Knie Perikelen...


 • Karst
  Advanced
  Karst op 25 Dezember 2009 · 15:16
  Beste riders.

  Hier een blessuurtopic:

  Inmiddels al 14 maanden terug heb ik een patella (knieschijf) en kraakbeen fractuur opgelopen.
  Feb2009 toch naar Zwits voor een poederrijke seizoen (no pain no game): skien kan bewust. Goed zorgen dat je knieen als "schokdempers" blijven bewegen, en dus niet draaien.
  Echter heb ik nu nog last van mijn knie (slecht sporend knieschijf http://www.mtchuizen.com/patella.php), ondanks het goed intapen.

  Issue:
  Ik ben een progressive telemarker. Nou zijn de meeningen verschillend: is telemarken nou goed of slecht voor je knieen (without stating the obvious: geen releasables (excl ntn))?!!?

  Vraag aan jullie.
  Wat voor knieblessures hebben jullie (gehad), en hoe zijn jullie ermee om gegaan??
  Wel/geen telemarken?
  Snowboarders?

  spui maar....

  PS: het is nu echt @#$%^ aant dumpen in mn dorpje in Wallis!!
  Smile! Your ridin' pow!!!
 • JanG131
  Beginner
  JanG131 op 25 Dezember 2009 · 17:00
  Tendinitis aan de aanhechting tussen patella en knieschijf (onderzijde). Bij mij is het grootste probleem dat die aanhechting ontzettend smal is, waardoor de druk enorm is en dus ook de ontsteking gemakkelijker langskomt...

  Oplossing was/is bij mij (ik sukkel er nog steeds mee): continue krachtoefeningen voor de dijbenen en dan ook altijd rustig opwarmen. Ook hopen dat het niet superkoud is op de lift, want dat doet de knie ook geen deugd om erna weer los te gaan 😉

  Maar dit alles is meer door het volleybal dan door het skiën 😉


  Verder ooit eens een stuk van m'n ruggewervel afgebroken bij het skiën, maar dat is pas 3 maand later geconstateerd toen ik rugklachten had. De eerste dokter zei dat het even gevoelig zou kunnen blijven en dat het gewoon een paar spieren waren die geraakt waren...


 • JaapvR
  Tourist
  JaapvR op 25 Dezember 2009 · 17:50
  Ah, een topic naar mijn hart!

  Vorig jaar tijdens een onhandig valletje de binnenband ingescheurd, en de rest (voorste kruisband, meniscus, etc) een flinke tik gegeven. Gerevalideerd, maar na zware belasting altijd dik en vocht.

  In de aanloop van dit seizoen mezelf heerlijk verstapt met hockeyen (enige reden dat ik dat weer was gaan doen was om de conditie op peil te brengen voor het winterseizoen...): ingescheurde meniscus, gescheurde voorste kruisband en wat klein spul. Iedereen die gear wil lenen moet het maar laten weten, ik ga niet dit jaar :S.

  Kan pas in februari behandelt worden, want ben in januari op een trip naar Antarctica die ik niet op krukken wil doen...

  Heeft iemand ervaring met de revalidatie van een kijkoperatie met meniscusbehandeling, en/of van een kruisbandreconstructie?? Heb de afgelopen twee jaar bijna alles aan de kant gezet om te kunnen skien en wedstrijdzeilen, en moet van de zomer een plekje in de Europese top verdedigen. Kan dus wel stellen dat deze blessure niet zo gelegen komt, maar dat zal altijd wel zo zijn...


 • semmel
  Expert
  semmel op 25 Dezember 2009 · 18:10
  [knockonwood modus on] Nog geen knie blessures gehad [/knockonwood modus off]

  - ontstoken scheenbenen (slaaplose nachten >😞 )...
  - gekneusde polsen...
  - Paarse heupen...
  - Verdraaide enkel...
  - vastgelopen nek...
  - gekneusde vingers...
  Respect the Mountains..!
 • Polderboarder
  Tourist
  Polderboarder op 26 Dezember 2009 · 14:49
  Vorig jaar in november kijkoperatie gehad, wat loshangend kraakbeen weggehaald. Ging aardig, wel in februari wezen boarden. Naderhand weer klachten, afgelopen oktober een MRI laten maken: afwijking meniscus te zien 😞 Heb het voor nu even laten rusten i.v.m. het pas verworven vaderschap en de zekerheid dat ik bij een operatie echt niet meer in de sneeuw kom. Nu kan ik nog ff Lawine I gaan doen en dan kijk ik daarna wel, ik heb geen flauw idee hoe lang herstel van een meniscus operatie duurt.
  WeRookie
 • JaapvR
  Tourist
  JaapvR op 26 Dezember 2009 · 20:32
  @polder: Meeste meniscus-onderhoud kunnen ze arthroscopisch (=via een kijkoperatie) doen. Revalidatie is afhankelijk van de klus die ze daarbinnen doen iets langer of gelijk aan wat ze al eerder bij je gedaan hebben...

