Nieuwe lawineberichten Tirol, Südtirol, Trentino


 • Erwin
  Elite
  Erwin op 3 décembre 2018 · 18:50
  In het kader van het Albina project zijn drie lawinediensten in twee verschillende landen gaan samenwerken: die van Tirol, Südtirol en Trentino. Waarom dit een goeie zaak is, ga ik binnenkort in een andere post uit de doeken doen. Ik heb er op de ISSW2018 (https://www.issw2018.com/de/) het een en ander over gehoord.

  Zelf ben ik abonnee op de emails van een aantal lawinediensten en houd zo mijn eigen archief bij. Zojuist kwam een email van de Tiroler Warndienst binnen, met de opmerking dat je je opnieuw dient aan te melden op de nieuwe site: https://avalanche.report

  Het is misschien even zoeken, maar het lawinebericht en onderaan de pagina staat een blauwe "subscribe" button.


  Het is voor mij in ieder geval even wennen aan de nieuwe zones.
 • 3zel
  Advanced
  3zel op 3 décembre 2018 · 20:30
  @erwin: bedankt om te delen!
  Leuke site met wel wat mogelijkheden. Beetje voorpret kan nooit kwaad 😉
  Zou handig zijn indien het de hele Alpen bestrijkt maar het is een begin...
  knowledge is powder
 • kanski
  Elite
  kanski op 3 décembre 2018 · 21:03
  Goed bezig Heeres!
  Never ski faster than your guardian Angel can fly!
 • Erwin
  Elite
  Erwin op 3 décembre 2018 · 21:04
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 4 décembre 2018 · 07:46
  @erwin
  Zou handig zijn indien het de hele Alpen bestrijkt maar het is een begin...3zel op 3 dec 2018 20:30


  Zou mooi zijn, maar dan moet Europa heel veel meer macht krijgen. De organisatie van lawinediensten is nu per land en soms per regio/provincie anders georganiseerd. De verschillen daartussen zijn enorm. Het nieuwe lawinebericht van 'groot Tirol' toont de ambitie die er in Tirol is om het net zo goed, zo niet beter te doen als de SLF. Daar wordt best wel wat geld tegenaan gesmeten.

  Maar aan de andere kant zijn er lawinediensten die het moeilijk hebben. De Franse lawineberichten maken onderdeel uit van het budget van Meteo France. Bij Meteo France is en wordt er enorm gesneden in het budget waardoor het lastig werken is. Met dat in gedachten is het erg knap om te zien wat de lokale mensen nog voor elkaar boksen. Wat samenwerking met andere bemoeilijkt zijn de inkomstenstromen van Meteo France. Naast publiek geld proberen zij tekorten aan te vullen met een online model van advertenties. Meteo France is er dus bij gebaat dat mensen op hun site komen. Een enkele lawinesite zal daarom lastig worden. Vreemd genoeg staat Anena (het Franse kenniscentrum voor sneeuw en lawines) volledig los van de lawinedienst die ondergebracht is bij Meteo France.

  In Italië is de boel weer compleet andere georganiseerd. Het kent geen Meteo France, KNMI of KMI. Het weer ligt daar in handen van het leger en sneeuw is een ondergeschoven kindje. Traditioneel zijn de private partijen er sterk inzake de 'landelijke' weervoorziening. Daarnaast staan de regionaal georganiseerde lawinediensten. De regio's zijn redelijk autonoom en nogal machtig. Je ziet daardoor grote verschillen tussen de regio's in de werkwijze en organisatie. Aineva is een soort van overkoepelende organisatie die de laatste paar jaar iets meer tractie krijgt en kennisuitwisseling bevordert en samenwerking stimuleert. Maar van een enkele informatievoorziening in Italië is nog lang geen sprake,

  Als laatste is er het SLF. De Zwitsers hebben een enorme traditie. Lopen (nog) voor en niet onbelangrijk: maken geen onderdeel uit van de EU.

  Voor al deze clubs is er geen noodzaak tot samenwerking. De wijze van financiering (meer centraal of meer regionaal) en de huidige organisatie (waar werken mensen, welke belangen is er voor die mensen) zit samenwerking in de weg. Dan is er nog een derde niet te onderschatten pun: lawinediensten zijn afhankelijk van handmatige en automatische metingen. Deze netwerken kosten geld, veel geld. De organisatie van die netwerken is ook verschillend georganiseerd. Sommige netwerken worden betaald door (landelijke) weerdiensten, andere zijn van private partijen en als derde is er nog de lawinedienst zelf.

  Al deze financiele stromen, belangen en organisatievormen zitten een samenwerking in de weg. Je moet van goede huize komen om dat te beslechten.

  May the powder be with you.

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro