In het Reformatorisch Dagblad verscheen afgelopen week naar aanleiding van het dramatische lawine ongeluk in Valfréjus het artikel Meer doen om lawine-ongevallen te voorkomen. In het artikel poneert lawinedeskundige Hajo Smit een aantal stellingen. De benaming lawinedeskundige is geen beschermde titel en dus kan iedereen zich een lawinedeskundige noemen. Maar hoe deskundig is deze deskundige? Wij deden een factcheck van in totaal zes stellingen die hij poneerde.
Stelling 1: Jaarlijks vallen in de Alpen ongeveer 250 lawine-doden
Volgens Hajo Smit vallen er in de Alpen jaarlijks ongeveer 250 lawine doden. Dat klopt niet. De lawinediensten van Frankrijk (Anena), Zwitserland (SLF), Italië (Aineva) en de decentrale dienst van Oostenrijk (lawinen.at houden al jaren het aantal (dodelijke) lawine ongelukken bij in de Alpen. Bij wePowder verzamelen we centraal die data en serveren die uit naar de massa. Wat blijkt? De laatste 20 jaar vielen er per jaar gemiddeld 100 dodelijke slachtoffers als gevolg van lawines in de Alpen. De laatste 10 jaar zien we omdanks het feit dat steeds meer mensen off piste gaan zelfs een licht dalende tendens en staat de teller gemiddeld op 97,3. Natuurlijk fluctueren de aantallen per jaar en nog steeds vinden wij dit een heel erg hoog aantal, maar het zijn zeker niet de 250 slachtoffers zoals de deskundige poneert.
Stelling 2: Als je verdwaalt bent is het het verstandigst om weer terug omhoog te lopen
‘Het verstandigst is om weer terug omhoog te lopen. Maar dat doet vrijwel niemand, want het kost je zo drie, vier uur inspanning.’, aldus Hajo Smit. Dat is een onverstandig advies. Allereest begint het buiten de piste je eigen afdalingen maken met een goede voorbereiding. Dit gebied is namelijk niet gecontroleerd, niet geprepareerd en niet gemarkeerd. Er zijn geen borden die je de weg wijzen en je zult dus zelf moeten navigeren. Dat navigeren is lastig als je vooraf nog nooit de afdaling hebt gezien. Daarom is het van belang dat je vooraf een beeld hebt van de helling en de bijbehorende risico’s. Dat doe je met behulp van de volgende tools: topografische kaarten (1:25.000), online maps (bijvootbeeld Google en wePowder), foto’s, satellietopnames, filmpjes, webcams, routebeschrijvingen en routeboeken. Daarnaast kan het nooit kwaad om informatie in te winnen bij locals zoals de pistedienst, lokale gidsen en lokale freeriders. Afdalen begint dus al met de voorbereiding thuis.
Maar hoe goed je je ook voorbereid, je kunt om wat voor reden dan ook altijd verdwalen. Je minimaliseert die kans met een goede voorbereiding, maar in de backcountry is niets onmogelijk. Dus stel je verdwaalt toch? Dan heb je geen goed beeld van de gevaren om je heen omdat je niet weet waar je bent. Op zo’n moment is het allerverstandigste: bel de bergreddingsdient. En mocht je het nummer van de bergredding niet weten, in heel Europa kun je via 112 doorgeschakeld worden met de dichtstbijzijnde dienst. Dit zijn gespecialiseerde teams die je het beste kunnen helpen. Besluit je wel terug te lopen dan is de kans realistisch dat je te maken hebt met een aantal risico’s waarvan je de impact niet kent omdat je niet exact weet waar je bent. Het beste is indien mogelijk een safe spot te vinden op de helling waar je dan bent, de reddingsdienst te contacten en daar op de (instructies van de) reddingsdienst te wachten. De neiging om naar beneden of naar boven te gaan is begrijpelijk, maar hoe stom je je ook voelt, bel de reddingsdienst als je verdwaald bent.