  Hoewel revalidatie natuurlijk niet in tijdschema's te proppen valt hoor ik om mij heen vaak de volgende getallen: 3 a 4 weken krukken, 6 weken voor je kunt trainen, en 3 maanden voordat je maximaal bent.
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 26 Dezember 2009 · 22:05
  In- of afgescheurde kruisband.

  Gebeurt tijdens telemarken maar had me naar mijn idee net zo goed met alpien skieen kunnen gebeuren (de gevreesde langzaam achterwaarts draaiende val... toen een krak en een dikke instabiele knie).

  Nu doe ik wat kracht/ stabilisatie oefeningen eigenlijk tbv skien maar het komt de stabiliteit in mn knie ook ten goede. Heb alleen last als ik in ontspannen toestand mn knie overstrek en tegelijk draai.
  White room,Pillow lines,I rule
 • JEF
  Advanced
  JEF op 27 Dezember 2009 · 00:39
  Aii au Telemickey....exact zo'n val heeft een aardige wissel op mijn 2009 skiseizoen getrokken..

  Schade:
  - Afgescheurde voorste kruisband
  - Afgescherude meniscus
  - groot kraakbeenfraktuur

  Nu 9 maanden na operatie (in Belgie) en moet zeggen dat we goed vooruit gaan. Wel eerste zes weken geen belasting, eerste twee/drie maanden dagelijks fysio, daarna wat zwemmen en later fietsen (nu actief mountainbiken omdat hardlopen nog te belastend is) en tot op de dag vandaag 2x per week fysio fitness, . Prognose is 15 maanden na operatie 95/100% herstel dus daar doen we het voor. Verwachting is ook dat we dit jaar weer op de ski's kunnen staan en hopelijk ook weer de eerste bochten in de poeder gemaakt kunnen worden...

  Kraakbeen probleem is lastig en ik kan alleen maar adviseren om goed rond te kijken en een kijkje over de grens is daarbij zeker niet af te raden...

  @ Jaap: da's geen goed nieuws, succes man! Een normale herstelperiode van een kijkoperatie is wat ik zo gehoord heb ongeveer 3 tot 4 weken en van een kruisband constructie ongeveer 4 tot 6 maanden...is natuurlijk per persoon anders maar aangezien je nog steeds een jonge god bent gaan we maar van het positieve senario uit ...toch als ik je planning zie is er little time to loose

  The best things in life aren't things.
 • prebel007
  Beginner
  prebel007 op 27 Dezember 2009 · 10:10
  3 jaar geleden wat rugpijn is later een lekkere hernia geworden...
  niet laten opereren want littekenweefsel zou voor blijvende zenuwpijn kunnen zorgen??

  Daarna goed hersteld maar half december bij het kloven van wat hout "schoot"
  het er weer eens ouderwets in....twee geplande trippies af kunnen/moeten zeggen.
  Lawine 1 wacht ik ook nog maar efkens mee zat toch al te denken aan praktijk volgend jaar.

  Maar voor de TS misschien een tip want zo'n probleempje heb ik via een fysio een keer lekker en snel
  laten verdwijnen door squads te doen met staand met je voet onder een hoek van 45%...
  weet niet of het zo duidelijk is anders hoor-lees ik het wel

  iets heel anders op en of andere manier tik doet mijn vraagteken het niet maar krijg ik een==..


 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 27 Dezember 2009 · 15:01

  Aii au Telemickey....exact zo'n val heeft een aardige wissel op mijn 2009 skiseizoen getrokken..


  Bij mij is 't al een jaar of 6 a 7 geleden; wel tussendoor nog een paar keer de boel verdraaid/ verrekt maar niets in vergelijk met die ene keer. Volgens fysio is een van mn kruisbanden (weet even niet of het om ACL of MCL ging) zo'n beetje helemaal door. Zolang ik verder geen pijnklachten of anderszins heb, verder niets aan doen. Dat heb ik dus al heel wat seizoenen gedaan en eigenlijk gaat het zo redelijk.

