Storm Ciara: orkaanwinden en sneeuw

Storm Ciara: orkaanwinden en sneeuw

Europa is in de ban van Ciara. Voor grote delen van noordwest en centraal Europa zijn al sinds zondag weerwaarschuwingen van kracht en in veel gevallen gelden deze tot tot en met dinsdag. Vooral vandaag en dinsdag gaan de Alpen last krijgen van Ciara. In het noordwesten van de Alpen worden boven de boomgrens windstoten tot 200 km/h verwacht. Daarbij gaat er lokaal veel neerslag vallen. Op maandag veelal in de vorm van regen onder de 1900-2400 meter, in de nacht naar dinsdag en de dinsdag zelf steeds vaker in de vorm van sneeuw tot diep in de dalen.

Vanwege de wind zijn vandaag (maandag) al heel wat gebieden (deels) op slot en dat zal dinsdag niet anders zijn. Vanaf woensdag neemt de wind wat af en wordt het onder de boomgrens prima poederrijden in delen van het noordwesten van de Alpen. In dit bericht:

  • Poederalert #9 was lekker
  • Sneeuwdek dunner dan normaal
  • Maandag regen, dinsdag sneeuw
  • Aandachtspunt: regen crust + wind + veel sneeuw = veel storm slabs

Poederalert #9 was lekker

Poederalert#9 was echt wel lekker. Het was soms zoeken naar hellingen die niet kaalgeblazen waren, maar ik heb heel wat lekkere beelden voorbij zien komen. Benjamin Engelmann stuurde me nog de volgende foto met de mededeling dat hij uitkijkt naar #10.

Sneeuwdek dunner dan normaal

Ondanks de sneeuw van de afgelopen weken hebben de Alpen te maken met een slecht sneeuwjaar. In grote delen van de Alpen is het sneeuwdek dunner dan het langjaarlijkse gemiddelde en de stormen van de afgelopen periode hebben hun sporen achter gelaten in het hooggebergte.

November bracht veel sneeuw in de Alpenhoofdkam en ten zuiden ervan. Vooral het hooggebergte zag een dikke laag ontstaan. Maar het was ook mild. December was wisselend met heerlijke sneeuw net voor de kerst en daarna weer regen tot grote hoogte. Januari viel er wat sneeuw in het uiterste oosten, maar daarna was het vooral veel te mild en nog erger heel erg droog. Februari is vooralsnog ook te mild, maar gelukkig valt er sneeuw (en ook regen). Grootste probleem is de jetstream die vrijwel continue deze winter ten noorden van de Alpen heeft gelegen waardoor koude polaire lucht nooit langdurig de Alpen in zijn greep heeft kunnen houden. Na een koude inval volgde iedere keer direct weer milde lucht. De komende week is dat niet anders.

Maandag regen, dinsdag sneeuw

Maandag en dinsdag zijn de Alpen in de ban van storm Ciara of Sabine, zoals deze storm in de Duitstalige wereld heet. Het is een fikse storm die voor enorme windsnelheden zorgt. In Zwitserland wordt gewaarschuwd voor windstoten tot 200 km/h. Daarbij is het in beginsel (daar komt ie weer) te mild. Met een sneeuwgrens die aanvankelijk rond de 1900-2500 meter ligt zal er (wederom) een regen crust in het sneeuwdek ontstaan. Pas in de nacht naar dinsdag bereikt de koudere lucht de Alpen en tegen de ochtend sneeuwt het dan tot dieper in de dalen.

Temperatuur op 1500 m. op maandag
Temperatuur op 1500 m. op maandag

Dinsdag sneeuwt het dan lekker door. De koude lucht weet veel sneeuw uit de vochtige lucht te persen zodat er op dinsdag een 15-30, lokaal 50 cm verse sneeuw kan vallen. Zwaartepunt van de neerslag lijkt het oosten van Zwitserland en het westen van Oostenrijk te worden. Hier gaat de meeste sneeuw vallen.

