Het is tijd voor PoederAlert nr. 2, een mooi (vervroegd) kerstcadeautje! Het gaat hierbij niet per se om de eerste sneeuwval nu is begonnen, maar meer om de aanstaande dump vanaf het weekend. Er gaat, met name hogerop, een bak sneeuw vallen, maar er zijn nog een aantal kanttekeningen die we moeten bespreken én samen met de onzekerheid nog nauwlettend in de gaten moeten houden.
Heb je het vorige weerbericht van Chris nog niet gelezen? Dan raad ik het aan om dat eerst te doen.
In dit weerbericht bespreek ik het volgende:
- Eerste sneeuwval vanaf vandaag (donderdag)
- Rustige zaterdag
- Het echte werk volgt daarna
- Wind, veel verse sneeuw en regionaal een oudsneeuwprobleem
- Wordt het snel warm?
- Where to go?
- Nieuwe updates volgen
Eerste sneeuwval vanaf vandaag (donderdag)
Vandaag volgt dus al de eerste sneeuwval, die niet de focus is voor dit PA. Keypoints van deze sneeuwval zijn:
- Donderdag overdag begon het met een hoge sneeuwgrens (rond of zelfs net boven de 2000m) – kou stroomt ’s avonds pas echt binnen. Sneeuwgrens duikt tot onder de 1000 meter.
- Zwaartepunt voor Noordwest-Alpen. 20-40 centimeter boven 2000 meter. Het meeste in de Franse Noord-Alpen (Belledonne tot Mont-Blanc).
- Koufrontpassage zorgt vrijwel in alle hoeken voor sneeuw. Oostenrijk 10-20cm (meeste in Vorarlberg), Zuid-Alpen 5-15cm, Julische Alpen 20-40cm hogerop.
- Sterk windveld op vrijdag. Zeer zware windstoten (van ruim 150km/h!) hogerop inneralpien en aan de zuidkant. Veel liften zullen in deze gebieden dicht zijn.
- Vrijdag overdag nog wat zwakke stuwing voor de Oostenrijkse Alpen vanuit het noorden
Rustige zaterdag
Zaterdag volgt vanuit het noordwesten al vrij snel weer nieuwe bewolking. In de loop van de dag kan dit wat lichte sneeuwval voor Wallis en Haute-Savoie geven. Voor de rest verloopt de dag tussen de twee sneeuwfases vrij rustig. Temperaturen liggen op 1500 meter hoogte nog steeds onder nul, maar het is iets zachter geworden ten opzichte van vrijdag.
Het echte werk volgt daarna
Zondag komt de noordwestenwind weer op gang en volgt de kerst-PA. Voor het koufront uit is er wat zachte lucht binnengestroomd, waardoor de sneeuwgrens op zo’n 1500m start. Gelukkig volgt ook nu weer snel koude lucht, waardoor de sneeuwgrens tot in de dalen zakt en geen probleem meer vormt.
In meerdere golven bereikt de sneeuwval de Alpen. Zondag en maandag liggen de Noordwest-Alpen in de vuurlinie, maar in de nacht naar dinsdag verplaatst het zwaartepunt zich naar de Oostenrijkse Noord-Alpen. In de Franse Alpen is het dinsdag al zo goed als droog en zijn er opklaringen mogelijk. Vanaf de nacht naar woensdag blijft de sneeuwval beperkt tot Tirol en de gebieden ten oosten daarvan. Zelfs op eerste kerstdag (woensdag) kan het in Oostenrijk nog doorsneeuwen, maar hoeveel is nog wat onzeker.
Serieus lawineprobleem
Voordat we het hebben over de hoeveelheden en waar je moet zijn moeten we eerst het lawineprobleem bespreken. Natuurlijk gaan de alarmbellen rinkelen bij de volgende signalen:
- Grote hoeveelheden sneeuw zijn mogelijk in grote delen van de Noord- en Noordwest-Alpen
- Deze valt vaak op een matige tot zwakke basis met onder andere een hardnekkig oudsneeuwprobleem (zie de Safety Update van Rolf).
- Van tijd tot tijd gaat de sneeuwval gepaard met veel wind (vrijdag, zondag, maandag en waarschijnlijk ook dinsdag). Triebschnee wordt dus een bijkomend probleem.
Zo net tijdens het begin van de kerstvakantie, wanneer wintersporters in groten getale naar de Alpen trekken, brengt deze sneeuwval natuurlijk een groot risico met zich mee. De afgelopen jaren waren de condities rond kerst vaak slecht en de aantrekkingskracht van een dergelijk pak verse sneeuw kan voor veel wintersporters erg groot zijn.
