Ski- en snowboard touren? Deze online maps wil je niet missen.

Ski- en snowboard touren? Deze online maps wil je niet missen.

Ga je touren dan zijn goede kaarten onontbeerlijk. Kaarten die je vaak ter plekke in de Alpen kunt kopen bij bijvoorbeeld de lokale supermarkt. Maar hoe bereid je je thuis voor op een weekendje touren? Hoe kom je tot een bestemming en hoe vind je goede touren?

Thuis online voorbereiden
Thuis online voorbereiden

Op wePowder bieden we al sinds jaar en dag de freerideroutes aan. Een immer groeiende database van inmiddels al bijna 1000 mooie lijnen in de buurt van een skigebied. Maar soms wil je zonder liften onderweg zijn en een dag lang op eigen kracht je lijnen vinden. Dan is een goede voorbereiding net zo belangrijk. Maar hoe doe je dat al thuis zonder de papieren kaarten?

Hellingshoeken meten op papieren kaarten
Hellingshoeken meten op papieren kaarten

Steeds meer goede kaarten online

Steeds vaker stellen nationale geografische diensten hun kaarten online beschikbaar waarbij de mogelijkheden om je goed voor te bereiden steeds verder toenemen. Niet dat ze nu perse een vervanging zijn voor een papieren kaart, maar de mogelijkheden om je thuis al voor te bereiden zonder papier zijn de laatste jaren nogal verbeterd. Wat tips voor online kaarten die je helpen met je voorbereiding.

1. Zwitserland: tourski routes online
De Zwitserse topografische dienst heeft sinds kort de zogenaamde ‘schneesport’ kaarten online gezet. Een kaart waarop je vele tourski routes ziet, maar waar je ook nuttige functies zoals de hellingshoek en wildruhezones vindt. Ideal voor je planning thuis. De kaart vind je hier.

Als voorbeeld: Mürren - Schilthorn regio
Als voorbeeld: Mürren - Schilthorn regio

Of kijk hieronder even zelf rond:

2. Frankrijk: tourski routes online
Ook de Franse topografische dienst heeft een mooie set kaarten online gezet met daarin de meest bekende skiroutes. In hun geoportail is het even zoeken naar de juiste kaarten (in het menu links onderin), maar ook dan zie je direct de blauwe lijnen die skiroutes aangeven. In vergelijking met de Zwitserse kaarten mis je de hellingshoek, maar in het menu recht bevindt zich wel een optie om het profiel van de route te krijgen. Voor de hellingshoeken is er niet een echt goed Frans alternatief. Het beste zijn nog de kaarten van skitracks.fr, maar die zijn nogal grof. Het beste meet je toch nog even zelf op papier de hellingshoeken. Het geoportail vind je hier.

Skitour routes rond de Mont Thabor
Skitour routes rond de Mont Thabor

De hellingshoeken steiler dan 30 graden zien er als volgt uit (de rode vlekken) op skitracks.fr

3. Oostenrijk
De Oostenrijkse topografische dienst heeft een aardige kaart online gezet. Helaas hierin geen skiroutes of hellingshoeken. Hellingshoeken vind je daarentegen wel op de kaarten van het bundesland Tirol

Hellingshoeken Sölden
Hellingshoeken Sölden

4. Duitsland: Bayern
Ook voor het Duitse Beieren (Bayern) is er een online map beschikbaar die veel wat betreft usability veel gelijkenis vertoont met de Zwitserse oplossing. Helaas (heb ik nog) geen wildruhe zones en hellingshoeken kunnen vinden. Maar wie weet vinden jullie die functionaliteit wel of wordt deze de komende tijd nog toegevoegd. De online kaart voor Beieren vind je hier.

5. Italië
Voor Italië is er ook een online viewer voorhanden, maar om heel eerlijk te zijn heb ik deze nog nooit gebruikt. Wel gebruik ik die van de Piemonte regelmatig. Maar op beide kaarten heb ik nog geen overlay kunnen vinden voor de hellingshoeken.

