ligament enkel gescheurd


 • Simon
  Tourist
  Simon op 25 mars 2013 · 20:09
  Vorige vrijdag stom gevallen tijdens het frisbeeën en zojuist gehoord dat er een ligament in mijn enkel gescheurd is...
  Om het allemaal erger te maken had ik een snowboardvakantie geboekt (en betaald) voor tijdens de eerste week van de paasvakantie.
  De dokter waarbij ik foto's heb laten nemen zei me dat als ik goed rustte en constant een brace zou dragen, dat dit allemaal wel nog zou meevallen...

  Nu, ik heb al gemerkt dat hier heel wat kinesisten enzo vertoeven, dus ik zou willen vragen of er mij iemand kan vertellen of het wel slim is alsnog te gaan. Ik heb relatief weinig pijn en stappen gaat redelijk goed.
  Talk less, ride more
 • ieism
  Tourist
  ieism op 25 mars 2013 · 20:43
  Da's balen. Maar het hoeft niet meteen einde oefening te zijn. Ik ben geen specialist maar heb vorig seizoen hetzelfde gehad, ook vlak voor een trip.

  De pijn geeft ongeveer aan hoe ernstig het is, ik kon bijvoorbeeld wel een beetje lopen maar totaal niet traplopen. Ik ben vrij bewust blijven bewegen omdat het anders allemaal nogal stijf en pijnlijk werd.

  Ik kan ook kinesio tape aanraden, hoewel ik het eigenlijk bullshit vind, het hielp wel om sneller te herstellen en met minder pijn te bewegen. Beperkt minder in je beweging dan een brace.

  Is het je voorste of achterste been met boarden? En weet je of het de binnen of buitenkant van je enkel is?

  Het zal met boarden wel pijn doen, dat deed het bij mij wel. Voor een vette poedertrip zou ik even doorbijten. Voor een standaard wintersport weet ik niet of het me waard zou zijn.
  splitfest.nl
 • Simon
  Tourist
  Simon op 25 mars 2013 · 21:45
  Had ik er misschien bij moeten zeggen:
  Het is bij het snowboarden mijn voorste voet, aan de buitenkant van mijn enkel (aan de achterkant als dat duidelijk is)

  Qua pijngehalte zit het wel goed denk ik. stappen doet echt geen pijn en trap op en af lopen eigenlijk ook niet echt. Moet wel toegeven dat ik nu -voor de zekerheid- nooit echt die enkel volbelast.
  Talk less, ride more
 • ieism
  Tourist
  ieism op 25 mars 2013 · 22:18
  Dat klinkt wel hoopvol, want bij mij deed een beetje belasten al veel pijn. Ik kon zelfs niet autorijden de eerste dagen. Ben toch na een ruime week gaan boarden, volgens het ziekenhuis was dit onmogelijk.

  Bij mij was het ook de buienkant van de enkel, maar achterste been.

  Nogmaals, ik ben geen specialist, maar je bent al bij een arts geweest en misschien kan iemand hier die er meer verstand van heeft me terechtwijzen indien nodig....
  Geef het even rust, maar niet helemaal stil gaan zitten. Het is nu instabiel, en de rest van je spieren moeten dat op gaan vangen, dus ik zou wel belasten maar niet totdat het echt pijn doet. Ik ben na een paar dagen echt gaan oefenen met op mijn tenen lopen om weer stabiliteit terug te krijgen.

  En K-tape. http://www.kttape.com/instructions/ankle-stability/...

  Je kan het gewoon zelf kopen en aanbrengen. Gewoon zoals in het filmpje werkte echt goed bij mij (het kan geen kwaad, ook al geloof je er niet in)
  splitfest.nl
 • SneeuwPuls
  Beginner
  SneeuwPuls op 25 mars 2013 · 23:22
  Hey Simon, ik ben fysiotherapeut en vraag me af of je wellicht weet welk ligament gescheurd is? (is dit aan de hand van de foto bepaald door de dokter of heeft hij ook nog testen uitgevoerd?) Hoe ben je gevallen en wat was er aan je enkel te zien direct na de val of in de uren erna?

  Als ik je verhaal zo lees klinkt het alsof je herstel eigenlijk heel gunstig is en kan ik me haast niet voorstellen dat er echt een band gescheurd is. Meestal duurt het dan al 2 weken voordat je weer een beetje fatsoenlijk kan lopen. Maar hangt allemaal nogal af van wat er precies gebeurd is.
  You don't stop playing because you get older, you get older because you stop playing
 • Simon
  Tourist
  Simon op 26 mars 2013 · 01:15
  Ik denk de ligamentum calcaneo fibulare. Want daar doet het ongeveer pijn.
  Ik heb de foto's (en de beschrijving van het letsel) niet bij me, maar ik zal ze (over)morgen eens proberen in te scannen.

