Voorbereiding Ski seizoen


 • HeinS
  Advanced
  HeinS op 17 septembre 2014 · 14:45
  He iedereen die zich aangesproken voelt,

  Ik vroeg mij af wat iedereen op dit forum doet ter voorbereiding van het volgende seizoen. Specifiek over hoe iedereen probeert ski-fit te worden.

  Zelf ben ik gedurende zomer hardloper, wat inhoud 4x per week conditie training en daarnaast 3x fitness om spieren op pijl te houden voor blessure preventie. Ben van plan om na de halve marathon van amsterdam mijn training aan te passen naar specifiek ski training.

  Ben dus benieuwd wat jullie er allemaal aan doen! (dit is vast al is besproken maar heb niet echt uitgebreid gezocht naar een topic hierover)

  Cheers,
  Hein
 • evan
  Advanced
  evan op 17 septembre 2014 · 15:19
  Hier heb je zo'n topic:
  http://wepowder.nl/forum/topic/76570

  Een blik op dat topic leert dat de voorbereiding uiteenloopt van sportklimmen en longboarden tot stroopwafels eten.
  Mijn voorbereiding: 3x per week voetballen, 1x hardlopen en af en toe fietsen en zwemmen.
  Ik heb vorig najaar veel last gehad van kleine blessures, waardoor ik aan het begin van de winter niet fit was (of omdat ik niet fit was last gehad van blessures 😃 ). Dat hoop ik nu te voorkomen.
 • Arjen
  Advanced
  Arjen op 17 septembre 2014 · 15:20
  Beetje hardlopen (interval), beetje zeezwemmen (wat langere afstanden) en wat fysieke training op het strand. En af en toe natuurlijk het water in om te surfen. Verder eigenlijk gewoon waar ik zin in heb 😃
  One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
 • AlexSki
  Tourist
  AlexSki op 17 septembre 2014 · 17:52
  Ik doe 2 / 3 per week spinning en 1 / 2 x per week op de racefiets. Bij slecht weer spinning ipv racefiets, maar iig 1 x op de racefiets. Verder fiets ik elke dag naar mijn werk. Voorkeur ligt bij fietsen omdat ik slechte knieen heb 😃
 • Roelaano
  Advanced
  Roelaano op 17 septembre 2014 · 20:14
  1x per 2 weken met veel tegenzin hardlopen. En voor de rest hard werken, in bad liggen en vieux cola drinken 😉
 • ieism
  Tourist
  ieism op 17 septembre 2014 · 20:20
  Ik doe wat Roelaano doet, maar dan zonder het hardlopen en in plaats van hard werken doe ik die stroopwafel truc. Fitheid zit tussen je oren, die eerste trips doen gewoon pijn omdat we ouder worden.
  splitfest.nl
 • Tim3
  Beginner
  Tim3 op 17 septembre 2014 · 20:26
  3/4x per week hardlopen en als het weer het niet toe laat dan fietsen (binnen).

  @ieism; Wie wordt er ouder?! (extra leuke grap omdat ik vandaag stiekem wel jarig ben)
  'Go, go on that great adventure' - Jeremy Jones (Higher)
 • robbe
  Advanced
  robbe op 17 septembre 2014 · 20:38
  @Tim3 van harte! On toppic: fietsen zo veel mogelijk 😃
  if you don't ride it, you won't scratch it
 • OsiruS
  Advanced
  OsiruS op 17 septembre 2014 · 21:15
  Vorig seizoen niets extra's gedaan, behalve elke zondag ca 50km op de mtb het bos in, met ca 450 hoogtemeters. In de zomer toen extra gefietst door de weeks 's avonds.
  Hiermee kon ik prima uit de voeten in de bergen, lange traverses en ruim een uur hiken was geen probleem en ook aan het einde van de dag stond ik nog prima op mijn board.

