Genua laag brengt sneeuw, nieuwe stormcyclus in zicht!

Genua laag brengt sneeuw, nieuwe stormcyclus in zicht!

Na de sneeuw van zondag volgt er een Genua laag met sneeuw voor de Franse Alpen en het noordoosten van Italië. Woensdag wat wisselvallig weer met een mix van zon en neerslag maar vanaf donderdag volgt er een nieuwe stormcyclus met tenminste twee stormen voor de Alpen.

SNOWvember

Heerlijk zo’n ouderwetse november start met sneeuw voor het hooggebergte. Ideaal, want sneeuw in oktober is vaak net wat te vroeg. Nu in november staat de zon alweer wat lager en kan het sneeuwdek zich gaan opbouwen. Vanochtend werd ik wakker met deze heerlijke beelden vanuit de Alpen. Ik vergaat daarin mijn geliefde Corvastch op te nemen. Over 21 dagen openen de liften op de Corvatsch en de eerste basis is gelegd.

Corvatsch. St. Moritz (c)Feratel
Corvatsch. St. Moritz ©Feratel

Drie weken resten er nog om genoeg sneeuw naar de Corvatsch te brengen. Niets mooiers als Super Mario Land bij de opening in shape is en we eind november al pillows rijden. De Corvatsch is typisch zo’n gebied waar het early season al verdomd goed kan zijn. De ligging in de Alpenhoofdkam zorgt ervoor dat al vroeg in de winter stormen uit het zuidwesten sneeuw komen brengen.

Meer over de Corvatsch, de bijbehorende freeridezones (waaronder Super Mario Land) en al die zaken die je als freerider wilt weten als je eens richting de Engadin rijdt lees je in het ultieme freeride guide book waar Arjen en ik de laatste twee jaar aan gewerkt hebben. 400+ pagina’s dik, meer dan 100 resorts en honderden freeridezones. Nu al te bestellen en voor de kerst in huis. Meer lees je hier of direct pre orderen.

Het sneeuwt inmiddels weer in de westalpen

Na de zon volgde in de loop van de maandag alweer bewolking vanuit het westen. Het sneeuwt daar nu alweer en met de nadering van een nieuwe storm zal de sneeuwval verder intensiveren. Onderstaand sattelietbeeld laat mooi zien hoe de bewolking vanuit het westen weer de Alpen introk.

Het is de opmaat naar opnieuw een 36 uur met sneeuw. Met een west tot zuidwesteljke stroming worden wolken tegen de Franse Alpen en het oosten van de Alpen aangedrukt. Allereerst sneeuwt het daarbij in de Franse Alpen en het uiterste westen van Zwitserland. Op dinsdag breidt de sneeuwval zich uit naar het oosten. Met name de Ortler en de gebieden in en ten zuiden van de Oostenrijkse Alpenhoofdkam krijgen dan extra sneeuw te verwerken. Reken op zo’n 20-50 cm met lokaal uitschieters richting de 60 cm. De sneeuwgrens schommelt daarbij eerst rond de 2000 meter, maar daalt later richting de 1100 tot 1600 meter. Significante sneeeuwval wordt er verwacht boven de 2100 meter. Wederom goed nieuws voor het hooggebergte kortom.

Storm ten zuiden van de Alpen
Storm ten zuiden van de Alpen
Verwachte sneeuwval tot en met dinsdagavond
Verwachte sneeuwval tot en met dinsdagavond

Met de eerste sneeuw in het hooggebergte begint het te kriebelen. Maar let wel, het is nog echt wel pre pre season. De afgelopen 48 uur was de eerste dump en er zijn nog wel wat dumpjes nodig. Vooral ook omdat op dit moment enkel gletsjergebieden open zijn. De warme zomer heeft de glestjers geen goed gedaan en naast de bestaande zijn er nieuwe gletsjerspleten bij gekomen.

Vanaf donderdag nieuwe stormcyclus

Na een relatieg rustige woensdag volgt er vanaf donderdag een nieuwe stormcyclus. Tenminste twee stormen gaan significante neerslag naar de Alpen brengen. De eerste 10 dagen van SNOWvember doen daarmee wat ze moeten doen: de basis leggen voor een nieuwe winter.

Wie al wil zien wat de nieuwe stormcyclus gaat brengen klikt het beste even door naar onze snow forecast maps. Zowel de korte als de lange termijn zijn veelbelovend.

Wil je de komende weken al in de stemming komen, maar je euro’s en vrije tijd bewaren totdat het sneeuwdek dikker is dan heb ik twee data die je even in je agenda moet zetten:

meteomorris

Réactions

Avancé
SamSamAuteur4 novembre 2019 · 17:56

Komende vrijdag 8 november Freeride film festival te Gent?

Expert
meteomorrisAuteur4 novembre 2019 · 18:03

@@SamSam, sorry. Het moet 6 december zijn. Ik heb blijkbaar iets te veel zin in de winter ;)

powfinder.com
Expert
meteomorrisAuteur4 novembre 2019 · 21:53

@@SamSam, tickets zijn inmiddels te koop en er is meer info: https://wepowder.com/nl/forum/topic/269551

powfinder.com
Répondre
Ne manquez plus rien !

Recevez les dernières nouvelles, les PowderAlerts et plus encore !