Hoeveel sneeuw ligt er nu echt in de Alpen?

Hoeveel sneeuw ligt er nu echt in de Alpen?

Deze week gehoord: ‘Ik maak me geen zorgen, ik ga naar Kitzbühel en daar ligt al 50 cm in het dal’. Toen ik mijn oren spitste hoorde ik nog meer van dit soort beweringen. De bronnen blijken in vele gevallen de lijstjes met ‘sneeuwhoogtes’ die op vele websites pronken. Maar kloppen dit soort lijstjes wel? We zijn op onderzoek uitgegaan en wat blijkt… ‘het is maar hoe je ernaar kijkt’.

Bij het NOS journaal is men positief over de situatie in de Alpen. ‘Daar ligt op dit moment al behoorlijk wat sneeuw’. Ze voegen er wel direct aan toe ‘op de hoogste pistes, in de dalen is het op sommige plaatsen nog wel wat magertjes’. Maar onderstaand kaartje ziet er toch heel hoopgevend uit als je naar de noordalpen gaat.

Hetzelfde geldt voor de bekende sneeuwhoogte lijstjes. Als je daar naar kijkt dan lijkt het alsof er overal in de Noordalpen een mooi pakje sneeuw ligt. We hebben gekeken bij Bergfex, Snowplaza, skifrance, skiinfo, wintersporters en de ANWB. We hadden er nog veel meer lijstjes bij kunnen pakken, maar al snel kwamen we er achter dat die lijstjes een groot lawaaipapagaai gehalte hebben. Ofwel ze blijken allemaal dezelfde bron te hebben en dat zijn… de skigebieden zelf.

Je hebt leugens, grotere leugens en…

Een gevleugelde uitspraak van mijn leraar economie was de volgende: je hebt leugens, grotere leugens en jaarverslagen. Wel, daar kunnen we vooruitlopend op een van de conclusie van dit artikel er nog eentje aan toevoegen. Je hebt leugens, grotere leugens en sneeuwhoogtes. Laten we eens kijken.

In de Zugspitz Arena hebben ze 30 cm in het dal gemeten en maar liefst 75 centimeter op de top. Voor de zekerheid hebben we de actuele webcams er even bij gepakt en wat locals gebeld. Tussen lijstje en werkelijkheid zit een groot verschil zo blijkt.

Zugspitz Arena
Zugspitz Arena
Zugspitz Arena
Zugspitz Arena

Ook hebben we Kitzbühel bekeken waar 50 centimeter in het dal zou moeten liggen en 54 cm op de top. Wel, in het dal is geen spoor van sneeuw te bekennen en op de top ligt zeker geen 54 centimeter.

Sneeuwplaza
Sneeuwplaza
Bergfex
Bergfex
Webcam Kitzbühl
Webcam Kitzbühl

Kijken we in Frankrijk dan zien we daar een ietwat vergelijkbaar beeld hoewel de meeste skigebieden daar gewoon heel eerlijk melden dat er geen sneeuw in het dal ligt. Maar de 50 centimeter sneeuw op de hoogste toppen van Châtel hebben wij ook niet kunnen vinden. Maar er zijn ook uitzonderingen, want in Courchevel zou 12 cm in het dorp moeten liggen.

Châtel
Châtel
Courchevel
Courchevel

In de Sella Ronda in Italië rapporteren ze 15 cm in het dal en 20 cm op de toppen.

Sella Ronda
Sella Ronda

De meest eerlijke rapporteurs vinden we in Zwitserland. Daar zeggen ze gewoon eerlijk dat er geen sneeuw ligt in de dalen en vaak maar bar weinig op de toppen.

Hasliberg
Hasliberg
Engelberg
Engelberg

Vanwaar die grote verschillen?