  Momenteel ben ik revaliderende van een meniscus operatie en heb in totaal 2 maanden helemaal niets gedaan (duurde even voor het duidelijk was dat het de meniscus was). Nu het fietsen weer aan het oppakken, maar ik merk wel dat de duurconditie achteruit is gegaan. Kan mij alleen zo slecht motiveren om lange stukken in een laag tempo (lees: lage hartslag te fietsen). Kracht en "losse beentjes" moeten wel weer getraind gaan worden, dus mogelijk dat ik daar nog iets op moet verzinnen (met de fysio).
  Rev. Maurice Ordained Dudeist Priest atDudeism, the Church of the Latter-Day Dude
 • Remmie
  Advanced
  Remmie op 18 septembre 2014 · 11:19
  zoveel skifilms kijken tot je uit puur enthousiasme in vorm komt
 • Aryen
  Advanced
  Aryen op 18 septembre 2014 · 11:30
  4 á 5 uur skitraining in de hal p/w, twee keer in de week hardlopen, één keer in de week wat krachttraining voor de benen en een paar keer per week romptraining.

  Ik zou wel meer willen lopen en krachttrainen, maar dat kan mijn rechterknie nog niet aan. 😞
 • sanno
  Tourist
  sanno op 18 septembre 2014 · 11:36
  veel fietsen sinds dit jaar.
  vroeger liep ik hard, maar fietsen is makkelijker om te varieren (qua afstand en richting) dus zorgt voor minder sleur, hoewel strava dan weer zorgt dat je toch vaak dezelfde stukjes rijdt met de bedoeling het sneller te doen dan vorige keer, maar dat resulteert dan weer in extra trainingsarbeid. Ben in ieder geval een stukje lichter en een stukje sterker dan afgelopen seizoen. Hopelijk weegt het op tegen het stukje ouder.
  Toerisski
 • AlexSki
  Tourist
  AlexSki op 18 septembre 2014 · 13:05
  4 á 5 uur skitraining in de hal p/w, twee keer in de week hardlopen, één keer in de week wat krachttraining voor de benen en een paar keer per week romptraining.
  Ik zou wel meer willen lopen en krachttrainen, maar dat kan mijn rechterknie nog niet aan. 😞 Emmer op 18 sep. 2014 11:30

  Nog meer? 😋
 • rollie
  Beginner
  rollie op 18 septembre 2014 · 13:24
  4 á 5 uur skitraining in de hal p/w, twee keer in de week hardlopen, één keer in de week wat krachttraining voor de benen en een paar keer per week romptraining.
  Ik zou wel meer willen lopen en krachttrainen, maar dat kan mijn rechterknie nog niet aan. 😞 Emmer op 18 sep. 2014 11:30

  Nog meer? 😋 Spookjuh op 18 sep. 2014 13:05


  Per week: 4x roeien, 2 x krachttraining, 2 x core stability en af en toe nog fietsen, hardlopen, ergometeren of extra core er bij 😋
  "I don't think I have the proper amount of tail rocker to execute this jump!"
 • Mitchel.
  Expert
  Mitchel. op 18 septembre 2014 · 13:29
  Ik houd het bij 3 keertjes hardlopen in de week.
  De krachttraining is voornamelijk litertjes bier wegtikken op Oktoberfest, uiteraard in München! 😀
  Skiing is Freedom!
 • pulverdude
  Advanced
  pulverdude op 18 septembre 2014 · 13:47
  In aanloop naar de winter en tijdens de winter is m'n trainingsschema intensiever/zwaarder. 2 x pw krachttraining, 1 x pw cxworx (core stability), 1 x pw klimtraining en 1 x pw racefietsen (als het weer slechter wordt: 1 x pw spinnen ipv racefiets). Ook 1 a 2 x pw op de fiets naar het werk. Tussendoor rust, herstel is ook belangrijk 😃
  Let the riding do the talking and you've said enough
 • w00ter
  Tourist
  w00ter op 22 septembre 2014 · 15:33
  Ik ga dit seizoen weer telemarken en daar heb je (in ieder geval ik) echt wel wat voorbereiding voor nodig. Ik ben dit weekend maar weer begonnen met skaten. Viel me zwaar. De komende tijd wil ik 1 a 2 maal in de week een uur schaatsen of skaten. Daarnaast wil ik in de sportschool wat krachttraining doen. Vorige seizoenen probeerde ik 3 maal in de week in daar oefeningen te doen: lunges met wat kettlebells, 3 sets maal 8 reps. Daarnaast wat sprongen (laag, middel en hoog met gestrekte armen) 3 sets maal 10 sprongen. Gelukkig hebben ze een leg press aangeschaft daar: daar probeerde ik 20 reps te halen in 1 minuut te halen met zoveel mogelijk gewicht. Tussendoor deed ik wat crunches en armspier oefeningen. Als warming up deed ik vaak een twintig minuten op de stairmaster of rustigjes aan fietsen.

