Tripreport PA#8; stormchasen in Powstria


 • Kendo
  Beginner
  Kendo op 20 janvier 2019 · 23:34
  Tijd voor weer eens een tripreport 😉

  Na alle sneeuw van afgelopen week, en pa#8 op de kaart met het vooruitzicht van cold smoke blower pow, waren we er wel uit, Het wordt een GO voor een stormchase trip in Oostenrijk.
  Met het toenemend lawinegevaar en alle waarschuwingen van de Lawinenwarndiensten, en uiteraard de tips van @meteomorris (waarvoor weer grote dank 😜)richten we onze pijlen op Voralberg . Ook hier valt volgens de forecast veel sneeuw maar het is niet de kern van de grote dumps geweest, waarbij ook het lawinegevaar lager is.

  Woensdag 9 januari einde dag rijden we weg en koersen aan op zuid Duitsland, voor een snelle overnachting. In de auto checken we nogmaals de weerkaarten en het lawinebericht van Voralberg en na nog wat fijne tips van @pulverdude richten we onze eerste pijlen op Laterns, waar veel terrein onder de 30 graden en tussen de bomen is en er tussen woensdag en donderdagmorgen meer dan 70cm sneeuw gaat vallen.

  Vanaf Heilbronn begint het te sneeuwen en wordt de autobahn langzaam wit. Om 24.00u crashen we in een fijn hotel in de buurt van Ulm en springen na een lekkere weizen in bed.
  De volgende morgen vroeg scoren we een snel ontbijt vertrekken we richting Laterns. Met veel sneeuw onderweg is de rit door zuid Duitsland al indrukwekkend. Als hier al zoveel sneeuw gevallen is, wat dan in Oostenrijk wel niet?!
  Rond half 8 staan het nieuwe lawinelage bericht voor Voralberg op de site, en is de stufe voor Voralberg 4, waarbij aan zuidkant onder de 1800 meter stufe 3 is afgegeven.

  Als we iets voor Feldkirch de snelweg afrijden is duidelijk te zien dat de sneeuwval hier nog heftiger is geweest en bij het omhoog rijden naar Laterns blijken de sneeuwkettingen ernstig nodig.
  Bij het skigebied aangekomen blijkt de goede keuze gemaakt, het parkeerterrein zo goed als leeg qua auto’s maar wel compleet vol met een dikke bak sneeuw, zeker wel 50cm. Dit familiegebiedje was spot-on.

  Familiegebiedje? Ja dus…en dan nog zonder families ook😉.. er waren een paar schoolklasjes, en verder leek het of voor de meeste mensen dit te gewoonweg veel te veel sneeuw was.
  Na het kopen van de passen, guess whatt, inclusief een tegoedbon voor een lunch ( we love kleine familiegebiedjes 😉) en een gesprek met de pistedienst over de condities en lawinegevaar (de mannen gaven aan dat stufe 4 in hun ogen iets te veel van het goede was, liever spraken ze over een dikke 3) stapten we in de lift.

  Door keuze voor dit gebied (heel veel terrein onder de 30 graden, het hele gebied niet hoger dan 1800 meter, praktisch alles onder de boomgrens en geen wanden die voor bedreiging zorgden) en na het gesprek met de pistedienst zag het er naar uit dat we hier een super dag gingen meemaken, en dat werd het ook! Goed zicht ondanks de sneeuw, mooie runs met eindeloos diepe poeder die koud en fluffy was, faceshot na faceshot en uiteraard een top lunch maakten er een super dag van, eentje waarvan je weet dat je m niet snel gaat vergeten.  Gedurende de dag werd het alleen maar dikker want er viel nog minstens 30 cm bij….wat een top-dag, en wat een top-poeder.


