airolo trekken. Andermatt wellicht weinig opties bij slecht weer ?
 • ruudvanweerdenburg
  ruudvanweerdenburg op 1 avril 2019 · 19:08
  -
  *message édité par ruudvanweerdenburg op 1 avril 2019 19:08 (100% bewerkt)
 • RuudvW
  Advanced
  RuudvW op 1 avril 2019 · 19:09
  Vlieg vrijdagmiddag naar Zürich, voor hopelijk 3 dagen mellow freeriden met mijn vrouw. Ik houd je berichten in de gaten Morris.
 • LaurensH88
  Advanced
  LaurensH88 op 1 avril 2019 · 19:17
  Thx Morris, zou je eerder richting andermatt of eerder airolo trekken. Andermatt wellicht weinig opties bij slecht weer ?
 • Pascalski
  Advanced
  Pascalski op 1 avril 2019 · 19:29
  Yes yes yes.. lekkerrrrrr
  Enjoy life with a smile on your face!!
 • powderdude
  Advanced
  powderdude op 1 avril 2019 · 19:42
  @morris.Tot wanneer blijft de temperatuur laag ?
  Enjoy :-))
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 1 avril 2019 · 20:22
  @LaurensH88 vanaf vrijdag opkomende hogedruk en steeds vaker de zon. Andermatt zou dan al heel goed kunnen zijn. Weekend waarschijnlijk wel wat drukker.

  @powderdude weekend wordt mild maar tijdens de nachten koud. Noordhellingen blijven vers en koud.
  May the powder be with you.
 • Roeland VC
  Beginner
  Roeland VC op 1 avril 2019 · 20:36
  @meteomorris Is la Grave een optie?
 • doekej4156
  doekej4156 op 2 avril 2019 · 10:47
  Vanaf vrijdag was de Alpinkurs in Ischgl gepland, dit lijkt een schot in de roos te gaan worden!
 • Boarderbuis
  Advanced
  Boarderbuis op 2 avril 2019 · 10:48
  oj oj, tempting powder-alert! Helaas net de winterbanden eraf gehaald ;-~
  Iemand een plekje vrij in een auto nach der Schweiz? Bijvoorbeeld donderdagavond/nacht rijden naar bijv. Engelberg en zondagavond weer terug? Ik heb te bieden: rijbewijs, een extra airbag, 3-eenheid en een Landeslehrer-opleiding incl. off-piste gids...
  Met klein voorbehoud want moet wel 2 afspraken cancelen en kinderopvang regelen ;!.
  Grtz
 • ieism
  Tourist
  ieism op 2 avril 2019 · 11:36
  @Boarderbuis Dat is ongeveer mijn schema, maar ik weet niet of ik voor jou naar de perfecte regio ga. Vermoedelijk ga ik iets meer richting Oost Zwitserland. En we gaan alleen powsurfen dus ik weet niet of je daar veel aan hebt. Een extra chauffeur zou wel fijn zijn..
  splitfest.nl
 • 49
  Advanced
  49 op 2 avril 2019 · 12:54
  Ter info: hoe laag de sneeuwgrens ook gaat wezen, rond Monte Rosa rijd je alleen boven +/- 2000m, daaronder ligt nu niks, dus straks geen base.
  montagna bianca, ti amo
 • 3zel
  Advanced
  3zel op 2 avril 2019 · 14:00
  @meteomorris verwacht je slecht zicht voor het weekend? Wij menen dat we dan op zoek moeten naar een gebied met 'treeruns'... of verwacht je dat het zal meevallen?
  knowledge is powder
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 2 avril 2019 · 14:13
  @3zel, vrijdag zonnig in het westen, mogelijk nog wat restbewolking in oostenrijk maar in de loop van de dag steeds zonniger. Zaterdag zonnig. Zondag lokaal wat bewolking afhankelijk van nieuw frontje dat binnenkomt. Treeruns zijn op vrijdag en zaterdag niet nodig. Treeruns kun je overigens haken in grote delen van de zuidalpen. Niet enkel de Monte Rosa, maar ook rest van de Piemonte, grote delen Aosta, grote delen Franse Zuidalpen, de Dolomieten, grote delen Karinthië, Lombardia en Alpe di Giulia. Enkel noorden Ticino, Livigno en noorden Ost Tirol hebben iets van treeruns.
  May the powder be with you.
 • eskimo1973
  Beginner
  eskimo1973 op 2 avril 2019 · 14:35
  @meteomorris verwacht je slecht zicht voor het weekend? Wij menen dat we dan op zoek moeten naar een gebied met 'treeruns'... of verwacht je dat het zal meevallen?3zel op 2 apr 2019 14:00
  Welke richting gaat het uit 3zel ?
 • barte
  Advanced
  barte op 2 avril 2019 · 14:40
  Zou Andermatt doenbaar zijn al vanaf donderdag? Of enkel vrijdag
 • GuyF
  Beginner
  GuyF op 2 avril 2019 · 15:04
  Of eventueel Airolo op donderdag? Of is het ook een te groot risico (wind, gesloten liften, stufe 4, ..)
  *message édité par GuyF op 2 avril 2019 15:08 (4% bewerkt)
 • 3zel
  Advanced
  3zel op 2 avril 2019 · 15:12
  @meteomorris verwacht je slecht zicht voor het weekend? Wij menen dat we dan op zoek moeten naar een gebied met 'treeruns'... of verwacht je dat het zal meevallen?3zel op 2 apr 2019 14:00
  Welke richting gaat het uit 3zel ?eskimo1973 op 2 apr 2019 14:35

