Winterverwachting 2016- 2017: de waarde van lange termijn voorspellingen

Winterverwachting 2016- 2017: de waarde van lange termijn voorspellingen

Binnenkort komen de Pelleboers van het winterweer uit hun hol gekropen. In lijvige artikelen wordt er uit de doeken gedaan wat de komende winter gaat doen. Daarbij wordt werkelijk waar alles uit de kast getrokken. Computermodellen, de temperatuur van de zee, de dikte van het zee ijs, de staat van een bloem, de omvang van een ui of zelfs de kleur van de vacht van een beer, vos of ander dier. Ik zal je direct uit je droom halen… het is allemaal nonsens. Maar wel lekker om te speculeren en te dromen over die winter die komen gaat. Vooral de vroegboekers hopen hun gebiedskeuze bevestigd te zien in zo’n wintervoorspelling, maar het blijft niet meer dan een gok.

Maar met de enorm toegenomen rekenkracht van de supercomputers moet het toch mogelijk zijn om betere uitspraken te doen? Onderstaand een analyse.

De voorspellingen zijn duidelijk beter geworden

De voorspellingen van de verschillende weermodellen zijn de afgelopen jaren duidelijk beter geworden. Vooral de weermodellen ECMWF, GFS en UKMO hebben de laatste 30 jaar flinke stappen gemaakt. Onderstaand zie je een grafiek waarin je ziet hoeveel beter de modellen zijn geworden op de korte termijn.

Maar hoe zit dat voor de lange termijn. Het ECMWF model is al jaren toonaangevend en daarom zoom ik daar even verder op in. Onderstaand zie je de mate waarin het ECMWF model er in slaagt om een correcte voorspelling te doen inzake de luchtdrukverdeling (ofwel de posities waar stormen en hogedrukgebieden) zich bevinden. Duidelijk is dat de modellen een stuk beter geworden zijn. Zeker voorspellingen die niet verder gaan dan 3 tot 5 dagen doen het heel behoorlijk. Maar kijken we een week verder dan wordt het al lastiger, terwijl voorspellingen tot 10 dagen en verder niet verder komen dan een 40% juist score. Als je je dan bedenkt dat het voorspellen van temperatuur, neerslag en wind nog een tikkeltje complexer zijn en afgeleide van de drukverdeling dan begrijp je dat lange termijn voorspellingen een hoog speculatief karakter hebben.

De ligging op aarde bepaald de waarde van de seizoensvoorspelling

Als 10-daagse voorspellingen al lastig zijn, dan zullen seizoensvoorspellingen wel helemaal lastig zijn. Deels is dat waar, want het hangt namelijk ook af in welk deel van de wereld je je bevindt. Een fenomeen als La Niña en El Niño (ofwel ENSO zoals wetenschappers dit noemen) is een dermate krachtig weerverschijnsel dat het wel degelijk zijn stempel drukt op delen van de wereld waardoor voor een seizoen als geheel er een redelijk betrouwbare voorspelling is te doen in hoeverre het warmer of juist kouder wordt dan gemiddeld en in hoeverre het natter danwel droger wordt dan gemiddeld.

Het blijkt dan ook dat wetenschappers en hun modellen een redelijk goede voorspelling kunnen doen voor gebieden die onder invloed liggen van La Niña en El Niño. Helaas geldt dat niet voor Europa. En helaas hebben we tot op heden nog geen correlatie gevonden tussen grootschalige weerpatronen zoals ENSO of juist andere fenomen die van invloed zouden kunnen zijn op Europa.

De betrouwbaarheid van een seizoensvoorspelling voor de temperatuur
De betrouwbaarheid van een seizoensvoorspelling voor de temperatuur

Waar seizoensvoorspellingen voor een factor als de temperatuur in sommige delen in 80% van de gevallen uit komt, lukt dat in Europa niet beter dan zo’n 40 tot 50%. Ofwel het kan vriezen of dooien.

De invloed van het seizoen

Zoomen we dan in op Europa dan zien we dat het nog erger wordt. Meteo Suisse heeft mooi in kaart gebracht hoe goed de modellen er in slagen om in de herfst en de winter een betrouwbare voorspelling te doen wat betreft de gemiddelde temperatuur. Wel, dat doen de modellen heel erg slecht. Ze blijken gewoonweg niet in staat voor een seizoen een goede voorspelling te doen of het warmer of kouder wordt. Laat staan dat ze iets zinnigs kunnen zeggen over de hoeveelheid sneeuw die er waar gaat vallen.

Hoogst onbetrouwbaar in de herfst en winter
Hoogst onbetrouwbaar in de herfst en winter

Conclusie: het kan vriezen of dooien

De komende maanden komen er heel veel wintervoorspellingen voorbij met een hoog charlatankarakter. Ook Dr. gear heeft zo een voorspelling gedaan en volgens hem komt het helemaal goed. Goed voor de kliks, leuk voor aan de bar, maar ze gaan je geen zekerheid geven waar je komende winter moet zijn. Daarvoor kun je vanaf de eerste dagen dat het gaat sneeuwen beter hier op wePowder intunen. We beloven je dat we geen vlok zullen missen en je zo goed en kwaad als het maar kan naar de juiste spot te sturen. Tot die tijd mijmeren we er hier lustig op los.

Want hoewel de winter als geheel niet te voorspellen is, weten we inmiddels vrijd goed welke gebieden er meer of juist minder sneeuw in een seizoen te verwerken krijgen. Daarover meer de komende maanden.

Stay stoked
Morris

meteomorris
Antworten
Verpassen Sie nichts mehr!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, PowderAlerts und mehr!