Het is nu aan in het noordwesten, vanaf donderdag weer naar het zuiden

Het is nu aan in het noordwesten, vanaf donderdag weer naar het zuiden

Dinsdag viel er een mooi pakje sneeuw in het noordwesten in de Alpen en eerder viel er al een mooi pak sneeuw in zuidwesten van de Alpen. Vandaag, woensdag is een mooie dag, maar donderdag volgt er opnieuw sneeuw voor het zuiden en zuidwesten en een straffe zuidföhn voor het noorden van de Alpen. Na PA#21 (zuidwesten) gingen we naadloos over in PA#22 (noordwesten) en vanaf donderdagmiddag is PA#23 aan. Wie bereidt is om wat kilometers te maken en pas last minute te boeken heeft de laatste paar dagen een mooie roadtrip gemaakt. Morgenochtend kun je even je benen op adem laten komen, want vanaf donderdagmiddag mag je weer gaan knallen. Ben je deze dagen niet onderweg, maar wil je het weekend richting de Alpen? Lees dan ook zeker verder, want na donderdag is de sneeuw nog lang niet op. In dit bericht:

  • Tot 45 cm verse sneeuw in het noordwesten
  • Vandaag is een poederdag
  • Nieuwe storm vanuit het zuid(west)en
  • Vanaf donderdag PA#23
  • Weekend sneeuw en steeds kouder

Tot 45 cm verse sneeuw in het noordwesten

Sinds maandagavond sneeuwde het lokaal intens in het noordwesten van de Alpen. De sneeuwgrens daalde daarbij rap. Dinsdagmiddag kon er al prima poeder worden gereden. Zoals onderstaande reports vanuit Les Gets en Engelberg laten zien.

Vandaag, de woensdag was een nog mooiere dag. Vanuit het westen liet de zon zich meer en meer zien zodat PA#22 een succes was. En dat direct na een mooi PA#21 in het zuidwesten van de Alpen.

Nieuwe storm vanuit het zuid(west)en

Vanaf donderdag hebben we met een nieuwe storm te maken. De föhncharts voor Zwitserland en Oostenrijk staan voor donderdag weer volle bak met een zuidföhn ingetekend. Wat er op wijst dat het in het zuidwesten en aan de zuidkant van de Alpen weer flink gaat sneeuwen. De veroorzaker van dit alles is een zeer krachtig lagedrukgebied boven de Britse Eilanden met een subkern dicht bij de Alpen.

Zuidwest- tot zuidstroming
Zuidwest- tot zuidstroming

Duiken we dan wat dieper de materie in dan zien we het volgende:

  • nacht naar donderdag en donderdagochtend: intense sneeuwval in het zuidwesten van de Alpen. Met name ten zuiden van de Ecrins sneeuwt het flink met een sneeuwgrens rond de 1000-1300 meter en lokaal zelfs lager. Ook in de Alpes Maretimes en de westelijke en zuidelijke Piemonte sneeuwt het dan. Tegen het einde van de ochtend breidt de sneeuwval zich uit naar het noorden
  • dondermiddag en -avond: het sneeuwt nog steeds ten zuiden van de Ecrins, maar het zwaartepunt verschuift zich langzaam richting het noorden. Er valt wat sneeuw in de Aosta en de Franse Noordalpen, maar het sneeuwt met name intens in de noordelijke Piemonte, Ticino, Haut Valais (rond de Simplon en Monte Rosa), het noorden van Lombardia en het westen van Trentino. Sneeuwgrens rond de 1000-1400 meter.
  • in de nacht naar vrijdag sneeuwt het nog wat door, maar de sneeuwwolken trekken langzaam weg naar het oosten.

Reken boven de 1500 meter op zo’n 30-50, lokaal 60 cm verse sneeuw:

Ook in de rest van de Italiaanse Piemonte en in de aangrenzende gebieden met Wallis en de Aosta zal veel sneeuw vallen.

Vanaf donderdag PA#23

Na de sneeuwval in de nacht naar donderdag is het op donderdagochtend al aan in het zuiden van de Ecrins en de aangrenzende gebieden in de Italiaanse Piemonte. Na de lunch is het ook aan in de overige gebieden. Op vrijdag geldt er een alert voor alle bovenstaande regio’s.