  Succes met de revalidatie.
  White room,Pillow lines,I rule
 • JaapvR
  Tourist
  JaapvR op 27 Dezember 2009 · 17:18
  @mikey: ooit MRI laten maken?

  Je skiet dus wsch al een hele tijd zonder kruisband, en niet al te langzaam... Ben je daar heel bewust mee bezig, en doe je voorzichtiger dan wat je anders gedaan zou hebben?

  Mijn fysio zei dat skien (freeride..) zonder kruisband zo goed als onmogelijk is, maar dat lijkt dus wel mee te vallen??

  Voor wie Noors spreekt: http://www.bhss.no/ gepecialiseerd in skiers...
 • Okje
  Tourist
  Okje op 27 Dezember 2009 · 20:41
  Krachttraining is het enige wat kan helpen, als de problemen in je knie niet al te groot/ernstig zijn. Alleen met het opbouwen van spieren kun je het gewricht/knie ontzien.
  Zie ook www.kniechirurgie.nl ; Om eens goed te lezen wat er allemaal mis kan zijn en hoe je dat kan behandelen.
  OLVG, dr. van der Hart is een van de beste orthopedische chirurgen.
  Helaas heb ik na wat begon met alleen een gescheurde kruisband en wat kraakbeenschade, nu 3 operaties achter de rug, al bijna 3 jaar lang wekelijkse (3 of 2 keer per week) krachttraining...het skiën nu echt moeten opgeven.
  Ik zou nog wat over de piste kunnen glijden, maar daar vind ik niks aan. Het offpiste traject is helaas voorbij. Bittere pil, dat wel! Maar alleen al staan in skihouding doet pijn. Pas dit jaar voor het eerst mijn spullen uitgeleend...
  En toch, hou ik hoop dat het over een paar jaar ineens beter gaat en ik alsnog offpiste kan, ooit eens.
  Dus eigenlijk maar een paar tips: houd moed, train zoveel je kan en zorg voor een goede orthopeed en fysiotherapeut!

 • Polderboarder
  Tourist
  Polderboarder op 30 Dezember 2009 · 09:07
  Als je een MRI wilt laten maken, vraag je huisarts dan of je bij het http://www.mricentrum.nl terecht kan. Mijn huisarts faxte de aanvraag, binnen 2 uur had ik een afspraak voor de volgende avond. Echt ideaal.
  In het ziekenhuis is het zo maar mogelijk dat je 8 weken moet wachten op een MRI.
  WeRookie
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 30 Dezember 2009 · 11:39

  @mikey: ooit MRI laten maken?

  Je skiet dus wsch al een hele tijd zonder kruisband, en niet al te langzaam... Ben je daar heel bewust mee bezig, en doe je voorzichtiger dan wat je anders gedaan zou hebben?

  Mijn fysio zei dat skien (freeride..) zonder kruisband zo goed als onmogelijk is, maar dat lijkt dus wel mee te vallen??

  Voor wie Noors spreekt: http://www.bhss.no/ gepecialiseerd in skiers...


  Ik meen me iets te herinneren van contrast fotos (eigenlijk vooral van die vreselijk dikke naald (denk: heel dun rietje met afgeschuinde punt) die onder mn knieschijf moest... en die verpleegster zeggen dat ik het beste kon ontspannen want anders kon de naald vastkomen te zitten!). De uitslag weet ik eigenlijk niet meer. Wel wat oefeningen gedaan om het gewricht te stabilieren.

  Vervolgens heeft een paar jaar terug na een verdere verrekking/ sheuring de fysio/ manueel therapeute van Papendal (die oa de Nederlandse schaatsers begeleid heeft) er nog eens naar gekeken. Zij gaf aan dat ie waarschijnlijk doormidden lag en dat er iig zoveel speling in het gewricht zat dat als ie er toevallig niet uit lag, dan had ik er nu iig niet zo veel meer aan. Maar zolang ik er geen last van had en zo kon functioneren was het beter om er verder niet aan te zitten. Wel zoveel mogelijk stabilisatie oefeningen doen en goed in de gaten houden (geen pijn/ zwelling of andere zaken die wijzen op ernstiger letsel). Nu heb ik dat laatste voor het functioneren van mn knie nauwelijks gedaan maar ben ik dit seizoen voor het skien wel dergelijke oefeningen gaan doen.