Hebben jullie nog goede tips voor online maps en kaarten die je helpen bij het plannen van je (eerste) skitour? Want een goede voorbereiding is het halve werk. En goed voorbereiden doe je met de juiste kennis. Jaarlijks overlijden er als gevolg van lawines tientallen wintersporters die op hun vellen onderweg zijn in de backcountry. Een goede voorbereiding helpt je om (ongemerkt) in lawinegevaarlijk terrein te komen.

meteomorris

Réactions

Avancé
svenkproAuteur11 mars 2016 · 13:44

Mooi overzicht. Kan dit ergens een sticky krijgen?

If in doubt, don't go out!
Avancé
Willem2kAuteur11 mars 2016 · 13:48

Die zwitserse site is echt geweldig, vooral omdat je ook op schaal kunt printen. Super fijn om als je gaat roadtrippen wat a4tjes van potentiële stops uit te draaien voor onderweg.

Eigenlijk zouden ze daar gewoon de hele alpen in moeten schuiven.

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Avancé
outdoorjoyAuteur11 mars 2016 · 13:48

Ik denk dat we de mobile apps ook aan dit lijstje moeten toevoegen. Voor Tirol gebruik ik Snowhow en daarop kan ik de topografische kaarten thuis downloaden met hellingshoek. Voordeel tijdens het touren, is dat je smartphone GPS je exact positioneert op de kaart. Verder is er ook Alpine Tours app van Ortovox, die app is “part of outdooractive”, ik denk dat je daarvoor online moet zijn en dat is niet altijd handig in de backcountry. Automatisch positioneren kan ook met de Zwitserse mobiele webpagina, daarvoor moet je online zijn of de juiste pagina in de browser hebben ingeladen, de app is nogal duur.

Uiteraard vervangt een app op je smartphone niet de papieren kaart, maar die papieren kaart vind ik in de backcountry in een windvlaag minder handig dan snel even m’n smartphone pakken. Mijn papieren kaart zit meestal opgevouwen in mijn rugzak, en mijn telefoon in mijn broekzak, dus daar ben ik sneller bij. Let wel op dat je smartphone ver genoeg verwijderd is van je lawinepieper (airplane mode nog beter).

Avancé
bertjebertjeAuteur11 mars 2016 · 13:54

Ja, ik heb een tip. De kaart ‘schneesport’ is gebaseerd op de 1:50.000 skitourenkaarten. Die vind ik te weinig detail bieden, ik gebruik liever de 1:25.000 zomerkaart. Selecteer daarvoor het ‘Swisstopo’ thema en voeg de layers skirouten, hangneigung ab 30grad, en wildruhe/wildschutz toe (ik zoekveld invullen). Dan bookmarken en voila.

https://map.geo.admin.ch/?topic=swisstopo〈=de&bgLayer=ch.swisstopo.pixelkarte-farbe&layers_opacity=0.35,0.4,0,1,1&X=154000.00&Y=647000.00&zoom=2&layers=ch.swisstopo-karto.skitouren,ch.swisstopo.hangneigung-ueber_30,ch.swisstopo.swissimage-product,ch.bafu.wrz-wildruhezonen_portal,ch.bafu.wrz-jagdbanngebiete_select

Overigens kun je de transparantie van alle layers ook instellen.

lang level open data!

Avancé
hooge048Auteur11 mars 2016 · 14:38

Deze gebruikt ook de 1:50.000 skitourenkaarten: http://www.skitourenguru.ch. Is ondanks de jaren 90 layout erg handig voor het plannen van toeren. Afhankelijk van wat je zoekt geeft 'ie een lijstje met mogelijke toeren, waardering en risiko-indicatie (grafische reductie). En ook een ingetekend kaartje met de route en stukken waar evt. een verhoogd risico is.

