Basis voor het seizoen in de Noordwestalpen, mogelijke zuidkantdump volgende week

Basis voor het seizoen in de Noordwestalpen, mogelijke zuidkantdump volgende week
Veel sneeuw in de komende zeven dagen
Veel sneeuw in de komende zeven dagen

Eindelijk treffen we een situatie aan waarbij de Alpen een mooie laag sneeuw kunnen ontvangen. Diepwinters wordt het niet, maar een Scandinavische blokkade zorgt ervoor dat de straalstroom en dus ook de lagedrukgebieden een meer zuidelijke route kunnen volgen. In de komende week staat de straalstroom regelmatig gericht op de Westalpen en vervolgens aanzienlijk zuidelijker op de Middellandse Zee (zie in de animatie hieronder), wat ervoor zorgt dat de Zuidalpen volgende week mogelijk zelfs een dump kunnen verwachten. De verwachte sneeuw zal waarschijnlijk de basis worden voor het seizoen boven de 2000-2300 meter, met name in de Franse Noordalpen en West-Zwitserland.

*Een animatie van de straalstroom in de komende dagen (meteociel.fr)* ![Neerslag in de Oostalpen (met een nog dalende, maar vrij hoge sneeuwgrens), zoals hier in Lech (foto-webcam.eu)](https://cdn.wepowder.com/site/weblog/2/30720.jpg?w=1024 "Neerslag in de Oostalpen (met een nog dalende, maar vrij hoge sneeuwgrens), zoals hier in Lech (foto-webcam.eu)") ![In de Westalpen is het al opgeklaard (foto-webcam.eu)](https://cdn.wepowder.com/site/weblog/2/30721.jpg?w=1024 "In de Westalpen is het al opgeklaard (foto-webcam.eu)")

Vandaag nog vrij rustig

Afgelopen nacht is er een koufront over de Alpen getrokken wat zo’n 5 tot 10 centimeter sneeuw in het hooggebergte heeft achtergelaten, rondom het Mont Blancmassief tot 15 centimeter. In de noordwestelijke Alpen heeft de wind bovendien flink huisgehouden. Het neerslagfront ligt inmiddels over de Oostalpen en geeft ook hier nog enkele centimeters sneeuw boven de 2000 meter. Zoals te zien op de webcams klaart het vanuit het westen alweer breed op.

Vandaag liggen de Alpen aan de voorzijde van een klein lagedrukgebied in een iets mildere westelijke tot zuidwestelijke stroming. De passage van een zwak warmtefront kan in de loop van de nacht en ochtend voor wat lichte neerslag zorgen, allereerst in de Franse Noordalpen en Wallis en vervolgens ook aan de noordrand van de Noordalpen, maar dit zal niet meer van 1 tot 5 centimeter opleveren boven de 2000 tot 2300 meter.

Tijdelijk wat warmer, maar een koufront volgt morgenavond (wxcharts.com)
Tijdelijk wat warmer, maar een koufront volgt morgenavond (wxcharts.com)

Koufront met een dalende sneeuwgrens

In de kleine warme sector van de lagedrukkern boven het Kanaal kan er in de Noordalpen morgen zwakke zuidföhn ontstaan, maar het koufront nadert de noordwestalpen alweer in de loop van de avond. De sneeuwgrens daalt tot zo’n 1300 tot 1500 meter. Ik verwacht tot en met vrijdagmiddag zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw van de Westalpen tot aan Oostenrijk met in de noordwestelijke staugebieden in Franse Noordalpen en West-Zwitserland mogelijk nog wat meer. De Zuidalpen houden het voornamelijk droog, in de Dolomieten kan het vrijdag wel enkele centimeters sneeuwen boven de 1500 meter.

Opnieuw neerslag vanuit het westen op zondag (wetter3.de, DWD)
Zuidkantdump volgende week (wxcharts.com)

Na het weekend een dump?

Het weekend verloopt voornamelijk droog met in de Noordalpen op zaterdag nog kans op enkele buien. De echt interessante ontwikkelingen volgen vanaf zondagmiddag. Vanuit het westen nadert er weer een nieuw neerslagfront met wederom zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw in de noordwestelijke Alpen. Met het front stroomt er bovendien nog wat koudere lucht binnen waardoor de sneeuwgrens mogelijk tot 1000 meter kan dalen.

Op maandag lijkt het weer raak: de Westalpen krijgen wederom te maken met een portie sneeuw, ditmaal wel met duidelijk hogere temperaturen. De sneeuwgrens kan tot boven de 2000 meter uitkomen. Een aparte lagedrukkern boven de Middellandse Zee kan er echter voor zorgen dat ook de zuidkant van de Alpen veel sneeuw meepakken. Helemaal zeker is deze zuidkantdump nog niet, maar het ziet er veelbelovend uit. Het Amerikaanse model berekent het lagedrukgebied op dit moment te zuidelijk en laat de kern te snel naar het oosten trekken. Vrijdag meer over deze ontwikkelingen!

Nog altijd veel gletsjerspleten zichtbaar op de Grand Motte gletsjer in Tignes (roundshot.com)
Nog altijd veel gletsjerspleten zichtbaar op de Grand Motte gletsjer in Tignes (roundshot.com)

Gletsjers

Al met al zorgt de aankomende sneeuwval in de West- en Noordwestalpen ervoor dat de condities, met name hogerop en op de gletsjers, duidelijk verbeteren. Een deel van de Grand Motte gletsjer in Tignes gaat daarom vrijdag weer open.
Toch moeten we nog oppassen. Het sneeuwdek is nog steeds erg dun! De hete zomer en de heftige sneeuw- en gletsjersmelt heeft ervoor gezorgd dat er veel meer gletsjerspleten bloot zijn komen te liggen, zelfs hogerop de gletsjers wat normaal gesproken een accumulatiegebied is.

Lees ook:

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.
Antworten
Verpassen Sie nichts mehr!

Erhalten Sie die neuesten Nachrichten, PowderAlerts und mehr!