  Of het helpt??? Er zit wel veel speling op het gewricht en ik kan de boel 'uit elkaar draaien' als ik ontspannen met uitgestrekt gewricht sta. Dat moet ik dan maar niet doen op skis  ;D In elk geval beinvloed het mn huidige skien nauwelijks. Ja, de eerste jaren daarna was ik nogal onzeker over wat de knie aankon maar dat neemt langzaam aan af. Nu gaat het wel redelijk en doe ik eigenlijk wat ik wil. Alleen 3-tjes op skis zonder uitbreekmogelijkheid vind ik nogal spannend en durf ik daarom eigenlijk niet in te zetten. Verder? Gazzzz drauf...  8)
  White room,Pillow lines,I rule
 • GvP
  Tourist
  GvP op 31 Dezember 2009 · 11:08
  Heb zelf in januari 2005 een vervangende kruisband operatie gehad in het OLVG te Amsterdam, was onder behandeling van dr. Van der Hart. Nadeel is dat je heel lang op de wachtlijst staat maar ze weten daar wel wat ze doen.
  Op dinsdag operatie gehad, donderdag naar huis, vrijdag begonnen bij fysio. Ben toen per mei weer begonnen met golfen en per oktober met hockeyen (wel een stuk lager niveau dan dat ik voor mijn blessure deed). Ben pas een jaar na de operatie gestopt met revalideren in het krachthonk, dus naast het hockeyen en squashen bleef ik naar het kracht honk gaan. Ben er wel achter gekomen dat ik na een dag snowboarden (slalom plank met hardboots) meer last heb dan na een dag skien. Dus ben nu toch meer naar het skien gegaan, piste en sinds vorig jaar ook met dikke latten off piste.
  Ben nu wel buiten het hockeyseizoen toch maar weer de psortschool in aan het gaan om alles sterk en stabiel te houden. Kortom, reken na je operatie toch op minimaal 9 maanden revalideren (dat is ongeveer wat de topvoetballers erover doen) als het om een vervangende kruisband operatie gaat. Kijkoperatie en stukje meniscus verwijderen ben je met enkele weken helemaal klaar mee.

  Sterkte!
  to turn is to admit defeat to the mountain
 • Sanno1
  Tourist
  Sanno1 op 31 Dezember 2009 · 15:05
  Zonder een knie probleem tel je eigenlijk niet mee. Gewoon door totdat het echt niet meer lukt. En inderdaad krachttraining helpt. Mocht je onder het mes gaan zorg wel voor een goede revalidatie. Zelf ben ik veel te vroeg weer de sneeuw ingegaan en volgens mij is het nooit meer in orde gekomen.
  Ben eigenlijk bang om er naar te laten kijken en het lukt zo ook wel (moet een beetje voorzichtig doen dat wel)
 • Jaap
  Tourist
  Jaap op 1 Januar 2010 · 11:22
  Nou...dan hoor ik er nu ook echt bij. >😞

  Gisteravond knalde mijn knieschijf ineens "uit de kom". Nu net terug uit het ziekenhuis, super dikke knie en pootje omhoog. AU!

  Echt een topmanier om 2010 in te gaan. :'(
  For cryin' out loud...
 • Spider
  Tourist
  Spider op 1 Januar 2010 · 12:23

  Zonder een knie probleem tel je eigenlijk niet mee.


  Telt een afgescheurde kuitspier (vorig jaar in januari, powderchase) ook niet een heel klein beetje mee  😞 ?
  Better to burn out, then to fade away.
 • Roelaano
  Advanced
  Roelaano op 1 Januar 2010 · 14:58

  Nou...dan hoor ik er nu ook echt bij. >😞

  Gisteravond knalde mijn knieschijf ineens "uit de kom". Nu net terug uit het ziekenhuis, super dikke knie en pootje omhoog. AU!

