Sneeuw op komst voor de Franse Alpen!


Par meteomorris sur 25 novembre 2019 · 9

Na ruim 3 weken van zuidstau draait de stroming eindelijk naar west. Met de retour d'est van afgelopen weekend is er een einde gekomend aan een ongekende lange episode met stormen boven de Middellandse zee. De jetstream draait langzaam naar west zodat de komende week de Franse (noord) Alpen en het westen van Zwitserland in de prijzen gaan vallen.

In dit bericht:

 • Al 1,5 tot 3 meter sneeuw in de zuidalpen
 • Perfecte base in de zuidalpen voor de rest van de winter
 • Tijd voor sneeuw in de noord- en westalpen
 • Westlage op komst

1,5 tot 3 meter sneeuw in de zuidalpen

Ik heb twee punten in de zuidalpen erbij gepakt om je te laten zien hoeveel sneeuw er de afgelopen twee tot drie weken is gevallen. Allereerst San Domenico, het pareltje nabij de Simplon. De foto's zijn genomen op 2100 meter hoogte.

Het eerste beeld is 12 november, heerlijk weer en een leuk pakje sneeuw. Dan het tweede beeld van vanochtend. Kijk nog eens goed. De liftpoortjes zijn ingesneeuwd, de ramen van het huisje in de voorgrond zijn bijna niet meer te zien en wie er langer naar kijkt ziet nog veel meer details die je wenkbrauwen doen fronzen. Het is diep en om dat nog eens te onderstrepen: in de buurt van de Simplon heeft een meetstaion een sneeuwdek van al bijna 3 meter dik genoteerd.

Het tweede punt is de Stelvio Pas. Het skigebied daar is inmiddels gesloten, maar in de nabijheid draaien de liften van Sulden am Ortler, Bormio en Livigno. De eerste foto is van 2 november, daarna kwam de zuidstau op gang. De tweede foto is van vanochtend. Een mooi voorbeeld van wat er in 3 weken tijd kan gebeuren.

Jazeker, in de gehele zuidalpen ligt boven de 1500-2000 meter inmiddels een pak sneeuw waar je u tegen zegt.

Tijdelijk milder: perfect base building

Met het wegvallen van de zuidelijke stroming is het ook direct milder geworden in de zuidalpen. Voor vandag wordt het nulgradenniveau op zo'n 2100-2500 meter berekend en op dinsdag zal dit zelfs 2400 -2700 meter zijn. Enkel op de hoogste toppen vriest het dan nog.

Na woensdag wordt het weer wat koeler, de sneeuw kan dan wat vocht uitstralen en na de milde temperaturen van begin deze week zal het sneeuwdek zich verder kunnen gaan zetten. Nu kun je treuren om de opwarming, maar je kunt het ook beschouwen als een perfect proces van base building. Een super dik pak sneeuw eind november dat zich goed zet is de basis voor de rest van het seizoen. Iedere volgende koude storm is dan een reden om richting de zuidalpen te gaan.

Tijd voor sneeuw in de noord- en westalpen

Drie weken met zuidstau bracht voor veel sneeuw aan de zuidkant van en in de hoofdkam de Alpen. Beelden vanuit de gletsjergebieden in Oostenrijk en bijvoorbeeld Val d'Isère in Frankrijk laten ook veel sneeuw zien. Maar verhuis je van de Alpenhoofdkam meer richting de vooralpen dan wordt het sneeuwdek rap dunner. Sneeuwwolken vanuit het zuiden kwamen zelden tot hier en de stevige föhnwinden hebben veel sneeuw weggeblazen. Waar de zuidalpen al ver gevorderd zijn met de winter en ze ergens tussen pre- en hoogwinter inzitten, is het in veel gebieden in het westen en noorden van de Alpen nog pre winter of zelfs pre season (lees nog even dit artikel wat ik daarmee bedoel).

Rendl, St. Anton am Arlberg
Rendl, St. Anton am Arlberg
Val Thorens
Val Thorens

In grote delen van de west- en noordalpen moeten nog een aantal stormen passeren voordat je er zorgeloos kunt gaan freeriden.

