Zon in grote delen Alpen, verse sneeuw in het oosten

Zon in grote delen Alpen, verse sneeuw in het oosten

De komende week domineert de zon in de Alpen. Enkel in de noordstau gebieden van die Steiermark en het zuiden van Ober- en Niederösterreich valt er eind deze week sneeuw van betekenis. Meer sneeuw wordt er de komende week verwacht op de grens tussen Polen en Slowakije waar lokaal een meter verse sneeuw mogelijk is. In dit bericht:

  • zon in grote delen Alpen
  • straffe noordelijke stroming in Oost Europa
  • tips voor komend weekend
  • midden december weer sneeuw voor de Alpen?

Zon in grote delen Alpen

Een zeer krachtig hogedrukgebied met de naam Uwe houdt stormdepressies op afstand van de Alpen. Omdat de kern van dit hoog zich uitstrekt van de Britse Eilanden tot en met Frankrijk valt er voorlopig geen sneeuw in grote delen van de Alpen. De straalstroom wordt hierdoor gedwongen met een grote boog om de Alpen heen te trekken. Het slechte nieuws daarbij is dat een dergelijk stabiel hogedrukgebied dagen en soms weken stormdepressies op afstand houdt.

Wintersporters die van pistes houden hoeven met dit weer niet te wanhopen. De sneeuwkanonnen kunnen 24/7 draaien en binnen no time verschijnen de wonderlijke witte linten van kunstsneeuw in het landschap. Voor freeriders zorgt een hogedrukgebied wel voor problemen. Verse sneeuw valt er niet en door de heldere nachten zal er op noordhellingen en bij de schaduwrijke delen van de berg oppervlakterijp ontstaan en wie weet zelfs een compleet versuikerde sneeuwlaag zich ontwikkelen welke een direct probleem gaan vormen bij nieuwe sneeuwval.

Drukverdeling Europa
Drukverdeling Europa

Straffe noordelijke stroming in Oost Europa

Tussen het hogedrukgebied in het westen en een stormdepressie boven Oost Europa komt een straffe noordelijke stroming op gang (zie de blauwe pijl op het kaartje hierboven). Deze stroming brengt koude en vochtige lucht richting de noordstaugebieden van die Steiermark, maar vooral richting de berggebieden van Tsjechië, Slowakije en het zuiden van Polen.

Onze kaarten houden het vooralsnog op 5 tot 15 cm verse sneeuw voor de noordstau gebieden in het oosten. Zelf ben ik iets positiever en denk ik dat er lokaal wel 20 misschien zelfs 25 cm uitgeperst gaat worden. De pistes van gebieden als Hinterstoder en Hochkar liggen er perfect bij en met de verse sneeuw die er gaat vallen is het op de pistes best leuk, maar buiten de pistes is het sneeuwdek op veel plaatsen nog (te) dun.

TIP: check hier onze gedetailleerde sneeuwkaarten van de Alpen

Wat dat betreft zijn ze beter af in grote delen van de Karpaten. Vooral de skigebieden in Slowakije en het zuiden van Polen krijgen er de komende 30-60 cm, lokaal zelfs 70 cm verse sneeuw bij. Maar ook hier is (met name op de hogere delen van de berg) de basis dun. Ook hier heeft afgelopen week een stevige föhnwind gestaan. Er kan komend weekend zeker wel wat poeder gereden worden, maar de basis is nog dun.

Verwachte sneeuwval
Verwachte sneeuwval

Tips voor komend weekend

Je kunt komend weekend richting de noordstau gebieden van die Steiermark en Ober- en Niederösterreich en de gebieden on Tsjechië, Slowakije en het zuiden van Polen, maar bedenk je wel dat de basis er nog dun is. Op de pistes rijd je zeker verse sneeuw, maar buiten de pistes liggen de rotsen op de hogere toppen regelmatig net onder het sneeuwoppervlak.

