Eind van de week wat sneeuwkansen voor de noordkant

Eind van de week wat sneeuwkansen voor de noordkant
Laaghangende bewolking in het Rijndal, daarboven zonovergoten (foto-webcam.eu)
Laaghangende bewolking in het Rijndal, daarboven zonovergoten (foto-webcam.eu)

De zon schijnt ook in de komende dagen volop en samen met de hogere temperaturen wordt het zelfs wat voorjaarsachtig. Pas tegen het einde van de week kunnen we de eerste neerslag te verwachten. Het zijn met name de Noord-Alpen die hiermee te maken krijgen. In de West- en Zuid-Alpen blijft het droger.

Voorjaar in februari

De eerste dagen van deze week verlopen dus zacht en zonnig in de Alpen. Dit heeft alles te maken met een sterk hogedrukgebied boven Centraal-Europa. De bewolking die je op het satellietbeeld ten noorden van de Alpen ziet is de typische laaghangende bewolking die bij dit vrijwel windstil hogedrukweer hoort, maar in de Alpen schijnt de zon volop. Met temperaturen van 10 tot 15 graden in de dalen en een nulgradengrens van rond de 3000 meter zelfs behoorlijk lenteachtig, maar gelukkig is de lucht behoorlijk droog en valt de sneeuwsmelt dus mee.

Satellietbeeld van deze ochtend (sat24.com)
Hogedrukweer domineert deze week (wetter3.de, DWD)

Overgang naar wisselvallig weer

De hogedrukblokkade boven Centraal-Europa zwakt gedurende de week wat af en trekt bovendien naar het zuiden, wat ervoor zorgt dat de Alpen vanaf het einde van de week een geleidelijke overgang naar een meer wisselvallige fase zien. De straalstroom maakt niet meer een grote boog om de Alpen en Centraal-Europa, maar staat eind van de week tijdelijk vanaf de Noordzee op de Noord-Alpen gericht. Depressies kunnen ten noorden van de Alpen Europa weer iets beter binnentrekken, maar door nieuwe hogedrukopbouw boven Zuidwest-Europa wordt de neerslag beperkt tot de Noord-Alpen en lijkt het aanvankelijk nog niet veel op te leveren. De kern van het lagedrukgebied trekt vanaf de Noordzee al snel door naar het westen richting de Baltische Staten, dus een fikse Nordstausituatie is het niet.

Straalstroom staat eind van de week tijdelijk op de Noord-Alpen gericht (meteociel.fr)
Naderende depressie zorgt voor wat neerslag (wetter3.de, DWD)

Vrijdag overdag eerste sneeuw

Vrijdag overdag zullen we de eerste sneeuwval zien in de Noord-Alpen. Het hogedrukgebied ten westen van de Alpen zorgt ervoor dat de gebieden ten westen van Berner Oberland/Wallis minder sneeuw hoeven te verwachten, maximaal 1-5 centimeter verwacht ik. Vooral aan de Oostenrijkse noordkant kan er nog zo’n 10 tot 15 centimeter vallen. Veel levert het dus nog niet op, maar het is een mooie opfrisser hier. De aanvoer is wel nog steeds vrij zacht, waardoor we geen winterinval tot in de dalen moeten verwachten. Bij de eerste sneeuwval ligt de sneeuwgrens op zo’n 1200-1500 meter.

Veel levert de eerste sneeuwval nog niet op
Veel levert de eerste sneeuwval nog niet op

Zondag mogelijk meer

Op zondag volgt mogelijk meer neerslag voor de noordkant. Het GFS voorziet voor het oosten van Oostenrijk zelfs behoorlijk wat sneeuw, maar het Europese model wil nog niet echt volgen. Deze ontwikkelingen houden we dus in de gaten.

Heb je livebeelden vanuit de sneeuw? Plaats ze hier!

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Reacties

Gevorderd
BobdeboarderAuteur13 februari 2023 · 13:13

Een lekkere opfrisser Zondag in Saalbach zie ik wel zitten :) ik volg het op de voet !

www.boerteun.com
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!