Tussen oplevende depressies boven de oceaan en hogedruk boven de oostelijke Middelandse Zee is een vochtige en zeer zachte zuidwestelijke stroming ontstaan. Deze zorgde de afgelopen dagen voor veel neerslag met regionaal opnieuw wateroverlast. Donderdag volgt opnieuw een flink neerslaggebied waarbij de sneeuwgrens helaas nauwelijks zakt. Op vrijdag neemt de neerslagkans af waarna we een overwegend droge zaterdag kunnen verwachten.
Nieuwe weerman
Voordat ik verder ga met het weerbericht wil ik mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Chris van den Bos (@weerchris op Insta) en ik zal vanaf dit seizoen de Wepowder redactie versterken. Henri en ik zullen beiden de weerberichten schrijven, waardoor we jullie nog vaker van updates kunnen gaan voorzien! Sinds mijn vroege jeugd ben ik met het weer bezig en ik ben gek op de bergen in alle jaargetijden. Echt sneeuwverslaafd en kilometervreter op de piste maar ook gecharmeerd van kleine skigebiedjes. Ik hoop binnenkort ook kennis te maken met freeriden.
Huidige nattigheid
Vooral in de Franse en Italiaanse Alpen en het zuiden van Tirol regende het overvloedig met aftappingen van 30 tot lokaal 86 mm (Timmelsjoch, Platt). De sneeuwgrens steeg gisteren in Oostenrijk naar 3000 meter waardoor het tot onderaan de gletsjergebieden nat werd. In Frankrijk was de lucht iets koeler en viel inneralpien een beetje sneeuw tot 2500 meter. Boven 3000 meter viel daar veelal 10 tot 20 cm. Daaronder heeft het sneeuwdek (voor zover nog aanwezig) flink in dikte en kwaliteit ingeboet.
Ex-orkaan Kirk brengt vandaag verdere verzachting met veel wind
Aan de oostflank van diverse depressies, waaronder ex-orkaan Kirk, wordt nog iets zachtere lucht aangezogen. Voordat de eerste neerslag zich in de avond en nacht aandient, loopt de temperatuur in veel dalen op tot een graad of 20 (bijvoorbeeld in Aosta, Innsbruck en Bolzano). Het nulgradenniveau piekt rond 3500 meter. De zuidwestelijke wind is vlagerig en trekt op windgevoelige pieken en passen aan tot windkracht 7 of 8 en in de avond tot kracht 9, een echte föhnstorm dus. Het is overdag wel overwegend droog met regionaal zonnige perioden.
Vannacht en morgenochtend trekt het koufront behorende bij ex-orkaan Kirk van west naar oost over de Alpen. De föhnstorm blijft tot het koufrontpassage doorstaan en de neerslagpiek verschuift gedurende de ochtend vrij snel van de Franse Alpen via Noord-Italie en Zuid-Zwitserland naar Oostenrijk en Slovenië. In de avond wordt het vrijwel overal droog. De meeste neerslag is opnieuw voor de Zuidalpen met ten zuiden van de hoofdkam 30 tot 50mm. Aanvankelijk valt alleen sneeuw boven 3000 meter maar zodra het koufront door is, kan het kortstondig wit worden tot 2500 meter.
Hogedrukrug
Vrijdag kalmeert het weer dankzij een zwakke rug van hogedruk. Ook stroomt vanuit het noordwesten koelere lucht over de Alpen uit. Er is sprake van enige stuwing waardoor er in Zwitserland en Oostenrijk boven de 2000 meter een paar lichte sneeuwbuitjes kunnen vallen.
Ook zaterdag overdag profiteren de Alpen van deze hogedrukinvloed. Voor de verandering blijft het in het hele alpenmassief droog met flinke zonnige perioden. De vorstgrens ligt van west naar oost tussen 2600 en 2000 meter. Zaterdagavond dient zich in Frankrijk een nieuwe storing aan die vooral in Frankrijk en Zwitserland voor de nodige regen lijkt te gaan zorgen. Op zondag maakt de noordkant de meeste kans op een paar buien. De storing brengt zachtere lucht met zich mee waarin de sneeuwgrens rond 2800 meter ligt.
Geen winterse lichtpuntjes
Het typische herfstbeeld met actieve depressies op de oceaan en hogedruk boven Zuid- en Oost-Europa zorgt tot aan de verwachtingshorizon voor een zuidelijke stroming met zacht weer boven het continent. Soms regent het, maar waarschijnlijk niet meer zo heftig als begin deze maand. Ook zullen er “gouden oktoberdagen” zijn met nazomerse trekken. De vorstgrens ligt hoog tot zeer hoog, tussen 2500 en 3500 meter.
Reaktionen
Welkom Chris!
Welkom Chris! Fijn dat jullie samen voor continuiteit zorgen in de berichten!
Welkom Chris! Blij dat je het team versterkt!
Leuk, welkom Chris, hopelijk mag je een hoop poederalerts gaan schrijven deze winter!