Toch nog een PA tijdens dit sterk wisselvallig weekje met schommelende temperaturen. Voordat een hogedrukgebied de overhand neemt en het voor een langere periode droog blijft, gaat het in de Noordwest-Alpen regionaal stevig sneeuwen. Verwacht niet overal winterse condities in de dalen, want de sneeuwgrens is net zoals eerder deze week regionaal een spelbreker. Bovendien zit er nog een mate van onzekerheid in de sneeuwverwachting. Meer info lees je in dit weerbericht.
Sterk wisselende condities
De wisselvallige condities maak ik momenteel in de Noordwest-Alpen met eigen ogen mee. Na poeder tot onder de 1000 meter op zaterdag in grote delen van Zwitserland was door een warmtefront en de bijbehorende regen op zondag alles tot 2400 meter hoogte nat en zwaar hier in Val d’Anniviers.
Maandagavond volgde weer koude lucht met sneeuw, waardoor ik dinsdag in Zinal van een aangenaam laagje van ongeveer 20 centimeter en een zonnige dag kon profiteren. Een nieuw warmtefront heeft dinsdag op woensdag voor een herhaling van zetten gezorgd. Op veel plaatsen is de nachtelijke sneeuwval overgegaan in regen tot vrij hoog. De sneeuwgrens lag veelal rond de 2000 meter, inneralpien en bijvoorbeeld in de Franse Zuid-Alpen ook lager.
De westcirculatie is daarbij rap toegenomen, waardoor vooral de noordwestelijke randgebieden gedeeltelijk gesloten waren. Het waait hogerop hard, ook hier in Val d’Anniviers sinds dinsdagmiddag, met Triebschnee op grote schaal. In Zinal werd de kritische situatie ook duidelijk, toen deze woensdagmiddag een lawine getriggerd werd die gedeeltelijk over een piste terecht kwam.
De voorgeschiedenis is dus wisselvallig en vrij zacht. De opbouw van het sneeuwdek is suboptimaal door de regen lagerop en veel sneeuwverplaatsing door de wind hogerop. Het is, in combinatie met de enige onzekerheid over de hoeveelheden, in mijn ogen dan ook niet een PA om speciaal voor naar de Alpen af te reizen, maar als je al in de buurt bent, valt er toch nog het een en ander te halen. Natuurlijk is het wel opletten wat het lawinegevaar gaat doen. Kijk hiervoor voordat je op pad gaat de uitgebreide lawinebulletins.
Opnieuw sneeuw vanaf de nacht van woensdag op donderdag
Ook in de komende dagen gaat het dynamische weer gewoon door. In de nacht van woensdag op donderdag volgt de volgende neerslag. De afkoeling bij dit ‘koufront’ is niet sterk, waardoor de sneeuwgrens vrij hoog blijft. Het front trekt in de tweede helft van de nacht verder naar het oosten. In Oostenrijk blijft het ten oosten van Tirol grotendeels droog.
Aan de zuidkant trekt de sneeuwval ook over, met een opfrisser van enkele centimeters tot maximaal 20 cm in Adamello. Helemaal naar het oosten valt zeer lokaal nog meer. Voor een PA in die regio ligt de sneeuwgrens te hoog en valt het in een erg beperkt gebied, maar in de hoger gelegen delen (boven de 1600m) van bijvoorbeeld Nassfeld kan er toch zo’n 20 tot 25 centimeter sneeuw vallen. In de Julische Alpen lokaal nog (veel) meer.
Terug naar de Noordwest-Alpen. De sneeuwgrens ligt opnieuw vrij hoog met waardes tussen de 1500 en 1800 meter, ook donderdag overdag. Dan volgt namelijk vanuit het westen opnieuw een neerslaggebied met matige tot zware sneeuwval. In de Franse Noord-Alpen en Unterwallis valt er zo’n 5 tot 15 centimeter tot in de ochtend en al met al 20 tot lokaal 40 centimeter sneeuw tot in de avond. De grootste accumulaties wel pas vanaf ongeveer 2000-2500 meter.
Tweede koufront donderdag op vrijdag
Donderdag overdag blijft het aan de noordkant van de Alpen van Centraal-Zwitserland en oostelijk (vrijwel) droog door föhn. Daarachter volgt het tweede en ‘echte’ koufront. Achter de voorbijtrekkende depressie klapt er koude lucht op de Noord en West-Alpen, nu ook met meer sneeuw voor de noordwestelijke staugebieden van Haute-Savoie tot aan Vorarlberg. De sneeuwgrens daalt daarbij rap tot in de dalen. Veel valt er in eerste instantie niet, met 10 tot 20 centimeter, lokaal misschien nog net iets meer, inneralpien juist minder. Ook ten oosten van Vorarlberg blijven de hoeveelheden met 5-15 centimeter beperkt.
Een duurzame afkoeling is het niet, want vrijdag overdag sluipt vanuit het westen weer zachtere lucht binnen. De sneeuwgrens loopt dus weer op. In hoeverre deze zachte lucht de (Noord)West-Alpen binnen kan dringen is momenteel nog niet helemaal duidelijk. In een slecht maar waarschijnlijk scenario moeten we rekening houden met een stijgende sneeuwgrens tot 1800-2000 meter vrijdag overdag voor de Franse Alpen en het westen van Zwitserland.