Hoe kan het dat bijna alle dalen groen zijn en men alsnog een sneeuwdek van 12 tot 50 cm durft te melden? Dat komt omdat ze niet de dikte van het sneeuwdekte gemiddeld in het dal meten, maar de dikte van de kunstsneeuw op de geopende pistes meten. Tja… Het is een beetje alsof ze in Ibiza zon en een temperatuur van 28 graden doorgeven en je ter plekke direct wordt doorgeleid naar de zonnebankstudio waar de zon altijd schijnt en de thermostaat op 28 graden staat. Ik weet het, met metaforen ga je altijd mank, maar ik wil uitdrukking geven aan mijn gevoel. Want de vakantieganger die deze week naar Kitzbühel gaat zal zich toch enigszins bekocht voelen lijkt me? Of zijn we inmiddels zover van de natuur komen te staan dat we het rapporteren van 50 cm kunstsneeuw als fair en eerlijk zijn gaan beschouwen?

Zou het niet eerlijk en beter zijn om de sneeuwdikte buiten de pistes in cm te melden en daarnaast te rapporteren dat ondanks het gebrek aan sneeuw de sneeuwmakers van het gebied er in geslaagd zijn om maar liefst x kilometer piste te openen? Lijkt me een betere weergave van de werkelijkheid. Diegene die tevreden is met kunstsneeuw weet hoeveel kilometer piste er open is en diegene die voor een winters landschap komt weet wat hij aan natuursneeuw buiten de pistes kan bewonderen. Lijkt mij een eerlijker beeld. Toch?

Hoeveel sneeuw ligt er nu echt in de Alpen?

Gaan we echt kijken naar de hoeveelheid sneeuw die er echt in de dalen en op de toppen ligt dan blijkt de werkelijkheid een hele andere dan de lijstjes ons doen geloven. We hebben per regio in de Alpen even voor je opgezocht of de toppen echt wit zijn, danwel je een scala aan witte linten in een bruin landschap mag verwachten.

  • Salzburgerland, Steiermark, Ober- en Niederösterreich:: met de sneeuwval van gisteren zijn de condities hier duidelijk verbeterd. Het is wit tot in de dalen en buiten de pistes ligt gemiddeld zo’n 20-60 cm verse sneeuw. De sneeuw is hier vers en koud. Freeride is hier een beetje mogelijk, maar let op voor takken en rotsen net onder het sneeuwdek.
In Tirol meeste sneeuw in de zuidelijk gelegen gletsjergebieden
In Tirol meeste sneeuw in de zuidelijk gelegen gletsjergebieden
  • Tirol, Vorarlberg en het oosten van Zwitserland: pas boven de 2000 meter vind je hier (op voornamelijk noodhellingen) natuurlijke sneeuw. Onder de 2000 meter is het overal kunstsneeuw. De sneeuw is hier veelal hard. Freeride slechts zeer beperkt mogelijk.

  • Noordkant Zwitserland: pas boven de 2000 meter vind je hier (op voornamelijk noodhellingen) natuurlijke sneeuw. Onder de 2000 meter is het overal kunstsneeuw. De sneeuw is hier veelal hard. Freeride slechts zeer beperkt mogelijk.

Meeste sneeuw in het zuiden van Zwitserland
Meeste sneeuw in het zuiden van Zwitserland
  • Wallis, Haute Savoie: pas boven de 2000 meter vind je hier (op voornamelijk noodhellingen) natuurlijke sneeuw. Onder de 2000 meter is het overal kunstsneeuw. De sneeuw is hier veelal hard. Freeride slechts zeer beperkt mogelijk.

  • Savoie en Isere: veelal pas boven de 2000 meter vind je hier een mooi pak sneeuw. De condities zijn marginaal in de meest westelijke gebieden, maar worden heel erg goed richting de grens met Italië. In de Haute Maurienne ligt een dik pak sneeuw boven de 2000 meter en is freeride heel goed mogelijk. Lees hier het verslag vanuit de Haute Maurienne.

Beste sneeuw in het oosten
Beste sneeuw in het oosten
  • Franse Zuidalpen: Goede condities boven de 2000 meter. Met name de gebieden op de grens met Italië hebben veel sneeuw boven de 2000 meter. Freeride is hier goed mogelijk, hoewel de laatste dump ook alweer ruim een week geleden is. Lees hier het verslag vanuit Montgenevre en Abriès.
Prima sneeuwdek in de Franse zuidalpen
Prima sneeuwdek in de Franse zuidalpen
  • Piemonte: Hier ligt de meeste sneeuw van de Alpen. Op veel plaatsen kan er tot in het dal gedaald worden en boven de 1800 meter ligt er een mooi pak sneeuw. Freeride is er goed mogelijk hoewel het steeds meer zoeken wordt nu de laatste dump alweer een week oud is.

