Na een lange periode met veel hogedrukinvloed in oktober zijn de weerkaarten precies voor het begin van november opnieuw geschud. De Alpen komen vanaf vandaag in een veel koelere en wisselvalligere fase. Voor de hoger gelegen gebieden wordt deze week waarschijnlijk de basis voor het seizoen gelegd.
In dit weerbericht:
- Vandaag en morgen op grote schaal 20 tot 30 centimeter sneeuw
- Vanaf woensdag een tweede golf met veel sneeuw
- Daarna: wisselvallig in de Zuidalpen, droog in de Noordalpen
Koufront brengt afkoeling en sneeuw
^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox
Op de analysekaart van de DWD (Deutscher Wetterdienst) hierboven is goed te zien dat de neerslag die op dit moment valt te danken is aan de passage van een koufront van west naar oost over de Alpen. Aan de voorzijde van het koufront heeft Oostenrijk deze ochtend nog wat te maken gehad met föhn, maar ook hier passeert het koufront van west naar oost in de loop van de middag en avond. Op het satellietbeeld van vanochtend is het koufront erg goed zichtbaar. Ook de dichte bewolking en neerslag in de Zuidalpen door een klein lagedrukgebied boven Genua is goed te herkennen. Aan de grond ziet dit er als volgt uit:
De sneeuwgrens duikt door de felle neerslag inmiddels al mooi onder de 1500 meter op sommige plaatsen. In de Westalpen is er zo’n 20 tot 30 centimeter mogelijk tot en met morgen. In de Zuidalpen verwacht ik vergelijkbare waardes van 10 tot 30 centimeter. Verder naar het oosten toe (Julische Alpen, Oostelijke Dolomieten) kan er met gemak meer neerslag vallen (plaatselijk tot 100mm neerslag), maar hier hebben ze wel te maken met een sterk stijgende sneeuwgrens door de aanvoer van zachtere lucht vanaf de Adriatische Zee.
In de komende uren reikt de neerslag ook verder oostelijk. Op dit moment is het nog droog en mild in de uiterste Oostalpen (zoals op het webcambeeld van de Turracherhöhe te zien is), maar vanaf vanavond gaat het ook hier flink sneeuwen. De föhn in Oostenrijk is dan voorbij en in totaal verwacht ik ook hier op grote schaal 20 tot 30 centimeter sneeuw (lokaal nog wat meer) met een dalende sneeuwgrens. Vooral aan de noordkant in Oostenrijk kan de sneeuwgrens tijdelijk misschien de 1000 meter aantikken. Op de meeste plekken zal het waarschijnlijk vanaf ongeveer 1500 meter sneeuwen.
Tijdelijke opklaringen
Morgen zitten de Alpen tijdelijk onder wat zwakke hogedrukinvloed waardoor het overal op kan klaren. Vooral de Noordwestelijke Alpen moeten gedurende dag wel rekening houden met sneeuwbuien. Lang duurt deze rustige fase niet, want in de nacht van morgen op woensdag nadert een nieuw lagedrukgebied wat wederom aardig wat sneeuw voor de Alpen gaat opleveren.
Vb-Wetterlage
Ook op woensdag en donderdag kan er erg veel sneeuw gaan vallen in de gehele Alpen. De oorzaak van de sneeuwval ligt bij de zogenaamde “Vb-Wetterlage” (Vijf-b weersituatie), waarbij een lagedrukgebied boven de Middellandse Zee over de Alpen naar het noordoosten trekt (gele lijn). De eerste neerslag is met name voor de West- en Zuidalpen, maar door route die de lagedrukkern bewandelt zijn vervolgens ook de Noordalpen aan de beurt.
Aan de westflank van dit lagedrukgebied kan koude lucht vanuit het noorden naar de Alpen worden gebracht (blauwe pijl). Dit verklaart waardoor je op onze sneeuwkaart van donderdag zelfs sneeuw tot in het Duitse Alpenvoorland ziet, terwijl de sneeuwgrens verder naar het oosten hoger ligt. Let wel op dat in de komende dagen deze grens tussen koude en mildere lucht nog wat kan verschuiven.
In de Westalpen is opnieuw zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw mogelijk. In Zuidalpen is er op grote schaal een halve meter sneeuw mogelijk volgens meerdere weermodellen met een sneeuwgrens rond de 1800 tot 2000 meter. De Oostelijke Zuidalpen krijgen wederom te maken met nog veel meer neerslag, maar wel een hogere sneeuwgrens (2000 tot 2500 meter). Terwijl het op woensdag in de Noordalpen (afgezien van de gebieden rondom de alpenhoofdkam) nog droog blijft, kan het hier op donderdag ook nog eens flink sneeuwen. De precieze hoeveelheden in de Noordalpen zijn echter nog lastig te bepalen.
Aanhoudend wisselvallig in de Zuidalpen?
Het lijkt erop dat het in de Zuidalpen ook na vrijdag nog aanhoudend wisselvallig blijft. In het ensemble van het Amerikaanse model voor Trento hierboven zie je naast de twee sterke neerslagpieken van deze week ook begin volgende week nog een neerslagsignaal met weliswaar een hogere sneeuwgrens. Aan de noordkant (prikpunt Genève) blijft het na donderdag zeer waarschijnlijk een aantal dagen droog.
Reaktionen
Danst die eventuele storing aan de zuidkant begin volgende week nog een beetje rond de alpenhoofdkam, of kan je op bijvoorbeeld de Oostenrijkse gletsjers echt geen neerslag verwachten? Wel föhn dan?
Het lijkt erop dat de Vb-wetterlage van de tweede helft van de week al uit de voorspellingen weggevallen is, de gebieden die ik volg in de Franse Alpen zijn van ~1m sneeuw voor de komende 6 dagen gegaan naar 20-30cm sneeuw en daarna terug flinke dooi. Als dat het geval is dan gaat deze storm geen flinke base opleveren maar later in het seizoen eerder de rotte laag oude sneeuw zijn. Laten we hopen op toch wat meer precipitatie…
@@Cheizz dat is nog niet helemaal zeker. De nieuwe runs laten ook voor de Zuidalpen nog maar nauwelijks neerslag zien. Zal dus hoe dan ook niet veel zijn.
@@poederbuus de Vb staat er nog op! De Franse Alpen profiteren alleen niet zoveel van deze situatie. Na de sneeuwval morgenochtend klaart het alweer snel op ja. Het zijn met name de Zuidalpen en mogelijk ook een deel van de Noordalpen die ervan kunnen profiteren.
De terugkeer van hogedruk en dooi volgende week is inderdaad onvermijdelijk helaas. Depth hoar problemen liggen zo wel op de loer.
De terugkeer van hogedruk en dooi volgende week is inderdaad onvermijdelijk helaas. Depth hoar problemen liggen zo wel op de loer.
Henri op 2 nov 2021 09:59
Diepterijp problemen heb je elk seizoen in de alpen (inner alpine gebieden vaker). Ben het niet helemaal eens met de opmerking over dooi en diepterijp. Door de dooi kan alles wegsmelten, dus nog geen probleem. Bij dooi ook geen lage temp, dus vooralsnog minimale temp gradiënt in het sneeuwdek. Het hangt af van het temperatuurverloop en hoe het sneeuwdek (meer sneeuwval) zich gaat ontwikkelen na de deze periode. Dit jaar zal er vast weer een regio zijn met een hardnekkig diepterijp probleem, maar er zullen ook zeker regio’s zijn waar het minder aanwezig zal zijn. Dus ik zou me er nog niet te druk over maken.
Klopt helemaal @@robbert, ik heb dat gisteren in alle haast niet goed opgeschreven.