  Tijdens een Heise Choco besluiten we de volgende dag naar Brand te gaan. Dit gebied staan ook bekend als een familiegebiedje, en met al de sneeuw die er vandaag nog bij valt moet het daar morgen nog een top dag opleveren, daarnaast is het lawinegevaar in die regio nog iets lager, met een 4/3 onder de 1800 meter waarbij de stufe wellicht morgen nog iets naar beneden gaat. We boeken alvast een hotelletje via Booking.com en duiken dan weer de eindeloos diepe poeder in.  Rond 4 uur is het mooi geweest, alles wat we af konden krassen is afgekrast, en we gooien onze gear in de auto en rijden de berg af, en aan de andere kant van het dal weer omhoog. In Brand eten we een zalige steak in het Alpensteakhouse (aanrader, maar neem wel een paar knaken mee) en na nog een bier in de bar duiken we in bed. Morgen belooft een mooie dag met Blue Bird te worden.

  De volgende morgen na het ontbijt klikken we bij het hotel de ski’s aan en skiën over de weg naar de gondel, toch een voordeel als er lekker veel sneeuw is gevallen. Ondanks alle sneeuw van gisteren stabiliseert het sneeudek snel, Inderdaad is het lawinegevaar naar stufe 3 gedaald. Via Wepowder hadden we de avond ervoor al de routes bestudeerd, en wisten we waar we moesten wezen.  Alhoewel we niet als eerste bij de lift waren is er veel onverspoord terrein te vinden we hebben dikke lol in nog steeds zalige koude poeder. En met de zon erbij zijn de condities fantastich! Halverwege de dag maken we de oversteek naar Burserberg waar we een super bos vinden, vol met ijskoude en gortdroge poeder. Wat een lekkere runs maken we hier.  Later op de dag, na een prima lunch gaan we weer terug naar Brand en duiken we nog een paar keer door een bos wat we smorgens al gespot hadden. Ook hier vinden we weer die super lekkere sneeuw, en scoren we nog steeds face-shots.


  Op advies van de barkeeper van het hotel eten er savonds een prima pizza in een lokaal restaurant en hebben we dikke lol met 3 skileraren aan de “stamtisch”. Op hun advies besluiten we de volgende dag naar Silveretta Montafon te gaan. Als we terug naar het hotel lopen is het weer begonnen met sneeuwen en ligt er al weer een paar cm vers.

  De volgende morgen is er totaal 15-20 cm vers gevallen maar helaas met wat opwarming aan het einde, waardoor er een ijzige korst op de verse sneeuw zit.

  We gooien onze tassen in de auto en rijden de berg weer af. Onderweg is booking onze vriend, en scoren we een mooi hotel in sankt Gallenkirch. Onderaan de Valisera bahn in het goed druk en je merkt dat er op zaterdag na sneeuwval veel daggasten komen skiën.
  Wel is het een super mooi skigebied en vinden we nog eea aan onverspoord. Helaas is ook hier hoger op de berg de ijscrust aanwezig.

  Boven Gaschurn vinden we een lekkere skiroute, en tussen de bomen is er nog zachte poeder aanwezig. Later komt de zon door en genieten we van een top uitzicht en “ghost trees”.

  Aan het eind van de dag vinden we nog een mooie run vanaf de Rinderhüttenbahn en daarna dalen we af naar het dal.

  De Spa van het hotel is een heerlijke beloning na een dag hard werk. Tijdens het eten checken we het weer en besluiten dat het mooi is geweest. De volgende dag komt er veel sneeuw en wordt het goed warmer, het lawinegevaar gaat weer omhoog. We hebben 3 top dagen gehad, tijd om weer naar huis te gaan.

  Smorgens vroeg worden we wakker van de sneeuwschuivers die druk in de weer zijn. Ondanks dat de wepowderkaarten in het dal al regen opgaven was de kou toch langer blijven hangen en lag er 30cm verse sneeuw, de auto moest toch echt nog even uitgegraven worden voor vertrek 😉

  Onze keus om te vertrekken was de juiste, de verse sneeuw en harde wind maakten dat bijna alle skigebieden in de regio dicht bleven, dus er was weinig meer te halen. De sneeuw die was gevallen was ook veel vochtiger dan die van de dagen er voor. We ploegen ons door de sneeuw het dal uit, en koersten weer aan op huis. Wat een top-trip was dit weer, en wat een super cold smoke blower pow hebben we weer gereden.

  We verbazen ons wat dat betreft over de dramatische en ongenuanceerde berichtgeving in Nederland, de nuchterheid in Oostenrijk en concluderen dat met juiste en veilige keuzes, flexibiliteit en genoegen nemen met “niet steil is ook geil” er heerlijk poeder gereden kan worden.

