Tot anderhalve week geleden lag er nog bijna geen sneeuw in California. De 1e week van november was daar poederalert#1 en deze week ging poederalert#2 de lucht in. Woensdag was weer een poederdag in grote delen van Noord Amerika en het einde is nog niet in zicht. Inmiddels is het sneeuwdek in California 3 keer dikker dan normaal voor de tijd van het jaar. Klinkende cijfers voor een gebied dat het afgelopen jaar geteisterd werd door droogte.
Toch kunnen deze klinkende cijfers niet alles verhullen. Zo vroeg in het seizoen zijn een paar dumpjes al voldoende om de statistieken op hol te laten schieten. Uiteindelijk weten we eind van deze winter hoe het was. Dat laat onverlet dat het een El Niño jaar is en dat de statistieken voor neerslag dan gemiddeld een stuk beter zijn dan normaal in California. Maar toch…
Squaw valley rapporteert zo’n 20 inch, terwijl de meetstationnetjes in de buurt bij de 10 inch blijven hangen. Dat is nogal een verschil. Het enthousiasme van de marketingman zal ik maar zeggen. 10 inch, terwijl het normaal 3 inch is. Dat valt nog allemaal wel te overzien en dan is 3 keer dikker helemaal niet zo bijzonder.
Kijken we verder dan California dan valt op dat veel gebieden nog onder het langjaarlijkse gemiddelde zitten. Oktober bracht geen sneeuw en dat verklaart de lage scores. En dat terwijl een aantal van die gebieden juist al heel behoorlijke scores hebben. In de Tetons en de canadian Rockies ligt al een behoorlijk pak. Meestal zo rond of net onder het gemiddelde. Maar dan wel direct een sneeuwdek van 60-100 cm dik. Dat is wel wat anders dan de 25 centimeter van Squaw.
Maar er zit meer sneeuw in de lucht voor Noord Amerika en midden volgende week zullen de statistieken nog mooier zijn. Het kan verkeren, wij zitten in de droogte, daar valt nu alle sneeuw.