Stelling 3: Pas na een jaar of vijftien kennis en ervaring opdoen is off piste niet meer gevaarlijk
Werner Munter, een van de grondleggers van het risicomanagement denken in de wintersport, zei: ‘De lawine weet niet dat je een expert bent’. En zo is het maar net. Off-piste is altijd gevaarlijk. Buiten de pistes is er altijd sprake van lawinegevaar. De ene keer is deze zeer groot, de andere keer gering, maar er is altijd een risico. En zelfs bij een gering risico zijn er nog andere alpiene gevaren die off-piste gevaarlijk maken.
Maar niet alleen off-piste is gevaarlijk. Ook op de pistes is het levensgevaarlijk. Dit jaar zijn er al meer dan 1700 gewonden genoteerd op de pistes en er vallen zelfs doden. Maar als we dan even doorgaan op dit thema dan blijkt het leven in de stad dodelijk, blijken er vele doden te vallen in de badkamer en is er niets zo dodelijk als het leven zelf. Ja, off-piste is gevaarlijk, maar het wordt niet per definitie minder gevaarlijk na vijftien jaar kennis en ervaring opdoen.
Off-piste wordt duidelijk minder gevaarlijk als je over de juiste kennis beschikt en deze ook toepast. Houd je aan de risico reductiemethode van Werner Munter dan blijkt off-piste net zo gevaarlijk als een uur auto rijden. Die basiskennis van Munter kun je jezelf redelijk snel eigen maken en als je je daar aan houdt dan is er niets aan de hand en vinden we het als samenleving zelfs een acceptabel risico. Maar het gaat pas mis als we zonder kennis het terrein in gaan of doelbewust de grenzen oprekken. Dan speel je Russische roulette.
> Recreating in avalanche terrain is surprisingly safe as long as it’s done using all the risk reduction measures taught in avalanche classes. It’s about the same risk as driving one hour to the trailhead. But randomly center punching 10 avalanche paths per day without any risk reduction measures at Consderable or High Danger can be one of the most dangerous sports in the world.
Stelling 4: Ga als snowboarder al helemaal nooit off-piste
‘Ga als snowboarder al helemaal nooit off-piste. Tenzij je de afdaling goed kent of als je stokken en sneeuwschoenen bij je hebt.’ In stelling 2 hebben we al uitgelegd hoe belangrijk het is dat je je goed voorbereid, zodat je de afdaling van te voren al bijna als het ware kent en je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan. Dat geldt niet alleen voor snowboarders, dat geldt net zo goed voor skiërs. Uit onderzoek blijkt zelfs dat snowboarders tot 1,5 keer minder druk op een helling zetten, waardoor in theorie de kans om een lawine te veroorzaken kleiner is. Desondanks adviseren wij je als snowboarder gewoon aan de gangbare risico reductie methodes te houden. Doe je dat, dan is er niets aan de hand.
Stelling 5: In de skiwereld is er geen serieus debat over het voorkomen van lawine-ongevallen
‘We gaan van ongeval naar ongeval en doen net alsof er geen maatregelen te nemen zijn die het aantal doden kunnen terugdringen.’, aldus Hajo Smit. Een rondgang in de industrie leert dat een groot deel van de branche niet zo fatalistisch is als Smit. De producenten van ski’s en snowboards bemerken al jaren een stevige groei in de verkoop van de ski’s en snowboards die gericht zijn op het off-piste skiën en snowboarden. Ook zit de verkoop van zogenaamde toerski’s en splitboards in de lift. Desondanks stijgt het aantal slachtoffers niet. Al in 2008 werd geconcludeerd dat het aantal mensen dat off-piste gaat groeit, maar dat het aantal slachtoffers niet groeit. Dat is volgens de onderzoekers enerzijds te wijten aan betere scholing en anderzijds aan betere reddingsmaterialen ([bron](Obwohl die Anzahl Freizeitsportler abseits der gesicherten Gebiete weiter zunahm, gingen die Opferzahlen in den neunziger Jahren zurück (im Mittel jährlich 20 Opfer). Die verstärkte Präventionsarbeit (z.B. Lawinenkurse für SAC- und J+S-Tourenleiter), eine bessere Information über die Lawinensituation oder die Entwicklung und der Einsatz der Reduktionsmethode dürften zu diesen positiven Zahlen beigetragen haben (Etter et al., 2008).)).
