Livigno: poederparadijs van de week

Livigno: poederparadijs van de week

Toen in januari 2015 een bak sneeuw onderweg was vanuit het zuiden besloten wij naar Livigno af te reizen. Omdat ik al met mijn auto in Zwitserland was, besloot Morris richting Zurich te komen waar ik 'm zou oppikken. Zo gezegd zo gedaan en niet veel later stonden we op de autotrein op weg naar het zuiden. Ons doel was voor de dump te arriveren zodat we tijd genoeg hadden om de routes vooraf weer eens te verkennen.

Slapen

Onderdak vinden inLivigno was geen probleem en de prijs van de espresso (1 euro) was een verademing na de 5 Zwitserse Franken die Morris betaalde in Zurich. Maar Livigno is een lang gerekt dorp en onze eerste vraag was dan ook; ‘Waar in het dorp kunnen we het beste onderdak zoeken?’ Wij kozen voor het centrum, maar achteraf gezien maakt het allemaal niet zo heel veel uit. Het lokale netwerk van skibussen is zo goed ingericht dat je overal binnen no time bent. Mochten we je toch een tip aan de hand doen, kies dan voor het centrum of het vaak net iets goedkopere Ostaria district waar de mooiste treeruns van Livigno eindigen.

18 freeride routes

Nu ik het toch over die treeruns heb kan ik meteen doorgaan over de freeride mogelijkheden. Van Livigno hebben we inmiddels al 18 freeride routes in kaart gebracht. En van beginner tot expert kun je hier uit de voeten. Vooral tijdens dikke dumps zijn de Calcheirra runs een aanrader. Omdat het gebied nogal inneralpine ligt is sneeuw gegarandeerd en vooral bij de betere dumps uit zuid tot west valt er hier veel sneeuw. Mocht er in de directe nabijheid van de liften geen onverspoorde sneeuw meer te vinden zijn, dan kun je nog altijd kiezen voor heliski. Livigno is een van de weinige gebieden in de Alpen waar heliski is toegestaan.

Al 18 freeride routes in Livigno

Eigen lawine bericht

Waar Livigno jaren geleden het freeriden buiten de pistes nog verbood is er sinds het aantreden van een nieuwe burgemeester een vrijere wind gaan waaien. Freeriden wordt niet langer meer verboden, maar freeriders worden juist bewust gemaakt. Onderdeel daarvan is het eigen lawinebericht. De drijvende kracht daarachter is Fabiano en wij hadden de mogelijkheid om hem daar wat langer over te spreken.

Een lokaal lawinebericht op maat

Fabiano is een jonge freerider die een tijdlang actief geweest is bij de Zwitserse SLF en nauwe contacten heeft met de lawinedienst in Lombardia. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor het lawinebericht voor ons freeriders, maar staat ook in nauw contact met de dienst die de pas tussen Italie en Livigno open moet houden of juist tijdelijk sluit vanwege accuut gevaar. Tijdens ons gesprek komen er mooie verhalen naar boven over het importeren van dynamiet, de oeroude maffia wet en de grillen van de natuur, maar daarover later in een apart artikel meer.

wePowder meeting

Tijdens dit poederalert was het een levendige bedoeling in Livigno. Veel rijders waren er vanwege de aangekondigde sneeuw (zie het tripreport van Sjors hieronder) en in de liften, maar vooral ook het dorp was het een gezellige bedoeling. De hartelijkheid waarmee locale freeriders ons tegemoet traden was ontwapenend. En niet alleen ons. Er waren die dag Italianen, Zwitsers, Duitsers, Engelsen en Noren onderweg. Delen in plaats van stelen en waarschuwen in plaats van het gevaar in duwen. En hoewel er vele freeriders onderweg waren was het vaak akelig rustig op de open hellingen en tussen de bomen. Het gebied van Livigno is groot genoeg om de crowds te verspreiden zodat je zelfs 3 dagen na een dump nog wat vers kunt vinden.

Ons oordeel

Livigno krijgt van ons 4 sterren op een schaal van 5. Het is vooral de combinatie van factoren die het gebied zo fijn maakt. De runs zijn relatief easy, de lage prijzen zijn fijn en de sfeer is er fantastisch. Juist ook omdat de meerderheid van de bezoekers braaf op de piste blijft. Meer info en het actuele weerbericht vind je hier. Al eens in Livigno geweest? Zo ja, wat vind jij eigenlijk dan van Livigno?

Arjen
was born with maps of ski areas in the cradle and has visited almost all of them. His great passion is freeriding.

Réactions

Avancé
RPAuteur8 septembre 2015 · 09:33
Explore the Outdoor!
Avancé
ffKnallenAuteur8 septembre 2015 · 09:52

Ben wel benieuwd naar het interview met Fabiano!

Avancé
AlexSkiAuteur8 septembre 2015 · 10:47

Aaah Livigno. Tijdens de kerstweek ben ik er weer met familie en vrienden. Hopen op een PA# en anders ga ik me ook prima vermaken :-)

When life gets too complicated.... SKI
Touriste
AnonymeAuteur8 septembre 2015 · 11:07

Al twee keer in Livigno geweest. Maart 2014 en januari 2015. Twee keer supercondities. Heel relax poederen, zelf na 2, 3 dagen zonder verse sneeuw valt hier altijd iets te rapen. Wel opletten aan de carosello kant, bij zonnig weer zijn de zuidgerichte flanken snel heel onstabiel. http://cdn.wepowder.nl/forum/1/13813.jpg?width=800

Avancé
Grim3Auteur8 septembre 2015 · 11:41

Hou deze informatie wel voor Wepowder, wil je?
Voor de wintersporters.nl is er nog steeds Oostenrijk!
;-)

Avancé
henwildieproAuteur8 septembre 2015 · 12:43

Door een gesloten pas (ging voor onze neus dicht) was Madesimo onbereikbaar voor ons. Optie 2 Livigno pakte goed uit, ook de wepowder borrel voor herhaling vatbaar! Ik word s’nachts nog wel eens wakker van de whoamgeluiden, gelukkig was er genoeg vlakker terein te vinden

Pistes, zijn dat niet die platgereden stukken tussen de poeder?
Avancé
OrsAuteur9 septembre 2015 · 09:11

Sweet memories :)

Screw the cool guy standard procedure... I'm gonna CLAIM! --Shane
Touriste
elisa.tmcAuteur11 septembre 2015 · 12:22

Livignyolo… wat was dat een feest zeg!

Répondre
Ne manquez plus rien !

Recevez les dernières nouvelles, les PowderAlerts et plus encore !