Andere kijk op pieper, schep en sonde?

Andere kijk op pieper, schep en sonde?
Keus genoeg in scheppen
Keus genoeg in scheppen

Uiteraard horen ze erbij: pieper, schep en sonde. Maar op basis waarvan kies jij dit materiaal eigenlijk? Uiteraard heb je een drie-eenheid bij je. Veiligheidsmateriaal is duur en de schep en sonde moeten niet teveel plek in je rugzak innemen. Voor dat laatste zijn compacte lichtgewicht modellen op de markt; dus kies je de lichtste en kleinste schep en sonde. Maar zijn gewicht en pakmaat wel relevante overwegingen?

Veel te vaak naar mijn smaak, voer ik gesprekken met mensen die bekenden in een lawine hebben verloren. Soms als luisterend oor, soms om wat context bij het ongeval te geven. Vaak vragen mensen zich af of ze tijdens de reddingsactie wel goed gehandeld hebben. Gelukkig is dat meestal dik in orde. Eén van de dingen die ik tijdens die gesprekken geleerd heb is dat je naderhand in ieder geval nooit twijfels wilt hebben of je reddingsmateriaal wel goed genoeg was voor de situatie. Gewicht en pakmaat zijn dan op slag totaal onbelangrijk geworden.

Verschil in diameter, dikker is beter
Verschil in diameter, dikker is beter

De sonde

Tijdens lawine-oefeningen sneuvelen er opvallend vaak sondes. Ze breken, of het kabeltje geeft de geest. In harde sneeuw gebeurt het dat mensen met sonderen soms het target niet vinden. Dat laatste komt omdat de sonde in de harde sneeuw geen rechte lijn naar beneden volgt. Zowel de schades als het missen van de targets komen vrijwel uitsluitend voor bij dunne, lichtgewicht sondes. Maar wat is dan een sonde die, ongeacht de situatie en sneeuwsoort, altijd ‘up voor de job is’? Echt sterke sondes hebben een diameter van 12 mm of meer. Veel gangbare modellen zijn 11 mm dik zijn: dat is in schooltermen een zes plus. Langere secties (dit is de ‘vervoerslengte’) is beter dan kortere. De stabielste sondes, met andere woorden de modellen die altijd recht naar beneden gaan, zijn van dik carbon (12 of 13 mm). Het nadeel van carbon is dat het slecht bestand is tegen impact van scheppen, skikanten e.d. Door schade en schande wijs geworden tijdens oefeningen, weet ik inmiddels dat ze ideaal zijn om te sonderen, maar minder geschikt voor simulaties met groepen! ☺
Voor sondes geldt een minimum advieslengte van 2,40 m, maar iets langer is beter. Uitgaande van een bedelvingsdiepte van 1 meter en een werkruimte van 1,25 meter (veel mensen steken de sonde tot het handvat aan hun middel in de sneeuw en niet veel lager) hou je weinig speling over voor het geval het tegen zit en het slachtoffer iets dieper ligt. Als de lengte van je sonde geen werkruimte toestaat, moet je bij iedere steek tot aan het sneeuwoppervlakte bukken. Met een langere sonde (zeg vanaf 2,80 m) kun je ergonomisch werken zonder dat de kans op een misser al te groot is. O ja: een stalen binnenkabel, bij voorkeur nog met kunststof bescherming, is de bom!

Met staalkabel, liever nog met beschermend omhulsel
Met staalkabel, liever nog met beschermend omhulsel
Kunststof kabel
Kunststof kabel

Scheppen

Bij scheppen heb je nog meer keus dan bij de sondes. Er bestaan optimale maten voor het beste schepresultaat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De ideale lengte is ongeveer 78 cm voor blad plus steel. Uiteraard heeft een lang persoon meer baat bij een wat langere set-up, dit zijn gemiddelde waarden. Het schepblad zelf moet niet te klein zijn, maar ook weer niet te groot zijn, want dan levert het geen voordeel meer op. Wetenschappelijk onderzoek suggereert een optimaal formaat van 575 cm2 (ongeveer 24 bij 24 cm). Grote sterke mensen kunnen ook hier natuurlijk met een groter formaat uit de voeten. Of je voordeel hebt van een schepblad dat je haaks op de steel kunt bevestigen, is omstreden en nog niet definitief aangetoond: onderzoeken spreken elkaar tegen. Het hangt onder andere van de scheptactiek (in een gestructureerde groep of alleen) af en het is misschien ook gewoon persoonlijke voorkeur om die mogelijkheid wel of niet te hebben.

