Afgelopen dagen lagen de Alpen onder hogedrukinvloed wat voor rustig en zeer zonnig herfstweer zorgde. Ook vandaag blijft het nog een dag met schitterende herfstcondities. Tijdens het weekend kunnen we een tweedeling verwachten met in de (Zuid)westalpen de eerste sneeuwval en tegelijkertijd warme condities in de Noordalpen met een krachtige Südföhn. Na het weekend volgt een tweede koufront waardoor ook de Noordalpen aan de beurt zijn.
Südföhn
^Föhn
Alles over föhn in de Alpen kun je hier lezen.
Voordat de sneeuw de Alpen bereikt zitten we eerst nog in de warme sector. In de loop van vandaag komt met de zuidwestelijke hoogtestroming een sterke Südföhn opzetten die de temperatuur in de Noordalpen flink laat stijgen. De vorstgrens stijgt tot ruim boven de 3000 meter en in de dalen kunnen temperaturen van 15 tot zelfs 20 graden worden bereikt in de komende dagen.
Neerslag in de Zuidwestalpen
Terwijl Zwitserland en Oostenrijk ook morgen nog te maken hebben met een sterke Südföhn nadert vanuit het westen het koufront. Door de föhn kan het zwakke front aan de noordkant van de Alpen nog geen sneeuwval teweeg brengen, maar in de Franse Zuidalpen en de westelijke Italiaanse Alpen kan er intussen door een portie vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee wat sneeuw gaan vallen hogerop. De milde stroming zorgt ervoor dat de sneeuwgrens in Frankrijk nog rond de 2500 meter blijft schommelen. In Piemonte en Ticino is op zaterdag wat koelere lucht aanwezig waardoor de sneeuwgrens tot iets onder de 2000 meter uit kan komen, maar uiteindelijk stijgt op zondag ook hier de sneeuwgrens weer. In de hoger gelegen gebieden is zo’n 20 tot 30 centimeter verse sneeuw mogelijk tot en met zondagavond.
Koufrontpassage
In de nacht van zondag op maandag bereikt een nieuw koufront de Westalpen. De föhn wordt dit keer wel opgeruimd en dus zal het ook in de Noordalpen beginnen te sneeuwen. Maandag overdag trekt de neerslag ook steeds verder naar het oosten over Oostenrijk. Met het binnendruppelen van koelere lucht daalt de sneeuwgrens op maandag in de Noordalpen richting de 1500 meter en lokaal zelfs iets lager. In de Zuidalpen is nog wat warmere lucht aanwezig waardoor de sneeuwgrens hier rond de 2000 meter zal blijven liggen. Op grote schaal is ongeveer 20 tot 40 centimeter sneeuw mogelijk in de hoger gelegen gebieden. In de Julische Alpen kan door convergentie nog veel meer neerslag vallen (mogelijk meer dan 100mm), maar hier blijft het ook langer mild waardoor de sneeuwgrens voor lange tijd op 2500 meter (of zelfs hoger) kan blijven liggen.
Nog meer sneeuw?
Medio volgende week kan er onder invloed van een nieuw lagedrukgebied en koufront vanuit het noordwesten wederom sneeuw vallen. De sneeuwgrens kan op donderdag mogelijk zelfs rond de 1000 meter uitkomen in de Noordalpen, maar aangezien het nog redelijk ver weg is bewaar ik een gedetailleerde beschrijving van die sneeuwval voor het weerbericht van maandag.