VerseSneeuw: heel DIK 17e poederalert.. en het 18e is in de maak..

VerseSneeuw: heel DIK 17e poederalert.. en het 18e is in de maak..

Allereerst… Noteer alvast in je agenda 5 maart; de tweede [url=http://www.wepowder.nl/node/1202]Poeder en Borrels[/url] van dit seizoen…in Bilthoven. Ben jij erbij?

[b]terugblik[/b]
Het was een verdomd goede poederweek. Niet alleen in de virtuele poeder op wePowder, maar juist ook in de Alpen en Pyreneen. (Daar waar we het ondanks al dat online gepiel voor doen.) Wil je snel nog eens al het poedernieuws (swallowtails, tripverslagen, gearnieuws etc…)van de afgelopen week lezen. Kijk dan even op de [url=http://www.wepowder.nl/node/1226]keek op de week[/url]. In de poeder was het helemaal dik. Ik kan er veel over gaan schrijven, maar beelden zijn soms toch sprekender dan woorden. [url=http://www.wepowder.nl/user/513]Tom Apers[/url] ging met [url=http://www.wepowder.nl/user/137]Michiel[/url] en nog een vriend richting Oostenrijk. Voor z’n vertrek hebben we online nog wat tips uitgewisseld. Lekkere poederbeelden…

Ondertussen werd ik dit weekend overspoeld met sms-jes en mailtjes. Niet alleen omdat ik jarig was, maar ook omdat er heel dik gescoord werd. ‘Ik heb een lekkere extra pillowrun voor je gereden in 40 cm vers.’… En gaf zelf nog een cadeautje weg. ‘Het bos in *********** was SUPER. Bedankt voor het delen. wePowder!’… Stoked!!

[b]het DIKKE 17e poederalert[/b]
Het gaat er nu heel dik aan toe. [i]Seit nunmehr 15 Tagen bestimmt eine ausgeprägte Nordströmung das Wettergeschehen in der Obersteiermark![/i] wat tot het volgende leidt [i]Die Neuschneesummen der vergangenen Tage sind beträchtlich und liegen in den Nordalpen bei 1 Meter bis knapp 2 Meter![/i]. Als je je dan bedenkt dat het 17e poederalert tot en met woensdag geldt, dan weet je dat het een hele dikke gaat worden en meer sneeuw brengt dan verwacht. Vrijdagavond schreef ik [i]De meeste sneeuw in de regio’s [regio=1], [regio=2] en [regio=3]. De noordelijk gelegen skigebieden van [regio=4] zullen ook weer wat vers krijgen. Reken op 40-120 cm vers tot en met woensdag en wel tot diep in de dalen. Voor het westen en zuiden van de Alpen geldt zon en een af en toe gure noordelijke wind, maar geen neerslag van betekenis.[/i]

De Haute-Savoie, Wallis en het Berner Oberland (regio 4) noteerden sinds vrijdag 20-30 cm vers. Extremer ging het er aan toe in het oosten. In regio [regio=1] meldt [url=http://www.wepowder.nl/oord?rid=6]Tauplitz[/url] inmiddels meer dan 350 cm op de top en daar gaat nog een metertje bij vallen tot woensdag. De regio’s [regio=2]en en [regio=3] gaan ook niet slecht scoren. Ook daar nog eens 50-100 cm erbij de komende 60 uur. Ik ben benieuwd naar de verhalen en foto’s van de wePowderaars die afgelopen weekend die kant op zijn gegaan. Laat maar komen!

[b]Korte termijn[/b]
[flickr-photo:id=3300849005,size=m] Tot woensdagochtend kortom nog eens 50-120 cm vers in de regio’s [regio=1], [regio=2] en [regio=3]. Het nulgradenniveau gaat door het warmtefront van het passerend lagedrukgebied even richting de 800-1000 meter (sneeuwgrens 500-800 meter), maar zakt in de nacht van maandag op dinsdag al weer snel richting zeeniveau. Dinsdag in de noordelijke stauregionen dan nog veel vers, terwijl het in het zuiden dan al kan opklaren. Woensdag klaart het dan in de gehele Alpen op. Aan de noordkant wordt het dan even net zo zonnig als aan de west- en zuidkant van de Alpen. Want hier is het al een week zonnig, droog en soms guur door de noordelijke wind. Het kaartje links van [url=http://www.meteoalrm.eu]meteoalarm.eu[/url] (ideaal om snel te zien hoe de toestand op de wegen is) laat goed zien waar de meest problematische sneeuw gaat vallen.