Verder oostelijk blijft het kouder, maar waar deze grens precies komt te liggen, is momenteel nog wat onzeker. Vanaf Centraal-Zwitserland en oostelijker blijft de sneeuwgrens waarschijnlijk tot in de dalen.
Op deze luchtmassagrens valt nog flink wat sneeuw vrijdag overdag tot zaterdagochtend. Vooral vanaf het Berner Oberland tot aan de Glarner Alpen kan er een pak van 30 tot 50 centimeter vallen, maar ook in de Franse Noord-Alpen en Unterwallis valt weer 20 tot 40 centimeter.
Veel wind
Ik noemde al de wisselvallige en onstuimige voorgeschiedenis, maar ook in de komende dagen wordt het al met al een vrij onstuimige bedoening. Dit wordt mede veroorzaakt door de sterke straalstroom die op de Noordwest-Alpen is gericht, zoals je hierboven kunt zien. White-out en Triebschnee hogerop maken de condities dus uitdagend en tricky. Houd rekening met liftsluitingen.
Vanaf het weekend droog
In de nacht van vrijdag op zaterdag neemt de sneeuwval af. Zaterdagochtend sneeuwt het nog even door in een steeds beperkter gebied rond Centraal-Zwitserland, maar in de andere regio’s begint het steeds meer op te klaren. Vanuit het noorden volgt nog een portie koude lucht die tegen de Noord-Alpen wordt gestuwd. Met uitzondering van wat lichte sneeuwval in de oostelijke delen van de Oostenrijkse Alpen blijft het droog, want het hogedrukgebied neemt de regie over.
De zeer koude lucht aan de noordkant (in Oostenrijk tot wel -10 graden op 1500m) zorgt niet alleen voor een bitterkoude nacht zaterdag op zondag (en mogelijk ook daarna), maar ook voor een toenemende drukgradiënt tussen noord en zuid, waardoor er een Nordföhnsituatie ontstaat. De wind kan in de zuidelijke gebieden, met name die dicht tegen de alpenhoofdkam, tijdelijk flink toenemen. Hier blijft het dus ook iets zachter, maar omdat de dalende luchtsoort aan de loefzijde (noordkant) zeer koud is, blijft het opwarmende effect beperkt.
Where to go?
De cumulatieve sneeuwvalkaart laat zien dat we de meeste sneeuwval dus voor de Noordwest-Alpen verwachten. Door het binnenstromen van de zachte lucht op vrijdag in de West-Alpen is het goed om het in ieder geval meer inneralpien in de Franse Noord-Alpen en Wallis of verder oostelijk op te zoeken, hier heeft de wind ook iets minder vat op de sneeuwval. Tussen Centraal-Zwitserland en de Glarner Alpen, in gebieden zoals Engelberg, lijkt de sweet spot voor genoeg verse sneeuw en een lage sneeuwgrens op vrijdag, maar deze hotspots kunnen nog wat verschuiven. De volledige hoeveelheden zul je hier pas zaterdagochtend aantreffen.
Reaktionen
Bedant voor de update Henri, wordt altijd ten zeerste gewaardeerd.
Kleine commentaar: ik heb de indruk dat de PA’s van wepowder meer en meer geëvolueerd zijn naar alerts die enkel gegeven worden bij extreme sneeuwval met veel wind. Als iemand die het geluk heeft ieder weekend te kunnen skiën in de Franse alpen vind ik dat jullie eigenlijk daarin de bal volledig misslaan… Zo snap ik absoluut niet dat dit een powder alert kan zijn terwijl er op 3 januari geen gegeven is. Less can be more… geef mij maar 30cm sneeuw zonder wind en lage sneeuwgrens ipv 80cm met wind en een sneeuwgrens die vaak misselijkmakend hoog ligt.
Ik zie weinig roods op de kaarten. Wacht wel tot er een serieuze dump komt :)
Probleem met Franse Noord Alpen is dat alle skigebieden op Chamonix na, maar tot 2500m gaan en de meeste zelfs een stuk lager. Vandaag hadden we regen tot op 1700m met daaronder compleet doorweekt sneeuwdek. De sneeuw die nog moet vallen, komt op natte basis te liggen, dus ik schat in dat het vanaf 2000m pas interessant wordt, dat icm matig zicht en hoog lawinegevaar ivm de wind, ben ik bang dat dit powderalert niet de moeite waard is hier in de Haute Savoie …
Het is nogal deprimerend om te het verschil te zien tussen vorige week droomcondities en de huidige situatie 😭
Gelukkig kan je nog iets zuidelijker dan Chamonix. Paradiski en Tignes-Valdisere zitten ruim boven de 3000 meter op de toppen, met dorpen tussen de 1500-2000. Lijkt me ideaal voor de komende week!
@Arnie777
True. Ik vergeet even dat de Franse Noordalpen meer zuidelijk strekken dan alleen de Haute Savoie. In de Savoie liggen de meeste (ski)dorpen boven de 1500m en reiken de toppen tot 3000+. Daar zijn de condities meer dan prima denk ik. Dit tikkende valt er hier op 650m ook sneeuw ….