  Hoe ik viel: Ik wilde de frisbee vangen die rechts van mij vloog, juist wanneer ik mij afzet op mijn rechtervoet, stap en blijf ik steken in een put in de grond.
  Ik voelde dan iets 'poppen' in mijn enkel (niet kraken, maar eerder iets als een elastiek dat sprong) denk ik. Na de val heb ik niet echt 'tegoei' naar mijn enkel gekeken, maar op eerste zicht zag ik daar niet echt iets aan. Een paar uur later stond hij wel dik gezwollen en dan heb ik er ijs op gelegd.
  De volgende dag ging het echter al een stuk beter en tegen de avond kon ik zelf nog goed (met manken) op stappen. Gewicht opzetten ging echter helemaal niet.

  Deze middag dan een radiografie+echografie gaan laten maken (op aanraden van de huisdokter). Bij de echografie heeft de dokter dan (onmiddellijk) gezien dat er een scheur was in het ligament.

  Ik hoop dat dit genoeg uitgelegd is?
  Talk less, ride more
 • JurgenB1
  Advanced
  JurgenB1 op 26 mars 2013 · 09:49
  Hallo Simon,
  Een belangrijke basisregel in de fysiotherapie is belasten binnen de pijngrens. Dit betekent voor jou dat het snowboarden geen pijn en zwelling in je enkel mag geven. 2 weken na je enkelletsel weer een week gaan snowboarden lijkt mij net te vroeg, maar als je geen pijn of zwelling in je enkel krijgt na een dag snowboarden zal de enkel het aankunnen. Ik zou zeker met een brace of tape gaan boarden. Vallen is nu een verhoogd risico op nieuw letsel en daarmee vertraagd herstel of risico op restinstabiliteit. Dus vallen is uit den boze.
  Advies geven om wel of niet te gaan enkel op basis van je verhaal is altijd lastig.
  Daarom zou ik voor vertrek nog een kinesist bezoeken. Hij/zij kan de enkel en het herstel beoordelen, en je helpen een besluit te nemen wel of niet te gaan.
 • Fonzie
  Advanced
  Fonzie op 26 mars 2013 · 15:43
  En als je toch gaat na al de argumenten van experts, en je eigen gevoel, rustiger aan doen? Misschien zit je enkel ook wel lekker strak in je boot? Getapeted en wel? Een brace past toch niet in een al strak zittende, onder enkelstrap beknelde schoen?
  Van het weer en de bergen genieten, lijntjes spotten of andere ontpannende herstel en leerzamen momenten genieten?
  Persoonlijk heb ik liever geen enkele beperking of risico voor extra letsel. Je moet er rekening mee houden dat je misschien minder adequaat board of reageerd. Als het niet optimaal is, wat mogelijk ander belasting of schade aanricht.
  Kheb dit jaar ook 3e trip laten lopen door blessure, nu voelt het alweer goed, maar kan zonder medische ingreep/herstel zomaar mis gaan of erger worden.

  ps. geen annulering verzekering?
  Never a last run..
 • Neorej
  Tourist
  Neorej op 26 mars 2013 · 23:15
  Gewoon gaan. Fuck it. Neem een treetje van die Roze pilletjes mee en gaan.
  Atomic
 • SneeuwPuls
  Beginner
  SneeuwPuls op 27 mars 2013 · 06:28
  @simon: als er duidelijk een scheur aanwezig is op de echo is het wel opletten. Er wordt met name in de eerste weken nieuw weefsel aangemaakt waar de schade zit en dit moet vanaf zo'n 2 weken op geleide van pijn/reactie belast worden zodat het aan kan sterken. Zoals JurgenB1 zegt is het dus een kwestie van belasten binnen de pijngrens en ook opletten of er geen reactie later optreedt, zoals bij het ontstaan het geval was. Maar om zeker te weten wat er aan de hand is en wat wijsheid is zou ik ook aanraden om een kinesist te bezoeken om te beoordelen of er geen sprake is overmatige instabiliteit van je hielbeen (calcaneus). Bij letsel van ligamentum calcaneo-fibulare kan ik me niet voorstellen dat er grote instabiliteit voelbaar is, maar als het ligamentum interosseum aangedaan is, is er vaak veel meer mobiliteit van het hielbeen mogelijk. Dit kun je met tape niet zomaar stabiliseren!!! De tape-methode die leism in het video'tje heeft weergegeven lijkt me niet zinvol: de eerste 2 tapes trekken de enkel juist naar binnen toe -- is in de richting van de blessure en dus niet handig. Zomaar een tape nadoen van een video (= reclame) is niet verstandig. Er zijn veel soorten letsel en dus ook vele soorten manieren om te tapen. Beter om dat soort adviezen dus ook aan een professional over te laten die de enkel van dichtbij gezien heeft.

