Afgelopen maand werd de warmste juni maand ooit gemeten sinds de start van metingen in 1880. Nog nooit was een juni maand wereldwijd zo warm als die van 2016. De juni maand zet daarmee de trend voort om al 14 maanden op een rij warmterecord na warmterecord te breken. De kans is daarmee groot dat 2016 het warmste jaar ooit gemeten zal worden.
Nu hebben we voor het 2e jaar op een rij te maken met een El Niño en is het bekend dat dit fenomeen voor een opwarming van de aarde zorgt, maar zelfs zonder het El Niño effect zouden er dit jaar records gebroken zijn aldus klimaat wetenschappers van de NASA.
De wereldwijde opwarming is trouwens het sterkst te voelen op de polen. Zowel op de noord- als op de zuidpool is het veel warmer dan gebruikelijk. Iets wat goed te zien is aan de ijsmassa’s. Sinds de metingen die in 1979 gestart zijn is de ijsmassa op de noordpool zelden zo klein geweest en schommelt dicht in de buurt van het jaar 2012 toen de ijsmassa een absoluut minimum (sinds we meten) aan omvang bereikte.
Het NSIDC (National Snow & Ice Data Center), doet dagelijks onderzoek naar de omvang van de ijsmassa’s en publiceert regelmatig haar bevindingen. Niet dat je direct vrolijk wordt van de bevindingen, maar ze geven je een redelijk genuanceerd en op grond van de meeste recente data en wetenschap gevormd beeld waar de wereldwijde ontwikkeling.
Gelukkig wordt het komend jaar wereldwijd weer iets koeler nu een La Niña zich aandiendt. Met name voor het noordwesten van Noord Amerika en het westen van Canada mogen in de regel dan rekenen op een koudere en sneeuwrijke winter. Voor de Alpen is dat nog niet te zeggen. Er is geen bewezen samenhang tussen La Niña en een sneeuwrijke winter in de Alpen.
Reaktionen
Laat dit dan weer een puntje van hoop zijn:
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/18035.jpg?width=800
Vanaf 1400 meter! In november zou ik nu serieus onrustig worden…