  Echt een topmanier om 2010 in te gaan. :'(


  Heb het met voetbal ook een keer gehad... 6 weken van me lies tot me enkel in het gips gezeten, en daarna weer lekker een paar maanden revalideren. (en de kans dat het nog een keer gebeurt is weer een stuk groter geworden 😞 )
 • Karst
  Advanced
  Karst op 1 Januar 2010 · 15:14

  Nou...dan hoor ik er nu ook echt bij. >😞

  Gisteravond knalde mijn knieschijf ineens "uit de kom". Nu net terug uit het ziekenhuis, super dikke knie en pootje omhoog. AU!

  yes dat hed ik dus ook.
  Smile! Your ridin' pow!!!
 • Jaap
  Tourist
  Jaap op 1 Januar 2010 · 16:12
  6 weken van me lies tot me enkel in het gips gezeten

  Heb nu een drukverband...in NL moeten ze maar even verder kijken.
  For cryin' out loud...
 • ribo
  Advanced
  ribo op 1 Januar 2010 · 17:42
  Bijna twee weken geleden ben ik vrij lullig op een steen gestuiterd in Grosseck/Speiereck bij Mauterndorf (AT) en een gebroken schaambeen was het gevolg. Genezing kan slechts op natuurlijke wijze plaatsvinden en duurt minstens 6 weken. Ben vorige week zaterdag met de gipsvlucht teruggekomen vanuit Innsbruck. 2009 is dus #$%@ geeindigd en het nieuwe jaar is op bed begonnen.
  think of tomorrow but live today !
 • skiester
  Advanced
  skiester op 1 Januar 2010 · 20:19
  Best veel blessures al met alles, moet ik zeggen!  Maar als ik het zo lees, hoor ik er, ookal ben ik maar een beginnende freerider toch wel bij :-\: bij mij een fractuur in het tibiaplateau dat nu aan de buitenkant schuin afloopt ipv recht eindigt (dijbeen heeft zich erin geboord dus nu zit er een soort deuk).  Verder tot 2 keer toe mijn banden uitgerekt (gelukkig zijn ze nogal elastisch, want volgens de trauma arts in de vu was het fysiek eigenlijk onmogelijk om die fractuur in de tibia te krijgen zonder mijn banden af te scheuren...).  Fractuur is na kijkoperatie ongemoeid gebleven want ze konden er toch niets meer aan doen... 😞

  En afgelopen april met een verkeerd afgelopen sprong op een kicker in Kaprun mijn enkel gebroken (Weber B in fibula) en flinke klap op mn knie (knie deed ook het meest pijn, de enkel voelde ik pas later toen ik naar beneden skiede op wat later bleek een volledig doorgebroken fibula).  Nu nog bezig met revalidatie en met belasting nog steeds meer last van knie dan enkel..

  Zolang ik mijn spierkracht op orde hou dan gaat het prima.  Vorige week met skieen ging het best ok  😀 alleen met de hevige kou op de eerste skidag op mijn knie was niet fijn.

  Voor iedereen die nu in de lappenmand zit: sterkte in het nieuwe jaar!
  Als je alles onder controle hebt ga je niet hard genoeg!
 • kikkerindekou
  Tourist
  kikkerindekou op 2 Januar 2010 · 00:21
  wat een leed...
  om op je vraag terug te komen, Telemarken is de minst zware belasting voor je kniegewricht maar de zwaarste belasting voor je spieren. In 99,9% van de gevallen zal bij een valpartij de ski tegen je onderbeen aanklappen waardoor er geen hefboom meer ontstaat die je kniegewricht om zeep helpt. Een snowboarder zit vast en een alpineskier draait zijn binding een tandje strakker...dat levert een aardige hefboom op. In die 0,1% van de gavellen waarbij je op uiterst lullige wijze half achterover, langzaam je evenwicht verliest ben je in vrijwel alle gevallen kansloos en loop je een blessure op.

  TM sinds 14 jaar waarvan de laatste 7 jaar enkel nog TM. Ski op K2 Work Stinx, G3 ticket en Rossi FIS Worldcup slalomski. De laatste is een spijkerharde plank en na drie dagen buckelen en carven krijg ik inderdaad last van een knie. Maar dat heeft meer met mijn leeftijd en de buckels te maken dan met het telemarken.

  Om je spieren zo goed mogelijk voor te bereiden kun je veel fietsen en bergaf hardlopen (opvangen van je gewicht) Dat laatste heb ik van Seb Mansart en Michel Bonny, beide ex worldcup TMers.

  Succes.
  tijd om te gaan
 • wouter
  Beginner
  wouter op 2 Januar 2010 · 13:20

  Kortom, reken na je operatie toch op minimaal 9 maanden revalideren (dat is ongeveer wat de topvoetballers erover doen) als het om een vervangende kruisband operatie gaat. Kijkoperatie en stukje meniscus verwijderen ben je met enkele weken helemaal klaar mee.

  Sterkte!


