Mild en nat, vervolgens zonnig en daarna weer volle bak storm.

Mild en nat, vervolgens zonnig en daarna weer volle bak storm.

De diepwinterse periode in de Alpen komt tot een eind. Een zeer sterk hogedrukgebied dwingt stormen richting Scandinavië waardoor er voor een paar dagen zeer milde lucht de Alpen in kan stromen. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. De koude lucht in de Alpen is niet van plan zomaar weg te trekken en dus staan de komende 48 uur in het teken van een warmtefront dat met pijn en moeite de kou uit de Alpen verdrijft. Dit leidt allereerst tot een stijgende sneeuwgrens, daarna weer tijdelijk dalend om in het weekend weer flink te stijgen. Daarbij staat er in het hooggebergte van Oostenrijk een krachtige tot stormachtige wind. Gelukkig wordt het vanaf zaterdag droog en krijgen de Alpen een aantal milde en zonnige dagen te verwerken. Vanaf de kerstdagen komt de stormmachine weer op gang als een zeer krachtige jetsteam volle bak op de Alpen aankoerst. Eerste kerstdag verloopt nog mild, maar vanaf tweede kerstdag slaat het weer om. In dit bericht:

  • Komende dagen poeder zoeken boven de 1500-2000 meter
  • Zonnig en mild
  • Nieuwe stormcyclus

Komende dagen poeder zoeken boven de 1500-2000 meter

De Alpen komen langzaam maar zeker onder invloed van een zeer krachtig hogedrukgebied boven de golf van Biskaje. Vanuit het westen wordt er warme en vochtige lucht richting de noordkant van de Alpen gedrukt en zet alle modellen voor enorme raadsels. Vooral de hoeveelheid sneeuw, de duur van de neerslag en de nulgradengrens zijn in nevelen gehuld. Laat ik vooropstellen dat dit geen ideaal front is. Er wordt warmere lucht richting de Alpen gestuurd en na de sneeuwval wordt het zelfs nog wat warmer. De meeste neerslag wordt aan de noordkant van Zwitserland en Oostenrijk berekent en tussen donderdagmiddag en zaterdagochtend verwacht ik zo’n 15-30 cm verse sneeuw boven de 1800 meter. Daarbij staat er in het hooggebergte van Oostenrijk een stevige tot stormachtige wind waardoor er heel wat verse Triebschnee (windslabs) zal ontstaan.

^Lawines. gevaarlijk? Met de juiste kennis blijf je weg van de gevaarlijke zones. Met de code WHITEXMAS krijg je nu 30% korting als je direct met de Safety Academy start. Het bijbehorende boek sturen we daarna toe.

Daarmee hebben we drie red flags te pakken met betrekking tot lawinegevaar: 1. verse sneeuw, 2. een straffe wind en 3. een stijgende temperatuur. Tel daarbij op dat aanstaand weekend de eerste uittocht voor de kerstperiode op gang komt en het dus drukker wordt in de bergen. De komende dagen zal het lawinegevaar in de Noordalpen weer even wat hoger worden dus. Ga je off-piste, zorg dat je over de juiste kennis beschikt, check altijd je lokale lawinebulletin en pas er je plannen op aan, draag altijd lawinepieper, schep en sonde bij je en rijd met poedermaatjes. In onderstaande video loopt het allemaal goed af, maar het had allemaal heel anders kunnen lopen.

In de loop van de donderdagmiddag begint het te sneeuwen aan de noordkant van de Alpen. En in de nacht naar vrijdag stroomt de milde vochtige lucht de Noordalpen in. In de Franse Alpen en het westen van Zwitserland stijgt de sneeuwgrens richting de 1800 meter en het nulgradenniveau richting de 2100 meter. In het oosten van Zwitserland en het westen van Oostenrijk schommelt de sneeuwgrens tussen de 1200 en 1600 meter, terwijl deze in het oosten van Oostenrijk rond de 900-1200 meter schommelt. In de loop van de vrijdag volgt er dan nog een koufrontje waardoor de sneeuwgrens aan de noordkant van de Alpen weer overal even richting de 1000 meter daalt. Zaterdag rukt het hogedrukgebied verder de Alpen in en dan wordt het snel milder en droger. Grootste vraagteken bij dit alles is de luchtvochtigheid op zaterdag. Indien de luchtvochtigheid nog hoog is zal deze het sneeuwdek in trekken en de sneeuw onder de 1800 meter snel vochtiger maken. Ik ben bang dat dit op een aantal plekken zeker het geval zal zijn. Maar indien dit uitblijft dan zijn in het oosten van Zwitserland en het noorden van Oostenrijk treeruns op zaterdag en zondag nog goed mogelijk. Voor de andere gebieden geldt: ga het boven de 2000 meter zoeken.

