De eerste Nordstau van het nieuwe seizoen!

De eerste Nordstau van het nieuwe seizoen!
De hogere toppen in de Alpen zijn weer wit (foto-webcam.eu)
De hogere toppen in de Alpen zijn weer wit (foto-webcam.eu)

Eindelijk is het weer september, want dat betekent dat wePowder weer helemaal terug is na een zomerstop! In de komende tijd zal ik jullie op de hoogte houden van de eerste sneeuwmomenten en vanaf oktober starten we weer met de weerberichten op maandag, woensdag en vrijdag. Na een hete zomer in de Alpen lijkt de winter nu met rasse schreden te naderen. Afgelopen dagen zagen we al de eerste sneeuw boven de 2500 meter, maar inmiddels zien we voor het einde van de week zelfs de eerste Nordstau op de weerkaarten verschijnen!

In dit weerbericht:

  • Ex-Danielle zorgt voor erg hoge temperaturen
  • Weersomslag met opzettende noordweststroming
  • Nordstau met mogelijk veel neerslag
  • Aanhoudend koud
Aanvoer van zeer warme lucht uit het zuidwesten (wetter3.de, DWD)
Aanvoer van zeer warme lucht uit het zuidwesten (wetter3.de, DWD)

Eerst nog warm

Voordat we weer wat verse sneeuw gaan zien wordt het nog een keer erg warm. Aan de oostflank van ex-orkaan Danielle die voor de kust van Portugal ligt wordt er flink warme lucht naar Europa gezogen. Vandaag zorgt het op veel plaatsen al voor maximumtemperaturen van rond de 25 graden, maar morgen wordt er nog een schepje bovenop gedaan. In de Westalpen zijn temperaturen van lokaal 30 graden mogelijk en ook in Oostenrijk stijgt het kwik tot (ruim) boven de 25 graden. Ook op hoogte is het hierbij bijzonder zacht. De nulgradengrens kan tijdelijk op zo’n 4000 meter liggen. Door de aanvoer van wat Saharastof en hoge bewolking kan de zon het vanaf dinsdagmiddag wat moeilijker krijgen.

Weersomslag

Toch is deze warmte niet van lange duur, want vanaf het midden van de week slaat het weer langzaam maar zeker om. Woensdag kan het nog vrij warm worden, maar is het in de Alpen een stuk labieler waardoor er in de loop van de dag steeds meer (onweers)buien kunnen ontstaan. Aan de noordkant, met name in Oostenrijk, kan het wat langer droog blijven door de föhn, maar ook hier blijft het naar alle waarschijnlijkheid niet droog.

Nordstau! (wetter3.de, DWD)
Van 20 naar tot wel 2 graden op 1500 meter binnen enkele dagen (wxcharts.com)

Noordelijke stroming

Vanaf donderdag zien we de echte veranderingen op de weerkaarten. Daarvoor gaat onze aandacht niet zozeer uit naar ex-Danielle, maar meer naar het lagedrukgebied dat boven Scandinavië versterkt en blijft hangen. Vanaf het einde van de week nestelt een hogedrukgebied zich rond de Britse Eilanden wat de deur openzet voor een stevige noordelijke stroming richting de Alpen. In de loop van donderdag draait de wind steeds meer naar het noordwesten en bereikt een koufront de Noordalpen. Aangezien het nog vrij warm is, zal de sneeuw zich echt nog beperken tot het hooggebergte. De sneeuwgrens schommelt nog rond de 3000 meter.

Vrijdag kan er met de stevige noordwestelijke stroming steeds meer koelere lucht binnentrekken en door de stuwing blijft het (licht) sneeuwen. In de avond kan de sneeuwval nog wat meer intensiveren en zullen we een dalende sneeuwgrens tot zo’n 2000 meter zien, op zaterdagochtend zelfs tot rond de 1500 meter in de Noordalpen! Het lijkt erop dat de Nordstau tot en met het weekend aan zal houden. Hogerop kunnen we dus voor het eerst serieuze sneeuwaccumulaties verwachten, maar hoeveel sneeuw het allemaal precies gaat opleveren is nog niet zeker. Op dit moment verwacht ik zo’n 30 centimeter hogerop vanaf vrijdagochtend in de noord(west)elijke stuwgebieden zoals Engelberg en het westen van Oostenrijk, maar hier kan het een en ander nog verschuiven. Ook sluit ik hogere sneeuwtotalen over een groter gebied zeker niet uit! Later deze week zal ik een korte update geven over de verwachte sneeuwhoeveelheden.

Skigebieden zoals Hintertux en Zermatt zullen stapsgewijs weer (meer) liften kunnen openen en ook andere gletsjers zullen flinke voorbereidingen treffen voor hun skiopeningen midden/eind september. De sneeuw is in ieder geval hard nodig, want op veel gletsjers in de Alpen is alle sneeuw compleet gesmolten, zelfs in de accumulatiegebieden!

GFS ensemble voor Zürich (wetterzentrale.de)
GFS ensemble voor Innsbruck (wetterzentrale.de)

En daarna?

De stevige afkoeling als gevolg van deze noordelijke stroming is goed te zien in de ensembles. We duiken van temperaturen ver boven het gemiddelde naar ruim onder het gemiddelde. Ook na het weekend blijft het koud. Vooralsnog lijken de Alpen tot in ieder geval eind volgende week in de noordelijke stroming, maar de neerslagsignalen worden wel duidelijk minder. De Oostalpen lijken het langste te kunnen profiteren van de stuwing.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Beginner
JespervzAuteur12 september 2022 · 23:22

De kriebels beginnen alweer te komen : )

Expert
paddyodenneboomAuteur13 september 2022 · 08:30

Bammertjebam!

verslaafd aan wit goud!
Expert
ieismAuteur13 september 2022 · 10:13

gelijk poederstress hier… :)

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
Willem2kAuteur14 september 2022 · 10:19

septpowder … octpulver… Ik weet niet hoor, het bekt toch allemaal niet -echt- lekker.

Maar ik zie de beelden graag verschijnen! :)

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Beginner
dimsumproAuteur14 september 2022 · 11:42

septpowder … octpulver… Ik weet niet hoor, het bekt toch allemaal niet -echt- lekker.

Maar ik zie de beelden graag verschijnen! :)

Willem2k op 14 sep 2022 10:19

Streeptember en powtober dan maar? 😅

Gevorderd
Ee1coproAuteur14 september 2022 · 12:21

Sharktember en Ptexober

Gevorderd
EmileHendrixAuteur14 september 2022 · 23:14

Waxtober gearvember blijven een kwestie van poederkrenten uit de graspap lepelen. You heard it here first :)

Een kleine fantasie kan groter zijn dan de wereld.
Beginner
HenriAuteur16 september 2022 · 09:13

Update:
De modellen lijken nog steeds redelijk overeen te komen met sneeuwhoeveelheden van 30 tot 40 centimeter in het hooggebergte tussen Centraal-Zwitserland tot aan Dachstein. In de loop van het weekend breidt het hogedrukgebied zich vanuit het westen steeds meer uit over de Alpen, waardoor de sneeuwval wordt gedempt. De Oostalpen lijken ook na het weekend nog steeds in een noordelijke stroming te zitten, waardoor er door stuwing nog wat meer sneeuw kan vallen.

https://cdn.wepowder.com/site/forum/15/672909d5d9acb1394f2c462593b4e94c_neerslag.jpg?width=800

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!