Op basis van deze resultaten wordt er via het ISSW, de lawinediensten, een groeiend aantal skigebieden, maar ook via de producenten van ski’s, snowboards en veiligheidsmaterialen actief gesleuteld aan preventie, voorlichting en kennisoverdracht. Daarnaast wordt er actief geïnvesteerd in de verbetering van reddingsmaterialen.
- Lawinediensten stellen sinds 2008 actief online de lokale lawineberichten voor ieder skigebied in de Alpen beschikbaar.
- Kennis over lawines is meer dan ooit beschikbaar op een manier die iedereen past en waar mogelijk ook nog in de eigen taal. Alleen al in Nederland en België kan men online leren via de Safety Academy, cursussen volgens bij het Snowsafety Center, safety workshops volgen bij de NKBV en winkels zoals bijvoorbeeld Bever en Avventura en bieden diverse berg-, ski- en snowboardgidsen cursussen op maat aan.
- Buiten de Nederlandse taal zijn er legio voorbeelden te noemen. Te denken valt aan de Mountain Academies van Salomon en Atomic, de Safety Academy van Ortovox, de trainingen van het Zwitserse SLF, de trainingen van de DAV en de SAC en ga zo maar door. Voor iedereen is er wel een passende manier van training te vinden.
- Daarnaast doen steeds meer gebieden aan preventie en voorlichting. Zo was het toerismebureau van Oostenrijk een belangrijke partner bij de start van de Safety Academy. In een gebied als La Grave staan dagelijks pisteurs beneden bij de lift om je bij te praten over de condities. In gebieden als Livigno, Ischgl, Tignes, Engelberg, Andermatt en Disentis wordt actief het laatste lawinebericht gecommuniceerd op een manier die niet te missen is. Daarnaast staan de deuren van de pisteurs wagenwijd open om je te informeren. Naast voorlichten en informeren is preventie ook key. Op legio plaatsen in de Alpen vind je borden die een boodschap als deze communiceren:
Naast borden zien we ook hekken (in allerlei vormen) en legio koorden tussen de palen naast de piste.
- De branche investeert actief in het verbeteren van de reddingsmaterialen. Lawinepiepers worden steeds slimmer, lawine airbags steeds beter en scheppen en sondes steeds degelijker en toch lichter. Het zijn materialen die we het liefst nooit gebruiken en juist daarom investeert deze tak zoveel in voorlichting. Maar stel dat het mis gaat dan is niets beter dan ervaring hebben in het werken met deze materialen. In steeds meer gebieden zie je dan ook zogenaamde ‘zoekvelden’ waar wintersporters kunnen oefenen met het zoeken met hun lawinepieper.
- Als laatste wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het voorlichten van de media. De media is namelijk een belanrijke partner om in contact te komen met het grote publiek. Dat gaat gestaag, maar zeer moeizaam. De media publiceert graag op momenten van drama en dood, maar is zelden te porren voor een artikel dat gaat over preventie en voorlichting.
De kennisoverdracht heeft kortom een grote vlucht genomen en er wordt actief geïnvesteerd in betere materialen. Het aantal fatale ongelukken is de afgelopen 20 jaar in absolute zin dan ook slechts gemiddeld met 2,7% afgenomen. Relatief gezien zijn er grotere stappen gemaakt. Het aantal freeriders is toegenomen, het aantal slachtoffers gelukkig niet.