[b]Middellange termijn: 18e poederalert[/b]
Wederom maar even de kaartjes van Sembach. Woensdag en donderdag tijdelijk rust in de Alpen, maar al snel trekt er weer een laag via de Britse Eilanden en Denemarken naar het oosten weg. Een klassieke situatie. Kijk ook even op pagina 58 van [url=http://www.wepowder.nl/gids/]HET boek[/url]. Na de passage van het warmtefront volgt het koufront. De wind draait naar het noordwesten en duwt vochtige lucht tegen de noordkant van de Alpen. Bingo, het 18e poederalert. Wederom voor de regio’s [regio=1], [regio=2] en [regio=3] en de noordelijk gelegen skigebieden van [regio=4]. Gevolg; 30-110 cm vers. Klik even op onderstaande animatie.

[b]Wederom GROOT lawinegevaar[/b]
[flickr-photo:id=3290146916,size=m]
In delen van de Noordalpen [url=http://www.wepowder.nl/node/899]GROOT[/url] lawinegevaar. Check dagelijks jouw plaatselijke lawinebericht via [url=http://www.wepowder.nl/mepowder]mePowder[/url] of de nieuwe dienst van wePowder: [url=http://www.lawinedienst.nl]Lawinedienst.nl[/url] (de zoekmachine voor lawineberichten in de Alpen en de Pyreneen). Lees het bericht goed en stem er je off-piste routes op af. [i]Geen kennis? Blijf dan op de piste of huur een gediplomeerde gids[/i]

meteomorris

Réactions

Touriste
AnonymeAuteur23 février 2009 · 12:54

*#^^%#^%^(#@ ik wil rijden!!! wel echt irritant dat studeren!

Epic winter, hoeveel alerts waren er vorig jaar 14 oid?

Expert
meteomorrisAuteur23 février 2009 · 13:16

15

het jaar ervoor 7

powfinder.com
Avancé
BohdieAuteur23 février 2009 · 13:17

@Sjonnie: Dankzij onze studies en dito fijne banen rijden wij nog relaxter! En sinds zaterdag met een eigen roadtripcamper! Studeren is dus ergens goed voor!!! Keep up the good spirit.

Expert
meteomorrisAuteur23 février 2009 · 14:56

@koeienlap… Valfrejus is heel wat anders dan Val Thorens. Check ook maar eens even de sneeuwroos van beide gebieden. Valfre krijgt sneeuw uit pas west of oost. Valthorens ook nog bij sneeuw uit NW, maar zeker niet uit oost. Grote vraag: komt er een weststroming of is er kans op een genua laag? Volgende week is nog erg ver weg… Let goed op wat het 19e poederalert gaat doen. Het 18e gaat je in ieder geval niets opleveren. Valfre is wel een supergebied (als je de weg kent)

powfinder.com
Expert
meteomorrisAuteur23 février 2009 · 14:57

@Koeienlap… de sneeuwroos vind je bij de beschrijving van de gebieden in je wepowder guide

powfinder.com
Expert
ollieAuteur23 février 2009 · 17:09

@sjonnie: wishfull thinking helpt dus wel! :) Dus wanneer jij bent afgestudeerd hebben we gewoon winters met 30 of 60 poederalerts (wanneer ik het logische rijtje zo even volg).

...more friends on a powder day: http://www.mountainmadness.org
Expert
meteomorrisAuteur24 février 2009 · 10:11

@Koeienlap, pb me ff als je daar bent, dan kunnen we op basis van de sneeuw je naar geheimpjes toe leiden ;-)

powfinder.com
Répondre
Ne manquez plus rien !

Recevez les dernières nouvelles, les PowderAlerts et plus encore !