1 meter+ voor noordwesten van de Alpen

1 meter+ voor noordwesten van de Alpen

Het-gaat-dumpen! Eindelijk zijn hier dan de verlossende woorden. De Alpen staan aan de vooravond van een turbulente week met veel sneeuw, wind, föhn, stau en een schommelende sneeuwgrens. Maar wat er ook gebeurt, over een ding ben ik zeker. Eind volgende week hebben in ieder geval de Franse noordalpen en het westen van Zwitserland er lokaal meer dan een meter vers bij. In dit bericht:

  • van powder watch naar where to go: hoe werkt het?
  • 3 dumps in het vooruitzicht
  • Voor korte termijn poeder ga je naar de Franse Noordalpen

Van powder watch naar where to go: hoe werkt het?

You should have been here yesterday mate. Niets pijnlijker dan om op het verkeerde moment op de verkeerde plek in de Alpen te staan. Er zit weer significante sneeuw in de lucht en dus hak ik mijn berichtgeving de volgende dagen in onderstaande stukjes.

  1. er geldt een Powder Watch (het is zeker er komt sneeuw, maar het is nog niet zeker waar de beste condities te vinden zijn)
  2. daarna volgt een Powder alert (de regio’s zijn zeker, de details nog niet)
  3. later gaan we dieper in detail met Where to go (finetuning tips voor het laatste moment (het moment om je onderdak te boeken))
  4. waarna we gaan terugkijken in de Aftermath

We zijn nu dus bij stap 1. Er zit de komende week heel veel sneeuw in de lucht, maar de context (lees het gebrek aan sneeuw en de turbulentie die er aan zit te komen) maakt dat het nog te vroeg is om exact te zeggen waar je heen moet. Enkel in de Noordfranse Alpen, het Zwitserse Wallis, het Berner Oberland, Vorarlberg en het westen van Tirol ligt iets van een basis. Maar in veel gevallen is deze basis op steile noordhellingen getransformeerd tot suiker en gaan we dus een gevaarlijke week tegemoet. Daarnaast wordt het een turbulente week, maar omdat er nog geen sneeuw tussen de bomen ligt is uitwijken naar treeruns uitgesloten. Het wordt kortom finetunen de komende dagen.

Tenminste 3 dumps in het vooruitzicht

Het wordt een turbulente week met tenminste 3 dumps die sneeuw naar de Alpen gaan brengen. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Dump 1
Dump 1

Dump 1 brengt 5-20 cm verse sneeuw

  • donderdag 31 december nadert er sneeuw vanuit het noordwesten. In de loop van de middag begint het met sneeuwen in de Franse Isere en Savoie en niet veel later ook in de Haute Savoie en Wallis. Tegen de avond breidt de sneeuw zich uit richting het noorden van Zwitserland en het westen van Oostenrijk.
  • Op 1 januari klaart het dan al op in het westen, maar sneeuwt het in de ochtend nog in het oosten van Oostenrijk en het westen van Zwitserland.
  • 1 januari is daarmee een poederdag(je) in: Isere en Savoie, Haute Savoie en Wallis, Berner Oberland en het oosten van Zwitserland + het westen van Oostenrijk. Reken daarbij op 7-20 cm vers. Geen poederalert, maar een poederdag(je) kortom. Maar in ingesneeuwde kommetjes kan toch een mooi pakje sneeuw vallen. Meer details van dump 1 vind je hier. Ik ben zelf ietsje optimistischer en vermoed dat in de stau van de Belledone, Mont Blanc, Eiger en Vorarlberg er meer sneeuw valt dan de kaarten laten zien. Het noorden en westen van de Franse Hautes Alpes en het oosten van Oostenrijk zullen ook sneeuw zien, maar omdat hier geen base ligt is een poederdagje op 1 januari uitgesloten.
Dump 2
Dump 2

Dump 2 brengt 25-50 cm vers boven de 2000 meter

  • vrijdag 1 januari nadert er einde dag een actief front vanuit het zuidwesten en dit front zal eindelijk significante sneeuw richting de Franse zuidalpen brengen. Met de komst van dit warmtefront stijgt de sneeuwgrens in beginsel richting de 1800 meter, maar daalt in de loop van de zaterdag richting de 1200-1400 meter.
  • Zaterdag 2 januari sneeuwt het dan ook in de Franse Noordalpen, het westen van Zwitserland en zelfs in delen van de zuidalpen. Het wordt een lastige dag met slecht zicht in de gebieden waar het sneeuwt. Enkel op de pistes is er op zaterdag veilig wat poeder te rijden. Daarbuiten is het zicht vaak te slecht en de base te dun. Reken tussen vrijdag en zondagochtend boven de 2000 meter op 25-50 cm vers in de Franse Alpen en het westen van Zwitserland. Meer details van dump 2 vind je hier.
  • Op zondag 3 januari kan er wel van die verse poeder genoten worden in het westen van de Alpen. Er is ruimte voor wat zon en met name in de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland is er sprake van een poederdag. Of beter ruimte voor wat poeder uren want er volgt op het einde van de middag een nieuw front. Deze keer met koudere lucht vanuit het westen. 3 januari is daarmee een poederdag(je) boven de 2000 meter in: Isere en Savoie, Haute Savoie en Wallis, Berner Oberland
Dump 3
Dump 3