Stelling 6: Verse sneeuw is supergevaarlijk. Zeker in de Alpen, waar de hellingen doorgaans steiler zijn dan in Amerika
In het artikel lezen we ook het volgende. ‘Juist als er een verse laag van bijvoorbeeld een halve meter poedersneeuw ligt, begeven veel wintersporters zich buiten de pistes’, zegt Smit. ‘Dat skiet redelijk makkelijk. Maar het kan supergevaarlijk zijn in verband met lawines. Zeker in de Alpen, waar de hellingen doorgaans steiler zijn dan in Amerika.’ We zijn ook voor deze stelling op onderzoek gegaan. We zijn begonnen met de vraag hoe ook alweer lawines ontstaan. Daarvoor hebben we dit artikel gelezen ‘hoe ontstaat een lawine’.
De voor ons gevaarlijke lawines ontstaan op hellingen steiler dan 30 graden. Daarna zijn we gaan kijken op welke steilheid we de meeste lawines zien. Ook die data is bekend en wel in de vorm van deze grafiek:
Liefst 80% van de slachtoffers komt om het leven in een lawine op een helling die tussen de 30 en 45 graden steil is. De Alpen kennen onmiskenbaar meer hele steile hellingen dan Noord-Amerika, maar dan hebben we het vooral over hellingen die steiler zijn dan 45 graden en hier vallen juist niet de meeste slachtoffers. We hebben op geen enkele wijze kunnen verifiëren of Europa daadwerkelijk meer hellingen heeft tussen de 30 en 45 graden dan Noord-Amerika.
6 stellingen, 5 keer onwaar
De benaming lawinedeskundige is geen beschermde titel en dus kan iedereen zich een lawinedeskundige noemen zo blijkt. Zeker in een land als Nederland waar we nog steeds wachten op die echte berg die er zou komen. Desondanks vertrekken er ieder jaar 1 miljoen mensen richting ‘de wintersport’, waarvan volgens onderzoek minimaal de helft wel eens buiten de piste gaat. Die groep is er niet bij gebaat om onwaarheden te horen. Willen we ongelukken voorkomen en mensen in staat stellen hun verantwoordelijk te nemen dan juist is de waarheid de sleutel tot succes. Kom je een artikel, programma, filmpje of uitzending tegen waarin een lawinedeskundige zich meldt dan is het oppassen geblazen. Het relatief korte artikel in het Reformatorisch Dagblad kent een flink aantal stellingen waarvan de meerderheid onwaar is.
Kom je nu zelf een artikel tegen dat over lawines, veiligheid buiten de pistes en snow safety gaat en vind je het lastig om de geponeerde feiten en stellingen te checken? Deel het met ons en ons team gaat er naar kijken. Met liefde zelfs!
Nee, wij vinden onszelf geen experts. Dat zijn de dames en heren die wereldwijd onderzoek doen. Wel proberen wij de door hen opgedane en geverifieerde kennis met je te delen zodat we nog slimmer in het terrein staan en we nog minder ongewenst in de problemen komen.
Réactions
+1!
Niets aan toe te voegen.
Abserviert und kaltgestellt. Danke sehr Mein Freund!
Goed artikel. Een paar editfoutjes eruit en dan doorsturen naar de redacties van de dagbladen te lande?
Ik denk dat dit een waanzinnig nuttige rubriek/feature is / gaat worden. Hulde!
Ben overigens benieuwd naar de reactie van het RD, in het kader van hoor- en wederhoor, mochten ze die geven…
Duidelijk verhaal ! Ik had (een korte) reactie geschreven op zijn eigen site maar ik ben blij dat de mensen met nog meer kennis hier meer duidelijkheid over hebben gegeven.
Wellicht ook netjes om @@WeermanHajo hier in te vermelden voor wederhoor?
Verder heel goed stuk, chapeau!
Helder stukje schrijfwerk @@meteomorris! Goed bezig weer!
Ik hoop dat in de toekomst feiten boven emotie gesteld gaan worden. Het enige dat ons freeriders voor de voeten geworpen kan worden is dat we het restrisico accepteren en daarmee bewust leven. Als je dat niet wil moet je het niet doen en als je dat niet kan beoordelen moet je het al helemaal niet doen.
Goed bezig, @@meteomorris. Maak je borst maar nat!