  *message édité par Kendo op 21 janv. 2019 00:13
  “Ein Brett macht Spaß. Zwei Bretter machen doppelt so viel Spaß”
 • evan
  Advanced
  evan op 20 janvier 2019 · 23:59
  Leuk verslag! Goede keuze om een familiegebiedje op te zoeken. Zelfs de Zweden weten die niet te vinden.
 • EmileHendrix
  Advanced
  EmileHendrix op 21 janvier 2019 · 01:19
  Dank voor het delen en vastleggen @Kendo!
  Met alle berichtgeving (zeg maar bij het Autobahn-stuk ergens) sloeg de stress me even dubbel om een stressgevoelig orgaan heen...
  (Hebben onze oosterburen daar geen lekker 32-letterwoorden-lingo-woord voor?)
  Dat verdween daarna gelukkig vlug als goedweerskiërs tijdens een middel-stevige dump, en sloeg om in een goed humeur, bij al die mooi-gedeelde poederpret 😀
  Verder hoop ik dat team @wepowder dit heerlijke report nog eens naleest als ze zich tijdens een warme zomer afvragen waarom ze er ook alweer al die tijd in hebben gestoken. Dit laat zien dat ze echt een hitmachine hebben aangelegd midden in een goudmijn.
  Een kleine fantasie kan groter zijn dan de wereld.
 • koen_djfistel
  Advanced
  koen_djfistel op 21 janvier 2019 · 05:23
  Zalig !!!
  sbs roelz
 • ieism
  Tourist
  ieism op 21 janvier 2019 · 07:37
  So nice! Goed bezig mannen en/of vrouwen..
  splitfest.nl
 • Ee1co
  Advanced
  Ee1co op 21 janvier 2019 · 07:44
  Wat een heerlijke trip. Bedankt voor het fijne report en de mooie plaaten!
 • xs2arjan.
  Advanced
  xs2arjan. op 21 janvier 2019 · 07:59
  +1 voor de stoke en tips!!! Thnx
  xs2arjan
 • Bobvaniterson
  Advanced
  Bobvaniterson op 21 janvier 2019 · 08:39
  That’s what we like! Daar kan je nog even van nagenieten
 • Marijnt
  Beginner
  Marijnt op 21 janvier 2019 · 08:52
  Mooi report met prachtige plaatjes!
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 21 janvier 2019 · 08:54
  @Kendo, mooi verhaal. Mooi avontuur

  Smorgens vroeg worden we wakker van de sneeuwschuivers die druk in de weer zijn. Ondanks dat de wepowderkaarten in het dal al regen opgaven was de kou toch langer blijven hangen en lag er 30cm verse sneeuw, de auto moest toch echt nog even uitgegraven worden voor vertrek 😉
  Kendo op 20 jan 2019 23:34


  Top dat je dit even meldt. Mooi moment voor wat toelichting. Weermodellen hebben altijd moeite met inkomende warmtefronten. Koude lucht is zwaarder en hangt dan nog even in het dal. Ondertussen komt er dan al warmere lucht hoger binnengestroomd. Uiteindelijk zal door neerslag de koude lucht in het dal opwarmen, maar het duurt een tijdje. Een leek denkt dan nog steeds dat alles top is, maar in lawinetermen wordt het dan al snel kritisch omdat warme sneeuw op koude sneeuw valt en het opeens veel sneller kan gaan schuiven.

  Weermodellen berekenen dan al regen, maar omdat de lucht in het dal dan nog koud is valt er sneeuw. Dat kan zelfs de gehele dag zo bijven. Maar toch neemt het lawinegevaar onzichtbaar voor velen rap toe.