Een vlak profiel past beter in je rugzak
Een vlak profiel past beter in je rugzak

Tot zover de wetenschap, nu het winkelen. De UIAA (alpenclubs) geeft een keurmerk uit voor scheppen en dat kan een richtlijn zijn: zij accepteren overigens een kleinere bladgrootte van 500 cm2 (ongeveer 22 bij 23 cm). Belangrijk zijn verder goede (dus lange) lasnaden op de overgang van blad naar steel en stevig materiaal van het blad zelf (neem niet de dunste modellen). In je rugzak is het natuurlijk fijn als het blad vlak is (er geen hoek in zit) en we zien dat steeds meer modellen daar rekening mee houden. Ere wie ere toekomt: de B2 EXT van BCA was de eerste schep die aan alle voorwaarden voldeed (hoewel het schepblad volgens de wetenschap ietsje aan de grote kant zou zijn), overigens zonder andere merken tekort te willen doen. Mammut heeft ook een goede inhaalslag gemaakt evenals Black Diamond, bij Pieps is het beeld nog wisselend.

Op een rechte bovenkant kun je lekker met je schoen stampen
Op een rechte bovenkant kun je lekker met je schoen stampen

De pieper

De wereld van de piepers is vrij overzichtelijk: je wilt een pieper met 3 antennes en een markeerfunctie. De modellen van rond Eu 300 en meer zijn eigenlijk altijd goed: dit zijn de adviesverkoopprijzen en je betaalt in de praktijk vaak iets minder. De allergoedkoopste piepers vallen erg tegen: op het Pieperfest van het Snow Safety Center kwam iemand dit jaar vol trots met zo’n nagelnieuwe pieper oefenen, om aan het einde van de dag beteuterd te vragen welk model ze dan wel moest gaan kopen want ‘dit is niks’.

Zwaar en groot

Ik baal ook weleens als ik moet passen en meten om al mijn spullen in een compacte rugzak te krijgen. De schep is net wat groot, de sondedelen net wat aan de lange kant en kan het ook allemaal niet wat lichter? Op die momenten denk ik terug aan waar het spul voor bedoeld is: niet om parmantig mee in het rond te paraderen, niet om te oefenen, maar om op alles voorbereid te zijn als het onverhoopt misgaat. En dan mag je materiaal nooit de beperkende factor zijn! Wat dat betreft ben ik blij dat ik al jaren ‘voor niks’ lang, groot en iets te zware spullen meesjouw.

Meer vragen? Kom eens langs bij Outdoor XL in Barendrecht of stel ze gewoon hier in de comments!

Opa

Reacties

Beginner
kjiratsiekoedelAuteur5 maart 2020 · 18:19

Herkenbare zaken.

Opmerkingen:
-Let ook op montage tijd van schep en sonde
-zelf spannende & blokkerende sonde werkt sneller. Type touwtje met knoopje dat door gleufje moet werkt minder snel dan type lus & ding dat klik zegt
-schep blad waar je de steel zo in kan prikken is sneller gereed dan wanneer je nog zelf iets in moet drukken (enige nadeel van de B2 ext). Je kan dan t blad in de tas laten zitten, steel in t gat prikken en blad dan gemonteerd uit je tas trekken

Gevorderd
Kabouter PlofzakAuteur5 maart 2020 · 18:41

“Je kan dan t blad in de tas laten zitten, steel in t gat prikken en blad dan gemonteerd uit je tas trekken”

Mooi show onderdeel, maar waarschijnlijk gaat ook dat te vaak mis wanneer het er echt om spant.

