Eerst zachter, maar later in de week opnieuw sneeuw

Eerst zachter, maar later in de week opnieuw sneeuw
Wat verse sneeuw in Lech (foto-webcam.eu)

Met het naderen van een nieuw hogedrukgebied vanuit het westen krijgen de Alpen weer tijdelijk te maken met droog en ditmaal ook nog wat warmer hogedrukweer. Voordat het echter overal opklaart, heeft de noordkant van de Alpen vandaag te maken met wat resten van de sneeuwval door een noordelijke stroming.

In de loop van vandaag zwakt de sneeuwval door toenemende luchtdruk vanuit het westen al snel af, maar er kan al met al in de noordelijke staugebieden toch zo’n 5 tot maximaal 20 centimeter sneeuw vallen met een sneeuwgrens tot in de meeste dalen. Verder inneralpien nemen de hoeveelheden door de zwakke noordelijke stroming snel af.

De week begint met name op hoogte zacht (wxcharts)

Met name op hoogte stijgt het kwik in de komende dagen sterk. Dit komt omdat de Alpen met een zuidwestelijke hoogtestroming te maken krijgen. De temperaturen op 1500 meter komen uit op waardes die ongeveer 8-10 graden hoger liggen dan het klimatologisch gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

In de dalen kan er in de eerste helft van de week laaghangende bewolking lang blijven hangen. Hogerop is het veelal zonnig, maar dinsdag en woensdag trekt ook geregeld hoge bewolking over vanuit het (zuid)westen.

In aanloop naar een nieuwe weersverandering neemt het drukverschil over de Alpen toe en zien we woensdag met een föhnstroming nog wat hogere temperaturen aan de noordkant, met tot wel 10 graden op 1500 meter hoogte. In de Zuid-Alpen blijft het wat koeler.

Toenemende depressie-activiteit zorgt later in de week voor verse sneeuw in de Noord- en West-Alpen (DWD)

Atlantische depressies zorgen weer voor sneeuwval

Atlantische depressies kloppen vanaf donderdag weer aan de deur. De eerste neerslag valt in de Noordwest-Alpen donderdag gedurende de dag met een vrij hoge sneeuwgrens van rond de 1800 meter. De warme lucht is namelijk nog aanwezig en wordt pas met het tweede front vervangen door flink koudere lucht. Boven de 2200 meter kan er zo’n 10 centimeter sneeuw vallen in de Franse Noord-Alpen en Wallis.

In de avond volgt het koufront en in een rap tempo daalt de sneeuwgrens tot onder de 1000 meter en vrijdag vervolgens tot in de dalen. In de Noordwest-Alpen kan hogerop al met al toch zo’n 30-40 centimeter sneeuw vallen, al zullen deze grotere accumulaties pas vanaf 1800-2000 meter optreden. Het zwaartepunt komt van de Franse Noord-Alpen tot aan Centraal-Zwitserland te liggen. Verder naar het oosten (volgens de huidige berekeningen dus ook al voor Vorarlberg) nemen de hoeveelheden af.

Sonntag 00:00 - Montag 00:00
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

De gebieden rond de alpenhoofdkam en de Zuid-Alpen krijgen te maken met een sterke Nordföhn met (zeer) zware windstoten hogerop. Nog steeds lijken de Zuid-Alpen het hierdoor vrijwel helemaal droog te houden, ook al toont de forecast hierboven nog wat lichte sneeuwval met de blauwe kleuren.

Vrijdag neemt vanuit het westen de hogedrukinvloed toe, waardoor de sneeuwval zich steeds meer richting de Oost-Alpen verplaatst. Met de verwachte opklaringen vanuit het westen kan het een flink koude nacht worden.

Ook rond de kerst blijft het wisselvallig, maar mogelijk wel met wat stijgende temperaturen (wetterzentrale)

Wisselvallig tot kerst

Zaterdag is een dag om in de agenda te noteren, want na de verse sneeuw en de koude nacht schijnt de zon dus volop. Vanuit het westen lijkt er in de middag wel nieuwe bewolking te naderen, wat een voorbode is van een warmtefront en iets hogere temperaturen. Aan de noordelijke rand van de Noordwest-Alpen kan er zaterdagavond en in de nacht naar zondag daarbij wat sneeuw/regen vallen, maar de details hierover zijn nog onzeker.

Net voor kerst draait de stroming weer naar het noordwesten, waardoor er wederom verse sneeuw met een dalende sneeuwgrens volgt. Het neerslagsignaal net voor kerst voor de Noordwest-Alpen is zoals hierboven in het ensemble voor Genève goed te zien, maar de spreiding in de temperatuur laat tegelijkertijd ook zien dat het nog niet zeker is wat de sneeuwgrens exact gaat doen, vooral tijdens de kerstdagen.

De klassieke kerstdooi die we in de afgelopen jaren maar al te vaak hebben gezien ligt met deze kaarten gelukkig niet op de loer, maar voor sneeuw in de dalen kan het dus mogelijk wel wat te warm zijn. Het zaakje kan namelijk nog vrij eenvoudig iets verder naar het oosten opschuiven, waardoor de koudere luchtmassa’s over Oost-Europa uitstromen en de Alpen in een west tot noordwestelijke stroming met iets zachtere luchtmassa’s te maken krijgen. Absoluut geen reden tot paniek voor de kerstweek, maar dit is wel iets om in de gaten te houden dus.

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Antworten
Verpassen Sie nichts mehr!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, PowderAlerts und mehr!