  Eind november mag ik weer aan de bak dus tot die tijd even lekker wat sporten en hopelijk een paar kilootjes kwijtraken.

  Tips voor krachttraining zijn welkom.

  De uitdaging voor mij ligt daarin om de balans te vinden tussen krachttraining en uithoudingsvermogen. Vorig seizoen had ik vooral last van brandende benen en raakte ik niet vaak buiten adem (benen waren eerder op dan dat ik buiten adem raakte). Dus ik ga wat meer nadruk leggen op krachttraining van de benen om het langer uit te houden en sneller te herstellen op de piste.
  Het gaat beter als je denkt.
 • Haagje
  Beginner
  Haagje op 22 septembre 2014 · 15:38
  3x per week, interval hardlooptraining. 2 uur per keer. Verder 3x per week krachttraining, met een splitschema. Focus op kracht en flexibiliteit/beheersing. Ben alleen nog lang niet op het niveau waar ik wil zijn
 • pilotjoe
  Beginner
  pilotjoe op 22 septembre 2014 · 15:41
  gewoon squat till you drop!
  en lopen
  The red line is not a limit, but should be the goal!
 • CorD
  Beginner
  CorD op 24 septembre 2014 · 21:52
  Net een nieuwe MTB gekocht, heb weer veel zin om te gaan biken in de bossen. Iedere zondag maak ik een rondje van 50-60 km door de bossen van nijmegen. Rode en groene route samen.
  Think with powder
 • Christ05
  Beginner
  Christ05 op 4 décembre 2015 · 16:14
  In de zomer:
  2x in de week fitness(combinatie van cardio en krach)
  2x MTB

  In de winter ruil ik 1 x MTB voor een 2 uurtjes indoor snowboarden.
 • Kingfisher
  Beginner
  Kingfisher op 5 décembre 2015 · 11:33
  Twee keer in de week op de indoorbaan skitechniek trainen. 2 keer in de week fitness a 1:30u/keer en een uurtje hardlopen in de week. Dat doet het wel voor een 50tiger. Maar skitechniek is het belangrijkste. Dat kun je niet compenseren met kracht
 • SanderDB
  Advanced
  SanderDB op 5 décembre 2015 · 14:06
  @HeinS
  Ik ben student (1e master) Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, afstudeerrichting sporttraining & coaching. Met mijn specialisatie in skiën, kan ik je wel de optimale trainingstips geven als voorbereiding op je de winter.

  Uiteraard is de eerste belangrijke vraag die je jezelf moet stellen, Wat zijn mijn doelen?
  Wil je optimaal in vorm zijn, in de zin van wedstrijd-skiën? Wil je vooral gaan touren? ...