Was net wat aan het opruimen en kwam mijn oude vertrouwde Komperdell schep tegen. Handzaam formaat en super licht. Ideaal om je auto uit te graven of een sneeuwpop mee te maken. Weinig zinvol in tijden waarvoor het bedoeld is vanwege het plastic schepblad. Maar toch een vraagje hierover. Mijn zoontje van 11 heeft wel een pieper om, maar verder niet een rugzak met schep en sonde, omdat ik niet er vanuit ga dat hij mij op welke manier uit de sneeuw gaat graven. Maar ik denk er nu aan om hem volgend seizoen deze schep met een sonde te geven om er aan te wennen.
Doen of meteen de sprong naar een zwaardere echte schep nemen?

Gevorderd
OpaproAuteur5 maart 2020 · 20:47

KIds van die leeftijd mogen inderdaad nooit verantwoordelijk worden voor de redding van een ander! Maar om ze te wennen aan het concept ‘buiten de piste=drie-eenhied mee’ lijkt het me heel prima. Veel ‘echte’ scheppen passen overigens ook niet in de kleinere rugzakken die kids van die leeftijd goed passen.

Age is a matter of mind: if you don't mind it doesn't matter!
Gevorderd
vascoAuteur5 maart 2020 · 21:44

Uit de oude doos (2008) een uitgebreide scheppentest uit het blad Berg und Steigen. DIt laat nog wat andere zwakke punten van scheppen zien:
https://www.bergundsteigen.at/file.php/archiv/2008/4/print/78-87 (zwischen himmel und hoelle).pdf

Gevorderd
EmileHendrixAuteur5 maart 2020 · 22:38

Dank voor dit interessante overzicht @@Opa ! Materiaaleisen van je 3-eenheid sneeuwen tussen alle aanbiedingen door toch vaak onder.
Ondertussen een jaar of tien geleden kreeg ik ook nog een tip mee over een D-handvat op de schep. En warempel, die ene keer dat ik er een heb kunnen proberen, schepte het fijner. Dergelijke details lijken weinig uit te maken en zijn nooit goedkoper. Ook heeft het me laaaang gekost om er een te vinden, maar ik ben er blij mee. Hoop dat alle tips hierboven ook zo behulpzaam voor iemand gaan zijn.

Een kleine fantasie kan groter zijn dan de wereld.
Gevorderd
OpaproAuteur5 maart 2020 · 23:11

Uit de oude doos (2008) een uitgebreide scheppentest uit het blad Berg und Steigen. DIt laat nog wat andere zwakke punten van scheppen zien:
https://www.bergundsteigen.at/file.php/archiv/2008/4/print/78-87 (zwischen himmel und hoelle).pdf

vasco op 5 mrt 2020 21:44

Heel veel scheppen die na de verschijning van dit onderzoek op de markt zijn gekomen hebben veel kritieken verwerkt in hun ontwerpen. Overigens niet zonder slag of stoot: de onderzoeker is zelfs met de dood bedreigt na het verschijnen van BuS! :-)

Age is a matter of mind: if you don't mind it doesn't matter!
Gevorderd
dejongarnoAuteur5 maart 2020 · 23:11

Duidelijk verhaal @@opa; Merci :)

Ben trouwens wel benieuwd naar die bewuste ‘waardeloze’ pieper…?

Gevorderd
OpaproAuteur5 maart 2020 · 23:16


Ondertussen een jaar of tien geleden kreeg ik ook nog een tip mee over een D-handvat op de schep. En warempel, die ene keer dat ik er een heb kunnen proberen, schepte het fijner. Dergelijke details lijken weinig uit te maken en zijn nooit goedkoper. Ook heeft het me laaaang gekost om er een te vinden, maar ik ben er blij mee. Hoop dat alle tips hierboven ook zo behulpzaam voor iemand gaan zijn.

EmileHendrix op 5 mrt 2020 22:38

Dank voor de aanvulling @@EmileHendrix Een D-grip is geweldig! Onderzoek heeft dat ook bevestigd overigens. Maar helaas passen ze zelden in gangbare freeride rugzakken.