Westlage met sneeuw voor noordwesten

Vanaf woensdag wordt de stroming in de Alpen westelijker. Stormdepressies vinden dan hun weg naar het westen en noordwesten van de Alpen. Iets wat in de regel goed nieuws is voor de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland. Tussen donderdag en zaterdag gaat daar een significant pak sneeuw vallen zodat de condities daar gaan verbeteren. Tot en met zaterdag wordt het dan steeds wat koeler zodat de sneeuwgrens van 1900 naar 1200 meter zakt in de loop van de dagen. Een gebied als Val Thorens (waar een ritje buiten de pistes nu eigenlijk niet mogelijk is) ziet dan zijn sneeuwdek ook groeien.

Vanaf het weekend weer zuid?

Wat er vanaf komend weekend gebeurt is erg onzeker. Het Amerikaanse model hint voor volgende week weer op sneeuw voor de zuidalpen, maar dit is nog hoogst onzeker.

Opnieuw het zuiden
Opnieuw het zuiden

Klaar voor een nieuwe winter?

De winter komt er kortom langzaam maar zeker aan. In de zuidalpen ligt de basis voor de rest van de winter, in het westen en noorden nog zeker niet. Maar de winter gaat komen. Komende week even mild en daarna basebuilding voor de westalpen. Wil je alvast wat inspiratie opdoen voor de zuidalpen, kijk dan zeker even deze film of pre order alvast het ultieme freeride guide book: wePowder The Alps met meer dan 50+ bestemmingen in de Zuidalpen.

Midden december komt de nieuwste wePowder gids met meer dan 100 freeridebestemmingen van de pers. Het gaat heel hard met de orders en als het zo doorgaat zijn we zelfs over een paar weken uitverkocht. Bestel dus nu het ultieme freeride guide book: wePowder The Alps Meer info over dit boek vind je hier, direct bestellen kan hier.

Filmpjes kijken?

In de stemming raken? Goede films zien? Op 6 december organiseren we weer het Freeride Film Festival in Gent. Kaarten zijn nu beschikbaar!

Aan je pillowskills werken?

Met zoveel sneeuw in de zuidalpen wordt het daar in februari en maart dikke pillows rijden. Wil je aan je pillowskills werken en in no time dikke cliffs springen? We hebben nog drie plekken vrij op de droomreis! Eind januari naar de Powder Highway en 3,5 dag heliskiën. Once in a lifetime!

Stay stoked Morris

Commentaires


 • Koppelbaas
  Advanced
  Koppelbaas op 25 novembre 2019 · 12:18
  De webcam van Alagna / Monte Rosa vanochtend 😉


  *message édité par Koppelbaas op 25 nov. 2019 12:20 (20% bewerkt)
 • jarinvergeer
  jarinvergeer op 25 novembre 2019 · 13:17
  De webcam van Alagna / Monte Rosa vanochtend 😉

  Koppelbaas op 25 nov 2019 12:18
  Hij is hard aan de weg aan het timmeren zo te zien 😀
 • Marco_pas
  Tourist
  Marco_pas op 25 novembre 2019 · 13:44


  San Domenico nog ietsje later.....
 • ebbo
  Advanced
  ebbo op 25 novembre 2019 · 14:51
  Hoewel zeker niet in de line-of-fire heeft ook Hoch-Fügen goede zaken gedaan. Gevolg is een extreem vroege opening van het seizoen (8 liften open op zaterdag 23 november)


  Met dank aan Marcel die in de lift zat 😉
  *message édité par ebbo op 25 nov. 2019 14:53 (8% bewerkt)
 • pieterjanbeyts
  Beginner
  pieterjanbeyts op 25 novembre 2019 · 16:57


  Cervinia was top vandaag! droge sneeuw boven 2600m
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 25 novembre 2019 · 17:04
  Cervinia was top vandaag! droge sneeuw boven 2600mpieterjanbeyts op 25 nov 2019 16:57

  @pieterjanbeyts, lekker! Lekker board ook 😉
  May the powder be with you.
 • Willem2k
  Advanced
  Willem2k op 26 novembre 2019 · 11:09
  *AAAAAARG* Poeder. Jeuk!
  Snowboarding without friends is not snowboarding.
 • skiester
  Advanced
  skiester op 26 novembre 2019 · 11:24
  Foto’s zeggen meer dan woorden.
  Als je alles onder controle hebt ga je niet hard genoeg!
 • pulverdude
  Advanced
  pulverdude op 26 novembre 2019 · 11:31
  Gave plaat die met de Matterhorn👌🏼 @skiester
  Let the riding do the talking and you've said enough

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro