Safety update S1:5 Grote lawines en hardnekkige zwakke lagen

Safety update S1:5 Grote lawines en hardnekkige zwakke lagen

Er is veel gebeurd de afgelopen week in de Alpen. Het is warm geweest, het heeft geregend, er waren grote lawines en helaas ook ongevallen en slachtoffers. De grote lawines ontstonden doordat het vocht uit regen (en warmte) de hardnekkige zwakke lagen diep in het sneeuwdek kon activeren en daardoor werd meteen een groot deel van het sneeuwdek meegesleurd. Sommige lawines liepen tot in de dalen door en er zijn een aantal zeer grote exemplaren, maatje 5, gesignaleerd.

Het probleem met de hardnekkige zwakke lagen speelt nog steeds en zorgt nog altijd voor verrassingen. Zo kwam er gister een zeer grote lawine naar beneden in Saas Grund bij het preventieve werk met explosieven. Een lift werd vernietigd en de lawinekegel was wel 8 meter hoog. Een local als Menno Koelewijn vertelt dat deze helling nog nooit eerder grote lawines heeft afgeleverd! Eerder in de week is ook al een gondellift in Val d’Isère (Le Fornet) door een lawine buiten gebruik geraakt.

Desondanks zijn er de eerste tekenen dat we een beetje terugkeren naar ‘normalere’ lawinesituaties dan tot nu toe. De lawineberichten voor de zuidhellingen in Wallis spreken bijvoorbeeld nog uitsluitend over een triebschnee-probleem, terwijl eerder in de week voor Graubünden nog een lawineniveau 4 werd afgegeven uitsluitend op basis van het oud-sneeuwprobleem: een uitzonderlijk lawinebericht! Juich echter nog niet te vroeg. In O’rijk en met name Tirol en Frankrijk wordt nog gewaarschuwd voor de hardnekkige zwakke lagen en er zijn daar nog meldingen van zogenaamde ‘Fernauslösungen’ en het risico op het ontstaan van (zeer) grote lawines. Tegelijkertijd zie je op veel plaatsen een onderscheid ontstaan in het bericht voor de ochtend en voor de middag; in de ochtend plaklawines op basis van de hardnekkige lagen op alle hellingoriëntaties en in de middag problemen door natte sneeuw- en gleitschneelawines onder de 2400 meter. Het lijkt wel alsof de lente zich al aandient! Niet zo gek met temperaturen boven de 10 graden in Chamonix en Sion.

Wees nog voorzichtig, doe defensief, je kunt de komende tijd nog altijd naar verrast worden. De hardnekkige lagen zijn vooral nog actief in een hoogteband van ongeveer 1900-2400 meter. Alles wijst er wel op dat we naar een ‘normalere’ situatie gaan, maar de eerste rariteit heeft zich alweer aangediend: Sander Kan stuurde een foto van ongekende hoeveelheden Saharazand die in de 4 Vallées zijn neergekomen en dit kan de voorbode zijn van nieuwe zwakke lagen.

To be continued!
Be Safe!

Opa

Reacties

Gevorderd
vascoAuteur7 februari 2021 · 08:40

Leuk filmpje. Houd ons op de hoogte!

Gevorderd
MedicineAuteur7 februari 2021 · 10:04

Fijne update weer. Die sahara troep is wel mooi kut. Eindelijk de mogelijkheid van deactivatie van de zwakke lagen krijg je er nog een bovenop… lastige winter.

Gevorderd
Ee1coproAuteur7 februari 2021 · 10:51

Is er in de zuidalpen ook zoveel zand terecht gekomen?

Gevorderd
OpaproAuteur7 februari 2021 · 22:35

Ik denk juist, maar misschien kan @@rogier daar iets meer over vertellen?

Age is a matter of mind: if you don't mind it doesn't matter!
Toerist
fs.dejong4142Auteur8 februari 2021 · 00:09

Bedankt!

Elite
kanskiAuteur8 februari 2021 · 15:30

Is er in de zuidalpen ook zoveel zand terecht gekomen?

Ee1co op 7 feb 2021 10:51

In ieder geval in de Pyreneeën zeer zeker. Maar begreep van een collega uit Cervinia daar ook veel Sahara zand neer gedaald.

Never ski faster than your guardian Angel can fly!
Gevorderd
Ee1coproAuteur8 februari 2021 · 16:33

Thanks. Het lijkt erop dat er in het oosten minder is neergekomen. Ik ben wel benieuwd hoever naar het oosten dit was.

Gevorderd
PistenbulckyAuteur8 februari 2021 · 19:01

Thanks. Het lijkt erop dat er in het oosten minder is neergekomen. Ik ben wel benieuwd hoever naar het oosten dit was.

Ee1co op 8 feb 2021 16:33

In de Dolomieten (nabij Cortina) niets te merken…wel veel sneeuw 😉

Gevorderd
PistenbulckyAuteur8 februari 2021 · 19:01

Thanks. Het lijkt erop dat er in het oosten minder is neergekomen. Ik ben wel benieuwd hoever naar het oosten dit was.

Ee1co op 8 feb 2021 16:33

In de Dolomieten (nabij Cortina) niets te merken…wel veel sneeuw 😉

Expert
MickeydeHaasAuteur8 februari 2021 · 23:32

Davos een beetje zand, maar inmiddels alweer 30cm boven op gevallen. :)

One step at a time.
Beginner
prijversAuteur11 februari 2021 · 12:58

Top die wekelijkse safety updates - keep 'm coming! 👍👍

Beginner
MTVAuteur16 februari 2021 · 13:13

Een heel gedetailleerd verslag uit een ander werelddeel, dat bij mij angst en enorme bewondering oproept.

https://utahavalanchecenter.org/avalanche/59084

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!