Age is a matter of mind: if you don't mind it doesn't matter!
Expert
ieismAuteur6 maart 2020 · 08:02

Half off topic… Heeft iemand de training mode in de Pieps app wel eens gebruikt, en werkt dit met iedere Bluetooth pieps?
Misschien wel leuk om een keer mee te oefenen met een groepje…

Ontopic, ik heb in de jaren 2x een sonde gesloopt maar nog nooit een schep. Nu koop ik alleen nog sondes van 1 merk die gewoon sterk zijn…

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
Ee1coproAuteur6 maart 2020 · 08:06

Mijn eerste 3 eenheid was een complete set van Mammut. Toen ik met de sonde ging oefenen in harde sneeuw tijdens een EHBBO cursus kwam ik er absoluut niet mee door de harde sneeuwlagen. Het ding boog helemaal door. Wat een verademing was de kwaliteitssonde van een medecursist. De sonde heb ik daarna gelijk vervangen!

Ik hoop dat Mammut inmiddels een betere sonde meelevert in hun pakket.

Gevorderd
OpaproAuteur6 maart 2020 · 09:39

Duidelijk verhaal @@opa; Merci :)

Ben trouwens wel benieuwd naar die bewuste ‘waardeloze’ pieper…?

dejongarno op 5 mrt 2020 23:11

Kan niet moeilijk te raden zijn, lijkt me, maar ik hoef niet persé te bashen. :-)

Age is a matter of mind: if you don't mind it doesn't matter!
Gevorderd
OpaproAuteur6 maart 2020 · 09:43

Mijn eerste 3 eenheid was een complete set van Mammut. Toen ik met de sonde ging oefenen in harde sneeuw tijdens een EHBBO cursus kwam ik er absoluut niet mee door de harde sneeuwlagen. Het ding boog helemaal door. Wat een verademing was de kwaliteitssonde van een medecursist. De sonde heb ik daarna gelijk vervangen!

Ik hoop dat Mammut inmiddels een betere sonde meelevert in hun pakket.

Ee1co op 6 mrt 2020 08:06

Het probleem met vrijwel alle pakketten is dat er altijd 1 vd 3 items net niet ok is. Of de sonde, of de schep leidt onder de setkorting. Alleen BCA heeft in zijn sets altijd een goede schep en sonde.

Age is a matter of mind: if you don't mind it doesn't matter!
Beginner
TjinAuteur6 maart 2020 · 09:45

Bij scheppen zie ik ook dat sommige aanzienlijk meer friemel werk vereist dan anderen.

Goede bevestiging; a-symmetrische steel zodat die er maar op een manier in kan, vorm in het schepblad wat het vergrendel knopje voor je indrukt en dat geen aparte handeling hoeft te zijn, eind stop zodat je je hendel niet te ver heen kan duwen (en niet vergrendeld).

Beginner
Patrick1973Auteur6 maart 2020 · 09:52

Ontopic, ik heb in de jaren 2x een sonde gesloopt maar nog nooit een schep. Nu koop ik alleen nog sondes van 1 merk die gewoon sterk zijn…

ieism op 6 mrt 2020 08:02

Mogen we weten welk merk van sondes dat is ? thanks

Beginner
Tim3Auteur6 maart 2020 · 10:09

Ben altijd blij geweest dat ik voor degelijkheid boven alles heb gekozen bij mijn huidige drie-eenheid. Geen geneuzel met korte dunne probes en slechte locking mechanisme, kwetsbare scheppen met rare hendels of goedkoopste pieper waar je misschien niet lekker mee werkt. Het is al fijn om bij het oefenen in harde sneeuw niet zo na te hoeven denken over mijn gear, laat staan in een real-life scenario. En gezien de hoeveelheid zooi dat er ook nog in de tas gaat op lange dagen, zijn dit nou niet per se de items om op te grammenjagen wat mij betreft. Dan laat ik liever mn gopro achter :).

'Go, go on that great adventure' - Jeremy Jones (Higher)
Expert
ieismAuteur6 maart 2020 · 11:10

Ontopic, ik heb in de jaren 2x een sonde gesloopt maar nog nooit een schep. Nu koop ik alleen nog sondes van 1 merk die gewoon sterk zijn…

ieism op 6 mrt 2020 08:02

Mogen we weten welk merk van sondes dat is ? thanks

Patrick1973 op 6 mrt 2020 09:52

Dat heeft niet veel zin, want fabrikanten maken ook steeds veranderingen en hebben meerdere types per merk. Lees hierboven en indien mogelijk probeer het ding in de winkel uit. Of vergelijk eens met je vrienden wie de grootste/dikste/sterkste heeft, en probeer er voor de lol ook eens aan te trekken ;)

Als het buigt en gammel voelt gaat het niet werken in de praktijk.