Bekijk nog eens de eerste safety update van Rolf, lees de lawinebulletins en ga alleen op pad als jouw lawinetheorie en -praktijkskills helemaal up-to-date zijn. Ken je mensen in je directe omgeving die de kerstweek in de Alpen vertoeven? Stuur ze een berichtje om ze te informeren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Wordt het snel warm?
De hamvraag van de afgelopen dagen was vooral: wanneer komt de warme lucht binnendringen? Het leek er namelijk op dat er met de hogedrukinvloed vanuit het noordwesten rond kerst ook een uitloper van een warmtefront volgde, waarmee warme lucht de Alpen kon bereiken.
De temperatuurkaarten hierboven laten zien dat de koude lucht op hoogte langzaam ‘op’ raakt, maar de nieuwe berekeningen sinds gisteravond laten een positief beeld zien, want het lijkt erop dat de hogedrukdeksel tijdens kerst erop gaat zonder dat dit gepaard gaat met al te grote regenkansen. Wat betekent dit precies?
Het wordt iets zachter, maar niet meer zo warm zoals het eerst in de kaarten stond. Hieronder zie je de temperatuur op ongeveer 1500 meter hoogte op tweede kerstdag (donderdag). Met waardes net boven het vriespunt in de West-Alpen en net onder het vriespunt in de Oost-Alpen is de temperatuurstijging minder uitgesproken. Vanuit het oosten kan zelfs af en toe nog wat koude lucht binnentrekken en in Oostenrijk nog voor lichte sneeuwval zorgen. Meer hierover volgt in een update, want we hebben het hier natuurlijk over een weersverwachting voor over 6 dagen.
Where to go?
Een indicatie waar de hotspots komen te liggen:
Van de Franse Noord-Alpen tot aan Vorarlberg gaat het vooral op zondag en maandag dumpen. Het meeste valt in de typische Nordweststaugebieden (van Mont-Blanc tot de Glarner Alpen), ga je verder inneralpien, dan nemen de sneeuwhoeveelheden af. Hier valt tot en met dinsdag vanaf ongeveer 1500-1800 meter hoogte ongeveer een meter sneeuw. Daaronder liggen de hoeveelheden wat lager. Precieze sneeuwaccumulaties hogerop worden met de verwachte wind sowieso moeilijk te meten.
Voor de meeste Oostenrijkse skigebieden ten oosten van Vorarlberg verwacht ik 40 tot 80 centimeter, maar de extra sneeuwval op woensdag kan ook hier verder oostelijk voor totale accumulaties van 80 tot 100 centimeter zorgen.
Het wordt in het hooggebergte bar en boos vanaf zondag. Zoek het dus niet te hoog op, want je zult vol in een white-out zitten en ik verwacht dat veel skigebieden moeite kunnen hebben met de combinatie van zware windstoten, grote sneeuwhoeveelheden en een stijgend lawinegevaar. Veel hoger gelegen liften kunnen dus aanvankelijk nog gesloten zijn.
Hogere treeruns in de Noordwest-Alpen zijn dus the place to be. Het lawinegevaar is tussen de bomen niet helemaal verdwenen, maar de wind kan op die hoogtes minder huishouden. Zondag start de sneeuwval en is de laag verse sneeuw nog beperkt, maar vanaf maandag wordt het diep. Zit je te laag, dan mist de base nog volledig, maar boven de 1000 meter kun je in veel gebieden vanaf dinsdag goed op pad.
Verder naar het oosten in Tirol en het Salzburgerland ligt niet overal een goede base om tussen de bomen je poederbochten te maken. Zondag is hier nog te vroeg en moet de sneeuwval in de middag nog beginnen (en deze start met nog vrij hoog). Maandag neemt de intensiteit overdag toe en sneeuwt het tot in de dalen, maar vanaf dinsdag wordt het hier pas echt diep. Hier moet je dus rekening houden dat alles wat later komt.
Nieuwe weerupdates volgen in de komende dagen
Heb je vragen over dit PA? Stel ze in de comments en Chris en ik proberen jullie zo goed mogelijk te helpen. Natuurlijk houden we jullie helemaal op de hoogte van de ontwikkelingen en volgt er ook een PA-update eind deze week.
Ride safe!
Réactions
wat fijn zo regelmatig over het weer lezen. ik ga het zaterdag rustig aan proberen, kijken of ik dan als het aan is ook wat poeder kan scoren😄😄
Vandaag na het eerste dumpje was Flaine al aan; 30-40cm droge puff tot op 1600m hoogte. Weinig sharks meer en weinig issues qua wind. Wat een top dag
Nu afwachten wat komende dagen gaat brengen…