Eerst zonnig en mild, daarna weer wat sneeuw

Eerst zonnig en mild, daarna weer wat sneeuw
Zonnig in Arosa (roundshot.com)
Zonnig in Arosa (roundshot.com)

Na de sneeuwval in de Oostalpen op maandag is de rust wedergekeerd. Een hogedrukgebied domineert vandaag het weerbeeld in de gehele Alpen, waardoor we zonovergoten condities kunnen verwachten. Standvastig is het hogedrukgebied niet te noemen, want in de loop van vrijdag volgt er vanuit het westen een koufront met neerslag. Het korte winterse intermezzo zal met name in de Noordwestalpen voor wat sneeuw zorgen, maar direct daarna stijgen de temperaturen weer flink.

Diepwinterse condities in Garmisch (foto-webcam.eu)
Diepwinterse condities in Garmisch (foto-webcam.eu)

Zonnig en mild

Het is vandaag een schitterende dag in de Alpen. Op het webcambeeld van Garmisch verraadt enkel de hoge zonnestand dat het niet meer mid-winter is. De zonnige hogedrukcondities zorgen ervoor dat na een week lang koel winterweer de temperaturen weer flink kunnen stijgen. Het sneeuwdek zal in de dalen dus weer snel verdwijnen. In de komende drie dagen stijgt het kwik in de dalen aan de noordkant van de Alpen tot wel 18 graden. In de Zuidalpen is zelfs 20 graden mogelijk. Morgen zal er vanuit het westen wat hoge bewolking binnentrekken, maar tot en met vrijdagmiddag blijft het droog.

Koufront met sneeuw vanuit het westen op vrijdag (wetter3.de, DWD)
Sneeuw vanuit het westen (wxcharts.com)

Koufront met sneeuw

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Na deze drie milde en overwegend zonnige dagen nadert op vrijdag vanuit het westen een koufront met neerslag. Met name de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland zullen van deze sneeuwval profiteren met 10 tot 20 centimeter sneeuw in de nacht van vrijdag op zaterdag. De sneeuwgrens ligt zoals gewoonlijk na een warme periode nog redelijk hoog (ongeveer 1500 meter), maar door de koelere lucht die tijdens de passage van het koufront binnenstroomt zal de sneeuwgrens snel tot rond de 1000 tot 1200 meter dalen.

De rest van de noordkant krijgt een stuk minder sneeuw (maximaal 5 tot 10 centimeter) en ten oosten van de Arlberg zal het zaterdag bij 1 à 2 centimeter blijven. De zuidelijke gebieden van de Zuidalpen kunnen ook nog wat van deze sneeuwval meepikken. Met name Ticino lijkt in de nacht van vrijdag op zaterdag ook zo’n 10 centimeter mee te profiteren met een sneeuwgrens van ongeveer 1300 meter. In de loop van zaterdag bereikt de sneeuwval ook de Julische Alpen, waar er ook zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw kan gaan vallen.

GFS ensemble Genève (wetterzentrale.de)
GFS ensemble Genève (wetterzentrale.de)

Warmer

Direct na de passage van het koufront neemt een hogedrukgebied de regie weer in de handen. Met een zuidwestelijke hoogtestroming kan het nog warmer worden dan tijdens de komende dagen. Temperaturen van boven de 20 graden zullen zeer waarschijnlijk mogelijk zijn. Tot en met midden volgende week hoeven we ook geen nieuwe neerslag te verwachten. Zoals in de spreiding van het GFS ensemble te zien is, blijven de verdere ontwikkelingen rondom Pasen nog erg onzeker.

De wePowder-gids is er!

Het is winter, maar het is het meest bizarre seizoen ooit waarin we eigenlijk niet weg kunnen. Aan de andere kant is het altijd tijd om te dromen en je voor te bereiden. Dat kan natuurlijk het beste met de wePowder Guide. We hebben de pre-order prijs van € 45,00 (excl. verzending) voor een tijdje verlengd. Dit dikke boek van 400+ pagina’s is op voorraad en wordt zo snel mogelijk bij je afgeleverd! Bedankt voor je steun!

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Antworten
Verpassen Sie nichts mehr!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, PowderAlerts und mehr!