Débutant
GerritAAuteur11 mars 2016 · 19:22

Naast alle handige online kaarten zijn er voor skitourenzijn er natuurlijk mooie boeken te krijgen met veel touren. Vaak zit er bij de boeken een CD-roms met alle GPS data voor de touren uit het boek.
Ik vindt de Alpenvereinskarte erg handig (1:25000) vooral ook omdat deze digitaal te verkrijgen zijn voor o.a. je Garmin GPS device. Kan je thuis rustig op de kaart kijken en onderweg je GPS gebruiken.

Dit is wat ik gebruik bij mijn touren (samen met de hellingshoek meter van het Snow Safety Center).
http://cdn.wepowder.nl/forum/1/17402.jpg?width=800

And snow it is.....
Expert
robbieAuteur11 mars 2016 · 22:55

www.norgeskart.no
heel noorwegen, verschillende kaartsoorten, inclusief zeekaarten
Je kan ook je eigen kaart op 1:50000 of 1:25000 uitprinten,klik op de printer en je krijgt de kaart als PDF, keurig verdeeld over een stuk of 10 A4 pagina’s.
Geen hellingshoeken, maar je kan wel een hoogteprofiel van een route maken.

Touriste
AnonymeAuteur12 mars 2016 · 19:57

www.norgeskart.no
heel noorwegen, verschillende kaartsoorten, inclusief zeekaarten
Je kan ook je eigen kaart op 1:50000 of 1:25000 uitprinten,klik op de printer en je krijgt de kaart als PDF, keurig verdeeld over een stuk of 10 A4 pagina’s.
Geen hellingshoeken, maar je kan wel een hoogteprofiel van een route maken.

robbie op 11 mrt 2016 22:55

voor de hellingshoek kun je deze website gebruiken: http://skredkart.ngi.no/

Avancé
GertgAuteur12 mars 2016 · 20:33

https://snowhow.info/map/ deze gebruik ik vaak in oostenrijk.
Met hellinghoek en ook de nodige freeride in somige gebieden

Avancé
janvannieuwenhuijzenAuteur13 mars 2016 · 10:06

www.gps-tracks.com met hellingshoeken en routes. Er is een handige uitdraai te maken met beschrijving van tocht en zaken als hoogteprofiel van de tocht en het lawinebericht. En ‘Outdoorjoy’ in de Ortovox bergtouren app heb je ook deze info en kun je geplande tochten met kaarten wel offline opslaan.

Débutant
SjoerdAuteur13 mars 2016 · 11:31

hier nog eentje voor op de Lijst:
http://www.outdooractive.com/en\
niet heel veel routes, maar een mooie combi van satellite beelden, hoogte kaarten en hellingshoek berekeningen. Routes kun je intekenen, bewaren en uitprinten in diverse formaten

Bellwald:
http://www.outdooractive.com/en/tours/#bm=oa_map_winter&cat=Backcountry Skiing&zc=13,8.1564,46.44318

Expert
Freerider JobAuteur14 mars 2016 · 09:26

Net eergisteren terug uit La Grave en onderweg geweest met een lokale gids van Snowlegend. Hij gebruikte de app ; Iphigenie (maps of France) voor de iPhone. Ik heb net de app geïnstalleerd en die ziet er echt goed uit, ook skiroutes worden aangegeven. En wat een gids gebruikt is meestal goed : )

Avancé
NielsAuteur15 mars 2016 · 22:09

Weet iemand hoe je bij de Italiaanse kaarten de satellietbeelden verwisseld voor een hoogtekaart? ooit lukte het, maar inmiddels kom ik er niet meer uit. http://www.pcn.minambiente.it/viewer/

Het blijven wel rotkaarten. Voor veel grensgebieden doen de Zwitserse 1-50000 kaarten het prima, daar zie je meer detail op dan op de Italiaanse 1-25000.

Expert
ieismAuteur29 avril 2016 · 17:19

Ik zie opeens een soort 3d optie voor Swisstopo! Het laden duurt wel even maar het is wel behoorlijk vet moet ik zeggen.

Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Répondre
Ne manquez plus rien !

Recevez les dernières nouvelles, les PowderAlerts et plus encore !