Geen Derby de la Meije in 2023

Geen Derby de la Meije in 2023

In Frankrijk gaat het gezegde, jamais deux sans trois, en dat lijkt helaas ook te gelden voor de Derby de la Meije. Deze beroemde, mythische wedstrijd zal ook komend jaar, net als twee voorgaande jaren niet doorgaan. Dit jaar heeft het niets te maken met corona of slecht weer. Dat de handdoek nu al in de ring wordt gegooid is slecht nieuws.

De Derby de la Meije, wat is dat?

De Derby is een simpele wedstrijd. Je start op de Girose gletsjer boven la Grave en wie het eerst beneden (afhankelijk van de sneeuwhoeveelheid, in het dal of bij P1) is heeft gewonnen. Meestal is dit rond de vier a vijf minuten voor de winnaars.
Er zijn slechts enkele verboden zones (Trifide couloirs) maar voor de rest mag je skiën, boarden, sleeën of fietsen waar je wilt. Deze Derby is een, typisch Frans, feest waar jongens en meisjes met enorme bovenbenen voor de beste tijd gaan en anderen compleet verkleed, of juist zonder kleren, er een gezellig feest van maken. De Derby hoort bij La Grave en is misschien wel even legendarisch als het gebied zelf.

Geen derby in 2023

De organisatie van de Derby de la Meije geeft in een persbericht aan dat er verschillende redenen zijn waarom de Derby de la Meije 2023 niet doorgaat.

Ten eerste en de belangrijkste reden is de veiligheid. De laatste jaren is de muur die naar de Vallons gaat steeds gevaarlijker geworden voor de Derby. Sommige leden van de veiligheidscommissie hebben zich na de editie van 2022 teruggetrokken. Daarom moet dit comité worden geherstructureerd. Zonder deze commissie is een veilige Derby niet mogelijk.

Een ander belangrijk punt is volgens de organisatoren de huidige inflatie. De organisatoren willen deze kostenstijging niet aan de deelnemers doorgeven.

Verder vereist de organisatie van de derby veel werk en dit jaar is het niet gelukt hiervoor voldoende gemotiveerde mensen te vinden.

Op naar de Derby 2024

De organisatie van de Derby de la Meije sluit af met de mededeling dat men bewust is van het feit dat deze annulatie een klap kan zijn voor de lokale middenstand. En dat men hoopt na een gedegen herstructuratie een nieuwe editie voor 2024 kan organiseren.

Wij hopen het met ze mee!

Rogier
lives in the French Alps. If there is even a little snow, he can be found outside to catch up with us afterwards.

Reacties

Gevorderd
evr66proAuteur15 November 2022 · 12:42

Zonde, was echt wel een feest daar in het dorp!

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!