Aanhoudend zacht met een hoge sneeuwgrens

Aanhoudend zacht met een hoge sneeuwgrens
Meerdere grote lawines reikten tot in de dalen, zoals hier in Lanslevillard (Haute Maurienne) op vrijdag
Meerdere grote lawines reikten tot in de dalen, zoals hier in Lanslevillard (Haute Maurienne) op vrijdag

Het weer in de afgelopen week zorgde voor een uiterst kritische lawinesituatie afgelopen weekend. De zware sneeuwval in combinatie met wind in het hooggebergte en een verzadigd sneeuwdek door de regen in de lagere delen zorgden op grote schaal voor een hoog lawinegevaar. Er vielen in de Alpen helaas meerdere lawinedoden te betreuren afgelopen weekend. Vandaag blijven grote delen van de Franse Noordalpen te maken hebben met lawinegevaar 4. Ook in een groot deel van Graubünden in Zwitserland behouden we nog lawinegevaar 4. Met meer neerslag en hoge temperaturen in het verschiet blijft het een niet te onderschatten gevaar in de komende dagen.

De verwachte sneeuwval tot en met vrijdag
De verwachte sneeuwval tot en met vrijdag

Opnieuw neerslag vanuit het westen

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Afgelopen nacht is het vanuit het westen weer begonnen te sneeuwen. De sneeuwgrens ligt door de vrij milde westelijke stroming nog tussen de 1200 en 1400 meter. Terwijl de ochtend in grote delen van Oostenrijk nog vrij zonnig verloopt, volgt vanuit het westen al snel dichte bewolking. Ook hier kan het in de gebieden aan de noordkant in de loop van de dag gaan sneeuwen met een sneeuwgrens tussen de 1200 en 1400 meter. Alleen vannacht kan het ten oosten van Salzburg koud genoeg zijn voor wat lichte sneeuwval boven de 800 tot 1000 meter.

Al met al kan er in de Westalpen toch weer een aardige hoeveelheid vallen in 24 uur tijd. Op grote schaal kan er 20 tot 30 centimeter sneeuw vallen, met mogelijk lokale uitschieters tot een halve meter. Ook in grote delen van Zwitserland en Vorarlberg kan het zo’n 20 tot 30 centimeter sneeuwen, maar verder naar het oosten nemen de hoeveelheden snel af. In de noordelijke gebieden verwacht ik niet meer dan een cosmetisch laagje van maximaal 5 centimeter. De inneralpiene gebieden van Oostenrijk zullen het mogelijk zelfs droog houden.

Het warmtefront zorgt voor neerslag en stijgende temperaturen morgen (wetter3, DWD)
Het warmtefront zorgt voor neerslag en stijgende temperaturen morgen (wetter3, DWD)

Warmtefront met een hoge sneeuwgrens

Morgen volgt onder invloed van een lagedrukgebied ten westen van Ierland in de loop van de dag een warmtefront. Het meest actieve gedeelte met aardig wat neerslag treft de Alpen niet en zal net ten noorden passeren. Pas in de middag lijkt de neerslag voor de noordwestelijke Alpen te intensiveren. Achter het warmtefront wordt er een flinke portie warme lucht aangezogen, waardoor de sneeuwgrens tot ruim boven de 2000 meter uit zal komen. In de Franse Noordalpen ligt de sneeuwgrens morgenavond tijdelijk rond de 2300 meter. Bijzonder hoge waardes voor begin februari… Met ongeveer 10 tot 20 centimeter sneeuw in het hooggebergte blijven de hoeveelheden beperkt. Wederom verwacht ik in Oostenrijk veel minder.

Ook op woensdag kan het in de ochtend aan de noordkant van de Noordalpen nog sneeuwen boven de 2000 tot 2200 meter. Voordat het in de loop van de middag vanuit het noordwesten weer licht begint te sneeuwen, kan het op de meeste plekken tijdelijk opklaren. Als de zon tevoorschijn komt, zal het met temperaturen tot wel 15 graden lenteachtig warm worden.

Eerst nog erg warm, maar daarna lijkt een omslag naar kouder winterweer mogelijk (wetterzentrale.de)
Eerst nog erg warm, maar daarna lijkt een omslag naar kouder winterweer mogelijk (wetterzentrale.de)

Droog en warm

Vanaf donderdag is de langdurige neerslagfase in de Noordwestalpen definitief voor enkele dagen voorbij, maar blijven de Alpen te maken hebben met met zacht weer. Onder invloed van lichte hogedruk wordt er warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd, waardoor ook op donderdag en vrijdag temperaturen van 15 graden gemeten kunnen worden. Door de hoge bewolking zullen we niet echt te maken hebben met zonnig hogedrukweer. Vanaf zaterdagavond zal deze zachte periode naar alle waarschijnlijkheid aflopen en lijkt een omslag naar kouder winterweer onontkomelijk. Allereerst kunnen Franse Zuidalpen en Piemonte zich op sneeuw verheugen, maar vervolgens lijken ook de rest van de Zuidalpen én de Noordalpen wat mee te pikken.

De wePowder-gids is er!

Het is winter, maar het is het meest bizarre seizoen ooit waarin we eigenlijk niet weg kunnen. Aan de andere kant is het altijd tijd om te dromen en je voor te bereiden. Dat kan natuurlijk het beste met de wePowder Guide. We hebben de pre-order prijs van € 45,00 (excl. verzending) voor een tijdje verlengd. Dit dikke boek van 400+ pagina’s is op voorraad en wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd! Bedankt voor je steun!

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!