Een Snowsafety Special over ‘Altschnee’: alles wat je moet weten. Hoe ontstaat het? Wat is het probleem? Hoe gaan we ermee om?
Reaktionen
Rolf, de video staat op privé?
Gr. Martin
het is gefixed ☺
Rolf, de video staat op privé?
Gr. MartiniPow - 05 jan 2025 10:32
SORRY! Foutje en ik moest werken vandaag. Maar nu werkt het.
Interessant @Opa; dank voor je uitleg
2 kanttekeningen:
Aan het begin split je het begrip altschnee in 2en, namelijk in oppervlakte rijp en het (verouderde? begrip) diepterijp, ofwel de bekerkristallen. Maar op het einde van devideo heb je het toch weer over het naar mijn mening wat te algemene en vage begrip ‘altschnee’. Wat het toch weer wat onduidelijker maakt naar mijn idee.
Verder zou ik het nóg interessanter vinden als je grafisch uit zou leggen wat er precies en meganisch gebeurd met die plak op de bekerkristallen/suikersneeuw als je die laag triggert en in beweging zet.
Verder geen klachten 😉
Top uitleg en advies! Dank @Opa!
Dit soort lawines kunnen nog wel eens op afstand getriggert worden dus kies niet alleen je lijn defensief maar wees ook alert op lawineterrein naast of boven je.
dejongarno - 05 jan 2025 18:37
Interessant @opa; dank voor je uitleg2 kanttekeningen:
Aan het begin split je het begrip altschnee in 2en, namelijk in oppervlakte rijp en het (verouderde? begrip) diepterijp, ofwel de bekerkristallen.
Ik splits het begrip niet; ik vertel alleen (probeerde dat althans) welke 2 vormen de bekendste hardnekkige zwakke lagen zijn. Ze vallen echter beiden onder het ‘Altschnee’-probleem.
De zwakke laag die ik met diepterijp bedoel, bestaat meestal niet uit bekerkristallen. Maar je hebt helemaal gelijk dat het uiteindelijk wel bekerkristallen zouden kunnen worden (de ‘eindvorm’).
het (verouderde? begrip) diepterijp
Waarom verouderd?
Maar op het einde van devideo heb je het toch weer over het naar mijn mening wat te algemene en vage begrip ‘altschnee’. Wat het toch weer wat onduidelijker maakt naar mijn idee.
Klopt, maar dat is nu eenmaal de bij Nederlanders best bekende benaming. En in AU, CH en Zuid Tirol zal het voorlopig ook nog wel zo blijven heten.
Verder zou ik het nóg interessanter vinden als je grafisch uit zou leggen wat er precies en meganisch gebeurd met die plak op de bekerkristallen/suikersneeuw als je die laag triggert en in beweging zet.
##Lawine2 theorie? :-)
Verder geen klachten 😉
Haha, top!
In 1 van de modules die ik hier in FR heb gevolgd, vertelde de Drs lawine dat ze hier niet meer over ‘Givre de profondeur’ spreken, omdat ‘givre’ staat voor rijp en dat rijp natuurkundig alleen op oppervlaktes vormt en dus niet in het diepteproces.
Mij werd verteld dat ze hier de term ‘gobelets’ en ‘grains à faces planes’ hanteren. Maar daarmee beschrijven ze dan de vorm van de kristallen en niet het proces/fenomeen.
Ik bedoel te zeggen dat als je de moeite neemt om hier een videoblog over te maken het wel interessant om het nog nader uit te leggen wat er precies gebeurd in dat sneeuwdek als je die laag triggert; asking for a friend zeg maar … 😉
De Fransen zijn zeker niet gek! Diepterijp heeft idd niks met rijp te maken. Maar aanvankelijk dacht men dat het een vergelijkbaar proces met neerslaande/kristalliserende waterdamp was; zo is die gekkigheid (weten we nu) ontstaan. In het Engels is het ook nog altijd depth hoar.
Ik ga nog zeker meer specials maken en hou je vriend in gedachten Arno! ;-)
Is het echt zo dat het slecht begrepen wordt? Ik krijg altijd de indruk dat niet zozeer het begrijpen, maar het handelen het probleem is met PWL’s.
Juist omdat het precies tegen onze menselijke neigingen in gaat:
-Het weer ziet er misschien rustig uit, er dan is niets van wind of sneeuwval of iets anders dat je gedachten op lawines brengt.
-sneeuw testen zijn niet (erg) nuttig, dus ook daar geen signaal om op te passen
-(veel) geduld is gevraagd
-remote Triggering is goed mogelijk, dus ook terrein dat er op het eerste gezicht “veilig” uitziet.
Kortom allemaal dingen die wij mensen van nature niet doen/willen.
@Ee1co,
Hier een mooie illustratie van remote triggering:
Goede les om (zeker bij PWL) op te letten wat er allemaal boven je hangt, zelfs als je zelf op flauwe hellingen skiet.