  • Lombardia, Engadin en Tessin: De beste condities vind je in het westen van deze regio. Daar is boven de 2000 meter nog iets van sneeuw te vinden. Ga je verder naar het oosten dan wordt het steeds slechter.

  • Dolomieten, Karinthie en Oostelijker: Hier ligt zo goed als geen sneeuw. Zelfs boven de 2000 meter is het sneeuwdek nog heel erg dun. Freeride is hier niet mogelijk. Zonder kunstsneeuw zouden de gebieden beter mountainbike parcoursen kunnen aanbieden.

Conclusie

Staar je je blind op de lijstjes dan kan de werkelijkheid wel eens heel anders uitpakken dan verwacht. Een echt dik pak natuurlijke sneeuw vind je op dit moment enkel in de Franse Zuidalpen, de oostelijke gebieden van de Savoie, de Franse zuidalpen en sinds vandaag is het het wit in het Salzburgerland en Steiermark. De rest van de Alpen houdt de boel draaiende met kunstsneeuw en dat beetje natuurlijk wit dat er nog resteert van begin november.

Ik snap heel goed dat skigebieden er met kunstsneeuw alles aan doen om de business draaiende te houden en van wat ik begrijp zijn heel veel mensen tevreden met de kwaliteit van de (kunstsneeuw)pistes. Daar hoor je mij niet over klagen. Wat ik wel vervelend vind is dat de huidige lijstjes minimaal de suggestie wekken dat er sneeuw in de dalen ligt. Nu kun je zeggen ‘het is maar hoe je ernaar kijkt’, maar dat vind ik te gemakkelijk. Het zou mijn inziens beter zijn als gebieden voortaan eerlijk gaan vermelden hoeveel sneeuw er gemiddeld buiten de pistes te vinden is en daarnaast aangeven dat er x aantal piste kilometers geopend zijn. Dat maakt de communicatie transparanter en voorkomt teleurstellingen.

meteomorris

Replies

Advanced
MisplacedAuthor29 December 2016 · 10:23

Terecht artikel… Ik las laatst op Fok (ja ik kijk er soms) ook een iets te positief berichtje…

“Circa 1 miljoen Nederlanders gaan dit jaar op skivakantie van wie ongeveer 120.000 tijdens de kerstvakantie. Dat aantal loopt mogelijk verder op als er net zoveel sneeuw blijft vallen als de afgelopen weken.”

link: http://frontpage.fok.nl/nieuws/754154/1/1/50/1-miljoen-nederlanders-op-skivakantie.html

Bedankt voor de opheldering voor de mensen die daar nog in geloofden ;)

Beginner
AlexanderHurkAuthor29 December 2016 · 10:39

Goed artikel!
Met de kerst nog discussie hierover gehad. Mensen pakken de sneeuwhoogte app erbij en zeggen: ooooh maar bij ons ligt meer dan genoeg. Ja maar op de webcams zie je dat het groen is. Nouja op de pistes ligt dan zoveel centimeters en dat is prima…
Ik snap dat niet helemaal want wat heb je aan sneeuwdikte op de piste? Als de piste open is dan is het voor veel mensen prima.
Het is gewoon de marketing van de gebieden…

Riding on the edge!
Expert
BrosAuthor29 December 2016 · 11:44
Bros
Advanced
StalinasAuthor29 December 2016 · 11:57

Er zal zeker her en der wat overdreven worden. Maar als ik kijk naar Châtel, dan wel even een correctie op Châtel, de webcam is de verkeerde, je moet die van de Rochasson hebben, daar zijn de pistes open. Niet op de zuid-hellingen van de Morclan. Op de pistes zelf (die open zijn) ligt idd een 50cm kunstsneeuw, ernaast ligt ongeveer de helft tot niks afhankelijk van hoeveel zon de helling pakt. En waar er net genoeg sneeuw ligt om naast de piste te skiën, dat is knetterhard en hobbelig, dus niks aan.