Dump 3 begint koud maar…

  • Dump 3 is moeilijk te zien op onze sneeuwkaarten. Ze tonen op zondag 3 januari slechts het begin van de dump en de restanten van dump 2. Maar rondom dump 3 zijn er nog wat onzekerheden. Het is zeker dat het intens gaat sneeuwen, maar de sneeuwgrens en de exacte positie van de dump is nog niet zeker. En juist vanaf zondagnacht wordt het interessant. Er staat voor zondag en later veel sneeuw op de kaarten, maar een kleine verschuiving in de jetstream en de drukverdeling kan de sneeuwgrens weer wat hoger pushen dan verwacht. Voorlopig ga ik uit van een mix van warmte- en koufronten, waarbij de meeste sneeuw zich focust op de Franse Alpen, het westen van Zwitserland en zoals gebruikelijk krijgt Vorarlberg dan ook zijn portie. Vanwege de schommelingen in de temperaturen zullen de treeruns komende week nog geen optie zijn, maar groeit het sneeuwdek boven de boomgrens flink. Met name in de westalpen. En dus… en dus zou ik nog even wachten met het boeken van je poedertrip (lees ook nog even de 10 tips van Arjen). We zitten kortom pas in de powderwatch status.

Korte termijn: Franse Noordalpen

Persoonlijk zou ik nog wachten met het boeken totdat de kaarten meer duidelijkheid geven, maar kun je niet wachten, dan is de huidige top 10 lijst een prima guidance voor wat poeder. Het gaat er sneeuwen en er ligt al iets van een basis. Maar vanwege de huidige vooruitzichten zou ik nog even wachten. De condities in het noordwesten gaan zich de komende 10 dagen flink verbeteren en midden volgende week is de grote droogte in de Alpen ver achter ons. Boven de boomgrens wordt het dan zeker goed poeder rijden.

Heb geduld en de powder zal met je zijn
De komende uren korte updates onder dit bericht.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Reaktionen

Fortgeschritten
doovAutor29 Dezember 2015 · 09:55

Goed geregeld, Morris. De spulletjes stonden al klaar voor zaterdag !

Welcome back my friends to the snow that never ends. Let's rocker!
Anfänger
HaagjeAutor29 Dezember 2015 · 10:26

Zondag stat al een vriendentripje naar Damuls gepland. Als er genoeg valt iemand in de buurt voor een dagje poeder?

Maar top nieuws Morris :)

Anfänger
RiesvwAutor29 Dezember 2015 · 10:30

Yesss, het verlossende woord is er uit! Voel me verdorie net Eddard Stark, “Winter is Coming!”

Experte
meteomorrisAutor29 Dezember 2015 · 10:31

@@Haagje, ga je voor 1 dag naar de Alpen?

powfinder.com
Fortgeschritten
xs2arjan.Autor29 Dezember 2015 · 11:20

Zo, mijn appartement is geboekt!!! 1 Tip van @@Arjen sla ik dan maar over @@meteomorris ;-)

xs2arjan
Experte
meteomorrisAutor29 Dezember 2015 · 11:31

@xsarjan. Je bedoelt dat je weer met je syncro camper gaat? ;)

powfinder.com
Fortgeschritten
FrankvDeldenAutor29 Dezember 2015 · 11:58

Huilen van blijdschap doet :D

Follow me on: https://instagram.com/frankvdelden/
Fortgeschritten
TijmenDalAutor29 Dezember 2015 · 12:04

Is de base in de Franse Alpen dan wel goed genoeg om poeder te rijden? Als ik zo een beetje op de webcams kijk dan is het overal echt huilen met de pet op, non?

Tourist
TezeAutor29 Dezember 2015 · 12:07

aha, finally!

nu weet ik weer waarom ik deze week ni veel verlof genomen heb en ben blijven doorwerken.
1, 2, 3 jan al eens gaan checken. Volgende week dagje(s) verlof om poeder te happen.
Gelukkig zit ik normaal in de goeie hoek van Zwitzerland waar de klappen zullen uitgedeeld worden :-)

Experte
meteomorrisAutor29 Dezember 2015 · 12:19

@@TijmenDal Ik citeer ‘Enkel op de pistes is er op zaterdag veilig wat poeder te rijden. Daarbuiten is het zicht vaak te slecht en de base te dun.’

