PA#26: na sneeuw volgt...

PA#26: na sneeuw volgt...
Powpow in Austria
Powpow in Austria

Poederalert#25 was een mooie voor het hooggebergte van Oostenrijk. Boven de 2200 meter viel in 48 uur tijd 35-60 cm vers zodat alles er weer netjes bij ligt voor het paasweekend. En dat was nodig ook. Hoefde je vorige week enkel limonadesiroop en een rietje toe te voegen aan de sneeuw voor een eindeloze slushpuppy trip, daar is het nu weer winters. Het is kouder en er ligt verse sneeuw , maar de wind zorgde ook voor de nodige Triebschnee. Niet diepwinters, maar koud genoeg voor mooie condities. Maar de zonnestand en de hoge temperaturen zorgen ervoor dat de Triebschnee zich snel zet. Check desondanks iedere dag je lokale lawinebericht en pas je plannen daarop aan.

Nieuw stormlaag in ontwikkeling
Nieuw stormlaag in ontwikkeling

Even zonnig

Hogedrukgebied Olaf zorgt even voor zonnig en wat warmer weer, maar ondertussen draait een nieuwe stormdepressie warm om weer wat wit naar de Alpen te brengen. Haar naam? Quendolin. Ze komt vanuit het noordwesten, maar brengt de meeste sneeuw in het zuiden. Maar om maar alvast met de deur in huis te vallen; de plaats waar de jackpot gaat vallen is nog niet bekend. Want Quendolin is geen makkelijke dame. Ze duwt zich voorbij de Alpen en splits zich dan op in diverse lagedrukgebieden die een gordel vormen ten westen en zuiden van de Alpen. Dit levert van vrijdag tot zaterdag sneeuw op in de noordalpen, daarna slaat de sneeuw over naar de zuidkant van de Alpen.

Lagedrukgordel ten zuiden en westen
Lagedrukgordel ten zuiden en westen

En de situatie ten zuiden van de Alpen blijft daarna instabiel. Zowel op zaterdag, tijdens de paasdagen en daarna blijven er buien ontstaan ten zuiden van de Alpen. Het slechte nieuws? De sneeuwgrens klimt daarbij van 1100 meter op zaterdag naar 2000 meter op dinsdag. En dat is slecht nieuws. Het sneeuwdek wordt daardoor zwaarder en de kans op natte sneeuwlawines stijgt. Geen ideaal moment dus. Zeker omdat de situatie instabiel blijft en het van tijd tot tijd blijft sneeuwen en/of regenen. Toch zullen er af en toe opklaringen zijn en boven de 2200-2500 meter wordt het dan lekker poederrijden. Beter ga je dus op zoek naar de hoger gelegen gebieden in de Alpenhoofdkam, skip je de lange touren en neem je een goede gore-tex jas mee.

Maar omdat alles nogal instabiel is, volgt er vrijdag nog een update met meer tips.

Stay stoked

Morris

meteomorris

Réactions

Avancé
Guy.Auteur17 avril 2014 · 00:22

Wax on!

Avancé
ArjenproadminAuteur17 avril 2014 · 00:25

Vandaag was best goed in Ischgl. Behoorlijk koud en sneeuw op de noordhellingen was prima. Lekkere afdalingen gemaakt bij de nieuwe Piz Val Gronda lift.

One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
Avancé
EmileHendrixAuteur17 avril 2014 · 01:52

Interessante tips, bedankt.

Een kleine fantasie kan groter zijn dan de wereld.
Avancé
LunsAuteur17 avril 2014 · 12:30

Ok, stoke is terug. Nog geen zomerslaap…

@ Morris. Wat zou nu je bet zijn voor donderdagavond / vrijdag vertrekken en maandagmiddag terug?

Sölden e.o. als startpunt?

Thanks
Wouter

Avancé
SteefAuteur17 avril 2014 · 12:40

Gaat druk worden in Solden…:). wePowder BBQ op de parkeerplaats van de Gaislachkoglbahn?

Every turn is a sign of weakness. I'm weak...
Avancé
LunsAuteur18 avril 2014 · 10:14

Yeah WP BBQ. Bratwürstl in je daypack!

We zullen uitkijken naar de rookpluimen

Répondre
Ne manquez plus rien !

Recevez les dernières nouvelles, les PowderAlerts et plus encore !