Komend weekend PA#2? (30-70 cm verse sneeuw)

Komend weekend PA#2? (30-70 cm verse sneeuw)

Poederalert#1 was het mooiste alert van de afgelopen winters. Veel verse sneeuw, zonnig op zaterdag in de westalpen en op zondag in de oostalpen. Indien je onderweg was in de Alpen dan moet het heel raar gelopen zijn wil je geen poederbocht gescoord hebben. Maar het was direct ook druk. Na de milde winter van '15-'16 is duidelijk hoezeer iedereen hunkert naar een klassieke winter met een dik sneeuwdek, koude temperaturen en afdalingen tot diep in het dal. Wat dat betreft zijn de condities nu al beter dan de gehele decembermaand van 2015. Maar blijft dat ook zo? In dit bericht:

  • 20-60 cm sneeuwdek op 2000 meter hoogte
  • Heerlijk weer om te gaan touren
  • Midden deze week slaat het weer om
  • Regen of sneeuw?
  • Blijft het turbulent?

20-60 cm sneeuwdek op 2000 meter hoogte

De meestationnetjes in de Alpen laten zien dat er op zo’n 2000 meter hoogte inmiddels overal een sneeuwdek van zo’n 20-60 cm dik ligt. De meeste sneeuw is op dit moment te vinden in de Franse Noordalpen hoewel het daar wel zo is dat indien je boven de 2800 meter komt, de stormachtige wind heeft huis gehouden. Maar tussen de 1700 en 2800 meter waren de condities afgelopen weekend excellent.

De video’s en foto’s die we binnenkregen waren jaloersmakend voor de thuisblijvers en ook de report tijdlijn op de powderquest app stroomde wel heel erg vol voor begin november.

La Rosiere
La Rosiere
Megeve
Megeve
Hasliberg
Hasliberg
Montafon
Montafon

Heerlijk weer om te gaan touren

Maandag en dinsdag zijn heerlijke dagen om te gaan touren. De lucht is relatief droog en op de toppen schijnt de zon. Op noordhellingen boven de 2000 meter is nog steeds onverspoorde poeder te vinden. Dat is in de gebieden waar de liften draaien wel anders. Daar is afgelopen weekend alles zorgvuldig afgekrast. Voordeel van dat afkrassen is dat de basislaag daarmee mooi gezet is zodat warmte en regen meer moeite zal hebben deze laag te doen smelten.

SnoWvember op wePowder (30% korting op de Academy)

De eerste sneeuw is alweer gevallen. Scherp je backcountry skills dan nog bij door in te loggen op de de wePowder Academy. Nog geen lid? Deze maand krijg je 30% korting met onderstaande code. Je kunt dat direct starten en krijgt het bijbehorende Academy boek dan zo snel mogelijk thuis gestuurd.

Midden deze week slaat het weer om

Een front bereikt woensdag de noordkant van de Alpen. De jestream ligt daarbij ten noorden van de Alpen. Gevolg is dat de Alpen in de warme lucht zitten en de neerslag pas boven de 1800-2200 meter als sneeuw valt. Geen ideaal weer dus. Beter spaar je dan ook even je euro’s (of Zwitserse Franken) voor betere tijden.

Jetstream (rode vlek) ten noorden van de Alpen
Jetstream (rode vlek) ten noorden van de Alpen
Alpen in de warme (oranje) lucht
Alpen in de warme (oranje) lucht

In de Franse zuidalpen en delen van de zuidalpen blijft het weer dan overigens wat beter. Het is er veelal droog en zonnig.

Vrijdag een nieuwe storm: Regen of sneeuw?

Een nieuwe storm met een kern boven de Britse Eilanden stuurt op vrijdag met een zuidwestelijke stroming een nieuw neerslagfront richting de Alpen. Het is nog even afwachten waar de scheidslijn tussen koude en warme lucht precies komt te liggen, maar zeker is dat er weer sneeuw gaat vallen in het hooggebergte.

Met een dergelijke zuidwestelijke stroming is in eerste instantie de zuidkant van de Alpen aan de beurt. Allereerst zal het dus gaan sneeuwen in de Franse zuidalpen en in het noorden van Italië. Daarbij zakt de sneeuwgrens al richting de 1000-1400 meter. Aan de noordkant van de Alpen regeert dan nog de warme föhnwind. Later in het weekend stroomt het koufront dan vanuit het westen de Alpen binnen en gaat het ook sneeuwen aan de noordkant van de Alpen en komen de Alpen in een heuse sneeuwsandwich. De sneeuwgrens daalt dan rap. Maar mogelijk ligt er direct daarna ook weer warme lucht op de loer die na het weekend van 19-20 november op de kaarten staat. Veel onzekerheden dus nog.

Maar voor komend weekend zijn er nog heel wat vraagtekens:

  • hoe intens gaat de neerslag aan de zuidkant van de Alpen worden en hoever zakt de sneeuwgrens dan daardoor?
  • hoe snel stroomt de koudere lucht vanuit het westen de Alpen binnen?
  • wat gebeurt er na de passage van het koufront? Keert de warmte dan direct weer terug?

Allemaal vragen die bepalend zijn waar je het weekend van 19-20 november poeder kunt scoren. Voorlopig denk ik dat in ieder geval al de skigebieden van de Diavolezza in Zwitserland en Sulda am Ortler en Val Senales in Italië goede kaarten hebben. Daarnaast denk ik dat er wederom getourd kan gaan worden in veel gebieden. Komende week ga ik dieper de materie in om tot een goed advies te komen.

Blijft het turbulent?

De laatste berekeningen kiezen voor begin volgende week voor een lagedrukgebied ter hoogte van Portugal. Dit zou betekenen dat de Alpen in een stevige zuidelijke stroming komen te liggen die warme lucht aanvoert vanuit Noordelijk Afrika. Laten we hopen dat de weerkaarten deze oplossing de komende dagen gaan temperen. 26 november openen namelijk heel veel gebieden en het zou tof zijn als moeder natuur hen ook nog van wat wit weet te bedienen.

Dan nog een oproep. La Grave heeft jouw steun nodig! Support jij ook dit initiatief zodat het een plek blijft voor vrijdenkers in de Alpen?

Stay stoked. Morris

meteomorris
Antworten
Verpassen Sie nichts mehr!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, PowderAlerts und mehr!