En ik denk dat het juist is om de sneeuwhoogte op de piste weer te geven. De meeste vakantiegangers/skiers gaan namelijk niet off-piste en willen gewoon weten hoeveel sneeuw er op de piste ligt. De meeste bezoekers hier daarentegen zullen willen weten hoeveel poeder er ligt. Daar kan je voor 80% van de alpen redelijk makkelijk is zijn, niks… Op de zuid-franse/italiaanse alpen na en nu dan wat in de meest oostelijke alpen.

Earning your descent!
Expert
BrosAuthor29 December 2016 · 12:00

En La Grave… In dit deel van de alpen moet echt nog wel wat gebeuren, voordat de mooie afdalingen in shape zijn… :(

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/19812.jpg?width=800

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/19813.jpg?width=800

Bros
Expert
ieismAuthor29 December 2016 · 12:05

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/19814.jpg?width=800

Zo doen ze dat in Oostenrijk. Pro-tip, ga niet naar Oostenrijk.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Advanced
KRoversAuthor29 December 2016 · 12:20

Ik denk dat ik ook maar ga oefenen op freerunning voor ik de alpen in trek…

Avalensemble!
Beginner
MiggelAuthor29 December 2016 · 15:33

Leuk artikel en ik verbaas me er ook elk jaar weer over de aantallen die worden gegeven. Echter denk ik dat degene die veel waarde hechten aan die lijstjes ook prima vinden als er een witte streep door een bruin landschap ligt.

What goes around comes around
Beginner
AlexanderHurkAuthor29 December 2016 · 15:39

In Champery (pds) staan er bijna meer mountainbikers dan skiërs in de gondel! Al kan er op de pistes redelijk geskied worden, daarbuiten is het lente.

Riding on the edge!
Expert
meteomorrisAuthor29 December 2016 · 15:53


En ik denk dat het juist is om de sneeuwhoogte op de piste weer te geven. De meeste vakantiegangers/skiers gaan namelijk niet off-piste en willen gewoon weten hoeveel sneeuw er op de piste ligt. De meeste bezoekers hier daarentegen zullen willen weten hoeveel poeder er ligt. Daar kan je voor 80% van de alpen redelijk makkelijk is zijn, niks… Op de zuid-franse/italiaanse alpen na en nu dan wat in de meest oostelijke alpen.

Stalinas op 29 dec 2016 11:57

@@Stalinas. Dat is juist mijn punt. Piste skiers willen weten of de pistes open zijn. Of er nu 30 of 50 cm kunstsneeuw ligt is dan niet zo relevant meer. Publiceer het aantal geopende pistes en daarnaast de hoeveelheid natuurlijke sneeuw. Anders worden de sneeuwstatistieken ook nog eens vervuild met kunstsneeuwhoogtes.

powfinder.com
Tourist
JaapvRAuthor29 December 2016 · 21:14

Eens!
Heel erg mee eens!

Advanced
StalinasAuthor29 December 2016 · 22:21

@meteomorris denk dat ook met kunstsneeuw hoogte van belang is ivm bruine plekken en steentjes. Maar het aangeven van hoogte van sneeuw naast de piste is natuurlijk een hele goede aanvulling!

Earning your descent!
Advanced
StalinasAuthor29 December 2016 · 22:21

@meteomorris denk dat ook met kunstsneeuw hoogte van belang is ivm bruine plekken en steentjes. Maar het aangeven van hoogte van sneeuw naast de piste is natuurlijk een hele goede aanvulling!

Earning your descent!
Advanced
StalinasAuthor29 December 2016 · 22:21

@@meteomorris denk dat ook met kunstsneeuw hoogte van belang is ivm bruine plekken en steentjes. Maar het aangeven van hoogte van sneeuw naast de piste is natuurlijk een hele goede aanvulling!

Earning your descent!
Tourist
sannoAuthor29 December 2016 · 22:43

Ben ooit ergens naartoe gereden omdat er beneden 15cm zou zijn en boven 30cm. Genoeg voor een leuk dagje pielen. De webcams lieten ook allerlei mensen zien op sleetjes in de sneeuw. eenmaal daar bleek er ook de aangegeven hoeveelheid sneeuw op de bewuste plekken te zijn, maar er lag alleen geen sneeuw op de 400hm ertussen.

