Aanzienlijk minder lawinedoden in de Alpen vorig seizoen

Aanzienlijk minder lawinedoden in de Alpen vorig seizoen

Afgelopen seizoen zijn er beduidend minder lawineslachtoffers gevallen in de Alpen in vergelijking met het seizoen ervoor. Waren er in het seizoen 2018/2019 nog 97 slachtoffers te betreuren, in het seizoen 2019/2020 waren dat er 52. Over het seizoen 2017/2018 is het wat lastiger om over het totaal wat te zeggen, want correcte cijfers uit Italië zijn lastig te vinden. De belangrijkste reden voor de daling in 2019/2020 was ongetwijfeld COVID-19, waardoor medio maart alle liften in de Alpen sloten en door de opvolgende lockdowns was ook tourskiën en splitboarden niet meer mogelijk.

Aantal lawineslachtoffers in de Alpen per land

Aantal lawineslachtoffers in de Alpen per seizoen

Freeride seizoen

Iedere freerider weet dat in maart het freeride seizoen eigenlijk pas écht start. In die periode bereikt het sneeuwdek z’n maximale hoogte en liggen de zwakke lagen die vaak ontstaan aan het begin van het seizoen inmiddels zo diep in het sneeuwdek dat ze niet meer getriggerd kunnen worden door de druk en gewicht van een enkele skiër of snowboarden. Pas dan heb je over het algemeen echt wat in het hooggebergte te zoeken om de grote lijnen te gaan rijden. Een andere reden zou kunnen zijn dat we vorig seizoen nou niet echt bijster veel goede poederdagen gehad hebben. En tja, wanneer je je niet in het terrein begeeft is het ook niet mogelijk om een lawine te triggeren.

Opvallendheden:

  • Er is vooral een grote daling te zien in Oostenrijk en Zwitserland
  • In Frankrijk en Italië is de daling veel kleiner
  • Duitsland kende vorig seizoen helemaal geen lawineslachtoffers

Aantal lawineslachtoffers in de USA per seizoen

Verschil met de USA

Om iets meer gevoel bij de cijfers te krijgen heb ik de getallen uit de Verenigde Staten er ook even naast gelegd. Daar lijkt het rijden van poeder nog meer in het DNA te zitten, maar de inrichting van de gebieden met een boundary systeem zorgt per definitie al voor meer veiligheid (want gecheckt door skipatrol). Opvallend is wel te noemen dat er in de VS dus geen duidelijke afname te zien is. Daar ging het seizoen wel iets langer door dan in de Alpen, maar uiteindelijk gingen de skigebieden ook daar eerder dicht.

Opvallendheden:

  • Er vielen ongeveer evenveel doden door lawines in de Verenigde Staten bij snowmobilers en snowshoers als bij skiërs en boarders.
  • Van de in totaal 37 lawineslachtoffers in de laatste drie seizoenen zijn er 6 omgekomen bij inbound lawines.

Totaal overzicht lawineslachtoffers

Conclusies?

Tja, wat kun je hieruit concluderen? Niet heel veel, aangezien het best aannemelijk is dat de sluiting van de skigebieden voor de daling gezorgd heeft. Voorbereiding blijft dus altijd essentieel bij het minimaliseren van de risico’s in de off-piste. We hebben het al vaak gezegd, maar herhaling kan nooit kwaad.

  • Zorg dat je de juiste kennis hebt. Bijvoorbeeld bij de wePowder Safety Academy of het SnowSafety Center.
  • Zorg dat je de juiste spullen bij je hebt (lawinepieper, schep en sonde) en weet hoe je ze moet gebruiken
  • Ga nooit alleen op pad en zorg ervoor dat de mensen in je groep ook de juiste spullen (en kennis) hebben en weten hoe ze deze moeten gebruiken
  • Geen idee? Ga op pad met een gecertificeerde ski/snowboard/berggids!

Bronnen

SLF.ch, avalanches.org, Alpinmesse, DSV Aktiv en Anena.

Arjen
was born with maps of ski areas in the cradle and has visited almost all of them. His great passion is freeriding.

Reaktionen

Fortgeschritten
thomasr3655Autor17 November 2020 · 09:40

Je zou eigenlijk het aantal slachtoffers per afgelegde km (of 1000 km) moeten meten, dan kan je vergelijken onafhankelijk van corona. Maar dan moet je de aantallen skiërs weten en het aantal gemaakte kilometers, daar is lastig aan te komen. Maar je zou wel de skibare dagen kunnen tellen, dus de dagen met poeder en open gebied. Dan kan je ook vergelijken zonder corona.

Anfänger
SlimAutor17 November 2020 · 21:10

Een ding dat anders was hier in Amerika, was dat (in de meeste plaatsen), toen de skigebieden sloten, de mensen nog wel konden backcountry skien. Gecombineerd met het feit dat veel mensen thuis zaten van hun werk, betekende dat een enorme toename van het aantal skiers/boarders in de backcountry.

Gelukkig was did al wat in het seizoen, en was het sneeuwdek in veel plaatsen (gemiddeld) al wat minder gevaarlijk aan het worden.

Dit in tegenstelling tot de Alpen, waar, toen de liften stopten, ook de meeste Backcountry tochten werden verboden.

Anfänger
SlimAutor17 November 2020 · 21:10

Dubbelpost

Anfänger
SlimAutor17 November 2020 · 21:13

Inderdaad, de cijfers van het totale seizoen 19/20, in vergelijking met voorafgaande jaren, lijken mij niet zo heel nuttig.
Interessanter is het te splitsen:
Hoe was 19/20 tot Corona, invergelijking to dezelfde maanden in voorafgaande seizoenen? Dat is als je will weten wat de lange termijn trend is.

Als je wil weten wat de gevolgen van Corona-maatregelen waren qua lawine ongevallen, dan moeten we juist die laatste paar maanden van het seizoen vergelijken mët die period in vorige jaren.

Tourist
Sjaak27 Autor18 November 2020 · 08:27

Interessante webinar.

Children of the snow, never grow old.
Antworten
Verpassen Sie nichts mehr!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, PowderAlerts und mehr!