Ik maak ooit nog wel eens een boekje of website met mijn 100 ultieme lawinetips. Daar zal dan ook vast een hoop op aan te merken zijn.
http://www.wintersportweerman.nl/zoektocht-lawine-valfrejus-beeindigd-van-derde-slachtoffer-alleen-helm-gevonden-90226/
Helder verhaal! Lijkt me eigenlijk een best gaaf idee trouwens, de ultieme lawinetips scheurkalender :) !
Amen!
+1
Heldere uitleg @@meteomorris .
Is het een idee om hier richting de media iets mee te doen ?
Ik denk namelijk dat bij Stelling 5 nog heel veel winst te behalen is voor de “één week per jaar wintersporter”.
Hier op het forum zijn veel mensen met passie en kennis voor/van de bergen en de tour sport maar als ik vanuit de stoeltjeslift naar beneden de poederhelling opkijk zie ik grotendeels gewoon mensen die een lekkere goed bereikbare helling gevonden hebben en zonder enige veiligheidsmaatregelen (er kan niks gebeuren want er staan al veel sporen) de helling afduiken. Ondanks de slechte nieuwsberichten zijn de mensen onwetend.
Voorbeeld: Ik hoorde een groep mensen onder bij de lift discussiëren over het ongeval met de drie studenten. Ik ving op dat ook zij geen idee hadden hoe je kon zien welk lawine cijfer vandaag van kracht was (ze stonden naast het bord), ik heb ze aangesproken en uitgelegd dat ze al die info op het desbetreffende bord kunnen vinden, beneden bij de lift en boven (dit was in Riezlern). Het papiertje was ze nog nooit opgevallen (15 weken wintersport ervaring) en het knipperende lampje ? was dat niet omdat de lift net even niet draaide ?
Ik moet ook eerlijk zeggen dat een zwart/wit uitgeprint A4-tje niet echt een eye catcher is.
Ondanks alle nieuwsberichten zijn veel van de “gewone” wintersporters onwetend.
Bijvoorbeeld. Waarom niet een groot digitaal cijfer op zo’n bord ? Of plaats het in de “morgenpost” van het hotel, op de tv bij de webcambeelden, bij de bakker.
Heel veel informatie is beschikbaar maar het lijkt niet allemaal aan te komen bij de vakantie wintersporter.
Dit schrijfsel is puur op gevoel en eigen informatie.
Vergelijk het een beetje met:
“We rijden allemaal auto maar we zijn geen coureur”.
Een coureur weet precies wat er gebeurt bij een crash met 120km/h maar de doorsnee automobilist heeft geen idee, ondanks alle informatie en voorbeelden die hiervan zijn.
Goed stuk @@meteomorris, duidelijk, gebaseerd op feiten (met bron vermelding) en zonder persoonlijke meningen en vooroordelen. Hulde en applaus.
Is Hajo Smit al eens gecontacteerd? Problemen zijn het best op te lossen bij de oorsprong. Volgende keer wordt Hajo door een andere krant geïnterviewd, grote kans op weer een zeer slecht artikel. Bovenstaande factcheck bereikt waarschijnlijk niet alle mensen die het artikel hebben gelezen. Dus beter voorkomen dat er weer zo’n artikel komt (of een boekje met 100 ultieme lawinetips).
De lezers van het Reformatorisch Dagblad gaan nu goed voorbereid op pad.
Darwin awards? Daar geloven ze niet in.
Beetje jammer van sommigen om religie er in te betrekken, ieder zo zijn ding en mening natuurlijk. Het gaat gewoon om het trieste feit dat er compleet verkeerde informatie wordt gegeven wat extra slachtoffers tot gevolg kan hebben, terwijl we hier niets liever willen dan het aantal slachtoffers reduceren tot 0. Ook al zal het reduceren tot 0 nooit lukken, ieder slachtoffer dat je kan voorkomen is weer een mensenleven…
Goed stuk, komt alleen wat afbranderig (terecht) over.