Lawine piepers, je wilt er niet dood mee gevonden worden.
Beginner
KrisVAuthor29 December 2016 · 23:27

Ik denk ook dat de piste liefhebbers niet persee iets hebben aan de hoeveelheid dat er ligt buiten het feit dat hoe meer er ligt ze geruster zullen zijn. En op die manier zullen mensen die er niet al teveel bij stilstaan sneller voor een gebied kiezen waar er 10cm meer ligt omdat dat meer garantie bied in hun gedachte, dus kwestie van PR zullen gebieden dit blijven doen om volk te lokken. Maar het is zeker en vast wel terecht dat ze dit moeten vermelden als piste hoogte en niet echte hoogte.

Advanced
dejongarnoAuthor30 December 2016 · 21:34

Ondertussen ergens op de grens Portes du Soleil en le Grand Massif: http://cdn.wepowder.nl/forum/1/19838.jpg?width=800

Advanced
ArjenproadminAuthor30 December 2016 · 22:48

Je foto klopt niet @@dejongarno Er zou volgens Bergfex hoog in het Grand Massif toch echt 65 cm moeten liggen. Goede photoshop?

One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
Advanced
dejongarnoAuthor30 December 2016 · 23:19

@@Arjen: Ik kan het je niet zeggen; geloof je me als ik zeg dat m’n skipas nog geen poortje doorgekomen is?
Hoewel ik best kan geloven dat er op 2500m 65 cm ligt, maar om daar nou enthousiast van te worden…
Het is een uitdaging om mensen toch een toffe bergbelevenis te bezorgen en dat lukt heel aardig, bv met een bbq-tje op 1600m :)

Advanced
ArjenproadminAuthor31 December 2016 · 09:23

Ik geloof je direct. Sterkte daar man! Hopelijk gaat er snel wat bij jullie vallen. Fingers crossed!

One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
Beginner
HavanaAuthor2 January 2017 · 07:59

De sneeuwhoogte app geeft anders helemaal geen verkeerde waarden

http://i1255.photobucket.com/albums/hh626/havana1982/2D4BB2B9-F57E-47CC-9D05-6E5D235B446B.png

Een stuk betrouwbaarder dan de Sneeuwhoogte+ app, die volgens mij een product is van de dezelfde uitgever als WePowder (correct me if I’m wrong).

Enige zelfreflectie lijkt mij dus wel op zn plaats.

Expert
meteomorrisAuthor2 January 2017 · 08:33

De sneeuwhoogte app geeft anders helemaal geen verkeerde waarden[/post]

@@Havana, heel goed om kritisch te zijn. Wel ff je bronnen checken ;)

Een kleine test.\

En kijkend naar het hele lijstje (ja, ik heb ook even op de website gekeken) zie ik dat er vooral wijzigingen te vinden zijn in het dal, maar dat de opgaves voor de berg identiek zijn aan de lijstjes die ik ook bij de andere websites vindt.

Een stuk betrouwbaarder dan de Sneeuwhoogte+ app, die volgens mij een product is van de dezelfde uitgever als WePowder (correct me if I’m wrong).

Havana op 2 jan 2017 07:59


Nee, dat is niet correct.

Enige zelfreflectie lijkt mij dus wel op zn plaats.

Havana op 2 jan 2017 07:59


Let dus op met een waarde oordeel als je iets niet zeker weet. ;)

Mijn eerdere conclusie was 'Wat ik wel vervelend vind is dat de huidige lijstjes minimaal de suggestie wekken dat er sneeuw in de dalen ligt. ’ Maar wie tussen de regels doorleest snapt ook dat ik het belachelijk vindt dat er ook voor de berg voor veel gebieden de sneeuwhoogte op de piste wordt weergeven. Met uitzondering van de Franse Zuidalpen, het oosten van de Savoie, de Piemonte en het oosten van Oostenrijk is dat minimaal een combinatie van kunstsneeuw en sneeuw van 6 november. Maar het is ook regelmatig ook vooral kunstsneeuw. @@Havana, jouw post doet daar dus niets van af en kan ik eerlijk gezegd ook niet zo goed plaatsen. Wat voegt deze toe aan de discussie?

