Aanhoudend winters met veel sneeuw

Aanhoudend winters met veel sneeuw
Onze sneeuwvalkaart voor deze week
Onze sneeuwvalkaart voor deze week

Een nieuwe winterse week staat ons te wachten met alweer verse sneeuw. Nog steeds zijn de lawinecondities vrij tricky en geldt er hogerop op grote schaal lawinegevaar 3. Vandaag een korte update over deze weersituatie, morgen meer info over onder andere de hotspots van deze sneeuwval. Poederalert #1 is in de maak.

Eerste front vannacht

^De weerberichten op wePowder worden mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Ortovox

Vandaag gedurende de dag heeft de noordkant van de Alpen nog te maken met wat sneeuwbuien. In de avond nadert vanuit het noordwesten een nieuw front. Van de Franse Noordalpen tot Oostenrijk levert dit front zo’n 5 tot 10 centimeter op. Met name in de staugebieden van Centraal-Zwitserland en Vorarlberg is 20 centimeter mogelijk. Door de aanwezige kou zal het tot in de laagste dalen sneeuwen.

Neerslagfront van Barra bereikt de Alpen in de nacht van dinsdag op woensdag (wetter3.de, DWD)
Neerslagfront van Barra bereikt de Alpen in de nacht van dinsdag op woensdag (wetter3.de, DWD)

Storm Barra

Storm Barra, een machtige depressie boven de Atlantische Oceaan, gaat niet alleen in de Britse Eilanden voor onstuimig weer zorgen. De Westalpen kunnen in de komende dagen flink wat sneeuw verwachten. De modellen gaan uit van 30 tot 50 centimeter vers tot en met woensdag. Doordat de Alpen eerst nog in de warme sector zitten (föhn in de Noordalpen voordat het front de Alpen bereikt), ligt de sneeuwgrens aanvankelijk nog rond de 1500 meter. Samen met de binnentrekkende neerslag koelt het op woensdag ook af, waardoor de sneeuwgrens uiteindelijk weer tot in de lagere dalen terechtkomt.

Storm Barra met een actief neerslagfront nadert morgen vanuit het westen (wxcharts.com)
Storm Barra met een actief neerslagfront nadert morgen vanuit het westen (wxcharts.com)

Ook sneeuw voor de Zuidalpen

Tegelijkertijd met de sneeuwval in de Westalpen ontwikkelt zal een lagedrukkern boven de golf van Genua verder uitdiepen en voor sneeuw in de Zuidalpen zorgen. Ook hier lijkt op grote schaal 30 tot 50 centimeter sneeuw mogelijk in de komende dagen.

Door de westelijke stroming valt Oostenrijk (met uitzondering van Vorarlberg) aanvankelijk buiten de boot. Woensdag zorgen föhncondities hier voor zachtere en droge omstandigheden. Pas in de avond trekt de lagedrukkern verder naar het noorden over de Alpen en kan de sneeuw ook de noordkant van Oostenrijk bereiken.

Sneeuwval tot en met donderdagmiddag
Sneeuwval tot en met donderdagmiddag

Onzekerheid

Vanaf donderdag lopen de modelberekeningen nog wat uiteen. Opnieuw nadert er vanuit het westen een neerslagfront, maar het is mogelijk dat de Alpen slechts worden geschampt. Ook voor de Zuidalpen staat er op vrijdag mogelijk weer sneeuw op het programma, maar ook dit gaat op dit moment nog gepaard met wat onzekerheid. Morgen hopelijk dus meer duidelijkheid in een nieuwe update!

Henri
knows everything about new ski areas, lifts and projects.

Réactions

Avancé
Willem2kAuteur6 décembre 2021 · 14:56
Snowboarding without friends is not snowboarding.
Touriste
bdrumAuteur6 décembre 2021 · 16:34

Appenijnen zijn ON?

Avancé
MedicineAuteur6 décembre 2021 · 19:29

Die stomme pas blijft dicht vanwege lawinegevaar, veel wind aan de zuidkant van de Pyreneen maar lagerop wel wat te vinden

https://cdn.wepowder.com/site/forum/15/d546f8022ae34bbfb7647288830ebfbf_img_20211206_wa0029.jpg?width=800

Répondre
Ne manquez plus rien !

Recevez les dernières nouvelles, les PowderAlerts et plus encore !