Op vrijdag klaart het op in de westalpen, maar in de oostalpen blijft de lucht instabiel en sneeuwt het nog lekker door. Tegen vrijdagavond stroomt er koudere lucht vanuit het oosten tot noordoosten de Alpen in. De wat lichtere, mildere en vooral vochtigere lucht wordt dan door het binnendringen van de zwaardere koudere lucht gedwongen leeg te sneeuwen.

Luchtdrukverdeling komend weekend
Luchtdrukverdeling komend weekend

Weekend sneeuw en steeds kouder

Met het binnenstromen van de koude lucht wordt het weekend en de dagen erna zeer interessant. Een zeer krachtig hogedrukgebied transporteert zoals gezegd vanaf vrijdagavond zeer koude lucht naar het oosten. Het zwaartepunt van deze koude lucht komt ten noorden van de Alpen te liggen. Tegelijkertijd daalt de luchtdruk ten zuiden van de Alpen en ontstaan er stormdepressies ten zuiden van de Alpen. Normaal gesproken betekent een oostelijke stroming en kou sneeuw vanuit het oosten. Met lagedruk ten zuiden mag dat bijna een zekerheid heten. Maar er zit veel dynamiek in de modellen op het moment zodat het nog iets te vroeg is om nu al keuzes voor het weekend te maken. Donderdag een nieuwe update met hopenlijk dat meer tips where to go komend weekend.

Stay stoked
Morris

meteomorris

Réactions

Avancé
MickoAuteur14 mars 2018 · 18:44

Pakt Chamonix ook nog sneeuw als de sneeuw vanuit 't zuiden komt? Of is dat alleen aan de kant van Courmayeur?

Expert
meteomorrisAuteur14 mars 2018 · 19:35

@Snowzone, nee. Weliswaar draait de stroming iets naar het westen later op donderdag maar veel levert het Cham niet op. Het heeft er gister wel goed gesneeuwd.

powfinder.com
Avancé
snelle_henkieAuteur14 mars 2018 · 20:22

Ha Morris, dat laatste stuk is interessant en tegelijk een dilemma; PA#23 betekent stuk verder rijden om vrijdag poeder te scoren, maar er hangt (zoals ik het lees) dus ook een PA#24 in de lucht die zo maar eens pipapoeder aan de noordoost kant (van vooral Oostenrijk) kan geven?

Alleen ga je sneller. Samen kom je verder.
Avancé
rdrckAuteur14 mars 2018 · 20:59

@@meteomorris ik zie op veel plekken dat vrijdag temperatuur redelijke omhoog gaat (middag - einde vd dag) gaat dat nog roet in het eten gooien (lees: zware sneeuw)?

Expert
meteomorrisAuteur14 mars 2018 · 21:08

@@rdrck is nog niet geheel duidelijk. Hangt af van de hoeveelheid vocht in de lucht. Morgen meer daarover.

powfinder.com
Expert
meteomorrisAuteur14 mars 2018 · 21:10

@@snelle_henkie goed punt. Is allemaal afhankelijk van de vraag hoe snel de koude lucht vanuit het oosten kan inzakken. Ook daarover morgen meer.

powfinder.com
Expert
Thijs HorbachAuteur15 mars 2018 · 09:08

@@meteomorris Ik begrijp dat de pow overal wel te vinden gaat zijn komend weekeinde, maar waar verwacht je het meeste zicht vanaf het weekeinde? Ik zou graag wat topjes scoren op de vellen :-) Ik dacht zelf richting Graubunde/ Engadin?

Thijs
Avancé
KipAuteur15 mars 2018 · 09:29

Wij zijn ook vanaf maandag ergens tussen Arlberg en Engelberg, wordt dat nog wat? ;-)

www.instagram.com/powder_lions
Avancé
ThijsBAuteur15 mars 2018 · 11:25

@@meteomorris ik lees op wintersporters dat het model niet ververst is door een storing. Klopt dat ook voor WePowder?

Répondre
Ne manquez plus rien !

Recevez les dernières nouvelles, les PowderAlerts et plus encore !