De uitbrander van het artikel… "Zelf heb ik een plan bedacht om een lawinebestendige skihelm te maken. Op die helm zou dan een apparaatje moeten komen dat heel veel warmte produceert op het moment dat iemand wordt bedolven door de sneeuw. Dat warme apparaatje kruipt als een mol door de sneeuw en graaft een tunneltje tussen iemands mond en de oppervlakte. Maar zo’n helm is nog niet ontwikkeld.”
(Ik heb daar persoonlijk wel een aantal leuke associaties bij)
Goed stuk, komt alleen wat afbranderig (terecht) over.
De uitbrander van het artikel… "Zelf heb ik een plan bedacht om een lawinebestendige skihelm te maken. Op die helm zou dan een apparaatje moeten komen dat heel veel warmte produceert op het moment dat iemand wordt bedolven door de sneeuw. Dat warme apparaatje kruipt als een mol door de sneeuw en graaft een tunneltje tussen iemands mond en de oppervlakte. Maar zo’n helm is nog niet ontwikkeld.”
(Ik heb daar persoonlijk wel een aantal leuke associaties bij)
telemikey op 14 mrt 2017 10:12
Nieuw tv programma waar is de mol? ipv wie is de mol.
Enige wat me een beetje tegenvalt is dat de steilheid van de alpen niet is gechecked. Had toch wel verwacht dat jullie even met een hellingshoekmetertje door alle kaarten waren gelopen ;)
Nee, ik vind dat dit mooi geschreven is zonder waardeoordelen etc.
Heerlijk weer om te zien hoe lawinekunde een gebied is waar iedereen wil laten zien dat ie de stoerste is. Het getal 250 hierboven is ongelukkig in het artikel gekomen. Dat zouden we nog natrekken. Hebben we gedaan en we kwamen op 100-150. Dat zou aangepast worden en is niet gedaan.
Verder heb ik tegen Johannes Visscher gezegd dat het niet doenlijk is in het kader van een kort artikel een zinnige en veilige samenvatting van lawinekunde te geven. Ik weerde dus eigenlijk af en wilde niks zeggen. Hij wilde natuurlijk toch wat horen en daarbij heb ik juist niet de standaardriedel van lawinekunde gegeven zoals die hierboven staat (en die ik kan dromen aangezien ik netjes mijn cursussen heb gedaan en mijn boeken heb gelezen waaronder natuurlijk Werner Munter). Ik gaf juist wat minder voor de hand liggende zaken zoals dat het idd gevaarlijk is als snowboarder zelfs maar aan de rand van de piste in slecht zicht een helling af te duiken omdat je in een kom kunt komen waar je op board niet meer uit komt.
Er staat niets in Meteomorris verhaal wat ik niet weet of wist. Ik weet zeker dat ik met elk van jullie een geanimeerd gesprek kan voeren op ieder puntje eruit om samen ons begrip nog te vergroten. Maar dat is blijkbaar niet wat men hier zoekt. Het gaat erom de boodschapper neer te halen blijkbaar.
Nou complimenten: jullie verhaal klopt exact… makkelijk ook op je eigen forum en dus niet warrig weergegeven door een interviewer die geen idee heeft waar hij over schrijft.
Ik nodig ieder van jullie uit me te bellen of op te zoeken en eens persoonlijk te zien of ik wel of geen lawinedeskundige ben of dat ik niet jullie ook nog op wat ideetjes kan brengen.
Veel respect voor jullie werk en jullie passie verder!
Groet,
Hajo
@@WeermanHajo,
Vind het netjes van je dat je een toelichting geeft over desbetreffend artikel, waarvoor mijn complimenten.
Laten we vooral los wat er gebeurd is m.b.t delen van informatie. Hier kunnen we niks meer aan veranderen.