Wie komende week op basis van de aangekondigde dump en daarbij kijkend naar de sneeuwhoogtes richting de Alpen gaat om te freeriden komt in grote delen van Vorarlberg, Tirol en Zwitserland van een koude kermis thuis. Of beter geformuleerd… men loopt de kans op serieuze verwondingen buiten de pistes vanwege de gebrekkige base.

powfinder.com
Advanced
waingroAuthor2 January 2017 · 09:16

In Noorwegen doen ze dit wel netjes.

Ze geven aan hoeveel sneeuw er op de piste ligt en hoeveel in het terrein. (Zowel voor de Top als het dal)
Tevens ook wat de sneeuwkwaliteit is.

Zie bv:
http://www.fnugg.no/myrkdalen/

AYSABTU - All your stoke are belong to us.
Expert
meteomorrisAuthor2 January 2017 · 09:35

In Noorwegen doen ze dit wel netjes.

Ze geven aan hoeveel sneeuw er op de piste ligt en hoeveel in het terrein. (Zowel voor de Top als het dal)
Tevens ook wat de sneeuwkwaliteit is.

Zie bv:
http://www.fnugg.no/myrkdalen/

waingro op 2 jan 2017 09:16

Nice! @@waingro, doen alle gebieden dit al?

powfinder.com
Beginner
HavanaAuthor2 January 2017 · 10:10

Zoals ik al schreef was ik niet zeker. Ik baseerde mij op deze pagina

https://www.wintersporters.nl/weblog/bericht/2143/Sneeuwhoogte%2B-App-voor-iPhone-of-Android

Advanced
waingroAuthor2 January 2017 · 10:10

@@meteomorris
Bijna alle gebieden die zijn aangesloten bij de landelijke “alpinanleggene” doen dit.
Zie hier de complete lijst (200+):
http://alpinanleggene.no/skiinfo-norske-ski-og-alpinanlegg/norske-alpinanlegg-liste.\
Ofwel dit zijn nagenoeg alle skigebieden in Noorwegen en zeker die, die er toe doen.
Edit: Van die lijst leveren 125 gebieden de gegevens digitaal aan, aan fnugg.no

Jullie kunnen gratis en voor niets de sneeuwinfo gebruiken
http://fnuggapi.cloudapp.net/ (zolang je maar het fnugg logo/bron vermeld)

AYSABTU - All your stoke are belong to us.
Expert
meteomorrisAuthor2 January 2017 · 11:19

Zoals ik al schreef was ik niet zeker. Ik baseerde mij op deze pagina

https://www.wintersporters.nl/weblog/bericht/2143/Sneeuwhoogte%2B-App-voor-iPhone-of-Android

Havana op 2 jan 2017 10:10

@@Havana, okay. Wij maken de Powderquest app (https://itunes.apple.com/nl/app/salomon-powderquest/id399386285?mt=8 en https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wepowder.android.Salomon&hl=nl) daarin vind je geen sneeuwhoogtes.

@@waingro. Thanks

powfinder.com
Tourist
Larski-nlAuthor2 January 2017 · 13:13

ik zou zeggen kijk op bergfex-webcam.
dan heb je een echt beeld en de rest kunnen de kenners hier zelf wel bedenken.
(auto wel of niet vol tanken)

Expert
meteomorrisAuthor2 January 2017 · 23:34

ik zou zeggen kijk op bergfex-webcam.
dan heb je een echt beeld en de rest kunnen de kenners hier zelf wel bedenken.
(auto wel of niet vol tanken)\

Larski-nl op 2 jan 2017 13:13

@@Larski-nl die veronderstelling wordt niet bevestigd als ik kijk naar het aantal en het type vragen dat ik via PM, mail, Facebook, app etc. krijg ;)

powfinder.com
Advanced
FlantAuthor3 January 2017 · 17:24

http://cdn.wepowder.nl/forum/1/19896.jpg?width=800

Boven Avoriaz, ik denk dat de 40cm hier wel klopt. Moest er wel even naar zoeken.

Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!