Al 39 doden door lawines

Al 39 doden door lawines

UPDATE: In de Franse Queyras zijn 6 tourskiers omgekomen nadat ze gegrepen werden door een enorme lawine in de buurt van het skiresort Ceillac. Meer details vind je hier.

De winter begon dit jaar laat en niet voor niets waarschuwen wij al geruime tijd voor een zeer instabiel sneeuwdek. Vooral in Oostenrijk is het de laatste tijd raak. Om je een beetje een beeld te geven waar en wanneer de dodelijke lawines hebben plaatsgevonden hebben we onderstaande kaart voor je ontwikkeld. Daarnaast delen we ook de sheet waarin wij dit seizoen de ongelukken bij houden, zodat we met zijn allen kunnen leren van dergelijke periodes.

De statistieken

Statistieken zijn droog en kil, maar cijfers krijgen een gezicht als je denkt aan de familie van de 2 broers die in het Mont Blanc massief in een lawine kwamen. Of wat te denken van de leden van het US ski-team die in Solden 2 van hun maatjes in een lawine verloren om maar te zwijgen over de vrouw die maar zat te wachten tot haar man terugkeerde van de Madrisa Tour. Maar cijfers bieden ook aanknopingspunten tot verder onderzoek.

Onderstaand de sheet met alle ongelukken tot dusverre (en zover bekend). Je vindt achtereenvolgens de locatie, de datum, het toen geldende lawinegevaar, de hoogte, de expositie, de steilheid, het aantal slachtoffers, wat ze er aan het doen waren en een link naar een nieuwsbericht. Scroll er eens doorheen.

Opvallend

Kijken we namelijk met een statistische bril naar de ongevallen dan vallen een aantal zaken op.

  • Allereerst is het opvallend dat de meerderheid van de slachtoffers tourskiërs zijn. Meestal zie je die pas in grote getale oppoppen aan het einde van het seizoen.

  • Ten tweede is het opvallend hoeveel slachtoffers er zo vroeg in het seizoen al in Oostenrijk (met name Tirol) en Italië zijn gevallen. Sterker nog, het is hoogst ongebruikelijk dat Oostenrijk en Italië de twijfelachtige eer hebben om de meeste lawineslachtoffers te mogen hebben.

  • Ten derde is opvallend hoeveel tourskiërs in hun eentje onderweg zijn waardoor er bij een ongeluk niemand is om hen te redden. Waarom gaan ze alleen op stap? Onderschatten ze het risico?

  • Niet echt opvallend, want we zien het ieder jaar weer, maar het blijft pijnlijk om te constateren dat ook bij deze slachtoffers weer mensen zitten die zonder lawinepieper op stap zijn. Voor reddingsdiensten en omstanders wordt het dan letterlijk het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Situatie nog steeds instabiel

Ga je de komende dagen richting de Alpen, wees dan alert. Check dagelijks je lokale lawinebericht, zorg dat je de juiste spullen bij je hebt en dat je over de juiste kennis beschikt. Geen kennis? Weet je het niet zeker? Zeg dan nee tegen off-piste en wacht tot de condities verbeteren. Het seizoen is nog lang.

meteomorris

Reacties

Elite
ErnstHendrikSprengerAuteur25 januari 2015 · 11:44
FUCK YEAH I AM FREE
Gevorderd
BohdieAuteur25 januari 2015 · 12:30

Is het interessant om een (her-)verdeling te maken naar twee subcategorieën?\

  1. lawineslachtoffers die alleen onderweg waren of zonder materiaal om een ander te vinden\
  2. lawineslachtoffers met materiaal (en kennis e/o gids)
Beginner
MTVAuteur25 januari 2015 · 16:00

Op die foto van @@ErnstHendrikSprenger wordt wel heel zichtbaar wat het kan betekenen dat “een helling onder spanning” staat en dat je “een zwakke laag kunt raken”. Het is een toplaag zonder noemenswaardige ondersteuning. Wow.

Toerist
The_OAuteur25 januari 2015 · 18:57

Kolom waar ik eerste naar kijk is de steepness. Zie dat ie in meeste gevallen - nog - niet gevuld is. Daar waar die wel gevuld is (3x) boven de 35. Je kunt toch nog zoveel plezier halen uit afdalingen lager die minder steil zijn, waardoor het risico toch significant wordt verminderd.

And Also The Trees
Toerist
The_OAuteur25 januari 2015 · 18:58

lager

And Also The Trees
Toerist
The_OAuteur25 januari 2015 · 18:59

lager dan 30 (kleiner dan teken valt weg)

And Also The Trees
Toerist
AnoniemAuteur25 januari 2015 · 20:50

Vraagje, is het zo dat er personen alleen op pad waren, of was er alleen 1 slachtoffer (fatalities). Dat zou kunnen betekenen dat er meerdere mensen bij betrokken waren maar niet overleden. Ik mis bijv. het lawine incident bij St. Foy, waar geen slachtoffers bij waren.

Expert
ieismAuteur26 januari 2015 · 09:49
Good mountain sense is knowing how to avoid situations that require expert mountain sense.
Gevorderd
BohdieAuteur26 januari 2015 · 10:19

ieism: er is zoveel lekkers te rijden zonder de steep slopes uit de films te (hoeven) kiezen. Verder goed verhaal inderdaad, want je hebt poeder en je hebt je leven en de mensen waar je van houdt en die van jou houden. Ik weet dan wel waar ik voor kies: leven. Verder de boodschap dat het klimaat verandert…dan moet ik er niet aan denken dat we meer van dit soort winters krijgen, :-(

Toerist
Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!