En daarbij, met modder gooien komen we niet verder
Maar juist samen het gesprek aan gaan over hoe we omgaan met toekomstige ongevallen en bijbehorende publicaties. Hier valt de winst te halen. En er SAMEN voor zorgen dat de ‘‘media’’ dingen in de juiste context zet. En hier voor komend seizoen werk van te maken. Immers hebben we allemaal de zelfde passie, en dat zijn sneeuw en bergen. Ongeacht de kennis materiaal etc, ieder ongeluk is er een te veel en iedere dode is er een te veel
@@WeermanHajo
Dan zou ik om een rectificatie vragen, want dit kan zo eigenlijk niet vind ik. Wat een lawinedeskundige is laat ik even in het midden. Maar als mijn naam onder dit artikel zou staan zou ik me heel erg diep schamen.
p.s. Laat maar weten wanneer die smelthelm er is, ik gok zo over 18 dagen of zie ik dat verkeerd? :)
@@WeermanHajo; complimenten dat je reageert. Even los van onjuistheden in het artikel; vraag ik me wel af waarom je dan de keuze maakt om niet het standaard riedeltje van lawinekunde te geven? Aangezien het klaarblijkelijk niet zo is dat de gemiddelde Nederlander de basiskennis binnen de lawinekunde snapt, is het zonde om zo’n podium te gebruiken voor ‘minder voor de hand liggende zaken’ en daarmee de berichtgeving te vertroebelen.
Boeiende discussie. Kom hierbij uit na de opvallende reacties op Hajo’s artikel. Deze discussie is echter wel wat mij als leek af doet schrikken van deze freeride community. Het lijkt wel een wedstrijd hoe er geclaimd wordt en hoe slecht er wel niet gepraat wordt overal. Het voelt niet warm en het vormt een drempel erover te praten. Je wordt bijna bang er iets over te zeggen, want voordat je het weet wordt je er op afgebrand.
Dit doet echt afbreuk aan het imago van WePowder als je het mij vraagt, maar nog erger het maakt een drempel tot jezelf goed informeren voordat je van de piste gaat. Het forceert ergens tot in je schil kruipen.
@@WeermanHajo … Na zoveel jaren weet je toch dat ze niet dat schrijven wat jij eigenlijk zegt… waarom heb je dan niet geleerd om gewoon je mond te houden ??? Jezelf iedere keer moeten rectificeren … je eigen woorden zo verdraaid of onjuist terug moeten lezen… Waarom neem je geen professionele houding aan als je als deskundige wil worden gezien… Jijzelf laat jezelf voor lul zetten (oh wat hebben we op onze nagels zitten bijten bij het ongeluk van Friso…) en de onwetende lezer wordt met onjuiste/speculative nonsens bedrogen!? Zorg dat je de verleiding om jezelf toch in de picture kunnen te zetten in de greep krijgt, doe je verhaal op je eigen platform… zoals Wepowder doet … Als je ‘goed’ bent als deskundige, zal je meer bezoekers/lezers kunnen aantrekken als het reformatorisch dagblad… Mag toch geen probleem voor je zijn, zo overtuigd als je van jezelf bent! Is de enige en beste oplossing, voor iedereen! … spuugziekvanaldiemediageiletypen
@@Berber amen!
Tsja…die Renault Kadjar moet toch een beetje onder de aandacht gebracht worden he…Alles voor de clicks/views natuurlijk!
Goed om zulke berichten te fact checken(en liefst terug te koppelen)! Ik moet zeggen dat ik wintersportweerman soms ook volg, omdat ik de uitgebreide weerkaarten en de uiteenzettingen op lange termijn interessant vind. Echter lijkt het alsof de heer Smit denkt dat hij niet alleen van het weer, maar van alles de ervaring en wijsheid in pacht heeft, terwijl het vaak vooral een sterke eigen mening is. Hij zal vast een ervaren ‘wintersporter’ zijn, maar als er instanties zijn die hier hun specialisme van maken, dan stuur je partijen die bij jou komen voor een stukje hierover door naar deze instantie(s) lijkt mij, ipv zelf de “know it all” uit te hangen.
Hoe het kan dat partijen bij hem aankloppen voor een uitleg over lawines en niet hier of bij snowsafety is mij echter ook een raadsel…