Sneeuwverwachting dinsdag
Sneeuwverwachting dinsdag

Aandachtspunt: regen crust + wind + veel sneeuw = veel storm slabs

De regen van maandag zal voor een regen crust in het sneeuwdek zorgen. Tegelijkertijd staat er van tijd tot tijd een wind met orkaankracht te beuken. Last but not least valt er op dinsdag nog best wel wat sneeuw. Zeker de wind zal lokaal voor flinke accumulaties gaan zorgen. Boven de boomgrens gaat het daarom zeer tricky worden. Zeker als op woensdag de zon er even door komt en je snel naar de open lijnen getrokken zult worden.

Advies: treeruns op woensdag en donderdag

Woensdag en donderdag is er wat ruimte voor de zon. Maar de mooiste sneeuw ga je tussen de bomen vinden. De wind is hier minder krachtig geweest en de sneeuw er daardoor van een betere kwaliteit. In de wat dichtere bossen zal het lawinegevaar ook minder markant zijn. Ofwel op woensdag en donderdag ben je het beste af met tree runs.

Where to go?

Dinsdag wordt het pas kouder en dan valt de meeste sneeuw in het oosten van Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Het is deze gouden driehoek waar je tussen de bomen de beste en veiligste condities gaat vinden. In de andere gebieden kun je ook tree runs vinden, maar hier valt minder sneeuw zodat je wat vaker de harde onderlaag zult voelen. Boven de boomgrens wordt het direct een stuk kritischer. Check je lokale lawinebericht en pas er je plannen op.

Donderdagavond en vrijdag opnieuw sneeuw

De donderdag start duidelijk weer wat milder, maar einde dag volgt er een nieuw front. Dan sneeuwgrens allereerst rond de 1500 meter om in de loop van de vrijdag richting de 700-1000 meter te zakken.

Sneeuwval donderdag
Sneeuwval donderdag
Sneeuwval vrijdag
Sneeuwval vrijdag

Na de sneeuwval van vrijdag wordt het wederom rap milder, waarbij het in het weekend wel eens heel erg warm zou kunnen gaan worden onder invloed van een straffe zuidelijke stroming.

Het patroon van regen-sneeuw-even koud-snel weer mild zet zich voort zo lijkt het. In ieder geval deze week.
Beste dagen om poeder te rijden worden:

  • woensdag: treeruns
  • donderdag: treeruns
  • vrijdag: treeruns
  • zaterdag en zondag: voorzichtig hooggebergte in, let op voor rappe opwarming.

Later deze week volgt er een nieuwe update. Mocht je al vragen hebben, stel ze hier of via mijn insta of facebook pagina’s.

Uw Powfinder, Morris

meteomorris

Reacties

Expert
meteomorrisAuteur10 februari 2020 · 15:33

Nieuwe update… door wat onduidelijk backoffice gezeur staat deze opeens op 9 februari.
Maar hij is dus aangemaakt op 10 februari 14.46 uur.

Happy hunting!

powfinder.com
Gevorderd
SteefAuteur10 februari 2020 · 17:26

Grazie! Plekje in oa de ICE naar AT is gereserveerd! Iets minder flexibel daardoor maar ook dat is een keuze…! Voor die 65 euro gaan we geen liters benzine verstoken natuurlijk :)

Every turn is a sign of weakness. I'm weak...
Gevorderd
dejongarnoAuteur10 februari 2020 · 20:33

Bijzonder dagje vandaag; verwacht van de berg geblazen te worden en anders er wel af te stromen, maar beide bleek niet het geval hier rondom Samoëns/les Gets. Wel leek het vannacht en vanmorgen flink gestormd te hebben, gezien de platliggende bomen en afgerukte takken hier en daar. De skigebieden hadden wel al voorzorgsmaatregelen genomen en hadden alleen wat lagere liften geopend.

Wel echt schrikbarend om te zien hoe de bergen er nu bij liggen; op de steile zuidkant groen tot op 1600m en dat op 10 februari…

Beginner
jromvielAuteur12 februari 2020 · 08:54

Toch de grote vraag: is het het waard om dit weekend richting Oostenrijk te vlammen? Afhankelijk van de volgende update wat we doen

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!