  @eskimo1973 Nog geen idee... streepje zetten met het vrouwtje...

  *message édité par 3zel op 2 avril 2019 15:13 (2% bewerkt)
  knowledge is powder
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 2 avril 2019 · 15:43
  Zou Andermatt doenbaar zijn al vanaf donderdag? Of enkel vrijdagbarte op 2 apr 2019 14:40

  @barte, grote kans dat Gemsstock dan nog even dicht blijft of pas in de loop van de dag opent. Volgens huidige prognoses slecht zicht
  @GuyF, slepertje zal wel open gaan vermoed ik. Maar kijk gewoon even hoe het er op woensdag voor staat.
  May the powder be with you.
 • El-Andres
  Beginner
  El-Andres op 2 avril 2019 · 20:54
  Is er iemand die ook op zaterdag nog Andermatt/Engelberg of Airolo onveilig wil maken? Ik zoek nog een groep om me bij aan te sluiten.
 • JelmerD
  Advanced
  JelmerD op 3 avril 2019 · 10:47
  Heeft er iemand nog aanbevelingen voor een Gids in de regio van Andermatt? Ik ben daar vanaf vrijdag een aantal dagen te vinden samen met mijn broer.
 • SamSam
  Advanced
  SamSam op 3 avril 2019 · 11:06
  Bosco Gurin een optie? Of best iets nemen met noordhellingen?
  *message édité par SamSam op 3 avril 2019 11:06 (6% bewerkt)
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 3 avril 2019 · 11:27
  @JelmerD http://www.andermatt-guides.ch
  @SamSam, Bosco Gurin kun je totaal vergeten in deze tijd van het jaar. Het gebied is namelijk al gesloten.
  Je hebt noordhellingen nodig en substantieel terrein boven de 1800-2000 meter. Het is alweer April.
  May the powder be with you.
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 3 avril 2019 · 12:56
  Let op: morgenochtend wordt de piek van de storm verwacht in Zwitserland.
  Sneeuwaccumulaties kunnen bijzonder groot worden (Tussen de 70 en 150 cm).

  Verwachting is dat het lawinegevaar donderdag voor noorden Ticino, de Gotthard, het oosten van Wallis en het westen en zuidoosten van Graubunden richting de GROOT gaat. Houd er rekening mee dat liften donderdag (deels) gesloten zijn en dat een aantal bergpassen preventief gesloten zal worden.

  Zie ook; https://www.meteoswiss.admin.ch/home.html?tab=alarm...
  May the powder be with you.
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 3 avril 2019 · 13:04
  Ook in de Piemonte waarschuwingen

  May the powder be with you.


Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro