Er komt veel sneeuw aan net voor kerst, PA#2 nadert, maar de sneeuwgrens blijft nog altijd een punt van aandacht. De nieuwste modelberekeningen lijken echter wel een stuk positiever. We nemen snel een kijkje.
Vanaf donderdag weer neerslag
In de komende dagen is het eerst nog zacht met een nulgradengrens van 2500 tot 3000 meter in grote delen van de Alpen. Donderdag wordt het nog wat warmer. De Noord-Alpen krijgen een zeer zachte dag door een föhnstroming, met temperaturen van tot wel 10 graden op 1500 meter. In de West-Alpen volgt in de ochtend al de eerste neerslag met een vrij hoge sneeuwgrens (1800-2000m), die vervolgens ook verder oostelijk trekt. In de avond nadert het koufront en wordt het snel overal kouder. De sneeuwgrens daalt tot en met vrijdagochtend/middag tot onder de 1000 meter.
Het zwaartepunt wordt nog steeds tussen de Écrins en West-Zwitserland berekend. Daar kan hogerop tot en met vrijdagochtend 15 tot 30 centimeter vallen. Van Écrins via Belledonne tot Mont-Blanc lokaal ook 40 centimeter. Verder naar het oosten nemen de hoeveelheden af, met 10 tot 20 centimeter tot aan Vorarlberg en oostelijk daarvan nog minder. In de Zuid-Alpen, zowel de Franse als de Italiaanse, neemt de wind door het binnenstromen van de koude lucht flink toe. Hier en rond de alpenhoofdkam zijn liftsluitingen mogelijk en worden wind slabs ook een groter probleem.
Zaterdag een fraaie dag
Zoals ik afgelopen zondag ook al schreef, lijkt zaterdag een fraaie dag te worden om van de sneeuwval te profiteren. In de nacht van vrijdag op zaterdag klaart het namelijk vanuit het westen breed op. Matige tot strenge vorst is mogelijk en temperaturen van onder de -20 kunnen optreden in inneralpine regio’s zoals Engadin.
Zaterdag begint de dag dus koud en zonnig, maar vanuit het westen volgt wel snel weer de eerste (hoge) bewolking en wat zachtere lucht. Een tweede (en intensievere) sneeuwfase nadert!
Vooral sneeuw of toch ook regen?
Rond de sneeuwval net voor kerst neemt de onzekerheid momenteel wel flink toe. Dit probeer ik aan de hand van een nieuw kaartje uit te leggen. In de komende dagen gaan Chris en ik meer in op de hoeveelheden en de nieuwste ontwikkelingen rond deze sneeuwval. PA#2 komt eraan!
Het kaartje hieronder (van gisteravond) laat het verschil in temperatuur op 1500 meter hoogte en de grootschalige drukverdeling tussen de twee weermodellen GFS (blauw) en ECMWF (rood) zien. Een belangrijke note is dat dit beide hoofdruns van de modellen zijn. De eventuele onzekerheid die in de ensembles wel te zien zijn, wordt hier niet weergegeven.
Stand gisteravond: Aan de drukverdeling zien we dat EC voor een diepere trog met een noord-zuid gerichte trog-as gaat, waarbij stroming wat meer naar het noorden draait dan bij het GFS model. In dit geval kan de koude lucht beter richting de Noord-Alpen stromen en is het gevaar van oplopende temperaturen vanuit het westen beperkt. Dit is dan ook te zien aan de temperaturen, die voor het EC model op dat tijdstip 5 tot 10 graden lager liggen dan voor dezelfde berekening van het GFS model.
De verschillen met GFS zijn namelijk duidelijk. Dit model laat de trog verder naar het oosten zien en de trog-as is iets richting NW-ZO gekanteld. De koude luchtmassa’s worden snel verder naar het oosten geduwd en daarachter kan met een wind die meer uit het westen komt al snel warmere lucht binnenstromen. In deze berekening kan de sneeuwgrens tijdelijk op 1600-1800 meter liggen.
Stand vanochtend: overwegend positief nieuws! In de nieuwste berekeningen volgt GFS steeds meer het Europese model, waardoor deze hoge sneeuwgrens minder problematisch lijkt te worden. Het wordt pas na de sneeuwval snel warmer, maar van regen op grotere hoogte lijkt alleen zondag sprake. Die regen gaat op hoogtes van 1500-1800 meter met het binnenstromen van koude lucht snel over in sneeuw en een stevige Nordweststau zorgt voor een serieuze bak sneeuw.
De accumulaties van tot wel een meter sneeuw zijn fors te noemen, dus het lijkt een mooie PA voor kerst te worden. Tijdens de kerstdagen neemt een sterk hogedrukgebied de regie over. Het wordt vanuit het westen snel zachter, maar het blijft droog. Morgen meer info over deze twee sneeuwfases!
Réactions
Thanks voor de update en leuk die 1:1 vergelijking van de 2 groten.