Nendaz: Lastig, lastig, lastig. LEUK!

Nendaz: Lastig, lastig, lastig. LEUK!
It's ON like Donky Kong
It’s ON like Donky Kong

De op een na laatste dag van de Safety praktijkdagen begon geweldig met de aanblik van auto’s voor het appartementencomplex die gepleisterd waren met een verse laag sneeuw. On like Donky Kong! Het SLF (het Zwitserse lawine-instituut) had lawinegevaar 4 afgegeven en we wisten dus dat het erg oppassen werd. Wat schetst onze verbazing bij aankomst bij de gondelbaan? Het skigebied kondigde lawineniveau 5 af! Huh?

Lawinegevaar 5?
Lawinegevaar 5?

Dat was niet in overeenstemming met wat wij dachten en teamlid Edwin Heeres, snowboardgids, ging vragen hoe dat nou zat. Na wat heen en weer gebel, bleek het om een vergissing te gaan en werd weer afgeschaald naar een 4. Dat maakte voor ons freeriders natuurlijk weinig uit qua gedragsregels, maar het is toch fijner als je eigen inschattingen en waarnemingen overeenstemmen met die van de autoriteiten! Twee groepen sprongen vervolgens in de auto en vertrokken naar Veysonnaz. Daar wachtte alweer een verrassing: hier werd lawinegevaar 3 afgekondigd! Dit hele gedoe is des te vreemder omdat de Zwitserse skigebieden in principe vrij slaafs de adviezen van het SLF volgen. In Frankrijk en Oostenrijk gaat dit overigens anders.

In Veysonnaz is lekker poeder gereden en Haas vertelde over mooie pillows die hij gescoord heeft en een enkel dropje in diepe sneeuw, maar vlak terrein. De andere groepen bleven in het gebied boven Nendaz (Tracouet). Daar was in één kom aardig wat spontane lawine-activiteit te zien, maar wel bijna allemaal kleine plakjes met een beperkte ‘Anriss’ (breuklijn). De Lawine III groep had nog wat achterstallig werk met sneeuwprofielen en Rutschbloktests te doen. Daar zijn het dan ook bijna professionals voor die los van het lawinebericht werken. ;-)

De Lawine I groep die in hetzelfde gebied onderweg was, had het met de lunch wel gezien: zij rijden poeder binnen de limieten en hebben niets met sneeuwprofielen e.d. te maken. Na de lunch dus snel in de bus naar Siviez en daar waren inmiddels de slepers naar de Grépon Blanc geopend en waardoor er goed ‘nieuw’ (en vers!) terrein beschikbaar kwam. Boven aangekomen bleek dat hier veel meer wind had gestaan dan op de Tracouet! Een prima gelegenheid om het verschil in soorten Triebschnee te kunnen voelen.

Kortom: een leerzame dag om te ervaren wat er bij hoog lawinegevaar nog mogelijk is en wat vooral niet. Morgen alweer de laatste dag van deze episode van onze praktijkdagen. Dan gaan we alweer voorbereiden voor de volgende sessie in Klosters in maart.

Wil je ook leren verstandig te freeriden in de praktijk met het Snow Safety Center? Dat kan nog in maart in Davos/Klosters. Inschrijven kan HIER en alle informatie vind je HIER. (klik bovenin op de cursus waar je meer over wilt weten)

Opa

Reacties

Toerist
poedergeitAuteur2 februari 2015 · 10:07

Ik zat in Veysonnaz en was ook erg verbaasd over de verschillende lawine gevaren tussen de gebieden binnen de 4 vallees. Ik vind het persoonlijk geen goede zaak want je skied zo van het ene naar het andere gebied. Uberhaupt bizar om te zien hoe verschillend de condities kunnen zijn op zo’n korte afstand van elkaar.

Elite
ErwinAuteur2 februari 2015 · 10:32

-d +r !!! ;)

Gevorderd
NickyAuteur3 februari 2015 · 14:47

Het waren super leerzame en leuke dagen! Ik vond lawine 3 zeker een aanvulling op de kennis die ik al had en kan echt iedereen aanraden om na 2 ook nog 3 te volgen!

Reageren
Mis helemaal niets meer!

Ontvang het laatste nieuws, PowderAlerts en meer!