Eerste winterprikje

Eerste winterprikje

Het eerste winterprikje van de meteorologische winter komt er aan. Deze zal sneeuw brengen in het hooggebergte, waarbij de sneeuwgrens tijdelijk richting de 2000 meter (of ietsje lager) zakt. Goed nieuws voor de gletjsers die na een warme zomer wel wat afkoeling en sneeuw kunnen gebruiken. De overige delen van de bergen zullen tijdelijk wit kleuren, want het is nog te vroeg voor een permanente laag.

Periode: maandag 9 tot vrijdag 13 september

Een naar noordwest draaiende straalstroom voert koudere lucht af naar het zuiden. Vanwege de hitte in het zuiden is het exacte pad nog niet geheel te voorspellen, maar koudere lucht en vocht gaan neerslag brengen.

Koude lucht (rode pijl) vanuit het noorden
Koude lucht (rode pijl) vanuit het noorden

De meeste modellen zijn het inmiddels dan ook eens dat er een temperatuurdaling aan zit te komen die neerslag gaat brengen. Onderstaande pluim laat dit zien. De rode pijl staat voor de temperatuurdaling, de blauwe cirkel voor de neerslag. Vooral hierover is nog onduidelijkheid. Dat heeft vooral te maken met het exacte traject dat het laag zal gaan volgen.

De meeste modellen zijn het eens. Kouder en neerslag
De meeste modellen zijn het eens. Kouder en neerslag

Maandag volgt er een uitgebreide update. Maar in ieder geval kun je weer dromen van sneeuw dit weekend. En vergeet ook niet je alvast op te geven voor de Surf en BBQvan volgend weekend.

Tot dan!

meteomorris

Réactions

Avancé
koen_djfistelAuteur7 septembre 2013 · 16:07
sbs roelz
Avancé
LeonieproAuteur7 septembre 2013 · 19:01

jooeeehhhooooeeeiii!!
alleen wilden we eigenlijk nog alpineren… hmmmm

... but if you try sometime, you just might find, you get what you need!
Répondre
Ne manquez plus rien !

Recevez les dernières nouvelles, les PowderAlerts et plus encore !