Kerstavond en kerstdagen verlopen mild

In het zuiden en (zuid)westen van de Alpen is het zonnig en dat geldt vanaf zaterdagmiddag/zondag ook voor de rest van de Alpen. Het wordt daarbij mild en de wind valt weg. De oorzaak van dit alles is de jetstream die ten noorden van de Alpen komt te liggen (zie bovenstaand plaatje). Hierdoor worden stormen op afstand gezet en liggen de Alpen in de warme lucht.

De nulgradengrens stijgt richting de 2000 meter of hoger, maar gelukkig wordt de lucht erg droog. Omdat de nachten helder zijn en koud kan het vocht uit de sneeuw stralen en dan kan er zondag/maandag zomaar wat droge poeder ontstaan op de lagere schaduwdelen van de berg. Heerlijke dagen om poeder te rijden, maar houd er rekening mee dat de verse Triebschnee in met name Oostenrijk en de Alpenhoofdkam nog een probleem kan zijn.

Nieuwe stormcyclus

Vanaf 2e kerstdag komen de Alpen weer vol in de jetstream te liggen en slaat het weer om. De allergrootste vraagteken is waar precies de jetstream komt te liggen en wat de hoek van inval wordt. De positionering ervan gaat namelijk het exacte verloop van de storm bepalen. In de huidige berekening wordt deze pal west. Dat zou in beginsel dan wat sneeuw betekenen voor de zuidalpen (warmefront) en zuidföhn voor de noordalpen. Maar met het binnenstromen van het koufront ook sneeuw voor de noordalpen. Bij een dergelijke scenario zijn de Franse Alpen de grote winnaar met heel veel verse sneeuw. Waarbij de exacte hoogte van de jetstream bepalend is voor de sneeuwgrens. Draait de stroming iets meer naar zuidwest dan heel veel sneeuw voor de zuidalpen, terwijl een noordelijke component juist sneeuw brengt naar het noordwesten.

Maar we hebben het over een periode die zo’n 120 uur in de toekomst ligt. Daar kan nog veel in veranderen. Morgen weer een video update op facebook en dan pas de volgende update weer op zondag.

Kortom:

  • vrijdag: treeruns in Oostenrijk en oosten Zwitserland
  • zaterdag stijgend nulgradenniveau en nog steeds treeruns in Oostenrijk en oosten Zwitserland (sneeuw wordt vochtiger)
  • zondag en maandag poeder boven de 2000 meter met zon en blauwe luchten
  • vanaf dinsdag opmaken voor nieuwe stormcyclus

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reacties

Beginner
QmaartenQAuteur21 december 2017 · 16:33

Dank weer voor je weerbericht Morris!
Het lawine filmpje heb ik in de loop van de tijd meer dan 10 x gezien, maar blijf het een heel vreemd filmpje vinden. Of eigenlijk vindt het steeds raarder worden. Of snap ik de Franse humor niet???

powpowwowjippiajippieee
Expert
meteomorrisAuteur21 december 2017 · 16:48

Dank weer voor je weerbericht Morris!
Het lawine filmpje heb ik in de loop van de tijd meer dan 10 x gezien, maar blijf het een heel vreemd filmpje vinden. Of eigenlijk vindt het steeds raarder worden. Of snap ik de Franse humor niet???

QmaartenQ op 21 dec 2017 16:33

LOL

powfinder.com
Toerist
MagicEdAuteur22 december 2017 · 17:51

Vind het fimpje indrukwekkend en helemaal niet raar. Beter dan Duitse humor…

Beginner
CorDAuteur22 december 2017 · 19:55

Inderdaad een erg indrukwekkend filmpje.
@@QMaartenQ: Zoals Christian, onze gids toen zei tijdens een rustpauze of hij weleens een lawine had meegemaakt:
Use your brains

Think with powder
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!