  Het cliché standaard hockey blessure ken ik, gescheurde en dubbelgeklapte meniscus en afgescheurde kruisband.
  Dat van de kijkoperatie klopt. In Jan 2009 operatie gehad, 2/3 meniscus verwijderd, stond begin maart met een afgescheurde kruisband gewoon in de poeder.
  Die 9 maanden hoor ik ook van fysio etc... die moet ik nog doorlopen wanneer "het uitkomt".
  Op oude sneeuw moet je het leren
 • JaapvR
  Tourist
  JaapvR op 2 Januar 2010 · 15:39
  Thanks for the info G!

  Mijn kruisband kan ik sowieso pas na het zeilseizoen laten fixen, dus in principe zou ik mezelf nu alvast op wachtlijsten kunnen gaan zetten.

  But then, als ik de verhalen van Mike zo hoor bekruipt mij steeds meer het gevoel dat ik het ook zonder zou kunnen proberen. Heb op dit moment geen last van pijn of instabiliteit, alleen behoorlijk wat (psychische) onzekerheid. Mikey is daarentegen wel wat minder zwaar, kleiner en een stuk atletischer dan ik. Na de kijkoperatie maar eens in de hal kijken hoe alles voelt bij het skien... • Spider
  Tourist
  Spider op 2 Januar 2010 · 18:30

  [quote author=Sanno link=topic=891.msg13715#msg13715 date=1262268325]
  Zonder een knie probleem tel je eigenlijk niet mee.


  Telt een afgescheurde kuitspier (vorig jaar in januari, powderchase) ook niet een heel klein beetje mee  😞 ?
  [/quote]

  en een gebroken borstbeen en ribben dan? (ribben 3 keer)
  Better to burn out, then to fade away.
 • Sanno1
  Tourist
  Sanno1 op 2 Januar 2010 · 22:28  en een gebroken borstbeen en ribben dan? (ribben 3 keer)


  borstbeen en ribben is toch echt een andere categorie, maar zeker niet minder vervelend. Ribben overleef je wel vooral als je je dagen in een humorloos kan doorbrengen, maar borstbeen vond ik veel veel vervelender (en dat was nog slechts gekneusd).
 • Jaap
  Tourist
  Jaap op 3 Januar 2010 · 14:20
  Ribben kan je anders ook 5 maanden sporten kosten.... :-[ Been there twice!
  For cryin' out loud...
 • poedersletje
  Tourist
  poedersletje op 5 Januar 2010 · 10:16
  Ik heb (ongeveer) in de zomer van 1996 mijn voorste kruisband (VKB) gescheurd met een stom ongelukje op een trampoline. daarvoor nooit knieklachten oid, was ineens kniepatiënt. mijn fysio zei destijds na een revalidatieperiode "gewoon lekker trainen en de spieren strak houden". Ik heb daarna 10 jaar zonder VKB en in afwisselende periodes met en zonder CTi en later Donjoy brace geboard/geskiet. Soms ging ik er doorheen met rijden (vaak bij harde backsidebochten waarbij mijn knie eruit werd geduwd door de highback), maar meestal ging het best goed. Ik ging er ook weleens doorheen met iets stoms: voordeur uitlopen zonder sleutel, op de plaats omdraaien en dan er weer doorheen. Ik heb al die tijd niet het gevoel gehad dat ik liep aan te modderen, dat dit een 'best acceptabel' niveau van functioneren was. Daarom heeft het ook zolang geduurd voordat ik de knoop een keer doorhakte. Te goed om te opereren, te slecht om er voorgoed mee door te lopen...

  Ik heb een paar keer overwogen om een reconstructie te laten doen, maar d'r kwam altijd iets tussen (meestal een winterseizoen) de lange revalidatieperiode van zo'n 9 maanden. In het najaar van 06 (na een kijkoperatie om eens goed te kijken wat de situatie daarbinnen was, waarvan ik me later wel eens heb afgevraagd of dat niet met een MRI had gekund) eindelijk besloten om er iets aan te laten doen, dat uiteindelijke plaats vond in juni 07. Nieuwe VKB en er bleek een groot gat te zitten in mijn kraakbeen (was al gezien tijdens kijkoperatie), een 4 op een schaal van 1 tot 4 (het is niet duidelijk of dat er in 10 jaar is ingesleten door een afwijkende buiging-strekking van mijn knie, of dat er acuut ingekomen is tijdens een klappertje in de sneeuw oid). Dat gat hebben ze ook 'gerepareerd'. Door die reparatie mocht ik de eerste zes weken na de op de knie niet belasten en moest 'm onbelast trainen.

