Exceptioneel grote lawine bij Bonneval sur Arc

Exceptioneel grote lawine bij Bonneval sur Arc

Afgelopen dinsdag werd Bonneval sur Arc door een enorme lawine afgesloten van de buitenwereld. Tussen Bessans en Bonneval kwam een immense lawine naar beneden waardoor de D920, de weg tussen beide dorpen, onbegaanbaar werd. Hierdoor werden de 250 bewoners van Bonneval sur Arc door een metershoge muur van sneeuw afgesloten van de buitenwereld.

Immense muren van sneeuw (c)Data-avalanche.org
Immense muren van sneeuw ©Data-avalanche.org

Het is niet de eerste keer dat Bonneval is afgesloten van de buitenwereld. Links en rechts van de D902 komen diverse lawinepaden naar beneden en wie wel eens in Bonneval is geweest zal waarschijnlijk wel wat lawinekegels links en rechts van de weg hebben zien liggen. Aan beide zijden van de weg liggen hellingen die veelal steiler zijn dan 40 graden. Indien de sneeuw hier gaat schuiven dan dondert er direct veel sneeuw naar beneden. Onderstaand een hellingshoekkaart van de plek waar de lawine plaats vond. De hellingen links en rechts zijn rood en paars gekleurd wat betekent dat ze meer dan 45 graden steil zijn.

Locatie lawine
Locatie lawine
Lawine kegel (c)Data-avalanche.org
Lawine kegel ©Data-avalanche.org

Vanwege de kwetsbaarheid van deze route wordt er vaker overgegaan tot een tijdelijke sluiting. De inwoners van Bonneval zijn dus wel wat gewend. Maar een lawine als die van dinsdag is exceptioneel. De laatste keer dat er zo’n grote lawine naar beneden kwam is meer dan 30 jaar geleden.

(c)Data-avalanche.org
©Data-avalanche.org

Met de inzet van groot materiaal is de weg weer begaanbaar gemaakt. Pas nu is goed te zien tot welke hoogte de sneeuw zich heeft opgestapeld. Auto’s bewegen zich tussen een muur van sneeuw die soms wel 7 tot 10 meter hoog is. Over een lengte van 250 meter is een weg gefrased door een muur van sneeuw die onwerkelijk aandoet.

meteomorris

Réactions

Avancé
Willem2kAuteur12 janvier 2018 · 18:38

Japanse taferelen met die sneeuwmuren langs de weg!

Snowboarding without friends is not snowboarding.
Débutant
MarijntAuteur13 janvier 2018 · 08:00

Bizar!

Répondre
Ne manquez plus rien !

Recevez les dernières nouvelles, les PowderAlerts et plus encore !