Maar na de immense sneeuwval van afgelopen week boven de 2000 meter ben je beter af in die gebieden in de westalpen waar het gedumpt heeft en de liften nog niet open waren. Een aantal gebieden opent komend weekend vervroegt wat liften en dan zijn first tracks gegarandeerd. Maar bedenk daarbij wel dat dit voor veel gebieden niet meer is dan een pre-opening en er vaak slechts enkele liften draaien. Tips zijn:

  • Serre Chevalier (alleen het centrale deel, Monetier (Cucumelle) dus nog niet)
  • Vars
  • Sestriere
  • Valfréjus
  • Champorcher
  • San Domenico

Daarnaast openen er komend weekend veel meer liften van het Monte Rosa skigebied. Ik heb van de meeste gebieden nog geen exact beeld welke liften ze openen, maar mocht jij dat beeld wel hebben, deel het hieronder. Mocht je ook nog andere gebieden kennen (waar het afgelopen week flink gesneeuwd heeft) en die voor het eerst open gaan, laat het me weten.

Midden december weer sneeuw voor de Alpen?

De komende week en wie weet zelfs de komende twee weken blijven de Alpen in de ban van dit dominante hogerukgebied. Pas in de tweede week van december keren de kansen volgens de laatste berekeningen. Wat overigens alweer een stuk positiever is dan gister. Blijf dus doorgaan met die sneeuwdans.

Stay stoked. Morris

meteomorris

Réactions

Débutant
HaagjeAuteur30 novembre 2016 · 11:42

Ik blijf nog even de sneeuwdans doen voor volgende week :)

Expert
meteomorrisAuteur30 novembre 2016 · 11:44

@@Haagje je weet nooit

powfinder.com
Avancé
svenkproAuteur30 novembre 2016 · 11:54

Dun, dun’ner, dun’st als ik t zo lees

If in doubt, don't go out!
Débutant
Patrick1973Auteur30 novembre 2016 · 12:44

@ meteomorris Dus beter de trip van volgende week uitstellen tot de week erachter(week 50) ?

Avancé
DutchessAuteur30 novembre 2016 · 16:12

@@Patrick1973 Als ik jou was, zou ik denk ik dat zeker doen. Tenzij je lekker in het zonnetje een tourtje wil zetten, dan is komende week nog wel een optie. Maar wil je vers… dan verplaatsen.

We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
Touriste
pbollenAuteur30 novembre 2016 · 19:06

In Val D’Isère aardig wat liften open. Sneeuw ligt er eigenlijk goed bij. Goede opwarmer

Avancé
evanAuteur30 novembre 2016 · 20:19

GFS en ECMWF bieden wel weer wat perspectief. Wellicht te laat voor de kick-off.

Débutant
Patrick1973Auteur30 novembre 2016 · 20:50

@Dutchess ik heb alles verzet naar week 50 en optie voor week 51. Best dat het niet te druk is op het werk.
Geduld is een mooie deugd…
Benieuwd hoe het volgende front zal toeslaan en wat de sneeuwgrens zal doen…
De kaarten van de straalstroom geven mij goede hoop.

Avancé
Guy.Auteur30 novembre 2016 · 21:41

In Rosa Khutor gaat het lekker los de komende dagen…

Avancé
evanAuteur30 novembre 2016 · 22:13

In Rosa Khutor gaat het lekker los de komende dagen…

Guy. op 30 nov 2016 21:41

De eerste dagen krijgt Turkije de volle laag. http://cdn.wepowder.nl/forum/1/19415.jpg?width=800

Avancé
popskiAuteur1 décembre 2016 · 08:36

In Val D’Isère aardig wat liften open. Sneeuw ligt er eigenlijk goed bij. Goede opwarmer

pbollen op 30 nov 2016 19:06


afgelopen weekend is het daar grotendeels verspoord, zelfs de steile couloirs. Mits hiken wel nog wat (compacte) poeder te vinden.

Répondre
Ne manquez plus rien !

Recevez les dernières nouvelles, les PowderAlerts et plus encore !