Soms is het niet alleen de dikte maar ook de passing van de delen waardoor het gewoon te veel buigt.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Toerist
crashtestdummyAuteur6 maart 2020 · 12:40

Ontopic, ik heb in de jaren 2x een sonde gesloopt maar nog nooit een schep. Nu koop ik alleen nog sondes van 1 merk die gewoon sterk zijn…

ieism op 6 mrt 2020 08:02

Mogen we weten welk merk van sondes dat is ? thanks

Patrick1973 op 6 mrt 2020 09:52

Dat heeft niet veel zin, want fabrikanten maken ook steeds veranderingen en hebben meerdere types per merk. Lees hierboven en indien mogelijk probeer het ding in de winkel uit. Of vergelijk eens met je vrienden wie de grootste/dikste/sterkste heeft, en probeer er voor de lol ook eens aan te trekken ;)

Als het buigt en gammel voelt gaat het niet werken in de praktijk.

Soms is het niet alleen de dikte maar ook de passing van de delen waardoor het gewoon te veel buigt.

ieism op 6 mrt 2020 11:10

Dit heeft niet veel zin als iedereen in raadseltjes blijft spreken natuurlijk en dan kan je ook beter niet vermelden dat je slechts nog van 1 merk koopt. Andere mensen gaan dan denken dat al de rest niet voldoet en zullen misschien hun eigen materiaal ook in vraag stellen.
Anyway, name & shame als het rommel betreft lijkt mij niet zo erg. Gaat namelijk over mensenlevens.

Gevorderd
EmileHendrixAuteur6 maart 2020 · 13:03

Dit heeft niet veel zin als iedereen in raadseltjes blijft spreken natuurlijk …
…Anyway, name & shame als het rommel betreft lijkt mij niet zo erg. Gaat namelijk over mensenlevens.

crashtestdummy op 6 mrt 2020 12:40


Of juist wel? Als je buddies zich niet kunnen baseren op de eerste de beste merknaam die ze online tegenkomen, moeten ze meer dan 2 minuten vergelijkings- en vingerwerk gaan toepassen om tot een eigen keuze te komen.

Een kleine fantasie kan groter zijn dan de wereld.
Toerist
crashtestdummyAuteur6 maart 2020 · 13:10

Dit heeft niet veel zin als iedereen in raadseltjes blijft spreken natuurlijk …\

…Anyway, name & shame als het rommel betreft lijkt mij niet zo erg. Gaat namelijk over mensenlevens.

crashtestdummy op 6 mrt 2020 12:40


Of juist wel? Als je buddies zich niet kunnen baseren op de eerste de beste merknaam die ze online tegenkomen, moeten ze meer dan 2 minuten vergelijkings- en vingerwerk gaan toepassen om tot een eigen keuze te komen.

EmileHendrix op 6 mrt 2020 13:03

Idealiter wel. In realiteit zullen mensen zich vaak door de prijs laten leiden…
Niet iedereen is zo fanatiek als de forumleden hier. Dan is een pakketje dat toevallig afgeprijsd staat toch wel snel besteld.

Expert
ieismAuteur6 maart 2020 · 13:10

Mijn mening is ook maar een mening, ik gebruik zelf een alu Pieps sonde daar heb ik er 3 van die het allemaal nog doen na diverse oefeningen en in de zomer gebruik ik ze wekenlang als tent palen.
Maar ik heb niet iedere sonde ter wereld getest, dus wat heb je aan dat soort informatie. Kijk wat voor jou werkt, probeer eens iets in een shop of op trip. Als @@Opa BCA een goede sonde noemt heb ik ook geen reden om daar aan te twijfelen, die sloopt meer sondes dan ik enkelbanden.

Ik ben wel echt teruggekomen van een lichtgewicht en carbon sondes, en dat is vrij bijzonder want verder doe ik aan lichtgewicht/carbon alles.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
Kabouter PlofzakAuteur6 maart 2020 · 14:05

Ik heb een G3 en 2 BCA sondes. 1 daarvan zo’n mini ultraklein van 2 meter. Is niet eens in de lucht recht te houden.