  We verbazen ons wat dat betreft over de dramatische en ongenuanceerde berichtgeving in Nederland, de nuchterheid in Oostenrijk en concluderen dat met juiste en veilige keuzes, flexibiliteit en genoegen nemen met “niet steil is ook geil” er heerlijk poeder gereden kan worden.
  Kendo op 20 jan 2019 23:34


  Eens. Als we terugkijken is er bijna niets gebeurd.
  May the powder be with you.
 • Aryen
  Advanced
  Aryen op 21 janvier 2019 · 09:22
  Lekker report, Kendo. Goed bezig geweest. 😃
 • Agnetha Faltskog
  Beginner
  Agnetha Faltskog op 21 janvier 2019 · 09:43
  Heerlijk report! Meer van dit graag! Misschien dat Trip Report Monday wat vorm kan krijgen? 😃

  Alleen jammer dat je topic met prachtig statisch beeld vervuild wordt door een ander met totaal niet relevante bewegende slomotion beelden....😃
  *message édité par Agnetha Faltskog op 21 janv. 2019 09:44 (14% bewerkt)
  När en vacker tanke blir en sång
 • Tukker
  Beginner
  Tukker op 21 janvier 2019 · 09:55
  Dat zijn de betere trips! NICE!!!
  Tukker(ik)
 • ThijsB
  Beginner
  ThijsB op 21 janvier 2019 · 10:23
  Heerlijke beelden! Goed bezig!
 • Willem2k
  Advanced
  Willem2k op 21 janvier 2019 · 11:17
  lekkerrr!!
  Met al die sneeuw van de afgelopen tijd zat ik me stiekem wel een beetje af te vragen waar de trip reports bleven 😃
  Snowboarding without friends is not snowboarding.
 • henwildie
  Advanced
  henwildie op 21 janvier 2019 · 13:03
  Genietennn
  Pistes, zijn dat niet die platgereden stukken tussen de poeder?
 • CVS
  Beginner
  CVS op 21 janvier 2019 · 13:43
  Topverhaal. Poeder is een keuze!
 • evan
  Advanced
  evan op 21 janvier 2019 · 17:12
  Alleen jammer dat je topic met prachtig statisch beeld vervuild wordt door een ander met totaal niet relevante bewegende slomotion beelden....😃Agnetha Faltskog op 21 jan 2019 09:43@Agnetha Faltskog, wat een gezellige eerste bijdrage aan wepowder. Welkom! Je zou niet zeggen dat het vandaag 'Blue Monday' is.

  P.S. Ik heb verder niets tegen Zweden hoor. 😉
  *message édité par evan op 21 janv. 2019 17:12
 • lenaerts_jan
  Advanced
  lenaerts_jan op 21 janvier 2019 · 21:40
  Zeer mooi verhaal, trip waar iedereen van droomt!

  GEWELDIG! Laterns!
  Nooit gedacht daar nog iets van te horen.
  Vorig jaar tijdens het begin van een trip ook toevallig gestopt.
  Nog een skipas gekocht voor twee uur met onze kop in de mist.
  Maar we hebben toch even op ons board kunnen staan.
 • Dutchess
  Advanced
  Dutchess op 21 janvier 2019 · 21:41
  Wat, is er iemand die poederporno niet leuk vindt? Wauw. Oke.
  Dank je wel voor het verslag en voor de poederbeelden, bewegend en statisch en in woorden!
  We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
 • Kendo
  Beginner
  Kendo op 22 janvier 2019 · 13:44
  So nice! Goed bezig mannen en/of vrouwen.. ieism op 21 jan 2019 07:37

  haha @ieism, de trip was met 3 mannen, naast mij ook @kirreblom en @blompowder ..... maar tis eigelijk wel een goed idee, wat vrouwen mee op trip....haalt het flauwe grappen gehalte mss wat naar beneden 😉


  *message édité par Kendo op 22 janv. 2019 13:57
  “Ein Brett macht Spaß. Zwei Bretter machen doppelt so viel Spaß”
 • pulverdude
  Advanced
  pulverdude op 23 janvier 2019 · 20:44
  Mooie stormchase! Leuk om van de zijlijn mee te leven (uiteraard beter om er bij te zijn...)
  Let the riding do the talking and you've said enough
 • Kendo
  Beginner
  Kendo op 25 janvier 2019 · 14:39
  Thanx voor alle likes! Dat er maar meer reports mogen volgen dan.

  @EmileHendrix crashen is idd niet zo’n handige woordkeuze 😜
  “Ein Brett macht Spaß. Zwei Bretter machen doppelt so viel Spaß”

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro