Daar gaan we dan. De meteorologische winter is van start gegaan, nu het weer zelf nog. Van winter in de Alpen is (nog) geen sprake maar er lijkt een kentering in zicht. De komende week valt er een bak sneeuw in het hooggebergte en vanaf volgend weekend is de kans groot dat er sneeuw tot in de dalen gaat vallen. Het gaat een interessante week worden voor het noordwesten van de Alpen waarin het sneeuwdek boven de 2000-2200 meter flink gaat groeien. Pas vanaf het einde van de week zal verse sneeuw zich pas diep(er) in de dalen doen gelden in het noordwesten en noorden van de Alpen. De rest van de Alpen ziet komende week overigens bijna geen verse sneeuw. In dit bericht:
- Goede condities in de Zuidalpen
- Jetstream komt op stoom
- Allereerst sneeuw voor het hooggebergte
- Eind deze week een ‘glijbaan’?
Goede condities in de (Franse) Zuidalpen
November was een prima maand voor de zuidalpen. Zoals wel vaker is in deze maand de basis voor een goede winter aan de zuidkant van de Alpen gelegd. Er ligt boven de 1600-2000 meter een prima basis om op voort te bouwen. Tijdens poederalert#1 werd er al gescoord en ook zaterdag was het raak in de Franse Zuidalpen waar een aantal gebieden voor het eerst hun liften openden. Maar ook zonder liften en met behulp van toerski’s en/of splitboards is er genoeg te halen in dit deel van de Alpen. Maar het zou fijn zijn als er nog zeker twee stormen extra passeren om het sneeuwdek nog wat dikker te maken. Maar komende week zal dat niet het geval zijn.
Jetstream komt op stoom
Voor het eerst deze winter lijkt de jetstream voor een langere periode zijn weg te vinden naar de Alpen. De jetstream is de geleiderail waarover stormdepressies hun weg vinden naar de Alpen. Maar de jetstream vormt ook de scheiding tussen koude polaire lucht uit het noorden en warme lucht uit het zuiden. Bij het beoordelen van de jetstream zijn drie zaken van belang:
- De ligging
- De aanvoerrichting
- De hoeveelheid vocht
1. De ligging van de jetstream
Zoals gezegd is de jetstream de scheiding tussen koude polaire lucht uit het noorden en warme lucht uit het zuiden. Ligt de jetstream ten noorden van de Alpen, dan liggen de Alpen in de (te) warme lucht. Ligt deze ten zuiden van de Alpen dan is het heerlijk koud. Ligt de jetstream pal boven de Alpen dan luistert het allemaal heel nauw. Warmtefronten zorgen dan voor een stijgende sneeuwgrens, koufronten voor een dalende sneeuwgrens.
2. De aanvoerrichting
De richting waaruit de jetstream komt bepaalt op welk deel van de Alpen de fronten knallen. Een jestream uit het noorden brengt sneeuw naar de noordalpen, uit het zuiden naar de zuidalpen en uit het westen naar de westalpen. En dan hebben we ook nog eens varianten als zuidwest, noordoost etc… De aanvoerrichting is kortom cruciaal.
3. De hoeveelheid vocht
Koude lucht kan minder vocht bevatten, terwijl milde lucht bol staat van het vocht. De combinatie van temperatuur en aanvoerrichting zijn bepalend voor de hoogte van de sneeuwgrens, het deel van de Alpen waar de fronten opklappen, maar ook de hoeveelheid vocht. Stormen uit het zuiden bevatten vaak meer vocht zodat het ook nog tot over de Alpenhoofdkam kan sneeuwen. Zeer koude fronten uit het noorden daarentegen brengen veel sneeuw naar de vooralpen, maar in de dieper in de Alpen gelegen gebieden valt dan vaak veel minder sneeuw, maar staat er wel veel wind.
De jetstream is dus een belangrijke indicator of er stormdepressies onze kant op komen. Maar de ligging, aanvoerrichting en de hoeveelheid vocht bepalen de details. Maar het goede nieuws voor nu: de jetstream vindt zijn weg weer naar de Alpen.
En de jetstream zorgt voor de aanvoer van een set van stormen. Tussen zondag en woensdag passeren in ieder geval al twee stormdepressies de Alpen.
Allereerst sneeuw voor het hooggebergte
Hoewel de sneeuwkaarten er goed uitzien wat betreft de kleuren kun je als je inzoomt op onze sneeuwkaarten goed zien dat het allereerst sneeuw voor het hooggebergte is. De contouren van de dalen zijn goed te zien en enkel op de hogere delen van de bergen valt sneeuw.