Beginner
XSkiproAuteur6 maart 2020 · 16:10

Laat ik nu net een pakketje binnen hebben gekregen van mijn favo freeride winkel :-)
Wilde mijn set opwaarderen en heb nu een sterke, lange sonde 330cm. Nieuwe schep met criteria als metalen blad, lange steel en snel in elkaar te prutsen.

Ben er blij mee. Nu nog in de sneeuw oefenen of het idd allemaal zo fijn werkt als ik denk.

Gevorderd
OpaproAuteur6 maart 2020 · 16:35

Ik heb een G3 en 2 BCA sondes. 1 daarvan zo’n mini ultraklein van 2 meter. Is niet eens in de lucht recht te houden.\

Kabouter Plofzak op 6 mrt 2020 14:05

BCA heeft inderdaad een tijdje een flutsonde gehad die in de steel van een schep paste. Onding. Hun Stealth serie is prima, maar ook Ortovox en Mammut maken een paar dikke sondes. Ortovox heeft zelfs een 12 mm stalen (!) sonde, maar dan wordt het wel serieus zwaar. :-)
De Pro modellen van ARVA zijn ook 12,5 mm en 13 mm dik. Bij de Quickdraw modellen van Black Diamond is de staalkabel mooi ingepakt (ook bij de langere Pro modellen van ARVA overigens). Maar deze opsomming is niet uitputtend hoor.

Age is a matter of mind: if you don't mind it doesn't matter!
Gevorderd
bertjebertjeAuteur6 maart 2020 · 18:43

Nu we het toch over veiligheid hebben, @@Opa, typ jij dit nou allemaal terwijl je op de snelweg naar Klosters zit? Want dat vind ik niet kunnen hoor.

Beginner
HavanaAuteur6 maart 2020 · 19:21

Gelooft de freeridewereld ook nog steeds heilig dat een alu schep sterk is dan eentje van carbon?

Beginner
SlimAuteur6 maart 2020 · 20:34

Gelooft de freeridewereld ook nog steeds heilig dat een alu schep sterk is dan eentje van carbon?

Havana op 6 mrt 2020 19:21


Ik heb niet echt een mening over Carbon vs alu sterke voor een schep. Zijn er goede Carbon scheppen? Ik ken alleen een enkel race model: geen telescopische steel, geen D handvat, klein blad, dus die vallen voor mij om die reden al af.

Beginner
SlimAuteur6 maart 2020 · 20:34

Gelooft de freeridewereld ook nog steeds heilig dat een alu schep sterk is dan eentje van carbon?

Havana op 6 mrt 2020 19:21


Ik heb niet echt een mening over Carbon vs alu sterkte voor een schep.
Zijn er goede Carbon scheppen? Ik ken alleen een enkel race model: geen telescopische steel, geen D handvat, klein blad, dus die vallen voor mij om die reden al af.

Expert
ieismAuteur7 maart 2020 · 09:40

Komperdell had een carbon schep met een wat groter blad en telescoop steel, maar die is er niet meer omdat niemand 'm kocht.

ATK heeft een carbon schep met een klein blad, en een veel te korte steel. Maar de garantie is niet echt geruststellend… :) https://cdn.wepowder.com/site/forum/14/fe7bac8214fb52b1794b4e296c18b11e_screenshot_20200307_094418_chrome.jpg?width=800

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
PoedertijnAuteur9 maart 2020 · 10:04

Wat dat betreft ben ik blij dat ik al jaren ‘voor niks’ lang, groot en iets te zware spullen meesjouw.[/post]

Dat vind ik nou ook. Heb al een aantal jaar de B2 EXT van BCA en die past maar nèt in de breedte in mijn schep-en-sonde-compartiment. Daarnaast past m’n sonde (Pieps iProbe 260cmx12,5mm) maar nèt in de lengte er in. Maar éénmaal uit de tas is het erg fijn werken er mee. Fijn de bevestiging te krijgen dat het degelijk spul is. Maar bij een nieuwe plofzak ga ik wel actief op zoek naar een ruimer compartiment. Hopelijk zijn ze in die markt ook meegegroeid met de ontwikkelingen.

My drug is white powder. Deep, white powder.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!