  Ik heb bij Medicort, een grote fysiomaatschap in Utrecht gerevalideerd (terwijl ik in Amsterdam woonde) omdat de orthopeed die me behandelde graag met die fysio samenwerkt en dat leek me een goed idee. Ik heb daarna 9 maanden lang me een slag in de rondte getraind. Jezus, ik had en heb daarna nooit meer zó hard voor iets getraind, wat wilde ik graag snel en hard en goed uit die revalidatie komen! Ik heb in september 07 weer voor het eerst hard gereden op mijn mountainbike en in december voor het eerst weer op een snowboard gestaan; 1 dagje heel erg voorzichtig in 30 cm poeder. Nadat dat uit mijn systeem was, heb ik de rest van de winter gewoon netjes gerevalideerd. In april van 08 was de eerste Powderchase en dat was ook mijn eerste 'echte' keer skiën en snowboarden na de operatie. Dat ging goed, maar ik had coördinatief het gevoel dat ik opnieuw mijn basishouding moest vinden en dat ik mijn draai nog moest vinden.

  De volgende winter (dat was afgelopen winter) heb ik knal- en knalhard kunnen skiën en boarden. Ik had het gevoel nadat ik 10 jaar in een auto reed opeens ontdekte dat er een vijfde versnelling op zat! Dat had ook veel te maken met de mentale klik dat ik wist dat ik niet meer door mijn knie zou gaan en de training bij de fysio waardoor ik loeisterke poten had gekregen. Ik reed harder, aggressiever en beter dan in de jaren daarvoor, alsof ik een tweede jeugd had. Mijn persoonlijk hoogtepunt van afgelopen winter was het weekend in Krippenstein; mijn knie en ik waren superfit, goede sneeuw, mijn materiaal was op orde, wat was ik lekker aan het rippen daar! Het hoogtepunt van het hoogtepunt was het cliffdropje van een meter of 4-5 die ik gewoon stompte en wegreed. Letterlijk: "Biggest thing I hit since the nineties."

  Even ffwd naar nu: toch weer pijnlijk gevoel in het gewricht, zeker na skiën en snowboarden. Ik heb afgelopen zomer dronken op een feestje een paar uur staan springen op een verende dansvloer en dat heeft niet geholpen, de ochtend erna kon ik bijna niet lopen. Ik heb zo'n vermoeden dat de aandoening in het kraakbeen niet goed genoeg is gerepareerd voor dat soort domme acties. Ik moet mijn fysio maar eens bellen.

  Mijn ervaringen:
  - Er viel in mijn geval prima te skiën en snowboarden zonder VKB, maar wel met een goede brace. In veel gevallen kun je die brace vergoed krijgen door je ziektekostenverzekering.
  - Ik heb ook een heel erg goed mannetje voor braces in Utrecht, ik heb ook wel eens een brace slecht aangemeten gekregen en dat is helemaal k#t want je gaat hem niet gebruiken en dan ga je alsnog door je knie. PM me maar als je een brace nodig hebt.
  - (Met alle respect voor de fysio's hier op het forum): Laat je door een fysio niet te lang aan het lijntje houden vwb trainen ipv reconstructie. Als je wilt rijden met die knie dan moet je gewoon de boel laten opereren. Een ambitieuze fysio die begrijpt dat je weer volop wil gaan sporten, helpt meer dan een fysio die dat niet begrijpt.  Als je fysio van dat laatste soort is, wissel dan van fysio.
  - Houdt jezelf niet te lang aan het lijntje voor de operatie. Het is VEEL beter om een winter te missen om daarna weer keihard terug te komen dan om door te modderen met een halve knie.
  - Neem, je revalidatie serieus. Tot mijn grote verbazing vertelde mijn fysio dat de meeste mensen met een geopereerde knie niet meer terugkomen op oorlogssterkte omdat ze hun revalidatie op een gegeven moment versloffen. Ik heb af en toe ook wel eens een baalweek gehad en ben dan niet gaan trainen, maar daarna telkens weer de draad opgepakt en heel erg blij met de uiteindelijke uitkomst.
  - Ga niet dronken op feestje op een verende dansvloer staan dansen...
  "Some people will tell you that slow is good, but I'm here to tell you that fast is better.

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro