Van een ijskoud PA#18, naar een sneeuwrijk maar mildere PA#19

Van een ijskoud PA#18, naar een sneeuwrijk maar mildere PA#19

Het is koud in de Alpen. Op maandag werden er temperaturen van min 30 graden gemeten in het hooggebergte en vooral in het oosten van de Alpen wordt de dinsdag nog kouder. Zeker wat betreft gevoelstemperatuur. Hier hoef je dinsdag niet te zijn. Beter ben je vanaf nu af in de westelijke en met namel zuidelijke Piemonte. PA#18 is er van kracht en op het moment van schrijven valt er alweer cold smoke blower pow uit de lucht. De dinsdag wordt er overdag weer zonnig (op wat nevel in de valleien na) en ook de woensdag start er zonnig. Maar in de loop van de dag volgt er bewolking vanuit het zuidwesten. De opmaat naar PA#19 voor het zuidwesten van de Alpen. In dit bericht:

  • PA#18: cold smoke blower pow
  • Gillend koud in de oostalpen
  • PA#19 sneeuw voor de Franse Zuidalpen, de Piemonte en de Aosta
  • Zaterdag een nieuwe storm
Isola 2000
Isola 2000

PA#18: cold smoke blower pow

Zondag viel er ijskoude poeder in de Piemonte en na een mix van zon en wolken op maandag, is het maandagavond opnieuw gaan sneeuwen. Tot morgenvroeg valt er nog eens 5-10 cm in de westelijk en 10-20, lokaal 25 cm in de zuidelijke Piemonte en de Franse Alpes Maretimes. Met name in de zuidelijke Piemonte is het dan aan op dinsdag en woensdagochtend. Zeker als de zon er door kan piepen op dinsdag en woensdag. Poederalert#18 is nog steeds van kracht en wel voor:

Onderstaande video is van maandag vanuit de zuidelijke Piemonte.

Gillend koud in de oostalpen

Goed je kunt niet richting de Piemonte. Toeren dan maar? De combinatie van bewolking, soms zelfs nog wat sneeuw, een snijdende wind en extreem lage temperaturen maken het vandaag een extreme dag in de skigebieden ten oosten van Innsbruck. Wie vandaag naar buiten gaat moet zich flink inpakken en alert zijn op bevriezingsverschijnselen. Geen ideale dag om te gaan touren. Beter ben je af in de westalpen en de Dolomieten. Weliswaar is het hier ook koud en lijkt bewolking roet in het eten te gooien. Maar daar waar er hardnekkige bewolking in de dalen hangt is het credo ‘neemt de lift naar boven’. Boven de 1500- 2000 meter schijnt gewoon de zon. Zeker tijdens het begin van de dag. Goed, het is er ook koud, maar in deze barre tijden maakt een zonnetje het al snel beter.

De woensdag wordt overigens stukken beter. In grote delen van de Alpen komt de zon er dan door en voelt het een stuk aangenamer aan. Enkel in het zuidwesten wordt het in de loop van de dag bewolkt en begint het te sneeuwen.

Nieuwe storm
Nieuwe storm

PA#19 sneeuw voor de Franse Zuidalpen, de Piemonte en de Aosta

Vanaf woensdag gaat een stormdepressie die vanuit het zuidwesten komt het weer in de Alpen bepalen. Met een zuidelijke stroming wordt er vochtige lucht het zuidwesten van de Alpen ingedrukt. Woensdag al heel veel sneeuw in de Franse zuidalpen en in de nacht van woensdag naar donderdag en de donderdag zelf ook redelijk wat sneeuw in de Piemonte en de Aosta. Maar de meeste sneeuw ten zuiden van de Ecrins. De sneeuwgrens ligt daarbij aanvankelijk tot diep in het dal, maar stijgt in de loop van de donderdag ietwat. Omdat het erg koud is in de dalen vermoed ik dat dit heel langzaam zal gaan. Reken daarom tot en met vrijdag op 1500-2000 meter op zo’n 20-50, lokaal 70 cm verse sneeuw. De vrijdag wordt het snel milder en zonnig. Houd er rekening mee dat deze sneeuw (die zwaarder is) op ijskoude poeder valt en dat daardoor het lawinegevaar rap gaat stijgen. In ieder geval naar 3, maar ik denk zelfs 4. Houd daar rekening mee.

Voor donderdag en vrijdag geldt PA#19 voor:

Zaterdag een nieuwe storm

Voor zaterdag staat er een nieuwe storm op de kaarten. Wederom vanuit het zuidwesten met veel sneeuw voor de Franse Zuidalpen en de rest van de Zuidalpen. Maar het grootste vraagteken daarbij is de temperatuur. Modellen gaan nu uit van een sneeuwgrens rond de 700-1200 meter, maar een relatief hoog nulgrandenniveau.

In ieder geval kun je gerust richting het zuidwesten van de Alpen sturen. Tot en met woensdag is het aan in de westelijke en vooral zuidelijke Piemonte. Donderdag en vrijdag is het daar ook weer goed en wordt het nog beter ten zuiden van de Ecrins en ook voor zaterdag staat er sneeuw op de kaarten. En de rest van de Alpen? Heb geduld of rijd richting het zuidwesten. Woensdag een nieuwe update.

Stay stoked.
Morris

meteomorris

Reaktionen

Fortgeschritten
xs2arjan.Autor26 Februar 2018 · 22:29

Live from Artesina op dit moment -9 in het dal, geen sneeuwval op dit moment. Morgen nog een dag in MondoleSki en dan… warm(ere) sneeuw dus op komst. twijfel om de franse kant op te rijden (Puy) of aan de Italiaanse kant te blijven, bv Argentera. https://cdn.wepowder.com/site/forum/13/37356372f7b657b08174470bccfa65ea_oi000059.jpg?width=800

xs2arjan
Experte
ieismAutor27 Februar 2018 · 07:13

Shit, wel een eind rijden voor een weekend. Maar de Ecrins is altijd leuk… Wie gaat?

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Fortgeschritten
BobvanitersonAutor27 Februar 2018 · 20:38

@@Aryen … mondje dicht he! ?

Anfänger
ardtAutor27 Februar 2018 · 21:15

Wat een beelden zeg. Toch maar eens kijken of ik mijn agenda om kan gooien.

Fortgeschritten
Ee1coproAutor27 Februar 2018 · 21:34

Fantastische beelden zeg. Hoofdseizoen en alles nog onverspoord. Top!

Fortgeschritten
xs2arjan.Autor27 Februar 2018 · 21:40
xs2arjan
Fortgeschritten
xs2arjan.Autor27 Februar 2018 · 21:40

Shit, wel een eind rijden voor een weekend. Maar de Ecrins is altijd leuk… Wie gaat?

ieism op 27 feb 2018 07:13

Do en Vrijdag in Puy!

xs2arjan
Antworten
Verpassen Sie nichts mehr!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, PowderAlerts und mehr!