In de loop van de volgende week wordt de base al een stuk beter.

powfinder.com
Anfänger
MarsieRocksAutor29 Dezember 2015 · 12:26

Zoekt er iemand nog een lift richt St Anton? Wij vertrekken morgen avond!

Experte
paddyodenneboomAutor29 Dezember 2015 · 12:29

geduld is een schone zaak …

verslaafd aan wit goud!
Anfänger
HaagjeAutor29 Dezember 2015 · 13:16

@@Haagje, ga je voor 1 dag naar de Alpen?

meteomorris op 29 dec 2015 10:31

Nee, weekje op pad met mijn broer (die niet buiten de piste kan noch van mij mag)
Als er iemand in de buurt is en er is wat leuks te vinden kan ik hem best een dagje alleen achterlaten :)

Fortgeschritten
Haas™Autor29 Dezember 2015 · 14:02

Dank voor de update @@meteomorris

Er is weer hoop :)

Rex Monte - Amor Nix
Fortgeschritten
RuudvWAutor29 Dezember 2015 · 14:56

Goede berichten @@meteomorris!

Ik wacht nog even een, twee weekjes voor een beetje base en om de vakantiedrukte wat af te laten afnemen :).

Anfänger
SjoerdAutor29 Dezember 2015 · 14:57

Yesss, het verlossende woord is er uit! Voel me verdorie net Eddard Stark, “Winter is Coming!”

Riesvw op 29 dec 2015 10:30

Winter is zeker Coming ! … jammer dat Eddard Stark zijn hoofd er niet bij kon houden. :-)

Fortgeschritten
AryenAutor29 Dezember 2015 · 15:08

@@TijmenDal Ik citeer ‘Enkel op de pistes is er op zaterdag veilig wat poeder te rijden. Daarbuiten is het zicht vaak te slecht en de base te dun.’

In de loop van de volgende week wordt de base al een stuk beter.

meteomorris op 29 dec 2015 12:19


Dat verzacht het leed een beetje dat ik me komende zondag t/m dinsdag heb vastgelegd op pistekrassen in Zauchensee. :)
Maar eens kijken of het weekend van 8-11 januari poedermogelijkheden biedt.

Fortgeschritten
MisplacedAutor29 Dezember 2015 · 17:01

Wat relaxed.

@@MarcellaRocks @@Tijmendal mag ik mee!

Experte
PaulLeliveldAutor29 Dezember 2015 · 17:01

Heerlijk, hier in Tignes is er al op de hoger gelegen plaatsen al genoeg base. Kunnen eindelijk de dikke planken uit de kast!

P.S. Mochten er nog mensen een goedkoop hotel zoeken in Tignes? Het is bij ons in het hotel le Genépy niet zo druk en ik kan daardoor een scherpe aanbieding doen voor poederjagers.

Fortgeschritten
49Autor29 Dezember 2015 · 22:40

@@meteomorris, waar blijf dat genua-laag? toch nog te weinig zuid in de stroming?

montagna bianca, ti amo
Experte
meteomorrisAutor29 Dezember 2015 · 23:22

@@49 heb ik het gehad over een Genua-laag?

powfinder.com
Fortgeschritten
49Autor29 Dezember 2015 · 23:32

@@meteomorris
nope, zo bedoel ik het ook niet.
Ik zie veel west zuid-west in de stroming. Er poppen ook steeds lage drukgebiedjes boven de Middelandse Zee omhoog, maar geen genua-laag. Dus: waar blijft dat? Ik zou het verwachten, maar het komt niet. Wat is een verklaring daarvoor?

montagna bianca, ti amo
Experte
meteomorrisAutor30 Dezember 2015 · 08:47

@@49, de verklaring zit 'm in de jetstream. Deze komt weliswaar zuidelijker te liggen, maar gaat niet echt meanderen. Daardoor zit er ofwel te weinig langdrurig zw in (te checken via de fohndiagram)
of te weinig noord om een genua laag te laten ontstaan (in klassieke zin… zie ook http://www.netweather.tv/index.cgi?action=jetstream;sess=)

De stroming is daardoor te pal west >> oost waardoor lagedrukgebiedjes continue worden weggeblazen naar het oosten.

powfinder.com
Anfänger
GerritAAutor30 Dezember 2015 · 09:45

Ik ben zo blij dat ik vorig jaar een meteo cursus heb gehad van @metemorris nu snap ik tenminste wat hij zegt. Niet dat ik het verder begrijp maar dat is ander verhaal… ;)

And snow it is.....
Fortgeschritten
Grim3Autor30 Dezember 2015 · 10:46

Als @@meteomorris de tijd vind mag hij steeds eens zo een cursus in België komen geven… ;-)

Tot dan… JOEPIE SNEEUW!!

Antworten
Verpassen Sie nichts mehr!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, PowderAlerts und mehr!