Dat is ook niet zo vreemd. De jetstream is weliswaar op west Europe gericht maar ze ligt te noordelijk. Hierdoor wordt er vocht vanuit westnoordwest naar de Alpen gestuwd. Maar het is domweg te warm. Onderstaand zie je de temperatuur op 850 hPa voor dinsdag. Ofwel de temperatuur in de vrije atmosfeer op zo’n 1400 meter hoogte. Echt koud is het pas ten heel ver ten noorden van de Alpen (blauw is koud, geel is te mild)
Onze sneeuwkaart ziet er kortom goed uit, maar wie verder kijkt op onze weerkaarten (sneeuw, temperatuur, temperatuur op 850 hPa, bewolking etc.) concludeert al snel dat het vooral sneeuw is voor het hooggebergte. Maar daar ben ik niet rouwig om. Het hooggebergte kan nog wel wat sneeuw gebruiken. Een pakje van een meter of meer erbij is wel prettig als basis voor de rest van het seizoen. Tot en met donderdag/vrijdag is vooral het hoogebergte van het noordwesten en de Alpenhoofdkam van Zwitserland en Oostenrijk aan de beurt met significante hoeveelheden sneeuw boven de 2000-2200 meter. Met dank aan #TeamJetstream voor de sneeuwdans. Ga door! Ga door!
Eind deze week een ‘glijbaan’?
De kaarten hinten nu al 48 uur op een winterinval vanaf 8 december. Een depressie boven Denemarken en hogedruk boven de Atlantiek moeten dan voor de klassieke glijbaan gaan zorgen. Glijbaan? We noemen dit scenario zo omdat de isobaarlijnen in de vorm van een glijbaan richting de Alpen gericht zijn. Koude lucht stapt rond spitsbergen op de glijbaan en glijdt dan door de jetstream in vliegende vaart over de Noordzee richting de Alpen. Daar knalt deze koude en vochtige lucht tegen de Alpen aan en wordt gedwongen leeg te sneeuwen. Het resultaat? Sneeuw tot diep in de dalen.
Bovenstaand zie je de glijbaanvorm en die zie je ook terug op onderstaande temperatuur op 850 hpa kaart. Koude lucht vindt dan zijn weg naar de Alpen met winterse taferelen tot gevolg.
Hieronder zie je animatie van onze weerkaarten voor de verwachte sneeuwval tussen 8 en 12 december. Dat is niet mis. Vooral omdat nu ook de dalen zich vullen met sneeuw. Maar wie goed kijkt ziet dat de sneeuw voornamelijk valt aan de noordkant van de Alpen. De glijbaan zorgt in de regel voor sneeuw in het noorden en een föhn aan de zuidkant van de Alpen.
:nopro:
Wil je onze lange termijn weerkaarten zelf in detail bekijken? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Daarnaast hebben we ook nog eens duizend+ freerideroutes voor je ingetekend in de mooiste freeride gebieden van de Alpen. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens mee! Dank!
:nopro:
Maar… 8 december is pas over 6 dagen. Ofwel over 144 uur. Dat is ver in de wereld van het weer. Zeker in het najaar waarin de dynamiek in de modellen groot is. Aan de andere kant tonen de belangrijkste weermodellen nu al 48 uur dit scenario. Het gaat een interessante week worden. Morgen weer een update met nieuwe analyses… komt de winter? Laten we hopen. @ #TeamJetstream… blijf dansen!
Stay stoked
Morris
Reaktionen
Klein foutje in je tekst geslopen ivm aanvoerrichting: Jetstream uit het noorden brengt sneeuw voor de zuidalpen? Denk het niet.
Voor de rest, bring on the pow!
Hee hoo, let’s go! #TeamJetstream
Klein foutje in je tekst geslopen ivm aanvoerrichting: Jetstream uit het noorden brengt sneeuw voor de zuidalpen? Denk het niet.
Voor de rest, bring on the pow!PieterJan85 op 2 dec 2018 14:52
Morris is fan van de zuidalpen ;)
Zet een plaatje op en gaat dansen…
Klein foutje in je tekst geslopen ivm aanvoerrichting: Jetstream uit het noorden brengt sneeuw voor de zuidalpen? Denk het niet.
Voor de rest, bring on the pow!PieterJan85 op 2 dec 2018 14:52
thanks, aangepast. Ik ben nogal een fan van de Zuidalpen ja @@misteriks ;)
laatste runs bevestigen het glijbaan scenario vanaf 8 december
##TeamJetStream LetsGo!!
Misschien toch nog een leuke kerst vakantie… (Al is dat nog ver weg)
@@BobvanIterson , zal de winterslofjes eens onder de Syncro leggen en de latjes wat wax geven. Doppio for breakfast!!