  Eerst zou ik 8-12 weken focussen op duurtraining en maximale kracht. Afhankelijk van jouw ambities en tijd kan dit gaan van 4x duurtraining en 2x maximale krachttraining tot 1x maximale kracht en 2x duurtraining.
  Ik ga er van uit dat je basisuithouding goed is, aangezien je traint voor een halve marathon. (wat is je richttijd?) Dus je zou deze eerste fase al (deels) kunnen overslaan in het vervolg.
  Of je die duurtrainingen al fietsend, tourend, lopend of zwemmend doet maakt geen verschil. Lopen is uiteraard belastender dan fietsen of zwemmen, dus als je merkt dat je gevoelig bent voor stressfracturen, overbelastingsblessures, ... is dit misschien minder aangewezen.
  Maximale kracht kan je enkel in fitnesscontext trainen. Voorzie minimum 48u tussen 2 maximale kracht sessies.
  Het is aan te raden om in deze eerste voorbereidende fase de belasting progressief op te drijven. Hierbij bedoel ik vooral het volume en de frequentie op drijven. De intensiteit moet onveranderd blijven (dit is bij maximale kracht altijd 100% en bij duurtraining mag je niet sneller lopen/fietsen/zwemmen dan een bepaalde drempel)

  In de tweede fase (8 tot 12weken) van de voorbereiding zou ik me meer focussen op intervaltrainingen. Waarbij de recuperatie onder de aerobe drempel gebeurt en het intensieve deel rond de anaerobe drempel (ken jij jouw drempels als geoefend loper?). De maximale kracht blijft behouden, maar wordt wel minder frequent getraind. De nadruk gaat hier ook meer naar stabilisatie tijdens de krachttraining (zie later). Vergeet niet dat duurtraining onderhouden moet worden! Dus ook dit neem je af en toe nog op in je trainingen. Belangrijk is dat intervaltrainingen niet 2 dagen achter elkaar mogen. Voorzie dus steeds een rustdag of duurtraining tussen deze sessies.
  bv maandag: maximale kracht, dinsdag rustdag, woensdag intervaltraining, donderdag duurtraining, vrijdag intervaltraining, zaterdag duurtraining en zondag rustdag.

  Blessurepreventie is ook een erg belangrijk element van training. Bij skiën zijn de knieën de grootste problemen. Stabiliteitsoefeningen zijn dan ook aangewezen. Ook kunnen de krachtoefeningen getraind worden met elementen die jeuit balans brengen. Bv squats op een balance board, oefeningen met rekkers aan de knie, oefeningen al balancerend op ballen/bosu ballen...
  Ook core stability is een cruciaal element. Deze oefeningen zitten best altijd in je trainingen (ook tijdens het seizoen)

  Door de maximale kracht zal je spiermassa toenemen. Ben je een fervent tour-skiër of heel ambitieuze loper, wil je misschien geen gewichtstoename. Dan houd je de maximale krachttraining beter onder de 6 weken. Onder 6 weken zal namelijk de massa van de spier niet toenemen. Toch zal de kracht verbeteren door betere activatie van de spier.

  De voorbeelden die ik gaf zijn gericht op toppers (of mensen met veel tijd). Vermoedelijk kan/wil je niet elke dag trainen, dus zoek je best zelf naar een evenwicht. Dit zijn uiteraard maar richtlijnen. Uiteindelijk kies zelf wat je doet, hoeveel je doet en wanneer je wat doet.
  Het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft 😃

  Ik heb geprobeerd dit kort en gemakkelijk uit te leggen. Moest je vragen hebben laat je het maar weten 😃
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 5 décembre 2015 · 20:01
  Volgens mij heeft er iemand hier op WP wel eens een reeks artikelen aan gewijd...
  White room,Pillow lines,I rule

Répondre

Vous devez être connecté afin de poster une réponse sur ce sujet. Connectez-vous ou créez un compte.

Passer à wepowder Pro

 • Prévisions complètes sur 14 jours
 • Raideur de pente et exposition du terrain
 • Idées d'itinéraires freeride
wePowder Pro