  Hetzelfde geldt ook voor de braces. Er zijn prima braces die ook in je snowboardschoen passen. Wij werken veel met McDavid: http://www.mcdavidusa.com/Product/195R/MCDAVID_Level_3_The_195™_...

  Maar alles hangt af van de juiste diagnose. Dat er letsel zit is al vastgesteld door de dokters. Wat je er op dit moment het beste mee kan doen kun je het beste vragen aan een kinesist die de enkel ook zelf heeft onderzocht.

  Succes en veel plezier mocht je nog kunnen gaan boarden!
  You don't stop playing because you get older, you get older because you stop playing
 • ieism
  Tourist
  ieism op 27 mars 2013 · 07:00
  @robinpuls : heb je dit tape wel eens gebruikt?
  Voor de duidelijkheid, het is geen sporttape maar kinesio tape en het verstevigd dus ook niets. De aanname dat het de enkel naar binnen trekt deel ik niet, daar is dit tape veel te dun en slap voor. Het is heel dun en licht rekbaar, en ik zie niet echt in hoe je er een blessure erger mee zou kunnen maken.
  Echt tapen zoals een fysio dit doet is anders, dan ga je beweging beperken en fixeren maar dat is dit dus absoluut niet. Geen reclame, gewoon mijn ervaring.

  Maar ik ben maar een amateur die op basis van dezelfde blessure (en sport!) een goedbedoeld advies geeft. De fysio zei bij mij ook dat ik niet kon gaan omdat ik het alleen maar erger zou maken, maar ik sluit me toch meer aan bij Neorej. Just do it.
  splitfest.nl
 • Simon
  Tourist
  Simon op 27 mars 2013 · 12:06
  @robinpuls:
  Bedankt voor al de info. Ik zal zien dat ik nog voor vrijdag bij de kine geraak en dan zal ik beslissen of ik al dan niet meega op boardtrip.

  Als brace heb ik deze van in de onderstaande video:

  Ik draag deze nu constant en zou deze dan ook gebruiken voor tijdens het snowboarden.
  Talk less, ride more
 • Neorej
  Tourist
  Neorej op 27 mars 2013 · 12:09
  [mention="/profile/411"][mention=411]@simon[/mention][/mention]: als er duidelijk een scheur aanwezig is op de echo is het wel opletten. Er wordt met name in de eerste weken nieuw weefsel aangemaakt waar de schade zit en dit moet vanaf zo'n 2 weken op geleide van pijn/reactie belast worden zodat het aan kan sterken. Zoals JurgenB1 zegt is het dus een kwestie van belasten binnen de pijngrens en ook opletten of er geen reactie later optreedt, zoals bij het ontstaan het geval was. Maar om zeker te weten wat er aan de hand is en wat wijsheid is zou ik ook aanraden om een kinesist te bezoeken om te beoordelen of er geen sprake is overmatige instabiliteit van je hielbeen (calcaneus). Bij letsel van ligamentum calcaneo-fibulare kan ik me niet voorstellen dat er grote instabiliteit voelbaar is, maar als het ligamentum interosseum aangedaan is, is er vaak veel meer mobiliteit van het hielbeen mogelijk. Dit kun je met tape niet zomaar stabiliseren!!! De tape-methode die leism in het video'tje heeft weergegeven lijkt me niet zinvol: de eerste 2 tapes trekken de enkel juist naar binnen toe -- is in de richting van de blessure en dus niet handig. Zomaar een tape nadoen van een video (= reclame) is niet verstandig. Er zijn veel soorten letsel en dus ook vele soorten manieren om te tapen. Beter om dat soort adviezen dus ook aan een professional over te laten die de enkel van dichtbij gezien heeft.
  robinpuls op 27 mrt. 2013 06:28


  ^ This
  Atomic
 • SneeuwPuls
  Beginner
  SneeuwPuls op 27 mars 2013 · 15:21
  @simon: lijkt me verstandig. En Push-braces zijn top.
  Succes!
  You don't stop playing because you get older, you get older because you stop playing

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro